Skoda Octavia 1.0 TSI Business Edition Plus (2023)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Octavia 1.0 TSI Business Edition Plus |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
KM-stand bij aanschaf | 88 km |
KM-stand laatst | 33.819 km |
Freunde Am Fahren
- 25.721 km
I N T R O
Toen juni 2022 het verzoek om een nieuwe leaseauto uit te zoeken binnenkwam, was ik hier in tegenstelling tot voorheen totaal niet op voorbereid. Mijn robijnrode Focus met dikke diesel beviel bovendien op dat moment nog uitstekend. Als aanstaand huiseigenaar en vader wist ik echter 1 ding zeker: De volgende moest ruimer/praktischer en goedkoper. Nagenoeg blanco logde ik in op de autosnoepwinkel.
K E U Z E P R O C E S
Ten tijde van het kiezen waren de brandstofprijzen torenhoog, wat bij mijn leaseregeling in de tarieven doorwerkt, en waardoor elektrisch rijden automatisch al interessanter werd. Hoewel ik niet zeker wist of ik bij mijn nieuwe huis voldoende ruimte voor opladen zou hebben. Er is een oprit maar die is vrij smal. Desalniettemin was ik absoluut geïnteresseerd in elektrisch rijden, hoewel de bijtelling omhoog zou gaan en ik niet bereid was veel beperking qua range te accepteren. Een PHEV was ook mogelijk maar om meerdere redenen heel onaantrekkelijk.
Twee auto's vond ik interessanter dan de rest, namelijk de Kia EV6 en de nieuwe Honda Civic Hybrid. De Honda vind ik zeer geslaagd om te zien en qua specs, maar was ook nog eens de goedkoopste op mijn longlist. Maar was toendertijd helaas te bezichtigen noch te proefrijden. Dus dat durfde ik niet aan, ondanks de zeer meewerkende houding van de Rotterdamse Hondadealer. De Kia werd nog tijdens het configureren ineens 4000 euro duurder, met verdere prijsverhogingen niet uitgesloten.
De Opel Astra 1.2 reed en zat heerlijk, maar vond ik te krap op de achterbank. Proefritten met de 308 (zelfde euvel als de Opel, maar ik vind het nu eenmaal een mooie auto) en de Megane Electric (waarschijnlijk te krap maar ik was gewoon benieuwd) moest ik ivm corona afzeggen.
Eerder had ik proefgereden met de Skoda Octavia 1.0 e-tec Combi. Een auto waar je, op zoek naar ruimte en waar voor je geld, eigenlijk niet omheen kunt, hoewel ik niet speciaal fan van stationwagons ben. Ik vind de Octavia liftback mooier en specialer. Aangezien deze net zo lang is als de Combi en daardoor bijna even ruim, was de combi voor mij geen must. De bagagevloer is bijvoorbeeld exact even groot. De 1.0 e-tec reed prima, hoewel wat gezapig. Ik vond de automaat te eigengereid en icm zo'n kleine motor niet prettig, en daardoor de 2500 euro meerprijs niet waard. Kortom de keuze viel op de Octavia liftback met 1.0 motor en handbak, kleur Lava Blue. Wel in Business Edition Plus-uitvoering (BEP) vanwege o.a. meer chroom, mooier interieur, ACC en 17" velgen. Functiepakket als enige optie.
L E V E R I N G
Een VAG-product ontbrak tot op dusver op mijn automobiele CV, en was reuzebenieuwd hoe de auto zou gaan bevallen. Als-ie ooit nog geleverd zou gaan worden... Bij bestellen werd meteen 1 jaar levertijd opgegeven als indicatie, desgevraagd liet de dealer weten dat 't echter ook zomaar anderhalf jaar zou kunnen gaan worden (dus pas in 2024). En omdat Skoda elk kwartaal prijsverhogingen voor de Octavia bleef doorvoeren, zag ik mijn financiële voordeel tov alternatieven stukje bij beetje verdampen. Op een goed moment heb ik nog overwogen te annuleren en voor een Tesla te gaan, dat leek op dat moment het enige merk dat binnen afzienbare tijd een auto kon leveren. Echter uit de calculatie bleek dat financieel niet doorslaggevend veel gunstiger uit te pakken, ondanks de prijsverlagingen. Dus besloot ik de levertijdengifbeker maar gewoon helemaal adje te trekken. Terwijl ik op skodaforum mocht vernemen dat sommige mensen al bijna 2 jaar op hun auto wachtten. Tussentijds werd mijn Focus verruild voor een Kia Ceed shortleaser.
Uiteindelijk werd mijn zoveelste updateverzoek beantwoord met "Auto kan ieder moment binnenkomen, u rijdt 'm nog voor 't eind van de maand". Uiteindelijk stond na 370 dagen de Skoda voor de deur. Ik was spekkoper met zo'n levertijd, volgens sommigen.
Door alle levertijd was de auto bij levering zo'n 2500 euro duurder dan ten tijde van bestelling. Geeft toch wel te denken: Mijn Focus destijds kostte bijna 40k, maar dat was een 2.0 diesel (oftewel extra BPM) met bijna 7000 euro aan opties (robijnrood, 18" velgen, panodak, B&O, etc). Nu staat er wederom een C-segmenter, echter met slechts een 1.0 benzinemotortje en ca 1200 euro aan opties, maar die kost €35.200.
U I T R U S T I N G
Na de wat kale Kia is het prettig om weer over een auto te beschikken met zaken als keyless entry en automatische ruitenwissers.
Vergeleken met eerdere auto's mis ik twee items, nl. achteruitrijcamera en verwarmbare voorruit. Het eerste was niet leverbaar. Iets met Oekraïne, chiptekort, etc. Kon via de dealer achteraf voor 1000 euro, maar ik zag dat 't elders ook wel voor rond de € 600 kan. Besloten om maar even aan te kijken hoe 't parkeren met enkel sensoren en spiegels gaat. Bevalt tot dusver prima, mede omdat de sensoren icm de weergave op het scherm heel nauwkeurig zijn. Het gemis van de verwarmbare voorruit is iets groter. Heb dit jaar al veel te vaak staan krabben. Dit was echter enkel icm de automaat leverbaar.
Voor mij nieuw zijn ondermeer de elektrische achterklep, de 3-zone climate control, 230V stopcontact bij de achterbank, en allerbelangrijkst natuurlijk de uitgebreid instelbare sfeerverlichting, op de grond geprojecteerde merklogo's, dynamische knipperlichten en achterlichten (soort knight rider-achtige toestand). Die lampjesongein is nogal populair bij VAG. Totale kolder, maar 't geeft wel een verzorgde indruk. De sfeerverlichting staat wel gezellig, en is in diverse kleuren in te stellen, tevens afzonderlijk voor de voetenruimte en daarboven. De sfeerverlichting in de portieren verspringt naar rood wanneer je deze opent.
Ook grappig vind ik de koplampsproeiers. Geeft een beetje een jaren '80/'90 vibe, en sproeit altijd mee als de koplampen aan staan.
U I T E R L IJ K
Slechts 7 a 8% van de Octaviakopers in Nederland kiest de liftback, en andere merken bieden deze carroserievariant vaak helemaal niet aan, laat staan in het C-segment. Dus een relatief zeldzame verschijning. Ik heb altijd een zwak gehad voor het model, met z'n (nep)sedankont. Bovendien lopen wat mij betreft alle lijnen in het plaatwerk precies zoals ze zouden moeten. En effectief zijn ze ook, getuige een cw-waarde van slechts 0,24. Voor het mooie zouden de wielen wat groter en breder mogen, en de wheel gap een heel stuk kleiner (ik krijg er achter haast een vuist tussen). Maar de relatief kleine velgen zijn stoeprand-proof, en dat-ie zo hoog op de veren staat zorgt vast voor meer veercomfort. De kleur, Lava Blue, is blauwgroen, oftewel petrol. Wat me opvalt is dat-ie op foto's eigenlijk standaard te blauw oogt.
I N N E R L IJ K
Het interieur ziet er zeer verzorgd uit en is mede dankzij toepassing van chroom, textiel op het dashboard en sfeerverlichting een aangename plek om te verblijven. De BEP-uitvoering is wel net wat chiquer dan de BE, dankzij oa. meer chroom en andere textiel. Fijne details zijn de met tapijt beklede portiervakken en de ventilatie-unit inc temperatuurinstelling voor de passagiers achterin. Al met al had de Ford Focus wat mooiere (zachtere) materialen, gelijke afwerkingskwaliteit, maar verstaat Skoda de kunst om het interieur er hoogwaardig uit te laten zien beter. Daarbij doet de kwaliteit van de grafische weergaven ook een flinke duit in het zakje. Fraaie weergaven en een uitgebreid instelbare cockpit geven een luxe gevoel.
P R A K T I S C H : R U I M T E
Skoda heeft hier een naam hoog te houden natuurlijk, simply clever. Doen ze overwegend heel goed met tal van aspecten. De paraplu in het portier, de ruitenkrabber in de tankklep, het uitvouwbare trechtertje voor de ruitensproei, vakje in de voorstoel voor de telefoon, het is allemaal genoegzaam bekend. Maar ook: grote portiervakken waar je een literfles rechtop in kwijt kunt, een joekel van een kofferbak (600 liter) met uitneembare schotjes en een extra vak onder de vloer, zonnebrilhouder, uitklappende haken en 12v-aansluiting en knoppen om de achterbankleuning om te klappen (= optie in Functiepakket). Enkel het vak onder de middenarmsteun vind ik wat aan de kleine kant en is bovendien niet helemaal afgesloten op het moment dat je de armleuning wat hoger zet.
De zitruimte is, ondanks de gestroomlijnde koets, formidabel. Niet alleen in de lengte maar ook in de breedte voelt de auto groot aan voor een C-segmenter. Achterin zit je tot -iig- zo'n 1m85 prinsheerlijk, beenruimte is top, hoofdruimte ook voldoende ondanks de dalende daklijn. Laatst heb ik zelf nog even achterin gezeten onderweg naar de wintersport. Laptopje opgengeklapt, stekker in het 230V stopcontact (= optie in Functiepakket)... ik heb minder aangename werkplekken gehad!
P R A K T I S C H : B E D I E N I N G
Ik ben groot voorstander van fysieke knoppen in een auto. De Octavia is verregaand knoploos, dus daar was ik wel wat huiverig voor. Kachel, stereo, rijmodus, etc, het moet allemaal via het aanraakscherm. Hoe dat bevalt in praktijk? Het valt mee. Temperatuur is eenvoudig aan te passen want altijd beschikbaar op het scherm, via + of -, logisch en je hoeft niet door een lijstje te scrollen zoals je bij sommige auto's ziet. Andere kachelinstellingen zitten achter een menu. Dat menu op zich roep je wel snel op middels een fysieke knop. Het scherm reageert snel dus in praktijk valt er goed mee te leven. Dat betekent -voor de goede orde- geenszins dat het een verbetering is tov fysieke knoppen. De knoppen op het stuur zijn erg prettig en duidelijk. Wel bedien ik soms onbedoeld een van de duimwieltjes bij het manoeuvreren, die gaan net iets te licht.
De elektrische achterklep is een aanrader omdat de klep erg groot en zwaar is; door de elektrische bediening zul je 'm nooit te hard dichtslaan. Daardoor blijft-ie langer heel en hebben inzittenden geen gedreun te verwerken. Bovendien kun je makkelijk voorkomen dat de klep te ver openslaat (en beschadigt) bij lage plafonds, door de klep tegen te houden en de knop even ingedrukt te houden.
P R A K T I S C H : I N F O T A I N M E N T
De menu-indeling is niet altijd helder. Veel wageninstellingen zitten best ver verstopt, terwijl de sfeerverlichting -die je 1 keer instelt- wel direct via het hoofdmenu te benaderen is. Ook kun je sommige functies langs verschillende routes benaderen en ik weet niet of dat nou praktisch is of juist niet. Het had eenvoudiger en helderder gekund denk ik. Maar, zoals met alle (elektronische) apparaten vind je je draai er wel in. Daarbij moet wel gezegd dat ik er relatief weinig mee doe: Skoda Connect heb ik exact 1 dag uitgeprobeerd, geconcludeerd dat ik mijn settings kwijt was en de toegevoegde waarde beperkt was. Daarnaast gebruik ik vrijwel 100% van de tijd Android Auto. Zoals bij veel auto's werkt dat gewoon beter dan de on board navi en media. Met of zonder touwtje, het start altijd vlot op, waar ik het systeem sowieso niet op traagheid kan betrappen. De inductielader voor de telefoon werkt ook prima, maar kan het stroomverbruik niet bijbenen, en de telefoon wordt erg warm. Merkoverstijgend fenomeen volgens mij.
R IJ D E N: A A N D R IJ F L IJ N
Voorafgaand aan de Skoda had ik zo'n 3 maanden een Kia Ceed 1.0 als shortleaser. Hierdoor kon ik alvast wennen aan het leven met een eenpuntnul melkpakmotortje. Het viel me niet echt mee. Iedere schakelactie in die Kia was het begin van een taaie zoektocht naar vermogen.
Toch wat angstig stapte ik vervolgens in de Octavia, die op papier nog minder pk's heeft dan de Kia. Om binnen enkele meters gerustgesteld te zijn: De Skoda voelt veel kwieker aan. De versnellingsbak schakelt precies en met vrij korte slagen, beter dan de Kia. En waar de Kia enorm lange bakverhoudingen heeft, zijn ze in de Skoda juist opvallend kort. Daardoor zit je in praktijk altijd in of vlakbij het gunstige toerengebied, omzeil je vrij gemakkelijk het turbogat, klimt en daalt de motor snel in toeren en is de motor dus vrijwel continu goed bij de les. Ook ontbreken de vervelende resonanties onder de 2000 toeren die bijvoorbeeld de Kia driecilinder, maar ook de Ecoboost van Ford kenmerken. Dus met lage toeren rijden is niet storend. Nadeel van korte bakverhoudingen is dat de motor bij 130 km/h zo'n 3100 toeren draait. Tegelijkertijd blijft de motor op de achtergrond, terwijl de auto ook best goed geïsoleerd is. Je hebt er dus akoestisch geen last van. Anderzijds is het bizar hoe makkelijk je dan van 130 naar 150 versnelt in de zesde versnelling, voor zo'n klein motortje. Voor het verbruik is dat uiteraard niet optimaal, maar ik rij tot dusver overall gemiddeld 1 op 16,6. Als ik het rustiger aan doe rij ik per tankbeurt soms 1 op 18,5 of beter. Uitschieter is 1 op 19,3 over een volledige tank, 961 km afgelegd. Gemiddeld haal ik 804 km op een tank. Ben nu precies een jaar onderweg met de auto, en ik merk dat verbruik nog steeds verbetert.
Je kunt verschillende voorgeprogrammeerde rijmodi kiezen, maar ook diverse parameters zelf instellen en opslaan onder Individueel. Die modus gebruik ik eigenlijk altijd, waarbij ik de gasrespons en de ACC op 'sport' heb. Waar de Focus in de sportstand echt een andere auto werd met veel nerveuzere gasrespons, lijkt de Skoda slechts net iets beter bij de les en is deze setting voor elke situatie geschikt. Wat er sportief kan zijn aan een ACC weet niemand, maar hij is daardoor net wat vlotter met hernemen van snelheid. De besturing kent ook een sportstand, maar die vind ik totaal niet bij de auto passen. Misschien icm instelbare dempers wel, maar die worden niet geleverd op de Octavia.
Inmiddels ook meerdere retourtjes buitenland gedaan, vooral Duitse Autobahn maar ook Franse Autoroute. Tot ca 180 km/h trekt de auto wat mij betreft meer dan acceptabel, ook in VI. Langdurig met 150-160 doorrijden gaat helemaal prima. Vanaf de laatste wintersport terug naar huis ging met 110 km/h gemiddeld, inclusief 4 volwassen passagiers, veel bagage en alle haarspeldbochten bergaf (daar gaat het dus niet zo hard, voor de duidelijkheid). Kortom die motor is genoeg voor deze auto.
R IJ D E N: W E G G E D R A G
Met afstand de zachtst geveerde/gedempte auto die ik tot dusver heb gehad. Lekker comfortabel, deint wat na over lange hobbels maar niet irritant. Korte hobbels komen wel wat hard door maar dat heb ik eigenlijk bij alle auto's in dit segment. Het onderstel leent zich vooral voor rustig rijden. Ook de lichte besturing draagt hieraan bij. Echter, als je haast hebt maakt het niet uit wat je onder je kont hebt. Ook dan werkt de Octavia prima mee. Veel carosseriebewegingen, maar iets van onderstuur heb ik nog niet gemerkt. De besturing biedt geen enkel gevoel maar is wel heel nauwkeurig. De koets volgt de stuurbeweging direct, zonder dat het nerveus stuurt. Het rijdt gewoon heel gemakkelijk en soepel, of je nu door een parkeergarage manoeuvreert, vlot een rotonde pakt, of rechtuit op de snelweg. Zijwindgevoeligheid is wel een dingetje, maar dan moet het wel stevig waaien.
Wat de auto denk ik laat zien, zowel qua weggedrag als prestaties, is het voordeel van een laag gewicht: 1226 kg is naar huidige maatstaven bijna niks, zeker voor een gezinsauto van 4,70m. Maar ook de charme van een relatief 'analoge' rijervaring: Geen elektro-ondersteuning, geen automaat, behalve lane assist alleen de normale assistentiesystemen. Dus niet recupererend remmen, geen "zeilmodus", geen cilinderuitschakeling, slechts 1 actief bemoeisysteem dat uitgeschakeld hoeft te worden.
R IJ D E N: Z I T T E N
Hier toch wel een kritische noot. De standaardstoelen zijn nogal basaal qua instellingen. Ik hou het er goed in uit, maar niet meer dan dat. Zitpositie heb ik ook even gedoe mee gehad. Ik stel de stoel altijd in "volgens het boekje", maar dan had-ie voor mij net iets lager gemoeten dan mogelijk is, ik raakte dan met mijn knieholte de stoelzitting nog bij volledig ingetrapt koppelpedaal. Opgelost door de stoel wat verder naar voren te zetten dan ideaal. Even wennen maar het zit en rijdt zo prima. Een kennis heeft de Octavia met de optionele elektrisch verstelbare stoelen, die zijn veel beter.
W A T O P V A L T
Hieronder probeer ik kort wat dingetjes aan te stippen die me tot dusver opvallen. Positief, negatief of neutraal en in willekeurige volgorde.
+ Dit is mijn eerste auto die ik waarbij je de servicestand van de ruitenwissers via het infotainment kunt inschakelen. De normale manier (contact aan-uit, tikje tegen de stengel) werkt ook.
- De totale kilometerstand in het dashboard wordt niet getoond als de cruise control geactiveerd is. Aangezien ik die eigenlijk altijd actief heb, zie ik de km-stand alleen bij opstarten en uitschakelen van de auto. Onhandig.
- De spiegelverwarming werkt via de spiegelbediening. Deze laat ik nog wel eens per ongeluk aan staan, beetje zonde. Gewoon activeren icm de achterruitverwarming was beter geweest.
-/+ ACC-bediening via een apart stengeltje achter het stuur is nieuw voor mij. Inmiddels gewend, maar nog steeds verwar ik deze heel soms met de stengel van de richtingaanwijzer.
-/+ De auto komt niet (motorisch) van z'n plaats zolang een van de portieren geopend is.
- De stereo is OK, clean en geen vervorming, maar ik mis wat power, en eigenaardig is dat-ie bij ca 80% volume net zo hard klinkt als bij 100%; Ook als de functie om het volume aan te passen aan de rijsnelheid uitstaat. Ik kan me voorstellen dat grotere HI-FI liefhebbers dit onderdeel aanpakken; In de Focus had ik de optionele B&O Play met subwoofer en centerspeaker. Dat was ook geen premium ofzo, maar wel andere koek dan dit.
- De tankdop zit vast met een wat knullig plastic sliertje. Liever had ik zo'n tankopening zonder dop, zoals Ford gebruikt. Simply cleverder dan dit.
- Het start-stopsysteem cq de startmotor is niet al te verfijnd. Hij schokt een beetje, is wat traag, en de stroom naar bijvoorbeeld de ruitenwissers wordt onderbroken bij een hertart.
-/+ Het klimaatsysteem kent ook een zgn. intelligente airco. Daarin selecteer je bijvoorbeeld "warme voeten", waarna het ding dus die zone gaat verwarmen. Er zit echter een timer op, na een tijdje stopt het dus weer. Het nut ontgaat mij volkomen.
-/+ De snelheidsmeter is behoorlijk nauwkeurig. Met alle voorgaande auto's kon ik trajectcontroles rustig rijden met 10 km/h boven het toegestane maximum op de meter, in de Skoda levert dat onherroepelijk boetes op.
+ Stationair toerental bij koude start is 1600/min, niet eerder zo hoog meegemaakt. Heel kortstondig en ietwat aanwezig, maar zo rij je wel heel vlot weg.
C O N C L U S I E (voorlopig)
Ik ben tot dusver erg blij met deze auto. Ik vind 'm mooi (veel anderen ook trouwens, valt mij op), praktisch, ruim en hij rijdt lekker. Het is misschien een saaie, verstandige auto, maar eigenlijk doet-ie gewoon niks echt fout, en heel veel goed. Dat geeft een hoop voldoening.
Update 2025 01 02
- 33.819 km
E E R S T E O N D E R H O U D S B E U R T
Inmiddels heeft de Octavia een beurt gehad voor verse vloeistofjes en dergelijke. Geen bijzonderheden, geen olieverbruik voor zover ik weet. Het onderhoudsinterval is 30.000 km, wat nogal veel kilometers is wat mij betreft. Maar een keer per jaar mag ook. Met het lage jaarlijkse kilometrage dat ik tegenwoordig haal is dat dus de betere optie. Hoeft die olie toch wat minder kilometertjes mee te draaien.
Gemiddeld verbruik overall 1:16.7 over 33.819 km, incl. een aantal Autobahnritten maar ook diverse korte ritjes. Inmiddels zijn ook de winterbanden weer gemonteerd, Michelin Alpin 6, wellicht van invloed. Maar vooral heb ik nog weleens haast, dus zou beter kunnen. Op 1 tank rijd ik gemiddeld 808 km.
Het is nog steeds een zeer plezierige auto, comfortabel, ruim, praktisch en voldoende vlot. Ik prijs me nog steeds gelukkig met een auto die zich niet of nauwelijks bemoeit met mijn rijstijl. Twee klikjes vanaf het stuur om de lane assist uit te schakelen, da's alles. Geen geklooi met een speciale app om te connecten, kan wel maar interesseert me niet. Mijn auto hoeft niet te weten wie er instapt. Android Auto is alles wat ik nodig heb qua infotainment (bedraad start-ie vliegensvlug op, draadloos binnen enkele tientallen meters rijden) en dat functioneert uitstekend.
W A T O P V A L T
Ik zie dat ik in mijn vorige update toch wat dingetjes niet gemeld heb, en/maar/dus ik ga gewoon verder met de minnetjes, plusjes en minplusjes.
- Telefoonnummer kiezen (uit meest recent gebelde nummers) vanaf het stuur kan wel maar gaat te omslachtig. Je moet links of rechts in het dashboard de telefoon-interface geselecteerd hebben, dan rechterduimwiel indrukken, pijltjestoets naar rechts, en dan contact selecteren. Tijdens het telefoongesprek schiet de interface weer terug naar beginscherm, dus om gesprek op te hangen moet je die exercitie opnieuw doen.
- Ik mis de mogelijkheid om de ruitenwissers eenmaal te laten wissen wanneer deze in automatische stand staan. In de Ford deed je dat gewoon door de hendel kort naar je toe te halen, als je dat in de Skoda doet gaat-ie altijd sproeien en 3 keer wissen. Dus dan moet je even uit de automatische stand (omhoog of omlaag) of even de gevoeligheid heen en terugzetten.
- De melding "Front Assist tijdelijk niet beschikbaar" is in de afgelopen maanden een aantal keren voorbij gekomen. Ik merkte geen impact op het rijden, behalve dat 1 keer tijdens zo'n melding de ACC niet beschikbaar was. Over het algemeen gebeurde dit bij slechte weersomstandigheden, zodat ik dit beschouw als preventief uitschakelen van de sensor om verkeerde waarnemingen te voorkomen. Echter, in de Ford heb ik een soortgelijke melding in 4 jaar tijd 2x gehad, toen het zo hard hoosde dat je haast geen hand voor ogen zag. De Skoda lijkt zich een beetje aan te stellen, of er is toch een defect. Enige tijd terug was er een vrij uitgebreide OTA software-update, en sindsdien heb ik de melding niet meer gehad, voor wat dat waard is.
- Ontbreken van de achteruitrijcamera is toch wel een dingetje. Met name in drukke gebieden kan een camera achter onwijs helpen met het vroegtijdig detecteren van voetgangers en fietsers (mede dankzij groothoeklens), en je kunt zien of je achter ook netjes in het vak staat.
+/- Sporadisch grijpt de botswaarschuwing in bij parkeren met een noodstop. Dit gaat zo gewelddadig dat je denkt iets geraakt te hebben. Eenmaal bekomen van de schrik constateer je dat het gedetecteerde obstakel vaak niet veel meer dan een grassprietje is.
+ Je kunt via Bluetooth 2 telefoons tegelijkertijd koppelen. Wel is er altijd 1 van die 2 actief. Dan ben je op je andere telefoon echter nog steeds bereikbaar via de carkit.
- Ontbreken voorruitverwarming idem dito. Het krabben zelf is tot daaraan toe, maar vervolgens is de ruit ook beslagen en duurt het relatief lang voordat de waas voldoende weggetrokken is. Ik moet hoognodig de ruit vanbinnen schoon/vetvrij maken, dus helemaal is dat de auto niet aan te rekenen. Desalniettemin zou dit met een verwarmbare voorruit überhaupt niet aan de orde zijn geweest.
+ Ik blijf me verbazen over hoe netjes de auto afgewerkt en uitgerust is. Laatst bijvoorbeeld zag ik dat een nieuwe BMW 5-serie geen keyless entry op de achterportieren heeft. Mijn budget-Skoda heeft dat wel gewoon. Net als iets simpels als een handgreep bij alle portieren, steeds vaker zie je dat de fabrikant het exemplaar bij de bestuurder wegbezuinigt (maar de uitsparing laat zitten). De leeslampjes zijn ook grappig, een kort tikje om ze in- of uit te schakelen, maar hou je vinger er langer tegenaan om ze te dimmen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.