Zo rijdt je auto zuiniger dankzij recirculatiestand airco

Recirculatiestand

Hoe zit het nou ook alweer met het gebruik van de recirculatiestand van je airco? Wanneer moet je de wel en wanneer moet je die niet gebruiken. En is het waar dat het inschakelen ervan je auto zuiniger kan laten rijden?

Ja, dat klopt. De combinatie van airco en de recirculatiestand kan op warme dagen vooral tijdens korte ritten tot wel 10 procent brandstof besparen. Het knopje, dat in de meeste moderne auto’s standaard zit, is eigenlijk vooral bedoeld om inzittenden te beschermen tegen vervuilde buitenlucht, zoals uitlaatgas of smog. Maar het kan ook meehelpen om de lucht in de auto sneller te laten afkoelen. De airconditioning hoeft dan namelijk niet steeds verse warme en vochtige lucht van buiten te koelen. Daarmee bespaar je brandstof of - in geval van een elektrische auto - stroom.

Warm: naast recirculatiestand ook ramen even open

Dit trucje helpt vooral bij korte ritten op zomerse dagen. Want dan moet de airco net na het starten extra hard werken om de bloedhete auto af te koelen. In die situatie helpt het trouwens ook om tegelijkertijd pakweg 2 minuten lang de ramen geopend te houden. Daardoor verdwijnt de warme lucht gemakkelijker uit de auto. Sluit de ramen weer zodra de lucht uit de ventilatieroosters koeler aanvoelt dan de buitentemperatuur.

De recirculatiestand kan je vervolgens nog wel een paar minuten langer aanhouden, maar na enige tijd moet die echt uit. Uiteindelijk is het namelijk beter om in een auto verse lucht aan te voeren. Anders komt er te veel kooldioxide in de lucht die we in de auto inademen. Dat kan leiden tot vermoeidheid, verminderde concentratie of een verminderde reactiesnelheid.’