Toyota Prius 1.8 Plug-in Hybrid Dynamic Business (2012)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Prius 1.8 Plug-in Hybrid Dynamic Business |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand bij aanschaf | 80 km |
KM-stand laatst | 290.000 km |
Rare tik
- 105.000 km
Introductie (5.000 km)
De eerste kilometers met mijn "nieuwe" Plug-in Prius zitten erop. en om maar direct met de deur in huis te vallen: Comfortabele kilometers met een hoofdletter C.
Want dat is wat mij direct is opgevallen tijdens de eerste rit van Tolman Drachten naar mijn huis. Als vergelijkingsmateriaal pak ik mijn normale Prius uit 2011 er maar even bij.
De Plug-in staat op 15 inch velgen met banden met hoge wang. Maat 195-65-15, en dat is toch een flink stuk comfortabeler dan de 215-45-17 van mijn vorige Prius.
Verder heeft Toyota het onderstel aangepakt en een stuk stiller gemaakt. Nu weet ik niet of de soepelheid van de vering te danken is aan de banden met hoge wangetjes, of dat er qua vering en demping ook een puntenslijper aan te pas is gekomen. Feit blijft dat de auto wat soepeler, maar ook meer "wollig" overkomt.
Nu moet u zelf maar beslissen of dat als een pluspunt of een minpunt gezien moet worden. Ik kan het in ieder geval wel waarderen, maar kan mij ook voorstellen dat er chauffeurs zijn die de nieuwe Prius een minder sportief rijgedrag verwijten. En dat ben ik dan met ze eens. Voor mijn werk is het echter een zegening. Ik verwacht van mijn zakelijke auto liever geen gejaagdheid.
Let wel dat het hier gaat om de Plug-in variant, die moet het in ieder geval stellen zonder aparte powerstand in tegenstelling tot de gewone hybride. Als Plug-in rijder heb je keuze uit een HV, EV en Eco stand (maar wil je voor Eco terrorist spelen dan kun je ook alle standen uitschakelen waardoor de auto zich iets giftiger gaat gedragen) Bij mij staat de auto in ieder geval standaard op Eco en brand bij een volle accu ook het HV lampje)
Een oplettende lezer zou zich wellicht af kunnen vragen waarom ik nu een Plug-in uit 2012 heb, terwijl mijn vorige Prius een 2011 model was, een jaar winst is ten slotte niet iets wereldschokkends. Welnu, mijn vorige auto heeft inmiddels in drie jaar tijd meer dan twee ton aan kilometers weggeslikt en mijn dealer had van een Duitse collega een 2012 model Plug-in overgenomen. Het ding had in Duitsland al een Kenzeichen bekommen en kreeg derhalve in oktober 2013 een verblijfsvergunning voor Nederland. In al die tijd heeft de Prius slechts 80 kilometer gereden. In feite dus een twee jaar oude "nieuwe" auto.
Omdat de wagen in 2013 nog een Nederlands kenteken heeft gekregen mag ik nog enkele jaren profiteren van 0% bijtelling en daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen.
De importeur heeft de auto nog even terug gehad om er een cognackleurige koe in te verwerken en de audio installatie is voorzien van een navigatiemodule zodat ik er de komende jaren weer flink tegenaan kan.
Na een maand kan ik wel wat verhalen over de auto. Wat mij bevalt, zijn de kleinere wielen met de comfortabele banden, de aanpassingen aan het onderstel en de luxere uitstraling van het interieur. In vergelijking met het 2011 model zijn de kunststoffen in het interieur flink opgewaardeerd, minder grijs, lekker antraciet. Zelfs mijn kritiek op de vloerbedekking is ter harte genomen. Stemmig zwart en met een minder synthetische uitstraling dan in 2011.
Het bedieningsgemak is nog steeds net zo perfect als met de vorige Prius. Je rijdt er zo mee weg. Wel ervaar ik iets meer van de overgang van volledig elektrisch rijden naar ondersteuning met de brandstofmotor. In de vorige Prius geen enkele schok of trilling voelbaar, daar waar er nu sprake is van een lichte trilling in de aandrijflijn op het moment dat de auto bij 85 km/u overschakelt op de brandstofmotor. Niet storend, maar wel afwijkend t.o.v. de gewone hybride.
Ook afwijkend, maar niet storend is het brandstofverbruik. Op stukken met veel snelwegkilometers is het verbruik 4 liter per 100 km, maar op provinciale wegen en in de stad daalt het verbruik naar een zeer drastische 3 liter op 100 kilometer en bij gebruik in de regio (zonder de verwarming in te schakelen) zit ik op 0 liter benzine, maar helaas slechts voor 20 kilometer. Mijn vorige Prius reed gemiddeld 5 liter op 100 kilometers. Plug-in is duidelijk veel zuiniger dus. En het laden is super eenvoudig, gewoon via het stopcontact (16 ampere) en dan gaat er per acculading 3kw/h aan stroom in. Die stroom wordt in mijn geval dan weer via zonnepaneeltjes opgewekt (krijgt u al geitenwollen sokken?)
Minder fijn in vergelijking met de 2011 Prius is het feit dat de middenarmsteun nu een uitsparing aan de voorzijde heeft waardoor ik mijn prullenbak nu 100% van de tijd open heb staan. Nu ben ik een opgeruimd type dus pak ik de voorste bekerhouder nu maar als prullenbak.
Ergerniswekkend is het traaaage officiele Toyota navigatiesysteem. Aller menselijkst wat doet dat ding er lang over om zijn kaarten te laden. Omrekenen bij verkeerd rijden doet het ding dan wel weer verbazend snel. Kwestie van wennen, maar ik vind de after market navigatie/audio gewoon veel beter en gebruiksvriendelijker.
Nog een punt van kritiek wat ik van tevoren had kunnen bedenken is de kleinere kofferbak van de plug-in. Ik mis gewoon die extra ruimte onder de kofferbakvloer. Positief is dat ik nu wat beter nadenk over de rotzooi die ik iedere keer meen mee te moeten slepen. Vreemd overigens dat Toyota alleen een laadkabel mee levert voor thuisgebruik (220 volt standaard stekker) bij een tweedehands auto krijg je geen laadpaaltje thuis en dus ook geen laadkabel die je onderweg bij de Mc Donalds kunt gebruiken.
Vooralsnog ben ik erg happy met de plug-in. lekker comfortabel, lekker luxe en bij consequent gebruik van de laadmogelijkheden een flinke slok zuiniger dan een gewone hybride. Blij mee !!!!
Comfort! (20.000 km)
Als ik het grootste verschil met mijn vorige Prius moet samenvatten dan denk ik dat het woord Comfort de doorslag gaat geven.
Geen rammeltje, geen kraakje maar soliditeit in combinatie met een soepele vering en een mooie demping van rijgeluiden. Het zal voor een groot deel te danken zijn aan het energiebesparende Bridgestone rubber rond de 15 inch wielen, maar ik kan merken dat het onderstel van de Prius, zal ik hem gemakshalve III 1/2 noemen, substantieel stiller is gemaakt dan dat van Prius III. Het stuurgedrag is ook een tikkie steviger, waarbij ik overigens op het stuurgedrag van de vorige niets aan te merken had.
Goed, hij is dus stiller, comfortabeler, merkbaar zuiniger ook nog, maar dat is logisch gezien het feit dat het hier om een plug-in versie gaat. Verder is dat zwarte dashboard zo oneindig veel plezieriger dan het grijze van de vorige. De hele wagen doet net even luxer aan, maar dat kan ook aan de fraaie kleur van het leer liggen.
Minder vind ik toch echt de standaard navigatie van Toyota, traag werkend, soms met storende fouten en met de irritante onhebbelijkheid om te allen tijde bij het inschakelen van de bluetooth ook de audio van het aangesloten bluetooth apparaat te laten horen. Met andere woorden, als je instapt en je telefoon inschakelt dan hoor je na een minuutje over de speakers van de auto de op je telefoon opgeslagen muzieknummers automatisch. Contact met de importeur leerde dat dit niet uit te schakelen is. Ik heb alle muziek van de telefoon gehaald en wat denk je....... gaat de radio alsnog over op de bluetooth speler en laat derhalve niets horen. Iedere keer moet ik als ik de auto aanzet bewust de radio/navigatiespeler op FM instellen. Omslachtig en onnodig en irritant. Er zijn maar twee voordelen aan deze audio/navigatie t.o.v. het after market systeem in mijn vorige Prius en dat is de betere geluidweergave van de telefoon en het feit dat er een achteruitrijcamera in gemonteerd zit. Oh ja ik vergeet nog te vermelden dat de navigatie nu ook de maximumsnelheid op het weggedeelte aangeeft in je scherm. Bij overschrijding van die snelheid wordt er een bescheiden signaaltje gegeven. Al met al dus toch wat pluspuntjes.
Na 20.000 kilometer denk ik dat de auto toch wel los moet zijn gekomen, dus ik kan nu rustig stellen dat een plug-in Prius beduidend minder vlot overkomt dan de standaard full hybrid versie. In Nederland is het merkbaar bij de verkeerslichten, waar ik met de full hybrid middels de power knop tot de snellere verkeersdeelnemers gerekend mocht worden, merk ik dat de plug-in versie (zonder power knop) vlot met de verkeersstroom meegaat, maar niet meer dan dat. Het mindere brandstofverbruik van de plug-in zal mede veroorzaakt worden door het feit dat de auto gewoon minder uitnodigt om pittiger te rijden. Het gaat wat bedaagder allemaal, maar wel comfortabel bedaagd.
Over de laatste 20.000 kilometer is het gemiddelde verbruik schommelend tussen de 3,5 en 4,2 liter per 100 kilometer en dat vind ik voor een auto uit het D-segment (want op Avensis leest geschoeid) met een 1800 cc benzinemotor en een gecombineerd vermogen van bijna 140 PK uitermate keurig.
Uiteraard is er in de afgelopen periode geen malheur aan de auto geweest. Ik sta er elke keer weer van te kijken dat een wagen met dermate gecompliceerde techniek feilloos functioneert en weet te imponeren door de eenvoud waarop die techniek samenwerkt.
Echt een auto om als liefhebber respect voor te hebben. Innovatief, duurzaam en kwalitatief hoogstaand.
Plugin lijkt onzin! (60.000 km)
Na in een jaar tijd 60.000 kilometer onder de wielen door te hebben laten glijden denk ik dat ik mij enige autoriteit v.w.b. het plug-in gebeuren mag veroorloven.
Om het ei maar direct te leggen: Koop voor eigen gebruik nooit een Prius plug-in tenzij je dagelijks erg weinig kilometers rijdt en niet harder dan 90 kilometer per uur. De Prius plug-in functioneert buitengewoon perfect, maar je haalt gewoon de meerkosten t.o.v. een standaard Prius hybride er van zijn lang zal ze leven niet uit.
Zeker in de winterperiode zakt de actieradius voor volledig elektrisch rijden naar een schamele 13 kilometer daar waar zij in de warmere periodes van het jaar toch wel zeker 20 kilometer is.
Voeg daarbij dat het gewicht van een plug-in Prius aanzienlijk hoger is dan van de standaard hybride (terwijl de kofferruimte flink kleiner wordt). In de winterperiode blijkt het gemiddelde verbruik op vijf liter per 100 kilometer uit te komen. En dat is exact gelijk aan mijn vorige standaard hybride Prius. Feitelijk verbruikt de plug-in dus meer, want de auto wordt iedere dag netjes aan de paal gezet en volledig opgeladen. Ook laadpalen onderweg worden, waar mogelijk, gebruikt. Het zal de combinatie winterbanden, accucapaciteit en gewicht wel zijn, want de rijstijl is zomer en winter gelijk. Enfin, maar eens kijken wat ik in het volgende verslag over het verbruik in de zomerperiode kan melden, als de auto weer op 15 inch wielen met ecobanden staat.
Zoals gezegd zou ik er voor eigen gebruik geen euro extra voor over hebben om een plug-in hybride aan te schaffen, want de 10.000 euro extra investering is volslagen weggegooid geld. Nu heb ik het geluk dat deze Prius zakelijk gekocht is en als tweedehands met 80 kilometer op de teller net zo veel kostte als een standaard hybride Prius. Dus in mijn geval is de investering wel uit te leggen. Het grote voordeel zit hem wat mij betreft in het feit dat ik geen bijtelling over deze auto hoef af te dragen en het feit dat er geen wegenbelasting betaald hoeft te worden (niet boos worden, ik heb er nog zat waar ik wel belasting voor betaal en nauwelijks in rijdt)
Zijn er dan wel andere voordelen? Ja wel degelijk, want volledig elektrisch rijden is een genot. Heerlijk stil, snel en traploos versnellend gaat het door het verkeer. Elektrisch rijden is onthaasten en ik vrees dat mijn volgende auto dan ook een 100% elektrische zal zijn. Wel jammer dat Toyota die niet in zijn programma heeft, want de betrouwbaarheid van de Prius staat buiten kijf. Wat een degelijk werkpaard is dit zeg. Mijn oude Prius maakt nog steeds deel uit van de gezinsvloot en er mankeert nooit wat aan beide Priussen. Mijn oude 2011 Prius heeft er inmiddels bijna 250.000 kilometer op zitten en rijdt eerlijk gezegd nog fijner dan mijn 2012 exemplaar.
Wat betrouwbaarheid betreft weet ik niet of een overstap naar een BMW i3 of Nissan Leaf hetzelfde resultaat zal geven.
Maar goed deze Prius mag voorlopig nog wel even zijn kunstje doen.
Positief, betrouwbaarheid en comfort en de goed bruikbare ruimte, maar toch ook wel over het algemeen genomen het brandstofverbruik dat met 1/20 voor zo'n forse auto natuurlijk niet slecht is.
Negatief, vreemd genoeg hetzelfde brandstofverbruik dat in de koude periode t.o.v. de zomerperiode fors afwijkt. Verder blijf ik de af-fabriek navigatie verreweg inferieur vinden t.o.v. het door de importeur als dealeroptie aangeboden aftermarket apparaat. De originele Toyota navigatie is traag, geeft beperkte informatie en noopt de chauffeur om alert te zijn op voorgestelde routes. Een wegenkaart blijft absoluut noodzakelijk.
Is die Plug-in dan echt zo matig? Welnee, de standaard Prius hybride is gewoon extreem goed. Goedkoper in aanschaf en in gebruik en tweedehands voor absolute bodemprijzen te koop.
Rare tik. (105.000 km)
De Plug-in heeft inmiddels de magische grens van 100.000 kilometers gepasseerd, dus ik ben benieuwd wanneer het accupakket het gaat begeven. Onzin natuurlijk, dat gaat nog wel een tonnetje of vijf mee.
Wat het wel gaat begeven weet ik niet, maar er zit een nare tik in de stuurinrichting die ondanks herhaalde inspectie niet de ware aard wil laten zien.
Na een uurtje stilstand is bij het wegrijden in het stuur een mechanisch schokje te voelen en een lichte doch duidelijke tik hoorbaar. Datzelfde schokje en de droge tik zijn ook goed waarneembaar bij het nemen van een rotonde of het achteruit inparkeren van de auto. Alle zichtbare mechanische delen zijn al diverse malen op hun werking gecontroleerd zodat de oorzaak wellicht te vinden is in het elektrische deel van het stuurhuis.
Okay het is dan misschien niet gevaarlijk, irritant is het wel aangezien het onbeduidende tikje inmiddels in mijn oren klinkt als een klap met een voorhamer op een aambeeld.
Maak van uw scheet een donderslag........
Priusje valt inmiddels ruim buiten de fabrieksgarantie en lukraak een stuurhuis vervangen zonder te weten of dit ook daadwerkelijk de veroorzaker is lijkt financieel niet de meest slimme actie. Wie bruikbare tips heeft is welkom om ze te delen.
De eerste montage eco Bridgestone voorbanden zijn aan vervanging toe hetgeen ik verbazend snel vind, aangezien de op mijn vorige Prius geplaatste Michelin's zeker het dubbele aantal kilometers hebben gedraaid. Neem van mij aan dat het zo goed als onmogelijk is om een Plug -in op een droog wegdek te laten spinnen. Die Bridgestone's sparen dus brandstof bij de pomp om het daarmee bespaarde geld vervolgens weer bij Bridgestone te kunnen investeren. Tja, of je nu door de hond of de kat gebeten wordt.....
Nu zou de indruk kunnen ontstaan dat ik niet tevreden ben met de plug-in. Hij laat inderdaad wat steken vallen t.o.v. een standaard Prius Hybride. (dat hele plug-in deel hoeft wat mij betreft niet zo nodig) Nu heb ik onlangs in Raamsdonksveer de nieuwe Prius live mogen bewonderen en dat zou best een waardige opvolger kunnen zijn ter vervanging van dit Duitse plug-in avontuur. En verder is de Nissan Leaf nu ook uitgerust met een ruimer bemeten accu pakket waarmee de praktische bruikbaarheid wordt vergroot.
Voorlopig zet ik de radio denk ik maar iets harder om het tikje te verbloemen, we gaan de zomer weer tegemoet waardoor het verbruik ook zonniger stemt en verder geniet ik van de mooie combinatie van parelmoer wit met het fraaie lederen interieur en niet te vergeten de heerlijk soepel rijdende automaat. Als ik er over nadenk heb ik dus eigenlijk zo goed als niets om over te zeuren.
De rust is weergekeerd
- 135.000 km
Feitelijk heb ik reikhalzend uitgezien naar de grote onderhoudsbeurt die op stapel stond voor de plug-in.
Ik heb mij in de afgelopen periode danig lopen irriteren over de Toyota. De irritante tik uit de stuurkolom werd een bron waaruit ineens allerlei gezoute slakken uit opwelden.
Ergernis over de nieuwe plug-in die bijna vijftienduizend euro goedkoper is dan de nieuwprijs voor het 2012 exemplaar. Geeft toch een beetje katterig gevoel. Ergernis over het feit dat je voor een update van het navigatiesysteem wel twee nieuwe Tom Tommetjes kunt aanschaffen. Stiekem ga je toch eens kijken wat andere merken eventueel voor je kunnen betekenen. Ja mijnheer Louwman, zo'n verwaarloosde klacht over een tikkende stuurkolom zet de mensheid aan het denken.
Enfin, tijdens de laatste onderhoudsbeurt is de stuurkolom gedemonteerd en bleek aan de onderzijde een kruiskoppeling te zitten die "droog" aanvoelde. Een onderdeel van bijna 400 euro zonder montage waarop de importeur geen garantie of coulanceregeling wilde loslaten omdat deze Prius uit de Pruis afkomstig is. De importeur schijnt dan te vergeten dat mijn vorige Prius wel gewoon een Louwman auto was, en dat de volgende dat ook zou kunnen zijn..........
De dealer heeft echter zelf voor een prima oplossing gezorgd. Ik rij weer met heel veel plezier en zonder gekraak uit de stuurkolom, maar wel met een herhaalde bevestiging dat auto-importeurs volslagen a-commercieel zijn met hun kruideniersmentaliteit (waarbij ik kruideniers niet in een kwaad daglicht wil stellen overigens)
Louwman, pas op, mijn dealer heeft nog twee leuke merken in zijn leveringspakket!
Eentonig verhaal
- 190.000 km
Het is alweer een tijdje geleden dat ik een bericht over de witte plug-in geplaatst heb. Er is ook niet heel veel te vertellen. De kilometers vliegen probleemloos, geruisloos en haast ongemerkt onder de wielen door.
Onlangs heb ik best wel de nodige buitenlandse kilometers getuft in een Volvo V70 diesel en in een Golf TSI. De Golf kon mij van die twee nog het meest bekoren, maar beide wagens zou ik niet willen ruilen voor de Prius. Met name de CVT automaat van de Prius is zoveel fijner dan de conventionele automaat van de Volvo. Start/stop systeem merk je in de Toyota niet terwijl er bij iedere herstart van de Volvo een forse trilling door de hele auto gaat. Ook de interieurruimte in de Prius is forser, meer been en armruimte en vooral meer licht en lucht in het interieur.
Nee ik ben nog lang niet uitgekeken op de Toyota.
De kosten in deze periode zijn beperkt gebleven tot het normale onderhoud en de vervanging van de eerste montage achterbanden (ecopia Bridgestone). Het profiel was nog lang niet op, maar u raadt het al. Weer dat verrekte cuppen van de achterbanden. Enfin die dingen zullen er zo ongeveer 120.000 kilometer op hebben gezeten dus echt schuld hebben ze niet.
Ik blijf het storend vinden dat Toyota niet een wat luider toontje aan de clignoteur heeft gegeven. Ik betrap mij er nog wel eens op dat er een knipperlicht nodeloos staat te knipperen hetgeen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Nu we het toch over de verlichting hebben: de lichtopbrengst van het standaard halogeen is bedroevend slecht. Mijnheer Toyota, ook de klanten die niet opteren voor duurdere LED techniek hoeven in het donker niet te verongelukken...... Ook dat zijn namelijk toekomstige klanten.
We gaan gewoon door.
- 225.000 km
Sinds het laatste verslag is er helemaal niets gebeurd dus feitelijk kan ik het kort houden. De auto heeft het redelijk stevig voor zijn kiezen gehad deze winter. Veel reizen naar Denemarken en de nodige trips met volle belading. Opvallend hoe uitgerust en relaxed de Prius een mens laat reizen. Vreemd genoeg heb ik totaal geen behoefte aan de aanschaf van een nieuwe auto. Sterker nog, ik zou niet weten voor welk nieuw model ik nu zou moeten kiezen. Natuurlijk heb ik al wel eens voorzichtig mijn licht over de nieuwe Prius laten schijnen en dat rijdt prima maar om mijn oude Plug-in daar nou voor in te ruilen........ Ook de Hyundai Ioniq is een aangename auto, maar die is wel een stukje kleiner dan de Prius.
Wat ruimte betreft springt de Prius Plug-in er juist zo gunstig uit. Ruim genoeg voor comfortabel vervoer van vier volwassenen en als de achterbank wordt neergeklapt ontstaat een flinke ruimte waarin meer gaat dan menigeen denkt.
Ook de laatste periode weer uitsluitend regulier onderhoud gedaan. Niets kapot, geen ellende gewoon weer de altoos betrouwbare Toyota. Eigenlijk best een saaie auto en een crime voor de garage want er valt niets te verdienen aan het onderhoud.
Misschien wordt het wel eens tijd om de lederen bekleding van de bestuurdersstoel wat extra aandacht te geven. Ik heb de boel al eens met ee speciale reiniger en aansluitend met een veredelaar behandeld, maar dat mag helaas niet verhinderen dat de boel wat craqueleert. Ach ja, het mag ook wel na zoveel kilometers een vent van 90 kilo gedragen te hebben. Qua zitcomfort mag ik niet klagen, want die stoelen zijn wat stevigheid betreft perfect.
De modificatie welke doordeweeks dealer aan de stuurinrichting is gedaan werkt tot nu toe perfect. Die rare tik in de stuurkolom is nooit teruggekomen en de hele besturing wekt vertrouwen door haar directheid en het solide gevoel.
Al met al een zeer tevreden gevoel over deze auto. Als het aan mij ligt gaan we samen gewoon door.
Die ga ik missen.
- 234.000 km
Ai ai, die zag ik even niet aankomen. De Prius is vertrokken.
Naar mijn idee veel te vroeg want ik had er graag nog een tonnetje bij op gereden.
Wegens het vertrek van een collega die vorig jaar nog een nieuwe auto heeft gekregen moest er zakelijk gezien een auto uit.
Logischerwijs is dat de oudste met de meeste kilometers. De Prius kon dus naar een nieuwe eigenaar.
Omdat ik de wagen als geen ander ken en volledig vertrouwen heb in de techniek kon ik de Prius zonder enige twijfel aan goede vrienden verkopen.
De Ford Mondeo diesel die ik nu heb is zonder meer een fijne auto maar in de korte tijd die ik er nu mee heb gereden mis ik de Prius al vanwege het comfort, met name de stilte, de ruime zit zonder storend prikkende brede middenconsoles, de automaat en, die zag ik even niet aankomen, de trekkracht.
Eenmaal gewend aan de CVT van de Prius en het direct op afroep beschikbare maximum koppel is feitelijk iedere andere wijze van versnellen inferieur. Lang leve de hybride. Nog een jaartje of drie dan staat er zeker weer eentje op de oprit.
En die oude Plug-in van mij zal nog tot in lengte van jaren mijn vrienden van fijn betrouwbaar en zuinig vervoer voorzien. Het is ze gegund.
Nu nog zuiniger!
- 250.000 km
Okay, de Prius is niet meer officieel in mijn bezit, maar de vrienden aan wie ik de auto verkocht heb vroegen mij om hem bij dezelfde dealer in onderhoud te blijven geven.
Zo kon het komen dat ik weer lekker een stukje met mijn oude Prius heb kunnen rijden. Wat blijft het toch een genot om in te rijden. Heerlijk comfortabel en veel fijner dan de Ford Mondeo waar ik sinds kort mee rijdt. Met name de stoelen, de besturing, de in mijn optiek beste automaat die er voor geld te koop is en het vanaf stilstand direct beschikbare hoge koppelden mij terugverlangen naar een hybride.
Maar laat ik mij niet tezeer laten meeslepen door mijn gevoel.
Wat is er sinds het laatste verslag met de Prius gebeurd. Nou niets dus, hij heeft gewoon 15.000 kilometer op de klok bijgeschreven gekregen. Verrassend is daarbij echter wel het brandstofverbruik. De auto wordt nu extreem veel ingezet op kortere afstanden van ongeveer 20 kilometer heen en 20 terug waardoor de accucapaciteit ten volle benut kan worden. Bijna alle kilometers worden goeddeels elektrisch gereden waardoor het benzineverbruik tot een minimum beperkt wordt. Kijk zo heeft een plug-in hybride zin. Op vakanties zit er nu niet langer een surfplank op het dak en een chauffeur met een loden voet achter het stuur waardoor het zo maar mogelijk is om bijna 1100 kilometer met een tank benzine van 40 liter te overbruggen. Dus deze Prius doet zijn snelwegkilometers nu ook een stuk economischer. Waarmee maar weer bewezen wordt dat zuinigheid voor het grootste deel met je eigen rijstijl te beïnvloeden is.
De kosten bleven beperkt tot een grote onderhoudsbeurt en nieuwe remblokken en schijven op de achteras. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende onderhoudsbeurt want dan mag ik weer een stukje met de Prius op pad.
De levende woorden van de dealer over de Prius wil ik ook even vermelden. Schijnbaar rijdt deze Toyota met 250.000 op de klok ook voor hen nog steeds als een nieuwe.
Soms zit het tegen
- 280.000 km
Vandaag mocht ik mijn oude Prius weer voor een onderhoudsbeurt naar de garage rijden en was ik zoals altijd aangenaam verrast. Het is gewoon nog een heerlijke auto. Rijdt als een nieuwe en is nog steeds bijzonder plezierig in de omgang.
Wat een heerlijke automaat is dit toch. Ik blijf het zeggen, iemand die vindt dat de CVT van Toyota joelt kan gewoon niet auto rijden.
Een CVT automaat is veruit het beste wat je op het gebied van automatisch rijden kunt kopen. Maar goed dat is al vaker gezegd in deze review.
In het afgelopen jaar is er best het nodige met de auto gebeurd helaas. Er is met flink geweld een tractor rechts achter de flank ingereden wat een bijna total loss opleverde. Gelukkig was de schade op een haar na minder dan de dagwaarde van de auto dus mocht de Prius hersteld worden. Zou toch jammer zijn als zo’n fijne plug-in op de sloop zou eindigen.
Na de reparatie is er echter toch meer schade aan de Toyota ontstaan onder de noemer reputatieschade. Want plotsklaps ontstond er een deuk in het ijzersterke betrouwbaarheidsimago van de Prius. Rechtsvoor bleek een wiellager de geest te hebben gegeven. Voor een Toyota is dat bij 270.000 kilometer toch uitzonderlijk. Dat was een ongepland garagebezoek, het eerste in 270.000 kilometer. Vandaag bleek helaas dat er iets meer aan de Prius moest gebeuren dan normaal onderhoud.
Dankzij de remmende werking van de elektromotoren worden de gewone mechanische remmen ontlast maar helaas heeft dat als gevolg dat de achterremmen vrijwel nooit echt mee mogen doen. Een relaxte rijstijl zorgt hierdoor voor vastzittende achterremmen. Dat moest dus even gangbaar gemaakt worden door de monteur. Diezelfde monteur kwam er achter dat het derde remlicht de geest had gegeven, wellicht als gevolg van de aanrijding met de trekker? In ieder geval dient deze vervangen te worden en aangezien dit altoos een origineel Toyota onderdeel moet zijn is het een dure liefhebberij (€ 200) Verder bleek een tak of een steentje een gat in de aandrijfashoes te hebben veroorzaakt hetgeen ook een behoorlijke extra kostenpost is. Valt natuurlijk allemaal nog mee voor een auto met een hoge kilometerstand maar gezien de ervaringen die mijn dochter nu met mijn eerste Prius heeft verwacht ik feitelijk nooit dat er iets aan de Prius kapot gaat (dat apparaat is de drie ton inmiddels ruim gepasseerd).
Qua zuinigheid is de witte plug-in Prius nog steeds een absolute topper. 1 op 30 is de gemiddelde score die de wagen laat noteren.
Steviger remmen (van tijd tot tijd) blijft het devies om de boel gangbaar te houden, de doorboorde aandrijfashoes kan Toyota niet aangerekend worden, het defecte derde remlicht zou nog een gevolg van de aanrijding kunnen zijn. Blijft alleen het wiellager over. Geen gekke score na bijna 3 ton toch?
Goodbye forever?
- 290.000 km
Vandaag de laatste rit in de fijne Prius mogen meemaken.
Vorige week heeft de auto zijn 300.000 kilometer beurt gekregen waarbij, naast het gebruikelijke onderhoud, alleen de airco is bijgevuld.
Verder mankeerde er niets aan de Toyota en is hij weer klaar voor vele kilometers comfortabel en zuinig rijplezier.
Zoals het echter wel vaker gaat zodra je het dealerpaleis betreedt doemen er allerlei verleiding op in de ooghoek. Voor de eigenaresse van mijn oude Prius was dat een jeans blauwe Auris Hybride stationwagon. Voor een gezin met opgroeiende kinderen is zo’n station natuurlijk net even handiger dan de Prius plug in met een toch wat beperktere kofferruimte.
En zo kon het gebeuren dat de Prius inclusief een nieuwe onderhoudsbeurt een week later is omgewisseld voor een Auris met 2 ton minder ervaring op de klok en vier jaar jonger.
Volgens de dealer is er in Rusland zeer veel animo voor gebruikte Hollandse Priussen en zal de wagen zeer waarschijnlijk geëxporteerd worden en zijn verdere leven als taxi in de Balkan fungeren. Ik vermoed niet dat ik mijn geweldig fijne oude Prius ooit weer tegen zal komen.
Maar wellicht is er een verstandige Nederlander die de 300.000 kilometer ervaring van de Prius geen enkel probleem vindt en nog tot in lengte van dagen zal profiteren van de ruimte, het weggedrag, de zuinigheid en betrouwbaarheid van dit technisch wonderkind uit Japan.
Ik moet helaas het hoofdstuk hier sluiten en hoop dat ik de Autoweeklezer een betrouwbare indruk van de Prius Plug in heb kunnen geven.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Toyota Prius
Had je deze auto's al gezien?

Toyota Prius 1.8 Plug-in Aspiration | Stoelverwarming | Camera | Half leder | Climate control | Cruise control | Navigatie | Bluetooth
- 2013
- 199.819 km

Toyota Prius 1.8 Dynamic | Navigatie | Dodehoek detectie | Stoelverwarming | Head-up display | Keyless | Adaptive Cruise | Clima | LED | 17 inch
- 2016
- 140.123 km

Toyota Prius 1.8 Dynamic SLECHTS 80.854KM, ZEER NETTE AUTO!!
- 2016
- 80.854 km