Toyota Prius THSD Business Edition (2005) #7
autoreview
Signalement
Uitvoering | Prius THSD Business Edition |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand bij aanschaf | 196.000 km |
KM-stand laatst | 215.000 km |
Zuinig....maarrr...
- 212.000 km
VOOR DE HAASTIGE LEZERS ALVAST DE PLUSSEN EN DE MINNEN VAN DE PRIUS 2:
+ Zeer lage gebruikskosten
+ Betrouwbaar & lange levensduur
+ Praktisch & ruim
+ Perfecte auto voor de (Rand-)stad en regio.
+ Rijdt erg gemakkelijk
- Vage & gevoelloze besturing rond middenstand
- Zijwindgevoelig (vervelend i.c.m. 't vorige punt)
- Blikkerige carrosserie voelt goedkoop
- Geen auto voor lange, snelle ritten
- Motor klinkt goedkoop (loeien)
DE UITGEBREIDE INFO:
WAAROM EEN PRIUS?
Spannend of sexy kun je een Toyota niet noemen en een Prius 2 al helemaal niet! Zeg maar gewoon sullig. Maar waarom dan toch een Prius 2 gekocht?
Na het overlijden van de vorige auto voor lokaal en woon-werkverkeer was er een opvolger nodig. De eisen? Zuinig, niet te duur in aanschaf en mét automaat, vanwege het rijbewijs van Mevrouw.
Het streven was een Yaris 1, vanwege de uitstekende ervaringen met de vorige. Echter, voor Yarissen met automaat wordt de hoofdprijs gevraagd. Voor hetzelfde geld heb je een Prius uit hetzelfde bouwjaar. Met standaard automaat. De Prius is zuiniger dan de Yaris en dat compenseert de hogere motorrijtuigenbelasting. Onderhoudskosten zijn vergelijkbaar. Voor hetzelfde geld meer auto is dan wel zo aantrekkelijk. Een Prius dus. Type 2 van net voor de kleine facelift in 2006.
Het is uiteindelijk een Business Edition geworden, met alles er op en eraan. Aan de toch al rijke standaarduitrusting toegevoegd door de eerste eigenaar: standkachel van Webasto en rode lederen bekleding.
EN...HOE BEVALT HET, ZO'N HYBRIDE?
Zoals u heeft kunnen lezen, is de Prius aangeschaft als alternatief voor een wagen uit het B-segment. Maar in welk segment zit de Prius 2 eigenlijk? Qua prijs in het goedkopere deel van het D-segment, zoals de Ford Mondeo of de Opel Insignia. Maar maakt ie dat ook waar?
DE CARROSSERIE
De Prius ziet er wat ongebruikelijk (lees vrij lelijk) uit door een combinatie van een goede stroomlijn en toch voldoende ruimte. Na 9 jaar is het koetsje nog heel netjes en strak. Geen roest of zo. Doordat er weinig dempingsmaterialen zijn toegepast komt het allemaal wat blikkerig over. Het kan geen kwaad, het is meer het gevoel. De Prius is vrij smal voor een D-segmenter en dat merk je binnenin.
HET INTERIEUR.
De eerst eigenaar van mijn Prius heeft 'm opgeleukt met een rood lederen interieur. Briljant! Want daarmee is alle grijsheid resoluut doorbroken. Het dashboard ziet er in 2014 wat ouderwets futuristisch uit. Een deel van de info, zoals de snelheid en de ingeschakelde apparatuur krijg je digitaal, blauwe digits, in een soort van balkje onder het raam. Dat werkt prima. Voor de overige info en een deel van de bediening moet je het centrale scherm hebben. Wellicht was dit in 2005 nog geavanceerd, nu oogt het vooral ouderwets futuristisch. Star Trek, zeg maar. Niet erg, zolang het logisch eenvoudig te bedienen is. Maar daar schort het toch wat aan. Vooral de navigatie is alles behalve intuïtief te bedienen. Verder zijn er gadgets te vinden waarmee je kunt zien hoe zuinig je rijdt en hoeveel stroom is opgewekt.
De overige knoppen, zoals cruise control, licht en ruitenwissers zijn hetzelfde als in de Yaris. Das makkelijk.
Qua ruimte is de Prius best slim ingedeeld. Voorin is hoofd en beenruimte royaal, achterin zeer royaal. Met z'n drietjes naast elkaar is weer minder, de Prius is vrij smal. De bagageruimte is vrij lang, maar niet zo hoog, mede doordat er onder de vloer nog een verdiepinkje is voor kleine spullen. Door de afdekrollo open te laten stapel je vrij eenvoudig de kofferbak vol, bovendien hoef je niet te bukken, zodat de Prius als hatchback toch heel praktisch is.
De voorstoelen zijn tamelijk zacht en zitten niet slecht, maar ze hebben wel een erg korte zitting. Het stuur kun je niet axiaal verstellen, voor mij niet zo erg, maar heb je gorilla-armen, dan is de ideale zitpositie niet (eenvoudig) te vinden.
DE AANDRIJVING
Daarin is de Prius natuurlijk bijzonder. Het werkt allemaal anders dan in conventionele auto's. Toch is deze Toyota na een korte gewenning eenvoudig te rijden, zeker als je al een automaat bent gewend. Dat er veel ongebruikelijks in het vooronder gebeurt, merk je wel, maar echt storen doet het niet. Als je heel goed oplet voel je zeer lichte schokjes. Daarnaast voelt het gaspedaal wat anders, indirect, aan. Als je het pedaal intrapt, is de versnelling niet lineair. Dat komt ook doordat de CVT terugschakelt en het toerental plots oploopt.
Die CVT is niet de Van Doorne versie met duwschakelband, maar in de praktijk is het resultaat wel hetzelfde. Net als onze vroegere Punto Selecta kun je de CVT aardig met je gaspedaal aansturen. Dat moet je even leren, maar het scheelt een hoop geloei. Uiteindelijk vind ik het wel een prettig systeem.
Puur elektrisch rijden komt soms voor, een paar kilometer achtereen, mits je niet harder dan 65 km/u rijdt. Of in parkeergarages. Dan moet je er wel rekening mee houden dat mensen je absoluut niet horen en dus ook niet opzij gaan.
PRESTATIES
Dankzij de automaat ben je met de Prius bij stoplichten vlot weg. Ook op de snelweg wil de Prius best wel versnellen, dankzij het terugschakelen van de CVT. De prijs die je daarvoor betaalt is een plots flink hoorbaar motortje. Het bekende geloei. Is dat hinderlijk? Ja en nee. Ja, want het geluid klinkt ronduit goedkoop. Nee, want het duurt maar kort en na verloop van tijd leer je het aardig te vermijden.
Een echte snelwegbolide is de Prius 2 zeker niet. Boven de 120 wordt de wagen wat onrustig en loopt bovendien het verbruik sterk op. De nieuwere Toyota Hybrides met de 1.8 liter benzinemotor zijn aanmerkelijk vlotter, liggen beter op de weg en rijden daardoor aangenamer bij hoge snelheden..
VERBRUIK
Voor een benzinewagen van dit formaat is de Prius absoluut erg zuinig. De eerste vijf minuten na de koude start is het verbruik 7l (1 op 14), daarna daalt het snel. Vooral in de stad en in files is de Prius opvallend zuinig. Dat kan zomaar naar 3 liter/100 km zakken. 1 op 33, jawel!
Op de snelweg loopt het verbruik op, afhankelijk van de gekozen rijsnelheid. Van 4 liter/100 km bij 90 tot 5,3 liter/ 100 km bij 120. Op de teller dan, die flink overdrijft.
Onder gunstige omstandigheden in de zomer rij ik 1 op 20. 's Winters met veel korte afstanden loopt het verbruik aardig op. Reken op 1 op 17.
Met name op de snelweg zijn moderne diesels zuiniger. Maar die MRB hè.
STUREN EN WEGGEDRAG
Elektrisch stuurbekrachtiging, dat spreekt. En ook de daar vaak bijbehorende kwaal: weinig feedback. Lastig voor mensen die de grenzen van de grip opzoeken, maar dat doe je in een Prius liever niet. Vervelender is het op de snelweg, zeker als er wat wind staat. De wagen wordt dan onrustig en het bijsturen op gevoel lukt niet zo goed. In de stad is de besturing wel prettig.
Het bochtgedrag is weinig inspirerend. Je gaat niet even lekker op het gas om de wagen eens goed in de bocht te zetten. Maar dat past wel bij de Prius en het stoort me niet. Er gebeuren normaliter geen gekke dingen en anders grijpt het ESP wel in.
In sommige reviews wordt de Prius erg zijwindgevoelig genoemd. Inderdaad is zijwind merkbaar, maar het is niet zo dat je van je rijbaan wordt afgeblazen. Wel gooit de besturing roet in het eten bij de correctie.
COMFORT
Het geluidscomfort is een beetje dubbel. Bij constante snelheden op de snelweg hoor je de motor niet en ook is er weinig windgeruis. Eigenlijk hoor je voornamelijk de banden en daarmee is de hoeveelheid herrie sterk afhankelijk van de asfaltkwaliteit. Op mooi glad asfalt is de Prius doodstil. Op ruw asfalt niet. Door het gebrek aan geluidsdempende materialen kan dat een beetje gaan echoën.
Daarnaast is het motorgeluid, áls je het hoort, niet echt aangenaam en dan heb je nog het krakende en resonerende dashboard op slechte wegen en bij kou.
De vering is lekker comfortabel. Zonder belading gaat de Prius ook aardig over verkeersdrempels. Met passagiers op de achterbank slaat de achtervering door, daar moet je echt rekening mee houden.
De uitrusting is dik voor elkaar met allerlei praktische (keyless entry) en comfortverhogende zaken, zoals climat control en een redelijk goede geluidsinstallatie van JBL met een CD-wisselaar.
ALLES BIJ ELKAAR
De Prius voldoet uitstekend voor het doel waarvoor ik hem heb aangeschaft. Praktisch en zuinig vervoer voor regionaal verkeer en af en toe de snelweg. Daarbij is zo'n hybride in de stad en in fileverkeer absoluut onverslaanbaar dankzij de schokvrije combinatie van elektromotoren en CVT.
Maar een echt lekkere of inspirerende wagen kun je het niet noemen. Mensen die het comfort, de prestaties en het weggedrag van het D-segment zijn gewend, zullen wellicht niet zo blij zijn met hun bijtellingsvriendelijke Prius. De Prius 3 schijnt daar niet heel anders in te zijn. Een gemiste kans.
Qua rijden past de Prius eigenlijk beter in het B-segment. Onlangs reed ik in een nieuwe VW Polo met TSi-motor. Op de snelweg vond ik deze stabieler en prettiger rijden. Comfortabeler ook. Al waren de verschillen niet groot. Verbruik van de Polo? 1 op 16,5. Dat dan weer wel.
Ondanks alle kanttekeningen ben ik best content met mijn zuinige Japanner. Maar dat komt ook omdat mijn verwachtingen niet te hoog waren gespannen. En wil ik echt genieten dan pak ik de Saab 9-3 Cabrio wel, met z'n heerlijke turbomotor. Dat het verbruik ongeveer 2x dat van de Prius is, neem ik voor lief, voor af en toe dan.
De winter en nieuwe banden.
- 202.000 km
EEN WINTERUPDATE:
De Prius gaat steeds beter bevallen. Voor een deel komt dat op rekening van de nieuwe banden. Het zijn Vredestein Quatrac 5 vierseizoenenbanden. Helaas zijn deze banden niet verkrijgbaar in de standaardmaat van de Prius: 195/55/16. Maar wel 1 centimeter breder 205/55/16. De rolomtrek is iets groter, maar aangezien de snelheidsmeter flink overdrijft, kan dat geen kwaad.
De nieuwe banden blijken veel comfortabeler dan de oude Michelins Energy. Stiller en ze slaan minder op oneffenheden. De grotere breedte verbetert het stuurgevoel. Hoe ze zich in de zomer houden, moet natuurlijk nog blijken. In ieder geval rijdt de wagen er duidelijk prettiger mee.
Het winterverbruik van de Prius is duidelijk hoger, vooral op korte afstanden. De eerste 10 minuten 1 op 13. Zeker met de klima aan, want dan blijft de motor doorlopen totdat het interieur voldoende is opgewarmd. Dan gaat het verwennen van de inzittenden voor de brandstofbesparing. Met een combinatie van korte en lange afstanden zit ik nu rond de 1 op 17.
Problemen
- 208.000 km
De betrouwbaarste auto ter wereld zowat. Dan zijn er geen problemen natuurlijk.
Nou...
Na het vervangen van een lekke radiateur en de ingeregende mistlampen, gaat nu af en toe het motorstoringslampje branden. Toch al 3 dingetjes in één jaar.
Eh... 4 dingetjes.
Vandaag wilde de Prius niet starten. De kleine 12V startaccu leeg. Niks aan laten staan of zo. Startkabels? Maar waar die aan te sluiten? Accu zit in de kofferbak en die krijg je zonder stroom niet open.
Maarrrr.... leve de man van de ANWB, van je hiep hiep hiep hoezee! Toch gewoon met startkabels. Voorin. Eén ergens in de box met de zekeringen, de andere op het motorblok. En floep, de Prius deed het weer. De volgende keer kan ik het zelf. Nu maar even afwachten of ie morgen wel start en de accu door laten meten.
Och, kan gebeuren. Op naar dingetje nummer 5.
En dingetje 5 is dan een plotseling gesneuveld wiellager rechtsvoor waarmee niet verder te rijden viel. Afgevoerd door de ANWB. Handig hoor, het lidmaatschap van de Wegenwacht. Zeker als je Toyota rijdt.
Dingetje 6 blijft voorlopig uit. Het laatste halfjaar geen enkele storing meer gehad. Plusje erbij.
Verkocht!
- 215.000 km
De Prius is verkocht. Dat heeft meer met mijzelf te maken dan met de Prius. Ik wilde gewoon weer wat anders. Na teveel technische storingen in het eerste jaar, is deze Toyota het tweede jaar probleemloos doorgekomen. Wellicht moest ie even aan z'n nieuwe baasje wennen.
Wat ga ik missen?
- De hybride aandrijving met CVT. Vooral in de stad en bij files.
Wat ga ik ook missen, maar dan als kiespijn?
- De akelig gevoelloze zwieberbesturing op de snelweg.
Komt er ooit weer een hybride Toyota voor terug? Zou best kunnen. Maar dan eentje die wat beter stuurt. En vermoedelijk geen Prius 4. Aan de excentrieke vormgeving kan ik namelijk nog niet echt wennen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.