Volkswagen Polo 1.4 TDI 75pk BlueMotion Business Edition (2015)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Polo 1.4 TDI 75pk BlueMotion Business Edition |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
KM-stand laatst | 105.000 km |
De eerste ervaringen
- 7.500 km
ALGEMEEN
Aangezien ik geen reviews kon vinden over de Polo 1.4 TDI Bluemotion (enkel over de oudere 1.2’s en de 90pk variant), heb ik besloten om dat maar eens te gaan doen met m’n vorige auto nog in het achterhoofd (Seat Ibiza 1.2 TDI Ecomotive). Ik zal ook proberen om de zoveel tijd een update te plaatsen.
Enfin, eind december kreeg ik een nieuwe leaseauto, omdat de vorige een poolauto was. Deze moest nog een aantal maanden, maar vanwege de bijtellingsregels (obviously) toch de kans gekregen om nog 4 jaar met 14% te rijden. En dat is toch mooi meegenomen, 31 december of 1 januari scheelt in geval van deze Polo zo’n 50 euro netto per maand, na 4 jaar toch een leuke vakantie.
Het betreft een standaard zwarte Business Edition 5D uit voorraad, omdat de 1.4 TDI Bluemotion sinds half 2015 al niet meer leverbaar was, zonder mededeling van de fabrikant. Volgens de dealer logischerwijs omdat het model alleen in Nederland goed verkocht vanwege de overheidsregels. De Business Edition beschikt o.a. over het Discover Media systeem, het MF-stuur, parkeersensoren voor + achter, getinte ramen, lederpakket met armsteun en cruise control. Helaas geen Climate Control (wel aanwezig in m’n vorige Ibiza) en geen Licht & Zichtpakket, dus geen automatische verlichting, ruitenwissers en automatisch dimmende binnenspiegel (hoewel dat laatste met de getinte ramen niet eens zo erg is).
Op moment van schrijven heb ik de auto bijna 2 maanden en zo’n 7500 kilometer gereden.
RIJDEN
Het rijden in de Polo is voor mij een beetje tweeledig. Laat ik positief beginnen, het is echt een verádeming vergeleken met de Ibiza, zowel motorisch als qua zitpositie als qua comfort. De 1.4 TDI haalt niet meer vermogen uit de 200 extra cc’s, maar wel 30 nm meer koppel. De extra balansas en hoorbaar verbeterde isolatie t.o.v. de Ibiza zorgt voor meer power onderin (zéér welkom!) en veel meer rust aan boord (minder herrie en minder trillingen). Bij 130 km/h op de GPS is het een verschil tussen dag en nacht met de Seat, en ook wegtrekken bij zo’n 1500 toeren is, in tegenstelling tot de oude 1.2, geen enkel probleem. De bak schakelt erg fijn, korte slagen en genoeg gevoel. Tel daar de véél betere stoelen bij op (voor het segment echt een pluim, waar de stoelen van de Seat voelden als een plank) en de hele rijbeleving is er enorm op vooruit gegaan. Het enige wat de Seat beter deed was het sturen, dit gaat in de Polo wat minder strak. Niet wollig, gewoon minder sportief. Daarnaast is de stuurbekrachtiging van de Polo sterker bij lage snelheden. Ik vind het niet echt briljant, maar het heeft ook met voorkeur te maken.
Echter, er zijn ook een aantal minpunten aan te merken. Ondanks de enorme verbetering ten opzichte van de 1.2, is de 1.4 nog steeds niet snel. Van 0 naar 50-60 km/h merk je het allemaal nog niet zo, maar bij korte invoegstroken moet je flink trappen, wat niet echt lekker is als het motortje nog lang niet warm is. Ik vraag me af wat de invloed hiervan is op de levensduur. Ook tussenacceleraties duren erg lang, waarbij doorhalen boven de 3500 toeren nutteloos is. Maar goed, dat weet je met een spaardieseltje. Een grotere irritatie, en dat is een understatement, is de versnellingsbak. Ja, hij schakelt fijn zoals ik al zei, maar twee ergernissen doen dit volledig teniet. De eerste is het hele korte aangrijpingspunt. Ondanks dat het een diesel is, moet je flink gas bijgeven. Wegrijden in de 2e versnelling (wat ik in files continu deed tot voor kort) betekent koppelingsplaten oproken. Geen idee of dit bij alle handgeschakelde VW’s zo is, maar ik ben het bij diesels nooit eerder tegengekomen. Het tweede minpunt is echter by far de grootste irritatie, en dat is de gi-gan-tisch lange 1e versnelling. Het verval van 1 naar 2 is ruim 1000 toeren. Resultaat? Ik kan gewoonweg niet in de 2e versnelling over de meeste drempels heen, omdat stationair rollen in 2 betekent dat je al 20-21 km/h rijdt. Ik heb soms nog steeds dat de auto gewoon afslaat als ik over een drempel rijd in de 2e versnelling. Inmiddels een aantal mensen in de auto laten rijden, en allemaal dezelfde klacht. Irritant, ongewenst en echt slecht afgesteld van Volkswagen, want om nou constant in 1 te rijden in woonwijken of bij elke enigszins hoge drempel terug te schakelen... Waardeloos!
INTERIEUR
Ook hier weer tweeledig. Het interieur zit zowel kwalitatief als ergonomisch een stuk beter in elkaar dan dat van de Ibiza. Het Discover Media systeem werkt heel aardig (gratis updates voor het navigatiesysteem: pluspunt!), de AUX en USB-aansluiting zitten fijn centraal in de middenconsole en de speakers brengen een prima geluid (genoeg bass en instelmogelijkheden), je telefoon aansluiten is een eitje en de belkwaliteit is érg goed (pluspunt!), de knoppen zitten waar je ze verwacht en voelen goed aan, en vooral het multifunctionele stuur en de armsteun met opbergvak ben ik heel tevreden mee. De knoppen voor de Cruise Control zitten bij het MF-stuur op het stuur i.p.v. op het hendeltje van de richtingaanwijzer, wat erg fijn is. Tevens is het stuur ver naar je toe te halen, waardoor je ook bij 1,95m een goede zitpositie kunt creëren. Er zijn genoeg opbergmogelijkheden in de diverse vakjes en bakjes (onder de stoelen, in de middenconsole en in de deuren). Vergeleken met de Seat heb ik qua kofferruimte wat moeten inleveren, maar de binnenruimte is even goed. Stoelen zijn goed! Tevens is de passagiersstoel nu ook in hoogte verstelbaar, en de in 2 delen neerklapbare achterbank maakt dat je nog steeds prima grotere spullen kan vervoeren. Ook de dubbele bodem in de kofferbak vind ik handig voor spullen die je uit het zicht wil hebben.
Maar ook hier weer wat minpunten. Allereerst beschikt de Bluemotion niet over het dashboard van de Highline, en dat is gezien de prijs (21k) eigenlijk onacceptabel. Ook het ontbreken van Climate Control in een “Business Edition” vind ik wat karig, de Seat had dat al standaard in 2011 op de Style. En als de gewone Airco dan goed zou werken, maar voorlopig krijg ik hem vrijwel nooit op een stabiele, gewenste temperatuur, en beslaan de ramen constant bij regenachtig weer. Had ik in de Seat nooit, en ook niet in andere auto’s met handbediende airco. Minpunt. Een inmiddels soort van opgelost minpunt was dat comfortknipperen soms niet werkte (1 op 10 keer). De garage heeft de knipperlichthendel los gehad, en sindsdien is het minder (1 op 30-40 keer denk ik), maar nog niet volledig weg. Nog een minpunt is het (nog steeds) ontbreken van MirrorLink voor de iPhone. En als laatste een algemeen minpunt, waar ook de Polo last van heeft: de steeds dikker wordende A-stijlen. Al meerdere malen een fietser bijna over het hoofd gezien.
EXTERIEUR
Eerlijk is eerlijk, de Polo is geen nekkerdraaier. Maar ik vind hem, in het zwart met getinte ramen, eigenlijk best stoer ogen. Het is niet spannend, het is niet “anders”, maar wel volwassen. Van voren lijkt hij in het donker enorm op de Golf, van achteren doen de zuinigheidsspoilers eigenlijk bijna GTI-achtig aan. En voor degenen die moeite hebben met parkeren, de Business Edition heeft parkeersensoren voor en achter mét display op het touchscreen. Werkt goed, maar staat wel veilig afgesteld, de doorlopende piep begint al met nog 15-20cm ruimte. Fijn is ook dat het volume van het Discover Media automatisch zachter gaat bij inschakelen parkeersensoren.
Zoals gezegd heeft dit model geen automatische verlichting en regensensor, waarbij ik eigenlijk alleen de regensensor mis. De Polo heeft DRL, maar los van het feit dat ik het lelijk vind (alsof je een petje bent met enkel mistlampen aan) rij ik eigenlijk altijd met m’n verlichting aan. Voordeel is ook dat alleen de naalden van de tellers verlicht zijn bij gebruik van DRL, zodat je altijd kan zien dat je verlichting niet aan staat. Dit voorkomt in ieder geval Renault Clio taferelen (’s avonds en ’s nachts rijden met DRL zonder achterlichten). In de praktijk kan ik echter de schakelaar gewoon op dimlicht laten staan (verlichting gaat dan gewoon uit) als ik de auto verlaat en daarmee is automatische verlichting bijna overbodig. Bijna, want geen automatische verlichting betekent ook geen Leaving Home en Coming Home functie (lampen aan bij verlaten en ontgrendelen auto). En dat vind ik dan weer wél jammer.
Verder nog twee minpuntjes. De achterruitsproeier zit iets rechts van het midden aan de bovenkant (van achter de auto gezien), wat ervoor zorgt dat er minutenlang stroompjes water naar beneden blijven lopen na het sproeien. En de tweede, het ontbreken van automatisch inklapbare buitenspiegels (ook niet via het verstelknopje). Volkswagen, wat is dit voor onzin? De 20e eeuw wil z’n handmatig in te klappen spiegels terug…
VERBRUIK
Om maar met de deur in huis te vallen: het verbruik is om te janken. Ik rijd veel lange stukken, met regelmaat 130-140, en dat doet het verbruik geen goed, ondanks vrijwel altijd cruise control. Ik vul ook op basis van de tankpasgegevens de verbruiksmonitor in, en ik kom na 7500 km uit op een gemiddeld verbruik van 1 op 18,5. Fabrieksopgave? 1 op 32 gemiddeld. Schandalig dus, ondanks de winterbanden (en ook regelmatig veel wind de afgelopen weken, waar de Polo behoorlijk gevoelig voor is). Daarnaast wijkt de boordcomputer ook ruim af van het daadwerkelijke verbruik. Het langdurige verbruik, die overigens elke 5000km ofzo reset (waarom?), geeft aan dat ik gemiddeld 5,1l op 100km verbruik, terwijl de werkelijkheid dus 5,5-5,6l op 100km is.
Echter, wil je echt zo zuinig mogelijk rijden, dan is een gemiddeld verbruik op de boordcomputer van 4,0-4,2l op 100km haalbaar. Nog steeds ruim boven het opgegeven verbruik, en je moet overal 90-100 km/h rijden op de CC en maximaal uitrollen, maar het kan dus beter. Ik ben ook benieuwd wat het verbruik gaat doen nu hij wat meer ingereden raakt en straks op zomerbanden staat. Dan ook een update over het olieverbruik waar nu nog weinig van te zeggen valt (nog amper iets verbruikt voorlopig).
BETROUWBAARHEID
Valt nog weinig over te zeggen. Behalve de knipperlichthendel nog geen problemen ondervonden, en dat blijft hopelijk ook zo.
Een update volgt waarschijnlijk na de eerste onderhoudsbeurt.
Vliegwiel vervangen, gigantische verbetering
- 14.000 km
UPDATE
Een kleine update na m'n recente bezoek aan de garage en bandenwissel.
VLIEGWIEL VERVANGEN
Een aantal weken geleden kreeg ik een mail van onze wagenparkbeheerder met daarin de mededeling dat de Polo's in ons wagenpark mogelijk last hebben van een verkeerd vliegwiel, waardoor de auto snel afslaat en niet comfortabel rijdt. Meteen gebeld met de dealer om een afspraak in te plannen, dit kon weleens precies hetgeen zijn waarom het koppelen zo vervelend was.
En inderdaad, wát een verademing. Het standaard vliegwiel van de Bluemotion is puur toegespitst op zuinigheid, wat niet ten goede kwam aan de aandrijflijn. Hij is nu vervangen door een ander vliegwiel, de precieze specificaties heb ik niet naar gevraagd, maar daarmee zijn echt alle ergernissen omtrent de versnellingsbak als sneeuw voor de zon verdwenen. Het aangrijpingspunt zit nog steeds laag, maar is veel meer vergevingsgezind, en de rolsnelheid in eerste, tweede en derde versnelling zijn een stuk lager. Ik kan zowaar weer in de tweede versnelling over vrijwel alle drempels heen (14 km/h rollend i.p.v. ruim 20 km/h!), in drie over een rotonde en hoef niet bij elke haakse bocht terug naar één.
Ergo: alle ergernissen die er waren m.b.t. de versnellingsbak zijn met deze wissel opgelost. Je kunt het zien als een productiefout, maar het wordt allemaal onder garantie vervangen. Wel vind ik het jammer dat VW hier niet zelf mee komt richting alle BM-rijders. Dat zou ze sieren. Dus VW: terugroepactie?
ALGEMEEN
In algemene zin een aantal kleine punten/opmerkingen:
- Wissel van zomer- naar winterbanden zat ik echt op te wachten. Beiden zijn Conti's, dus gewoon goede banden, maar ik merkte toch dat ik de winterbanden extra hard oppompte om de Polo niet voor het gevoel te laten rijden als een zeilboot. Dit verschilt denk ik per persoon.
- Auto blijkt heel stabiel bij hogere snelheden. In Duitsland kon ik prima met 170 op de teller mee met de linkerbaan zonder uit elkaar te trillen, en praten kon gewoon op normaal volume. Helemaal prima. Het motortje maakt dan natuurlijk wel wat herrie en het verbruik stijgt uiteraard, maar qua wegligging en windgeruis echt een pluim.
- Dashboard vond ik al tegenvallen gezien de catalogusprijs, en het wordt nu ook in de praktijk zichtbaar dat het dashboard van lage kwaliteit is. Al ga je maar zachtjes met iets hards erlangs, dan heb je er al krassen op. Zonde, want soms langs je dashboard gaan met vervoeren van spullen voorkom je niet.
- Stoelen blijven verrassend fijn, ook op lange afstanden. Ik stap na 3 uur aan één stuk nog steeds fris uit de auto.
- Extra, handige (onnodige) functie gevonden, bij ingedrukt houden van de open/sluitknop op de afstandsbediening gaan automatisch alle ramen open/dicht. Handig in de zomer als je bij je warme auto aankomt, en als je met raampjes open rijdt en ze bij uitstappen vergeet dicht te doen.
VERBRUIK
Dit is niet echt heel veel beter geworden. Nu rijd ik nog steeds veel op 130-snelwegen, en dat doet het verbruik gewoon geen goed. Gemiddeld verbruik na 14.000km nog steeds 1 op 18,5.
Bij de eerste beurt komt er weer een nieuwe update.
Eerste beurt gehad
- 29.000 km
Eerste grote beurt inclusief oliewissel is geweest. Wat me is opgevallen sinds de vliegwielwissel:
- Airco functioneerde slecht bij 25+ graden. Aantal keren zelfs met 30 graden zonder airco gereden, blies enkel warme lucht. Aangegeven bij de beurt (had geen zin om dit eerder te laten maken) en dit zou nu opgelost moeten zijn met een software-update. Tevens meteen laten reinigen, airco rook soms wat muf, is ook verholpen. Volgend jaar zomer eens kijken hoe dat uitpakt.
- Auto is over het algemeen zuiniger na de vliegwielwissel (zie verbruiksmonitor), kan ook met inrijden te maken hebben. Olieverbruik is inmiddels praktisch 0.
- Ik moet m'n eerdere opmerking over de cruise control corrigeren. Je kan wél per kilometer omhoog of omlaag. Dit gaat met de grote knoppen SET (-1) en RES (+1). De + en - functioneren als + of - 10 km/h. Als je het eenmaal weet werkt het prima, maar echt intuïtief vind ik het niet. Het kostte me ongeveer 20k kilometers om erachter te komen.
Verder nog steeds een tevreden rijder.
Halverwege leasetermijn
- 82.000 km
Inmiddels alweer een flinke tijd geleden dat ik een update heb geplaatst. Dat kun je positief opvatten, want ik heb eigenlijk niks te melden gehad. Inmiddels staat er 82.000 kilometer op de teller.
- Bij ongeveer 40.000 kilometer ben ik de auto een dag kwijt geweest (onder garantie) vanwege kortsluiting in het alarmsysteem. Men was bij de dealer bang voor een diefstalpoging. Dit bleek niet zo te zijn, gewoon pech met een draadbreuk ergens. Leuke bijkomstigheid? Sirene ging ineens af midden in de nacht en was met geen mogelijkheid uit te krijgen. Na 10 minuten was het accu'tje gelukkig leeg. Dit is dus standaard, zodat bij doorknippen van de draadjes de sirene niet direct uitgeschakeld kan worden. Vertel dat maar eens aan je buren...
- Binnenkort moet de auto naar de dealer voor een terugroepactie in verband met de brandstofslangen waar mogelijk iets mee is. Ik kon online alleen een terugroepactie vinden van de Transporter over verkeerde maatvoering en daardoor kans op scheuring. Waarschijnlijk is deze terugroepactie uitgebreid naar meer modellen. Gelukkig kan/mag ik dit combineren met de service- en oliebeurt en gebeurt het (uiteraard) onder garantie.
- Airco functioneert sinds software update en reinigen weer als een zonnetje, zowel heel koud in de zomer als ontwasemen in de winter.
- Verder heb ik alleen het gewone regulier onderhoud volgens indicatie laten uitvoeren. Hieruit kwam zowel bij 28.000 als 57.000 kilometers (onderhoud is elke 30.000km) niks naar voren, behalve de standaard zaken zoals vloeistoffen en filters. De auto verbruikt ook geen druppel olie. Ik verwacht bij de volgende beurt dat de remblokken voor wel aan vervanging toe zijn.
Ingeleverd
- 105.000 km
Auto is inmiddels ingeleverd bij werkgever wegens uit dienst bij 105000 kilometer op de teller (zomer 2018). Prettige auto aan gehad de afgelopen jaren.
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.