Volkswagen Passat 2.5 TDI 4Motion Trendline (1999)

autoreview

Volkswagen Passat 2.5 TDI 4Motion Trendline (1999)

Signalement

UitvoeringPassat 2.5 TDI 4Motion Trendline
Versnellingen5, Sequentiële Automaat
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2010
KM-stand bij aanschaf302.964 km
KM-stand laatst302.964 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Haat en Liefde

  • 302.964 km

Tijd voor een nieuwe Auto.

In het najaar van 2010 heb ik besloten om mijn Rover 420D 'aan de kant' te doen. Deze auto had al ruim 250.000 Km gelopen en ondanks dat er geen grote motorische problemen met deze auto waren, was ik het bokkige karakter zat. Ik heb de Rover altijd vergeleken met een oude man. Mopperend en traag, maar toch stug doorgaan. Het interieur en exterieur van de auto vielen letterlijk uit elkaar en toen een kennis op een donkere vrijdagavond de achterzijde van de honda vanaf de oprit in het linnkervoorspatbord boorde, lag het besluit vast; het werd tijd voor een nieuwe auto.


De zoektocht.

Nieuw zou het echter nooit worden. Want om een nieuwe auto te kopen moet je ook zoals ze zeggen:"nieuwe centen hebben". Daarop zijn mijn vriendin en ik het internet gaan afstruinen naar ocassions voor een klein budget. Wel hadden we een eisenlijstje opgesteld. Omdat ik nogal gevoelig ben in het autorijden was het belangrijk dat de auto een rustige omgeving moest zijn. Om deze reden zijn we ook specifiek naar automaten gaan zoeken.


Gevonden maar vertwijfeld.

Mijn vriendin vond de advertentie van de huidige Passat. Toen ik zelf de advertentie bekeek was ik niet bepaald enthousiast. De motor had een V6. Mijn laatste V6 was een peugeot 605 en hoewel ook dit een heerlijke limousine was, viel er veel aan te merken op de eficiency (welke eficiency?) Van de auto. Ook het vierwielaangedreven maakte mij wat huiverig voor de auto. Maar toen ik vernam dat er een 5 traps tiptronic automaat onder de auto zat en er cruisecontrol aanwezig was om mij taken van het autorijden uit handen te nemen, begon mijn interesse toe te nemen. En climatecontrol, dat kende ik nog uit mijn Gollf IV leasebak. En dat was een heerlijke auto in 2003.


Proefritje

Daarop hebben we maar een afspraak gemaakt met de verkoper. Een particulier. En dat vind ik altijd een beetje spannend. Hoewel er in deze prijsklasse weinig verschil is tussen de garantie die je krijgt van de professionele verkoper en een particulier.


Wie heeft deze auto geslagen?

De buitenkant van de auto vertoonde bij de eerste inspectie van de auto, in het donker onder een natriumlamp, de nodige gebreken. Sterker nog, het leek alsof iemand had geprobeerd om de auto klem te zetten tussen twee vrachtwagens. De voorbumper zat niet goed gemonteerd en de achterbumper had de nodige aanrij schade. Ook leek er schade aan het linkerspatbord geweest te zijn. Dat was jammer. Maar toen stapen mijn vriendin en ik in deze auto. De stoelen boden een geweldige zit. Direct voelde ik mij thuis in het voor mij reeds bekende, blauw/paars met rood, verlichtte interieur. De motor starte soepeltjes. Toen ik de auto van de P naar de D schakelde en de rem los liet, begon de auto zachtjes te rollen. Dan het gas in, met een zachte ronk snorde de auto steeds sneller in de richting van de openbare weg. Dat voelde zeker wel goed! Ook het sturen ging gemakkelijk en soepel. Daarna zijn we over de provinciale weg naar een goed verlichte ruime parkeerplaats gereden. Daar hebben we een paar bochtjes gedraaid en alle belangrijke punten gecontroleerd. De ophanging en aandrijving leken prima in orde. Ook de motor functioneerde prettig. Even wennen, het koppelingspedaal ontbreekt, dus de linkervoet trachte geheel uitzichzelf te ontkoppelen op de rem. Daarmee was gelijk de rem ook uitstekend bevonden. We hebben de auto vervolgens voor onder de 2000,- euro gekocht van de verkoper. De auto was nog APK gekeurd, dus dat mocht nog even duren.


Problemen tot aan de 1e keuring.

Tijdens een rit in Belgie, met een snelheid van 160 ontstond er lichte drama. Het koelvloeisofniveaulampje begon te knipperen (geel) en er klonk een alarmbel. Het motorvermogen schakelde terug. Gelukkig kon ik nagenoeg direct de afrit naar een tankstation oprijden. Het koelvloeistofniveau was plotseling erg laag. Maar geen vreemde rook, geen mayonaise onder de dop, dus dat was raar. Het hele weekend het vloeistof niveau in de gaten houden en regelmatig bijvullen. Bij thuiskomst bleek er een scheur in de resevoirdop te zitten.

Kosten vloeistofresevoirdop : 20,-


De auto werd geleverd met een enkele sleutel. Aangezien de Belgie trip nog geen week na aanschaf van de auto plaasts vond, (Ja lef hebben we zeker, of misschien gewoon vertrouwen in VW?) had ik nog niet de kans gehad om een sleutel bij te laten maken. Een sleutel kostte bij de dealer 80,-. Wat de dealer vergeten was te melden was dat het inleren van de sleutel ook nog eens 60,- kostte. Dat was een verassing maar wat nog een grotere verassing was dat toen ik hier een opmerking over maakte, de kosten voor het inleren geschrapt werden! En dat zonder zeuren of gedoe! Dat is netjes.

Kosten nieuwe reserve sleutel: 80,-


Ik woon in een omgeving met verkeersdrempels en verzakkende wegen. De auto was nog geen maand in ons bezit, en toen sneuvelde de carterpan op een drempel met de karaktiristieken van een kleine mount everest. Dat was minder leuk. De schade werd getaxeerd op 1.300,- Nou was dit niet helemaal realistisch. Het meest noodzakelijke was vervanging van de carterpan. ("Eventueel kunnen we proberen hem te lassen..." "Nou nee doe maar een nieuwe.") Tot op heden weigert de wegbeheerder de kosten van de reparatie te vergoeden. Voor mij gaat het alang niet meer om de centjes, maar om het principe.

Vervangen carterpan: 360,- (voorlopig!)


Daarna lange tijd geen problemen gehad. Behalve een stomiteit van mijzelf. Even kijken hoelang je het brandstof-reserve lampje kunt negeren. Nou best lang dus, totdat je een scherpe bocht naar links maakt terwijl je op de dampen uit de tank rijdt. En ja, dit heb ik zelfs twee keer gehad, soms ben ik hardleers. De eerste keer starte de auto pas nadat we een beetje brandstof in het brandstoffilter gegoten hadden. De tweede keer was het vullen van de tank voldoende.

Rijden op een lege tank: veel tijdsverlies


Zonder aandrijfas geen APK.

Toen kwam begin 2012 een probleem waarmee ik op de autoweg stil kwam te staan. De auto wilde niet voor of achteruit en er ratelde iets stevig wanneer de auto in de D stond. In de P was er niks aan de hand. Ik trok direct de conclusie dat het aandrijvings gerelateerd was. Aangezien ik een automaat niet over een grote afstand wil slepen daarom maar even een autoambulance geregeld. Bij de garage bleek de aandrijfas aan gort te zijn. (Welkom in het provincie-verkeersdrempel stadje.) De auto moest ook worden gekeurd. Maar dit ging allemaal niet zo fijn. De auto kwam niet door de roetmeting. De motor bleek teveel carterdruk te krijgen. Daarnaast ging er het een en ander mis met de ophaning aan de linkerzijde, het welbekende Passat euvel. Ook moesten alle remleidingen vervangen worden en was de auto 2 nieuwe sloffen nodig. Voor het oplossen van het roetprobleem is de luchtmassameter vervangen (waarvan ik achteraf twijfel of dit wel nodig was) en het carterventilatiefilter omgewisseld voor een schoon en nieuw exemplaar. Dit werd gelijk de hoogste garagerekening in mijn leven. Maar ja, wie een comfortabele auto wil rijden moet zo nu en dan eens in de buidel tasten, toch?

Aandrijfas vervangen: 350,-
2 nieuwe banden: 200,-
Remleidingen: 175,-
Draagarm: 125,-

oliecarterventilatie: 80,-
luchtmassameter: 175,-
Uitlezen computer: 65,-

Keuring: 35,-
meuk (ashoezen e.d.): 100,-

en nu inclusief arbeidsloon: 1865,- euro


Post APK.

De auto was goed door de roetmeting gekomen. Echter na een maand begon de auto opnieuw te roken. De garage stuurde mij door naar een onderaannemer voor een nieuwe diagnose. Dit was dezelfd onderaannemer die ook het euvel had verholpen voor de APK met de roetmeting. Ik had hen gevraagd om even de computer uit te lezen. Vervolgens hebben ze (ongevraagd) het hele luchtinlaat en uitlaat gebeuren van de auto onderzocht. Dit kwam met een rekening van 150,- euro terwijl uitlezen slechts 35,- euro zou kosten. Na wat geharrewar overeengekomen om het verschil te delen. Maar de diagnose was dat er onvoldoende turbodruk door de turbo werd gegenereerd. (Iets wat ik zelf ook al had geconstateerd met mijn eigen even daarvoor aangeschafte VAG-COM stje ook al had geconstateerd.) Ja de turbo zat vast en de inlaatschoepjes waren iets aangevreten. Er zou een nieuwe turbo op moeten en dat zou 1200,- gaan kosten. Echter heeft deze diagnose mij nooit bevallen, vooral ook omdat ik zelf ook al de nodige metingen had uitgevoerd en daarbij niet de indruk had dat de turbo helemaal niet meer werkte. Ik vermoede een probleem met de schoepverstelling. Omdat ik geen zin had om op dat moment zoveel geld uit te geven heb ik toen maar besloten de reis naar Tsjechie te maken zonder Turbo en wat meer 'TDI' rook. Wel ben ik zelf motorolie gaan verwisselen. Mijn garage is altijd erg vaag over wat ze er nou eigenlijk voor spul ingooien. Op het kaartje staat Shell Helix, maar ik zie nooit een kannetje. Zelf ben ik daarom VW 505.00 geschikte olie op de auto gaan doen.

Diagnose: 75,-


De Winterbanden.

Soms heb je mazzel. Een familielid koopt een andere auto en blijft zitten met nagenoeg nieuwe winterbanden omdat ze onderling niet uitwisselbaar zijn. De auto dus maar even op winterbanden gezet. Kosten van deze ombouwactie en opslag van de winterbanden, nog geen 80,- En dan nog iets over een uitspraak over Jan Splinter en winter, letterlijk dan.

Winterbanden monteren/opslaan: 80,-


It's a live!

Vlak voor de kerstdagen hadden vriendinlief en ik bedacht dat we een weekendje van kerstmarkten in Keulen zouden gaan genieten. We hadden een leuk hotel geboekt vlakbij het centrum. (Pas op,voor Keulen heb je dus wel zo'n gare "umweltaufkleber" nodig!) Nadat we enkele honderden kilometers op de snelweg hadden gereden viel het mij op dat het gemiddelde brandstofverbruik volgens de boordcomputer drastisch was gedropt. Verder merkte ik een grotere acceleratie van de Passat. Ik heb er toen direct geen aandacht aan geschonken. Op de terugweg herhaalde dit fenomeen zich, maar dit keer eigenlijk direct vanaf vertrek. Tot op heden is dit eigenlijk alleen maar beter geworden. Waar na de keuring in 2012 de auto traag en lui overkwam, is het nu zo dat je moet oppassen geen zware voet te hebben. Gelukkig is het een vierwielaangedreven auto, anders waren de buren de afgelopen maanden toch regelmatig gewerkt door krijsende banden van een wegrijdende Passat. Waar na de trip na Keulen het acceleratievermogen bij tijd en wijle optimaal was, is het nu slechts bij tijd en wijle dat de wagen nog wat lui lijkt. Metingen met VAG-COM lijken over het toerenbereik een betere turbodruk op te leveren. Echter geeft de luchtmassameter nog steeds waarden die ik niet vertrouw. Na aanleiding hiervan heb ik dus wel mijn eigen olieverversingsbeleid doorgevoerd.

Turbo verbeterd: 3,- per liter olie meer.


De tweede APK:

Ook dit keer moest er het een en ander worden vervangen. Ironisch genoeg was de roetmeting gelijk in een keer goed. Maar ja, de turbo levert doorgaans nu dus ook gewoon netjes druk. Wel moest de ophanging (draagarmen) rechts worden vervangen. Ook is de fuseekogel rechts vervangen. Dus werd de auto uitgelijnd. Inclusief nog een paar andere kleinere reparaties, arbeidsloon en de kosten van de keuring, bedroeg de reparatie 450,- Dat is een bedrag wat ik overigens heel acceptabel vind voor een auto van deze leeftijd en deze kilometerstand.

Klaarmaken voor APK: 450,-


Wat is er gebeurd?

Na de laatste reparatie aan de ophanging is de auto niet wat het is geweest. Dat wil zeggen, motorisch loopt ie als een zonnetje en accelereert hij vlot, maar de wegligging is volledig verknald. Bij het remmen trilt het rempedaal alsof er delen los zitten. Bij snelheden boven de 100 Km. per uur trilt het stuur als een gek. Evenals bij 90 en 60 kilometer per uur. De rechterophanging rammelt bij het nemen van een drempel en de auto "zwalkt". Direct na de APK heb ik de auto al terug gebracht omdat men met de ABS censor had lopen klooien. Het gevolg hiervan was dat ik een noodstop moest maken voor een Volvo die geen voorrang verleende, maar mij in een situatie vond, waarbij ik geen remdruk had. Mooie linke soep dus. Ergens is er dus iets knap fout gegaan bij de garage. Deze problemen bestonden in december namelijk niet. Tot op heden hou ik de factuur in retentie. Eerst oplossen, dan betalen. Ik wil niet dat ik mijn auto slechter terug krijg, dan dat ik hem naar de garage breng. Binnenkort gaan ze de zaak weer nakijken. Ben benieuwd!

Gereedmaken APK: -450,-


Haat en Liefde.

De afgelopen tijd heeft de auto best wel wat onderhoudskosten gehad. En milieuvriendelijk is de auto ook allerminst. Ik ben blij dat de auto op diesel rijdt en niet op benzine, want met dit verbruik en deze brandstofprijs zou ik letterlijk niet ver meer komen. Verder heeft de auto bijna alle gebruikelijke Passat problemen. (interieurverlichting - standenschakelaar hoofdarmatuur, automatische portiersloten - drie stuks kapot, slechte radioantenne - antenneversterker corrosie, enz.) Ook heb ik nog nooit iets gedaan aan de bumpers. Hoewel ik dit nog steeds wel van plan ben. De eerste stap die ik overigens heb ondernomen is een nieuwe regeleenheid voor de climatronic aangeschaf. Tweedehands via internet. Niet omdat de mijne niet werkt, maar omdat mensen het voor elkaar krijgen om de knopjes eraf te slopen. Dit wordt op zeer korte termijn dus gerepareerd.

Al deze probleempjes kunnen mijn enthousiasme over deze auto niet temperen. En om te snappen hoe dat komt, moet je gewoon met de auto rijden. De auto is rustig, weinig herrie binnen, comfortabel met zijn tiptronic automaat, cruisecontrol, climatecontrol en alle andere luxieuze snufjes. Je kunt er honderden kilometers mee rijden zonder dat je moe wordt. De auto kent geen drama. Enkel op zeer glade ondergronden is er sprake van een klein beetje onderstuur, maar de vierwielaandrijving corrigeert dit nagenoeg direct en zonder drama. Enige tijd geleden heb ik op een rustige weg op plat gereden sneeuw geprobeerd om de auto dwars te krijgen. Dit is niet gelukt. Ook bleek het geen probleem om met 90 kilometer per uur een vieze bocht te nemen onder deze ijzige omstandigheden. Kijk, dat maakt je wel heel erg rustig, terwijl je deze auto rijdt. Een belangrijk deel van de auto rijdt namelijk zichzelf. Ik ben slechts de opzichter die de instructies geeft. Al het andere hoef ik mij niet mee bezig te houden. En dat is lekker, zeker op de grote afstanden.

Langere tijd heb ik moeite gehad met afstanden boven de 100 Kilometer. Nu rij ik binnen een dag naar Marseille. En misschien zelfs wel naar Barcelona.


Wat anderen vinden van mijn auto:

"Dat ding ziet er niet uit" vanwege de slechte bumpers.
"Wat een slechte auto heb je" Aldus Mijn garagehouder.
"Dat ding klinkt als een vrachtwagen" Als de auto koud is, klinkt de V6 dieselmotor wat rauw. Maar als die warm wordt, verdwijnt dit.
"Wat een donders comfortabel auto-tje" Als jeom vier uur 's-nachts na een geluidsklus een collega naar huis brengt.
"Wanneer gaan we scheuren?" Nou, nooit dus!

Al met al, ik hou van mijn VW Passat 2.5 TDI 4 Motion. En als ik de staatsloterij mocht winnen, dan wordt ie volledig gereviseerd en voorzien van een flinke laag goud. (Wel zo dat de gewicht/pk verhouding niet in gevaar komt natuurlijk!) Ik hoef voorlopig geen andere auto!


8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (4)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.