Let hierop bij een gebruikte Mercedes-Benz GLA (2014-2020)

Mercedes GLA 200

De Mercedes-Benz GLA verscheen in 2013 als cross-over alternatief voor de A-klasse. Een gebruikte Mercedes-Benz GLA staat bekend om zijn doorgaans zeer goede betrouwbaarheid. Toch zijn er kleine aandachtspuntjes.

De Mercedes-Benz GLA moest de succesvolle BMW X1 tegenwicht bieden. In ons land staat de GLA sinds 2014 in de showrooms. Mercedes positioneerde hem als de gespierdere versie van de compacte A-klasse. De eerste modelreeks van de GLA werd in 2020 afgelost door een modernere generatie. Ook hier was hij gemodelleerd volgens de nieuwe generatie A-Klasse. Deze gaat de strijd aan met vooral de BMW X2, Audi Q2, Lexus NX en Volvo XC40. 

Een gebruikte Mercedes-Benz GLA heeft betrouwbare reputatie 

Bij zijn lancering bood de GLA een breed scala aan motoren. De belangrijkste waren een diesel, een 200 cdi van 136 pk. Deze bleek soepel, maar blonk niet bijzonder uit in tussentijdse acceleraties. Hij werd onder andere aangevuld door de krachtigste 220 Cdi van 170 pk. Die was duidelijk levendiger, op het bruuske af. 

Op benzine ben je goed bediend door een GLA 200 met 156-pk  motor. Je kunt ook lichtere of zwaardere krachtbronnen krijgen, zelfs een AMG-versie van 381 pk. Die 200 is een 1.6 turbomotor, die primair is gericht op praktische inzetbaarheid voor alledag. Hij blinkt uit in zuinigheid, met een gemiddeld verbruik onder de 1 op 16. Tot het einde van zijn carrière in 2020 genoot de Mercedes-Benz GLA van de eerste generatie een uitstekende reputatie, met slechts weinig problemen. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Let hierop bij een gebruikte Mercedes-Benz GLA

Ondanks zijn doorgaans goede betrouwbaarheid is het goed om een aantal punten in de gaten te houden als je een gebruikte Mercedes-Benz GLA van de eerste generatie in gedachten hebt. Je moet minstens €20.000 als budget te besteden hebben.

  • Koplampen: De xenonverlichting kan te maken hebben met binnendringend vocht, hetgeen ‘mist’ creëert. Mercedes weigert het probleem te erkennen en dus moet je de kosten uit eigen zak betalen. 
  • DCT automatische transmissie met dubbele koppeling: Boven de 50.000 kilometer kan het moeilijk zijn om van versnelling te veranderen. De automaat kan zelfs volledig vastlopen. In dat geval moet je hem laten vervangen. Let tijdens de proefrit op signalen van een minder soepel schakelende bak.
  • GPS: Dat werkt soms zeer matig. Een update doet wonderen, maar vervanging kan noodzakelijk zijn. 

Occasion zoeken