Toyota Celica 1.8 VVT-i (2000)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Celica 1.8 VVT-i |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
KM-stand bij aanschaf | 57.000 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Na vijf jaar in een Carina E sedan wilde ik iets heel anders. Ik ben gericht op zoek gegaan naar een Celica met niet teveel kilometers, die minimaal 5 jaar probleemloos mee zou kunnen. Na de nodige afgeragde exemplaren met veel lakschade (ook bij
Toyotadealers!) links te hebben laten staan, kwam deze rode met spoiler op ons pad, die ook nog eens een errug aantrekkelijke kilometerstand had. Tijdens een uitgebreide proefrit bleek hij helemaal vrij van rammels en andere ellende. Toen er ook nog viel te onderhandelen over de prijs was ik er snel uit met MG/Rover- en inmiddels Subaru-dealer Sille in Nieuwegein (erg prettige zaak).
Het grote voordeel van de Celica is de voorbeeldige 1.8 vvti motor. Doe je rustig aan, dan is hij, zeker voor een sportwagen superzuinig (1:13 à 1:14). Joeg je ‘m flink in de toeren, dan komt er een enorm koppel vrij en rijd je vrijwel iedereen eruit.
Ander groot pluspunt is het weggedrag. Door menig autojournalist is deze auto omschreven als het lekkerst sturende sportwagentje dat je voor deze prijs kunt kopen. Het is inderdaad verbluffend hoe hard zelfs een kluns zonder circuitervaring als ik de Celica door de bocht kan jagen: je krijgt hem nauwelijks van de weg. Daarbij komt dat schakelen een waar feest is: korte slagen, precies en niet te licht.
Het sturen gaat heel direct en ook niet te licht. Op de snelweg stuurt hij wat onrustig, daar moest ik in het begin aan wennen, maar voor bochtige weggetjes is het ideaal. Ander hoogtepunt van de auto: de remmen. En dan vooral de dosering. Laatst zat ik weer in de Ford van m’n broer en dan durf je het pedaal nauwelijks aan te raken want je staat vrijwel meteen stil. De remmen in de Celica grijpen juist heel geleidelijk en met veel gevoel aan. Veel prettiger!
Eén minpuntje dan toch: de voorwielaandrijving. Ik kan mij maar niet aan de indruk onttrekken dat het allemaal nog prettiger zou gaan als de aandrijving op de achterwielen had plaatsgevonden.
De stoelen vind ik niet ideaal. De zittingen zijn naar mijn smaak te kort en onder in de rug geven ze te weinig steun. Ook de bekleding is een beetje dof aan het worden. Net als de kunststof bekleding van de deuren trouwens, die ook erg krasgevoelig is. Verder is alles van Toyota-kwaliteit: knoppen, hendels, vakjes: het kan allemaal een leven lang mee. Ik mis wel twee dingen in het interieur: m’n zonnebrilhouder (die wel in de Carina zat) en een handvat voor de bijrijder.
Vooral m’n vader van 81 vindt dat laatste een gemis, hoewel zelfs hij nog prima in en uit de Celica kan komen.
Wie van een Carina overstapt in een Celica zal dat weten ook: buren, familie, vrienden, ze schrikken zich allemaal kapot als je ermee voor komt rijden en denken dat je in een midlife-crisis terecht bent gekomen (hoewel ik pas 32 ben). Dat uiterlijk heeft
meerdere ‘nadelen’. Niet auto-kenners denken dat je een Ferrari hebt aangeschaft en ik moest menig collega dan ook enigszins verontschuldigend duidelijk maken dat zijn gloednieuwe Astra of Focus toch echt nog een paar mille duurder was dan
die zogenaamde bolide van mij.
Van voorbijgangers en kenners krijg ik overigens ook vaak complimenten en leuke opmerkingen. Vooral de leerlingen bij mij op school (ik werk in het VMBO) vinden het helemaal te gek om hun leraar in zo’n snelle wagen te zien.
+++
relatief zuinig
schakelen/sturen
remmen
motor
redelijke bagageruimte
vormgeving voorzijde en flanken
---
voorwielaandrijving
stoelen
deur- en stoelbekleding ‘vlekkerig’
corroderende velgen
geen handvat bijrijdersplaats
ontbrekende zonnebrilhouder
vormgeving achterzijde
zicht naar achter
===========
update: 24 mei 2006 / 71.000 km.
Grote beurt bij de vakgarage: 300 euro.
Geen bijzonderheden. Het luchtfilter bleek nog origineel. Mijn monteur vermoedt dat ze dat bij de
dealer niet hebben kunnen vinden: het schijnt nogal verstopt te zitten.
Geen olieverbruik.
===========
update: 21 augustus 2006 / 83.000 km.
Kleine beurt/APK bij 79.500 km: 150 euro, geen bijzonderheden.
Afgelopen weken heb ik in Italie en Schotland bijna 10.000 km gereden, geheel probleemloos en
met zeer veel plezier: smalle bergwegen, veel bochten en verder nauwelijks verkeer. Daar is deze
auto natuurlijk voor gemaakt. Ook de banden doen het nog steeds prima: Michelin heeft aan mij een
nieuwe klant.
Alleen in Italie heb ik een halve liter olie bijgevuld.
===========
update: 9 januari 2007 / 91.000 km.
Grote beurt: geen bijzonderheden. 270 euro.
===========
update: 7 juli 2007 / 98.500 km.
Kleine beurt en APK: geen bijzonderheden. 155 euro.
Voorbanden dienen (na 70.000 km!) voor de winter te worden vervangen.
update:
Ik heb mijn Celica in september 2011 verkocht met 175.000 probleemloze kilometers op de teller. Ik heb tussen 2007 en 2011 alleen het reguliere onderhoud hoeven laten uitvoeren.
PROBLEMEN
103.000 km.
Remmen vastgelopen: auto moest in Duitsland worden afgesleept.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.