Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic (2010)

autoreview

Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic (2010)

Signalement

UitvoeringPrius 1.8 HSD Dynamic
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2013
KM-stand bij aanschaf86.931 km
KM-stand laatst336.536 km
Lezerswaardering: 93%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

1 jaar Prius (30 december 2014)

  • 144.120 km

Vandaag rijden we al weer een jaar en ruim 57.000 km met onze Prius. Een heel andere auto dan de voorgaande auto’s (hybride, automaat en weer benzine na bijna 1 miljoen km diesel rijden). De eerste auto ooit waarvoor me regelmatig is gevraagd: waarom een Prius en hoe bevalt dat? Dus ondanks de vele reviews van Priussen toch maar weer een review geschreven.

Waarom een Prius?
Aan onze Avensis (2006, 417.000 km, zie eerdere review) kwamen behoorlijke onderhoudskosten in zicht (koppeling/vliegwiel en grote beurt met distributieriem). Ondanks dat de auto nog in prima staat was, hebben we gekozen niet te investeren in onderhoud, maar om een andere auto te zoeken.

De insteek was een kleinere auto: onze beide zonen zijn inmiddels 18 en 20 en gaan niet vaak meer mee. Alleen ook weer niet te klein: ze moeten natuurlijk wel een beetje fatsoenlijk mee kunnen en zijn beide iets langer dan mijn 1.91 meter. Andere eisen waren: bouwjaar 2010/2011, maximaal 100.000 km, comfortabel, betrouwbaar en economisch. Na verschillende auto’s overwogen te hebben, toch weer bewust op zoek naar een Japanse auto. Ik acht de betrouwbaarheid op basis van de eigen ervaringen, onderzoeken en Autoweek-reviews toch hoger dan andere merken.

Een slag kleiner is makkelijk gezegd, maar dat valt tegen. Achter mezelf zitten lukt in de kleinere auto’s niet (dat had ik toch onderschat) en we zijn blijkbaar toch wel gewend aan ruimte. Bij de Toyota-dealer zag mijn vrouw een Prius III staan die ze mooi vond. Van buiten vind ik een Prius III ook wel mooi, maar ik vind het interieur niet echt mooi (overigens is dat in een lichte kleur auto minder storend dan in een donkere en ook wen je er snel aan). Bij het bekijken blijkt dat een Prius veel binnenruimte heeft (ruimer nog dan de Avensis) en ook een bruikbare bagage-ruimte. Minder hoofd-ruimte achterin, maar met mijn lengte gaat het nog net. De verkoper vertelde het een en ander over de Prius en het hybride rijden en liet vallen dat een Prius tot 90.000 km goedkoper was dan een diesel.

Ik dacht iets van “ja, dat geloof je zelf zeker”, maar thuis een en ander in Excel gezet en een Prius III blijkt financieel aantrekkelijk te zijn, zelfs bij onze ongeveer 60.000 km/jaar en het vanaf 2014 moeten betalen van wegenbelasting. Samen met mijn gevoel dat de moderne diesels toch behoorlijk duurder in onderhoud zijn dan vroeger (roetfilter, gevoelige injectoren enz.) heb ik me toch maar eens verdiept in een Prius. Ook veel Autoweek-reviews gelezen die vertrouwen gaven zodat we op zoek zijn gegaan naar een geschikte Prius III.

Na wat zoeken en het bekijken van een paar auto’s hebben we een nette Prius gevonden: juni 2010, zilver, Dynamic uitvoering, net geen 87.000 km en niet de (in mijn ogen lelijke) standaard bekleding, maar een half kunstleren bekleding. Dus een proefrit gemaakt en daarbij ook een klinkerweg met drempels opgezocht (in diverse reviews worden rammels als nadeel genoemd en ik ben daar allergisch voor). Geen rammel gehoord en ondanks dat je tijdens de proefrit nog niet helemaal door hebt hoe het hybride concept werkt, toch direct onder de indruk van het rijden: stiller en vlotter dan de Avensis, ook wat stugger maar toch nog comfortabel. We konden een goede deal maken en hebben de auto gekocht. Gezien de ervaringen met de betrouwbaarheid van de vorige Toyota’s en de ervaringen van Prius reviewers hebben we de auto met een meeneemprijs gekocht. Het blijft een gok, dus het aanbod van de verkoper met de mogelijkheid om de garantie binnen 15.000 km alsnog te kunnen kopen op papier vastgelegd (dus eigenlijk gekocht met een eigen risico tot het bedrag van de garantie).

Hoe bevalt de Prius?
Heel in het kort: erg goed, nog beter dan verwacht. Ondanks dat de Avensis een heel prettige auto was, heb ik hem geen dag gemist. De automaat en het hybride-concept maken de Prius een fijne auto. Hij is stil, comfortabel en economisch (we rijden nog iets zuiniger dan de 1:20 die we vooraf hadden ingeschat). Electrisch rijden kan tot ongeveer 70 km/h en dat voor ruim 2 km. Het electrisch rijden geeft zoveel rust dat je dat eigenlijk met hogere snelheden en langer wilt. Ik zal onze ervaringen hierna uitgebreider toelichten op basis van de review-categoriën.

Ondanks dat de Prius erg goed bevalt, zijn er ook wel wat minpunten die moeilijk in de review-categoriën te plaatsen zijn. Daarom begin ik daar maar mee. Achter de schuine raamstijlen en de (voor mij) te laag hangende binnenspiegel wil wel eens een auto verdwijnen. Dus regelmatig even van links naar rechts en onder de spiegel door kijken, is wel nodig. De ruitesproeiers sproeien erg laag op de ruit en zijn daardoor eigenlijk alleen met lagere snelheden te gebruiken. Ook is er een grote overlap tussen beide ruitewissers waarop de wissers vaak strepen. De deuren klinken erg licht bij het sluiten, dat klonk in de Avensis toch beter en degelijker. Ook geen trekhaak, maar omdat we die erg weinig gebruiken, is dat eigenlijk geen probleem. Voor die paar keer per jaar dat we een trekhaak nodig zijn, gebruiken we de Sirion2 van mijn vrouw.

Comfort (en uitrusting)
De Prius is duidelijk stugger dan de Avensis was, maar positief daarvan is het minder overhellen in bochten en minder duiken bij het remmen. Drempels moet je ook iets rustiger nemen en dwarsrichels in het wegdek voel je meer. Toch is de auto comfortabel, maar wel anders dan de Avensis. Hierbij maak ik wel een opmerking. Na de koop zijn de 16” winterbanden van de Avensis onder de Prius gezet (gelukkig dezelfde steekmaat, dat scheelt weer de aanschaf van een andere set). Toen de 17” zomerbanden er weer onder kwamen, viel me dat toch behoorlijk tegen qua comfort. Na wat zoeken een mooie Lexus 16” set gevonden (in nieuwstaat met nagenoeg nieuwe Goodyear banden) en rijdt het weer een stuk comfortabeler.

De automaat maakt het rijden erg relaxed. Samen met de stilte draagt dit bij aan het comfort. Het veelbeschreven “loeien” van de automaat bestaat inderdaad, maar bij normaal tot vlot optrekken gebeurt dit niet. Bij maximaal accelereren maakt de auto lawaai, maar dat gold ook voor de Avensis (en voor iedere auto denk ik). Tussen vlot optrekken en maximaal optrekken is er wel een gebied waarin het geluid en toerental niet in overeenstemming is met de acceleratie en je het geluid als “loeien” ervaart. Ik ben na enige tijd in de normale mode rijden overgestapt naar de eco-mode. Hierin kom je minder gauw in dat gebied terecht en toch heb je al het vermogen beschikbaar als je snel wilt optrekken of inhalen.

De uitrusting draagt ook bij aan comfort. De Dynamic-uitvoering is behoorlijk compleet, maar helaas geen inklapbare spiegels en links-rechts gescheiden klimaatregeling zoals de Avensis. De regen-sensor werkt veel beter dan die van de Avensis, maar ik mis eigenlijk nog steeds de handmatige intervalstanden van eerdere Toyota’s. De automatisch dimmende binnenspiegel werkt slechter dan in de Avensis. Verder veel extra’s ten opzichte van de Avensis, zoals bijvoorbeeld:
- lichtsensor: gebruik ik niet, want rij bijna altijd met licht aan;
- heads-up display: handig, maar je kunt het eigenlijk niet hoog genoeg instellen, overigens functioneert het centrale display en de digitale snelheidsweergave prima (in tegenstelling tot mijn verwachting vooraf hoefde ik er eigenlijk niet aan te wennen);
- automatisch parkeren: het werkt wel, maar ik gebruik het eigenlijk nooit;
- achteruitrijcamera: prettig, maar wel even wennen t.o.v. parkeersensoren;
- hill-assist: eigenlijk alleen in Oostenrijk gebruikt, maar toch ook handig;
- led-verlichting: meer en helderder licht, erg prettig;
- keyless-entry: in tegenstelling tot mijn verwachting super handig;
- ingebouwd navigatie-/media-systeem:
- navigatie: wel veel mogelijkheden en snel, maar vanwege de onlogische bediening en geen weergave GPS-snelheid heb ik mijn losse Navigon-systeem aan het zijruitje gehangen en dat bevalt prima (heb je ook altijd het radioscherm in beeld);
- Bluetooth voor de telefoon: werkt prima, maar het duurt na het opnemen wel even voor de verbinding er is;
- radio: betere ontvangst dan de Avensis en een goed geluid, vooral handig zijn de harde schijf waarop je cd’s eenvoudig kunt kopiëren en de AUX-functie (vinden vooral de kinderen handig voor afspeellijsten op hun mobiel).

Prestaties
De prestaties zijn prima. Zoals al eerder gezegd: de Prius is duidelijk vlotter dan de Avensis. Optrekken gaat vlot, maar vooral inhalen gaat snel (ook vanuit de eco-mode). De topsnelheid ligt wel wat lager dan bij de Avensis, maar dat zijn voor mij alleen theoretische cijfers: zo hard rijd ik nooit. In Duitsland even de 175 km/h aangetikt en dat gaat probleemloos. Er zijn tegenwoordig natuurlijk snellere en krachtigere auto’s, maar voor mij is het prima.

Betrouwbaarheid
Eigenlijk vind ik het nog te vroeg om een goede uitspraak te doen over de betrouwbaarheid. Ik heb er vertrouwen in, maar de Prius moet eerst maar bewijzen om net zo probleemloos als de vorige Toyota’s een hoge kilometerstand te kunnen halen. Erg gauw al het eerste defect gehad bij 106.000 km: de cruise control bediening. Deze deed het niet altijd meer en is vervangen door een exemplaar van de sloop.

Kosten
De vaste kosten zijn door de fors lagere wegenbelasting (scheelt € 75,- per maand ten opzichte van de Avensis) en iets lagere verzekeringspremie gunstig.

Het gemiddelde verbruik is tot dusver 1:20,7 of te wel 4,83 l/100 km (ondanks benzine toch ±15% zuiniger dan de Avensis diesel). Dit is op basis van de tankbonnen, de boordcomputer is ongeveer 7% te optimistisch. Het slechtste verbruik was 1:17,0 (5,9 l/100 km) op de terugweg van de wintersport vanaf de Oostenrijkse grens tot Keulen. Het beste verbruik op een hele tank was 1:23,1 (4,3 l/100 km). Met eerdere auto’s haalde ik probleemloos de officiële gebruikscijfers. Bij de Prius is dat niet of alleen in gunstige omstandigheden haalbaar (zoals geen snelweg, lange stukken, wind mee), maar dat geldt tegenwoordig voor de meeste auto’s. De "best"-indicatie van de boordcomputer staat op 3,8 l/100 km over 214 km. Bijna de fabrieksopgave, maar ik heb wel na enkele gunstige ritten de dagteller gereset. Overigens haal ik wel nagenoeg de Amerikaanse gebruikscijfers (50 mpg), dus die geven blijkbaar een beter inzicht. De tank is behoorlijk kleiner dan de Avensis, maar toch hoef ik meestal pas na ruim 800 km te tanken (maximaal gehaald 923 km). Per kilometer zijn de brandstofkosten iets duurder dan een diesel, maar om met een diesel van vergelijkbaar formaat goedkoper uit te zijn, moet je toch zo rond de 1:25 rijden: ten opzichte van mijn eerste gedachten toch verrassend eigenlijk.

De onderhoudskosten zijn tot dusver laag. De eerste beurt na aanschaf laten doen bij de Toyota-dealer omdat het hybride-systeem nog in de garantie zat. Dit was de 90.000 km beurt (gedaan bij 95.623 km). Met vervanging van de bougies is dit de duurste beurt. De volgende beurt overgeslagen. Dit is alleen olie en filter verversen na 15.000 km en de olie zag er toen nog als nieuw uit. Bij de eerdere Toyota’s sloeg ik de kleine beurten ook over en dat ga ik bij de Prius ook doen. De volgende beurt heb ik zelf gedaan bij 125.750 km. Op deze ruim 30.000 km heeft de Prius slechts ongeveer 1/3 liter olie verbruikt. Verder nieuwe batterijen geplaatst in de zenders (rond de 95.000 km), 2 defecte stadslichtjes en een defect kentekenplaatlampje (rond de 133.000 km). De ervaring met deze insteeklampjes is dat deze toch wel regelmatig defect gaan zodat ik ze vervangen heb door led-lampjes in de hoop dat deze langer meegaan.

De totale kosten over het eerste jaar (57.189 km) zijn 18,3 ct/km en als volgt verdeeld:
- afschrijving (geschat): 7,3 ct/km
- vaste kosten (verzekering/belasting): 1,9 ct/km
- brandstof: 7,9 ct/km
- onderhoud: 1,2 ct/km

Conclusie
We zijn erg tevreden over onze Prius. Het is een fijne en comfortabele auto en we horen dit ook van mensen die met ons meerijden of die een keer in de auto rijden. De kosten zijn tot dusver ook gunstig. Zodra we wat meer kilometers hebben gereden of als er iets te melden is, zal ik een update schrijven.

Update 14 augustus 2015 km 179.850, foto geplaatst

  • 179.850 km

Vandaag heb ik maar eens een foto van de Prius geplaatst, maar eigenlijk is er verder geen reden voor een update. Er is weinig te melden over de afgelopen bijna 38.000 km. De auto rijdt probleemloos.

Ik heb de Prius zelf een beurt gegeven bij 160.000 km en daarbij naar aanleiding van de lezersreactie van 'gasterplanke' de ruitewisserbladen vervangen door Bosch Aeroblades. Deze functioneren inderdaad veel beter dan de standaard wisserbladen. Bij 175.000 km zijn de twee voorbanden vervangen. De gebruikt gekochte Goodyear's hebben het ruim 56.000 km volgehouden en zijn vervangen door Michelin Primacy 3. Het plaatsen van ledlampjes als stads- en kentekenplaatlampjes was geen succes: de stadslichtjes hebben het maar 22.000 km volgehouden en ik zag net dat er inmiddels na 45.000 km ook een kentekenplaatlampje defect is. Gezien de kosten van de ledlampjes gebruik ik maar weer de standaard lampjes.

Het verbruik was afgelopen winter hoger dan de eerste winter, maar is nu met deze warme dagen lager dan vorig zomer. Ik rij regelmatig zuiniger dan 1:22 en heb onlangs op een tank 981 km gereden met een verbruik van 1:23,8 (4,2 l/100 km). Gemiddeld blijft het ongeveer gelijk.

Voor zover deze update. Ik meld me t.z.t. wel weer met een nieuwe!

Update 30/12/2015: 2 jaar Prius / 2 ton bereikt

  • 200.451 km

Vandaag hebben we de Prius 2 jaar. Eergisteren op de terugreis van de wintersportvakantie is de grens van 200.000 km gepasseerd. Afgelopen jaar ruim 56.000 km gereden (iets minder dan vorig jaar). Wat is er sinds de vorige update gebeurd?

Ik heb de auto bij 191.841 km een beurt gegeven (olie en filter en interieurfilter vervangen). Volgens het onderhoudsschema zouden de bougies ook moeten. Echter al zoekende op internet naar wat Irridium bougies zijn, vond ik dat in de meeste andere landen het vervangingsinterval maar liefst 120.000 mijl / 192.000 km is (in plaats van de 90.000 km die hier geldt). Ik durf het dan ook wel aan de bougies wat langer te laten zitten.

Wel een klein probleem gehad: de rechterruitesproeier werkte niet meer. Doorspuiten met de compressor hielp niet, waarna ik de sproeierkop met een speld heb doorgeprikt. Bij eerdere auto's kon dit gewoon, maar de plastic sproeiers kunnen daar dus niet tegen en zijn dan defect. Vervangen door een nieuwe hielp echter ook niet: het koppelstukje bleek verstopt / defect te zijn. Na het vervangen van het koppelstukje werkt de sproeier weer.

Op de terugweg van een bezoek aan de Toyota-importeur om de nieuwe Prius en het automuseum te bekijken, kregen we een steentje op de voorruit met een ster als gevolg. Gelukkig nog te repareren en geen ruitvervanging nodig.

Op de heenreis naar de wintersport een negatief verbruiksrecord gevestigd: 1: 15,9 (6.3 l/100 km). Bij een rijsnelheid van rond de 130/135 km/h (GPS-waarde, rond de 140 km/h op de teller), een stevige tegenwind (in Nederland zelfs stormachtig) en een afgeladen auto op zich nog niet zo verkeerd. In totaal na 2 jaar is het gemiddelde verbruik (obv de tankbonnen) met 1:20,8 (4,81 l/100 km) iets zuiniger dan de stand na het eerste jaar. De kosten per kilometer zijn gedaald tot 16,9 cent en als volgt opgebouwd:
- afschrijving (geschat): 6,3 cent;
- verzekering en belasting: 2,0 cent;
- brandstof: 7,5 cent;
- onderhoud: 1,1 cent.

Ondanks dat de 2 ton bereikt is, merk je daar niets van in het rijden. We gaan het derde jaar dan ook vol vertrouwen in!

3 jaar Prius (257.611, 30-12-2016)

  • 257.611 km

Vandaag is het alweer 3 jaar dat we in de Prius rijden. Dit jaar ruim 57.000 km gereden en in totaal sinds de aanschaf ruim 170.000 km. Ondanks dat de auto nog steeds prima rijdt, is er toch wel iets te melden over dit jaar.

Begin van het jaar was er rechtsvoor af en toe een schurend geluid te horen. Ik kon niet thuisbrengen waar het vandaan kwam en dacht aan een schokbreker of een wiellager. Na het rijden door een gat tijdens een rit over een Belgische snelweg werd het schuren ineens constant. Op een parkeerplaats onder de auto gekeken en het klepje om bij het oliefilter te komen in de bodemplaat bleek los te hangen. Met een schoenveter provisorisch weer vastgebonden en thuis met tie rips goed vastgezet.

Ik heb de auto een beurt gegeven bij 225.562. Bij 247.140 zijn de remschijven en -blokken voor vervangen. Bij het vervangen van de remmen zijn ook de bougies vervangen. Ik had ze al sinds de beurt in huis maar kwam er niet aan toe om het zelf te doen. Dus dit maar laten doen toen de auto toch bij de garage was. De bougies hebben 151.000 km dienst gedaan en zagen er nog prima uit. Ook heb ik de batterij in een zender vervangen. De winterbanden waren afgelopen winter tot de 4 mm indicatie versleten en zijn voor deze winter vervangen door bijna nieuwe gebruikte Michelin Alpin A4's met 7,5 mm profiel. Met de oude heb ik ruim 78.000 km gereden, deels nog met onze vorige Avensis (destijds ook aangeschaft als bijna nieuwe gebruikte Michelin Alpin A4's).

Ik moet tegenwoordig af en toe wat olie bijvullen (± 1 liter per 10.000 km). Volgens de Toyota-dealer kan het olieverbruik komen door koolafzetting op de zuigerveren als je veel lange en rustige stukken rijdt en dat is wel hoe ik de auto gebruik. Deze week zelf begonnen met de volgende onderhoudsbeurt en alvast het lucht- en interieurfilter vervangen. Volgende week gaat de auto naar de Toyota-dealer voor een motorflush en verversen van de olie met filter. De motorflush zelf doen is lastig want de motor moet dan 20 minuten blijven draaien zonder te rijden en hoe doe je dat bij een Prius? Ik weet niet of het helpt, maar volg het advies van de dealer maar op. Het reinigen van de motor bij deze kilometerstand is waarschijnlijk sowieso niet verkeerd.

Het verbruik van de auto is na 3 jaar 1:20,9 (4,78 l/100 km). Het beste verbruik op 1 tank staat nu op 1:24,1 over 934 km (4,15 l/100 km). In de buurt van het -niet haalbare- normverbruik. Dit was een combinatie met bijna alleen woon-werkritten (enkele reis 66 kilometer met vooral 80 km/h wegen en enkele stukken van 50 en 70 km/h). Op dit soort trajecten is de Prius op zijn zuinigst. Deze zomer zijn we naar de Mont Ventoux geweest. In totaal 2.650 km gereden met de maximale snelheden (volgens de GPS). Ik vond het verbruik over deze afstand verbazingwekkend goed: 1:19,3 (5,18 l/100 km).

De kosten zijn na 3 jaar 15,9 ct/km en zijn als volgt opgebouwd:
- afschrijving (geschat) 5,6 ct/km
- vaste kosten 2,0 ct/km
- brandstof 7,2 ct/km
- onderhoud 1,1 ct/km.

Al met al blijft de Prius een fijne auto waarin we met plezier rijden. Het is dan ook de bedoeling om er nog 1 a 2 jaar mee door te rijden.

1.000.000 km Toyota

  • 264.166 km

Een mijlpaal te melden: we rijden inmiddels meer dan 1 miljoen kilometer Toyota. Met 4 auto's: na de Carina E Wagon GLTD (120.000-359.000), Avensis I (77.000-335.000), Avensis II (90.000-417.000) en de Prius (87.000-264.000+) staat de teller op ongeveer 1.001.000 km! Bereikt in 17 jaar en 7 maanden: gemiddeld bijna 57.000 km/jaar. En dat zonder ooit met pech langs de weg te hebben gestaan (direct afkloppen) en met slechts enkele reparaties buiten onderhoudsbeurten en slijtagezaken als banden en remmen.

300.000 km bereikt

  • 300.240 km

Vandaag heeft de Prius de 3 ton bereikt. De 36.000 km sinds de laatste update zijn probleemloos verlopen. Ik zal nog terugkomen op het effect van de motorflush, dit mede gezien de vragen bij de lezersreacties. Bij terugkomst van de wintersport, 4.800 km na de flush, was het schrikken. De peilstok stond op minimum dus maar liefst 1,5 liter olie verbruikt! De olie was ondanks de beperkte kilometers erg zwart dus ik heb deze eerder dan normaal ververst. En gelukkig heeft het toch geholpen. In de 20.000 km tot de volgende verversing is er ongeveer 1 liter olie verbruikt, ongeveer de helft van voor de motorflush. Naast de 2 beurtjes is er alleen een kentekenlampje vervangen en is de Prius verwend met nieuwe vloermatten omdat de bestuurdersmat volledig doorgesleten was. Een inruilvoorstel op een demo Prius 4 geeft aan dat er, ondanks een behoorlijke inruilprijs, veel geld bij moet. En aangezien je niets ziet en merkt van de hoge kilometerstand hebben we besloten voorlopig gewoon door te rijden met onze Prius.

Jaaroverzicht nr. 4 (312.780 km, 30-12-2017)

  • 312.780 km

We hebben de Prius vandaag 4 jaar. In totaal sinds de aanschaf bijna 226.000 kilometer gereden en dit jaar iets meer dan 55.000 kilometer.

Naast wat al in de tussenupdates is gemeld, zijn er nog wat kleine vervangingen geweest: een batterij van de afstandbediening/key, een kentekenlampje, beide stadlichtjes en de wisserbladen voor (weer Bosch aeroblades). Het wisserblad achter heb ik vervangen door het oude kleine voorblad. Ook is de achterbumper gespoten. Ondanks de achteruitrijcamera heb ik toch een paaltje geraakt (je moet natuurlijk wel op het scherm kijken...). Tegelijkertijd is de steenslag bij de bovenrand van het raam weggewerkt zodat de auto er weer netjes bij staat. En eergisteren heb ik de Prius weer een beurtje gegeven.

Ondanks dat we het vijfde jaar met vertrouwen ingaan en vervanging niet nodig is, merk ik wel dat ik wat aan het rondkijken ben naar een vervanger. Ik zou graag een Prius 4 rijden, maar nadelen daarvan zijn de behoorlijk hoge prijzen maar ook de nog beperktere hoofdruimte achterin dan in de Prius 3. Een Auris Sports Tourer na de facelift is ook een optie: een mooie auto geworden, wel minder beenruimte op de achterbank, maar ook meer hoofd- en bagageruimte en een stuk goedkoper in aanschaf.

Het verbruik staat na 4 jaar op 1:20,9 (4,79 l/100 km). Geen zuinigheidsrecords verbroken, wel het tegengestelde. De wintersport was dit jaar met 4 volwassenen, een skikoffer op het dak en volledig afgeladen. De terugrit bij lage temperaturen (tussen de -10 en -5 graden), tegenwind en snelheden van rond de 140 km/h (GPS) leidde tot 1:14, het slechtste verbruik ooit.

Rest nog het kostenoverzicht na 4 jaar: 15,2 ct/km en als volgt opgebouwd:
- afschrijving (geschat): 4,8 ct/km
- vaste kosten en schade: 2,1 ct/km
- brandstof: 7,2 ct/km
- onderhoud: 1,1 ct/km

Aan de lezers een gelukkig en gezond 2018 gewenst en tot de volgende update!

Leuke km-stand bereikt!

  • 333.333 km

Vanmiddag de kilometerstand van 333.333 bereikt (zie foto). Sinds de laatste update alweer ruim 20.000 km gereden, dit zoals gebruikelijk probleemloos. Alleen voor de APK heb ik 2 stadslichtjes vervangen en bij het monteren van de zomerwielen zijn de voorbanden vervangen door Michelin Primacy 3's. De Goodyears waren nog niet helemaal tot op de controlestrips versleten, maar na ruim 125.000 km begonnen ze toch meer lawaai te maken. Ik heb eigenlijk een voorkeur voor Michelin, maar de Goodyears zijn toch goed bevallen.

Verder heb ik de Prius vorige week een onderhoudsbeurt gegeven. Wel begint het oliegebruik weer wat toe te nemen sinds de motorflush, maar is met ongeveer 1 liter per 12.000 km nog niet zoals ervoor. Ondanks dat de auto probleemloos en fijn rijdt, is de zoektocht naar een opvolger gestart. De gedachte is een Auris TS hybrid van na de facelift in pro-uitvoering (voornamelijk vanwege de led-verlichting). Gezien de goede staat en het probleemloos rijden van de Prius zoeken we zonder haast totdat we de juiste auto hebben gevonden.

Afscheid na bijna een kwart miljoen kilometer

  • 336.536 km

We hebben een Auris ST Business Pro van eind 2015 gekocht en de Prius via marktplaats verkocht. Ik had het niet verwacht, maar de advertentie leidde tot een enorme hoeveelheid reacties op de goedkoopste Prius 3 van Nederland (maar ook die met de hoogste kilometerstand). Uiteindelijk een behoorlijk hogere prijs gekregen dan het inruilaanbod. Dus ondanks dat we nog een week moeten wachten op de Auris, was vandaag het afscheid. Het deed toch pijn de Prius te zien wegrijden na (op 395 kilometer na) een kwart miljoen betrouwbare en comfortabele kilometers. Gezien de staat van de auto was er nog geen reden om afscheid te nemen, maar de keuze is gemaakt om eventuele onderhouds- en reparatiekosten voor te blijven (uiteindelijk gaan ze een keer komen). En wat ik leuk vind: de Prius blijft in Nederland! Hij is gekocht door een taxibedrijf in Amsterdam dus misschien zie ik hem nog eens rijden als ik in Amsterdam of omgeving ben.

Door de goede verkoopprijs zijn de kosten per kilometer nog wat gedaald en uitgekomen op 13,8 ct/km en als volgt opgebouwd:
- afschrijving: 3,4 ct/km
- vaste kosten en schade: 2,1 ct/km
- brandstof: 7,2 ct/km
- onderhoud: 1,1 ct/km.

Deze week nog het beste verbruik ooit geëvenaard (1 op 24,1). In totaal is het verbruik uitgekomen op 1 op 20,82 of 4,8 l/100 km. Zuinig, maar de fabrieksopgave heb ik geen enkele tankbeurt kunnen halen.

De nieuwe Auris heeft net 20.000 kilometer op de teller staan. Mogelijk plaats ik weer een nieuwe review, maar ik zal de auto eerst wat 'ervaring' op laten doen. Daarom toch iets over de keuze voor een Auris ST. Hybride stond voor ons voorop. We rijden teveel kilometers voor benzine en zoals ook in deze review aangegeven zien we diesel niet meer zitten. LPG hebben we eigenlijk niet overwogen. Electrisch? Graag, maar binnen budget en met een actieradius van minimaal 300 km in alle omstandigheden is dit niet mogelijk. De Prius heeft ook bewezen dat hybride zelfs met ruim 56.000 km/jaar goedkoper is dan diesel. Een Prius 4 was wel een wens, maar die zijn gebruikt erg duur en vallen daarmee buiten budget. We wilden graag naar minimaal 2014 en dan vallen de plug-in hybrides Prius-3, Opel Ampera en Chevrolet Volt af (eigenlijk alleen 2012/2013 te koop). Een Lexus CT200h, Toyota Yaris en Auris hatchback vinden we te klein. Een Hyundai Ioniq is ook buiten budget en ik ben daar bang voor onderhoudskosten met de dubbele koppeling en automaat. Dus blijven over weer een Prius 3 of een Auris ST. Er zijn weinig jonge Prius 3's in een luxe uitvoering te koop en ze zijn ook behoorlijk aan de prijs. En je wilt ook wel weer eens iets anders.... dus is het een Auris ST geworden: zeker in de facelift- en pro-uitvoering een mooie auto.

Hiermee komt deze review ten einde. Ik hoop dat u hem met plezier heeft gelezen of leest en zinvol vindt.

9,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

PRIVATE LEASE Toyota Prius

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (26)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.