Handige rijhulpsystemen bij gladheid
Hoe prettig en behulpzaam deze rijhulpsystemen bij gladheid ook zijn, de voornaamste oorzaak...
Met een account kun je:
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Voor auto’s is het koudste seizoen een grote uitdaging: motoren starten moeilijk en accu’s moeten alles geven wat ze in zich hebben. We geven je enkele tips om probleemloos door de winter te komen. Zo maak je je auto klaar voor de winter.
Je moet wel even opletten bij deze werkzaamheden die je auto voorbereiden op de winter. Sommige klussen kun je redelijk eenvoudig zelf doen. Andere moet je écht aan een deskundige overlaten. We hebben dat bij de onderdelen aangegeven.
Vervang de zomer-ruitensproeier tijdig door eentje met vorstbescherming.
Een goede winterreiniger in de ruitensproeiervloeistof en nieuwe ruitenwisserbladen zorgen ervoor dat je goed zicht behoudt.
Daarom moet je wisselen: alcohol voorkomt bij koud weer dat de ruitensproeiervloeistof bevriest. Als er te weinig vorstbescherming in het water zit, vriezen met name de sproeikoppen snel dicht. Voor de ruitenwisserbladen geldt dat ze in de loop van de jaren poreus worden.
Hierop moet je letten: meng de zomer- en winterreiniger niet, dat kan voor vlokvorming zorgen wat er weer toe leidt dat de sproeikoppen dicht gaan zitten. Geconcentreerde vloeistoffen zijn goedkoper dan kant-en-klare vloeistoffen, maar je moet ze nooit ongemengd toevoegen.
Nog een belangrijke tip: gebruik de ruitenwisserbladen niet als ijskrabbers. Voorkom dat de gevoelige rubberen bladen vastvriezen met een scherm, een stuk karton of door bijvoorbeeld een kurk onder de stangen van de ruitenwissers te plaatsen.
Het is bijna niet voor te stellen, maar het filter in de test-Suzuki zag er werkelijk zo smerig uit. Vervanging was hard nodig.
Het ventilatiesysteem trekt de buitenlucht door het interieurfilter het interieur in en zorgt zo voor de nodige verfrissing van de lucht.
Daarom moet je wisselen: het filter gaat in de loop van de tijd verstopt zitten, de zuurstofvervanging wordt verstoord. Het gevolg: de automobilist raakt sneller vermoeid, de ramen beslaan aan de binnenzijde.
Hierop moet je letten: koop altijd een filter met actieve koolstof. De koolstof voorkomt dat stof het interieur binnendringt en schadelijke stoffen zoals stikstofoxide belanden niet in de auto.
Van onze partner Ruit laten repareren? Bij Kwik-fit kun je voor veel zaken gemakkelijk een afspraak maken. Ook reparatie van een voorruit regel je snel online! |
De bougies zitten vaak onder een afdekking. Draai de bougies voorzichtig en niet te vast aan.
Bougies zorgen er bij benzinemotoren voor dat het brandstofmengsel in de cilinders op een explosie-achtige manier tot ontbranding wordt gebracht.
Daarom moet je wisselen: de thermische belastingen zijn hoog, de elektroden verslijten in de loop van de tijd.
Hierop moet je letten: gebruik bougies die geschikt zijn voor de betreffende auto. Let erop dat de bougies schoon zijn, er mag geen vuil in de verbrandingskamer belanden. Draai de bougies eerst met de hand vast, kijk goed of je ze er niet scheef in draait. Draai ze vervolgens goed vast met een draaimomentsleutel.
De remschijven en -blokken moet in goede staat verkeren en gelijkmatig van vorm zijn.
De remmen van een auto moet altijd in topconditie verkeren, maar dat is helemaal belangrijk als je met je auto winterse bergpassen gaat bedwingen tijdens de wintersportvakantie. Op steile bergwegen slijten de remschijven namelijk een stuk sneller. Met betrekking tot de remvloeistof geldt dat deze niet te oud mag zijn.
Daarom moet je wisselen: remvloeistof is hygroscopisch, wat wil zeggen dat het goedje water aantrekt. Dat is een slechte zaak, want water kookt al bij 100 graden Celsius en op grote hoogte nog eerder. Als het kookpunt van remvloeistof onder de 155 graden Celsius komt, moet hij dringend worden vervangen. Het is echter beter dat te doen als de temperatuur onder de 180 graden Celsius komt. Voor de remblokken en –schijven geldt: als ze al aan het begin van de vakantierit zo goed als op zijn, dan heb je in de bergen een probleem.
Hierop moet je letten: je moet remvloeistof niet simpelweg bijvullen. Als er een deel weg is gelekt, moet je de oorzaak daarvan achterhalen. Dat kan aan sterk versleten schijven liggen, of wellicht is er een lekkage in het systeem. Belangrijk bij het bijvullen: vermeng nooit DOT 4 en DOT 5, de samenstelling van beide middelen verschilt en kan tot schade leiden. Om het kookpunt te bepalen, beschikt de garage over een testapparaat voor remvloeistof. Laat de remschijven en –blokken tijdig vervangen. En graag aan beide kanten van een as. Bij de apk-keuring betaalt zich een dergelijke aanpak uit.
Controleer de vorstbescherming. Afhankelijk van de fabrikant moet de temperatuur tussen de -25 en de -30 graden Celsius liggen.
De koelvloeistof moet voorkomen dat de motor bevriest. Hij dient onder andere ook als corrossiebescherming in de watercirculatie, hij vermindert schuimwerking en cavitatie (het ontstaan van dampbelletjes) bij de waterpomp.
Daarom moet je wisselen: koelvloeistof veroudert, de additieven worden minder effectief en verliezen hun positieve en beschermende eigenschappen.
Hierop moet je letten: open nooit het koelwaterdeksel als de motor warm is! De koelwatercirculatie werkt onder druk, het middel zelf kan meer dan 100 graden Celsius warm zijn. Het koelmiddel is op de motor afgestemd, als je het verkeerde middel toevoegt kan er schade aan de motor of de waterpomp ontstaan. Als er vloeistof ontbreekt, kun je dat in geval van nood ook met drinkwater vullen, waarbij je er wel op moet letten dat het vriespunt niet te ver daalt – vul antivriesmiddelconcentraat bij! Als je het niveau meet in het expansievat, krijg je verkeerde waarden. Let op: er zijn silicahoudende en silicavrije antivriesmiddelen. Deze mogen niet worden vermengd, want dan kunnen de antiroest-eigenschappen verloren gaan.
Van onze partner Ook voor ruitenwisservloeistof, olie en veel meer! Veel auto-onderdelen vind je bij winparts.nl! |
De meting van de accuspanning is toereikend voor een eerste indruk. De werkplaatstest (rechts) is een stuk nauwkeuriger.
De auto-accu levert bij een verbrandingsmotor de stroom die nodig is om de motor te starten. De startmotor onttrekt daarbij met gemak 150 ampère aan de accu.
Daarom moet je wisselen: bij lage temperaturen loopt de motor niet mooi rond en hij slaat minder snel aan – de accu moet enorm veel vermogen leveren. Het probleem: de kou vermindert tegelijkertijd de accucapaciteit. Dat is de reden dat de accu vaak de geest geeft in de winter.
Hierop moet je letten: wie in de winter veel korte stukken rijdt, moet zijn accu af en toe even de tijd geven om op adem te komen. Dit kun je doen door hem bij te laden of een wat langere rit te rijden, waarbij de dynamo de accu bijlaadt. Het helpt ook om zo veel mogelijk stroomverbruikers uit te laten: de stoelverwarming en de radio bijvoorbeeld. Laat ook de achterruitverwarming niet langer aanstaan dan nodig is. Hierdoor blijft er meer stroom over om de accu bij te laden. Een eerste beeld over de staat van de accu krijg je door een meting met een voltmeter. Als de accu een spanning van 12,8 volt heeft, is hij volledig opgeladen. 12,4 volt is ook oké, bij 12,2 volt is het tijd om eens een langere rit te rijden. Als de waarde onder de 12 volt komt, moet de accu snel worden bijgeladen. En als de accu een spanning heeft van minder dan 10,7 volt, dan is hij vaak niet meer te redden. Let op: de spanningsmeting geeft alleen uitsluitsel over de laadstatus. Wie wil weten hoe het echt met de accu is gesteld, moet daarvoor naar de garage. Een professional kan de accu-toestand beter beoordelen.
Van onze partner Ruitenwisservloeistof nodig? Bij bol.com vind je de top-10 aan ruitenwisservloeistoffen om te zorgen dat het reservoir altijd goed gevuld is! |
Het is belangrijk dat de bandenspanning op orde is. Dat zorgt voor minder slijtage en meer veiligheid.
Daarom moet je wisselen: als de omstandigheden op de weg echt bar en boos worden, begin je niets met zomerbanden. Die kunnen totaal niet uit de voeten met sneeuw en ijs, de remwegen zijn veel te lang en de grip is te matig.
Hierop moet je letten: winterbanden hebben een sneeuwvloksymbool op de flank van de band zitten. Ook kleine lamellen in de profielblokken maken duidelijk dat je met een sneeuwspecialist van doen hebt. Weliswaar geldt ook voor winterbanden een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter, maar dat is te weinig. Bij vier millimeter is het zaak om nieuwe winterbanden te monteren, als je elk risico wilt uitsluiten. Alleen zo kan een winterband zijn positieve eigenschappen benutten.
Het is zaak om het oliepeil regelmatig te checken, het niveau moet altijd in het bovenste gedeelte van het meetgedeelte liggen.
De motorolie moet veel taken verrichten: de motor smeren, de lagers koelen en ervoor zorgen dat vreemde stoffen blijven zweven en worden afgevoerd naar het filter.
Daarom moet je wisselen: tijdens het rijden komen er vreemde stoffen in de olie, zoals brandstof, roet en afgesleten stukjes metaal. Ook de additieven worden in de loop der jaren minder effectief: de olie verliest langzaam zijn positieve eigenschappen.
Hierop moet je letten: de motorolie moet voldoen aan de minimale eisen van de autofabrikant. Bij een diesel met partikelfilter moet bijvoorbeeld een zogenaamde low ash-olie worden bijgevuld, die ervoor zorgt dat het roetfilter niet verstopt raakt. Vervang bij het verversen van de olie ook altijd een nieuw oliefilter: hierin verzamelen zich vreemde stoffen die ervoor zorgen dat het filter langzaam verstopt raakt.
Goede sneeuwkettingen kunnen ook met warme handschoenen worden vastgetrokken.
Zelfs goede winterbanden bereiken hun grens op gladde wegen en een grote hoeveelheid sneeuw. Met sneeuwkettingen kom je een stuk verder.
Daarom moet je wisselen: als je in de bergen rijdt, is het zaak om je sneeuwkettingen bij je te hebben. Op veel bergpassen mag je alleen rijden met sneeuwkettingen.
Hierop moet je letten: als de aanduiding ‘ÖNORM V’ ontbreekt, kun je met name in Oostenrijk problemen met de politie krijgen. Belangrijk: elke ketting heeft zijn specifieke eigenschappen. Het kan een lastige klus zijn om ze om te leggen, het is raadzaam om dat thuis te oefenen in een warme garage zodat je later in de kou weet wat je moet doen. Tip: leg een goede zaklamp in je auto, dat scheelt een hoop gedoe in het donker.
12 tot 24 maanden of 15.000 tot 30.000 kilometer zijn gebruikelijke onderhoudsintervallen voor een kleine of grote beurt. De voorschriften van de fabrikant zijn te vinden in het onderhoudsboekje of het instructieboekje.
Onze tip
Door zelf af en toe je auto te controleren, kun je een hoop problemen voorkomen. Daarvoor hoef je niet technisch te zijn onderlegd, want iedereen kan het oliepeil checken of de bandenspanning controleren.
Als je je auto regelmatig door de wasstraat haalt, voorkom je dat zout zich hecht aan de carrosserie, met alle roestgevolgen van dien. Dat waardeert je auto in de winter zeker!
Hoe prettig en behulpzaam deze rijhulpsystemen bij gladheid ook zijn, de voornaamste oorzaak...
De winter wil nog weleens chaos en ongelukken op de wegen veroorzaken. Daarom houden veel...
Zelfs als er niet veel sneeuw valt, is het begin van het winterseizoen een goede gelegenheid...
Er zijn volop tips over zaken die je uit een auto moet meenemen die je in de zon parkeert...
In grauw winterweer kon je de auto wel elke dag wassen. Zodra je uit de wasstraat komt, bedekken...
In de koudere tijd kun je natuurlijk een ijskrabber gebruiken maar niet iedereen heeft daar...
Het recyclen van water in de wasstraat is een geavanceerde techniek die goed is voor het milieu....
Als vakanties in de bergen vaak synoniem zijn met verandering van omgeving en frisse lucht,...
Je airco is in de auto niet meer weg te denken. In de zomer zorgt hij voor frisse lucht. In...
We adviseren bij een wintersportreis met een auto met verbrandingsmotor vooral over het gebruik...
Antivries is een belangrijk product voor in de winter. Het zit in de ruitenwisservloeistof...
Je kunt je eerst afvragen: waarom blijven de portieren bij vrieskou plakken? Dat is eigenlijk...
Tijdens kouder weer zie je dat de accu’s minder presteren. Waarom presteert een accu in de...
Sneeuwkettingen zijn roestvrij stalen kettingen, die je om je banden legt. Eenmaal bevestigd,...
Het feit veel auto’s in de winter opeens niet meer starten, heeft meestal een vrij simpele...
Een bevroren ruit is niets meer dan condens dat zich door de vorst vasthecht aan je auto....
Als het in de ochtend vriest, dan moet je de bevroren ruiten van je auto meestal schoonkrabben....
Lage temperaturen en ijskrabben in de winter eisen echter hun tol. In dit geval kan zelfs...
Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om meer grip te bieden op nat en glad wegdek. Om dit...
Voordat we aan het verschil in remweg tussen winterbanden en zomerbanden gaan beginnen, is...
Winterbanden of goedgekeurde all-seasonbanden zijn ontwikkeld om meer grip te bieden op winters...
Een autohoes moet de auto beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarbij denken we vooral...
In dit artikel kijken we dan ook voor een aantal populaire landen naar de maximum snelheden...
Voordat je vertrekt, is het belangrijk om een paar belangrijke zaken aan je auto te controleren....
De accu is een onmisbaar onderdeel van de auto. In de winter krijgt de accu er flink van langs...
Waarom gebruikt men strooizout op gladde wegen? Rijkswaterstaat zet een kleine 600 strooiwagens...
Iedereen die op een vroege winterochtend zijn auto heeft gestart, weet dat de motor het soms...
Slecht weer komt in het najaar (en in de winter) frequent voor en de temperaturen dalen sterk,...
Heb je een plug-in hybride auto of een auto met elektrische aandrijving, dan is de vraag meestal...
Waarom is de actieradius minder groot in de winter? Elektrische auto’s komen over het algemeen...
Wanneer de kou arriveert en het vertrek voor de wintersportvakantie aanstaande is, kost het...
Sneeuwkettingen hebben een zwaar leven. Ze werken in de kou en krijgen de aandrijf- en remkrachten...
Je hoort vaak dat een verbrandingsmotor niet meer voorzichtig op bedrijfstemperatuur hoeft...
De vorst, de rijp die zich 's nachts vormt of zelfs de hoge luchtvochtigheid in de ochtend,...
Met deze regels wil de Franse regering de veiligheid op de wegen vergroten maar ook risico’s...
Wat zijn de gevaren van gladheid? Het ligt voor de hand dat een glad wegdek veel meer kansen...
In de winter wordt je buiten geparkeerde auto direct geconfronteerd met alle ongewenste effecten...
Beslagen autoruiten zijn vooral in de herfst en winter een probleem, omdat koude lucht minder...
Welke maten dakkoffers zijn er? Natuurlijk komen dakkoffers in verschillende maten en welke...
Slecht weer en vooral gladheid maken het besturen van een auto soms een ware uitdaging. Daarom...
Tijdens een rustige nacht met opklaringen koelt het aardoppervlak af en wordt ook de lucht...
Bij vorst wil je de voorruit vrijhouden van ijs terwijl je bij felle zon de auto juist koel...
Wie zijn auto de hele winter buiten laat staan, stelt hem ook bloot aan de elementen. Vooral...
Een algemeen probleem bij het krabben met de ijskrabber is het kleinste restje vuil op de...
Laat winterbanden monteren Hoewel winterbanden niet verplicht zijn in Nederland, zijn ze dat...
De betekenis van een vignet verschilt per vignet en de zwaarte ervan verschilt weer per land....
Het fenomeen vastgevroren laadkabels is relatief nieuw. En het kan behoorlijk vervelend zijn....
Of je nu met familie of vrienden bent, over de weg naar de bergen gaan vergt enige voorbereiding...
Auto’s kunnen op drie manieren aangedreven worden; via de voorwielen, via de achterwielen,...
Naast een dichtgevroren voorruit, is het in de winter ook goed mogelijk dat je ruitenwissers...
In de koudere tijd wordt je auto op verschillende manieren belaagd en moet je regelmatig aan...
Met het koudere weer heeft de accu het zwaar en daardoor kan het wel eens gebeuren dat je...
Sneeuwkettingen zijn buitengewoon belangrijk voor mensen die met hun auto naar de wintersport...
Zowel sneeuwkettingen als sneeuwsokken bieden een manier om veilig te rijden op besneeuwde...
Als je op een koude dag de autoruiten hebt schoongemaakt kan het ook gebeuren dat de deuren...