Opel Zafira 1.9 CDTi 100pk Cosmo (2006)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Zafira 1.9 CDTi 100pk Cosmo |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 166.000 km |
KM-stand laatst | 268.000 km |
mijn 1e ervaring met opel
- 167.800 km
Voor de aanschaf van onze Zafira uit 2006 heb ik verschillend veldwerk verricht - de reviews gaven mij daarbij een goed beeld van de diverse modellen en typen autos. Vandaar dit review.
Ik rijd veel en rijcomfort vind ik daarom belangrijk. Mijn vorige auto was een C5 HDI 90 pk diesel uit 2002 waarbij je met luchtvering over de weg zweefde.
Maar na 325.000 km op de teller en gezinsuitbreiding in het verschiet was het toch tijd om wat anders te zoeken - een 6 of 7 persoons auto.
Naast comfort en minimaal 6 zitplekken was verbruik voor mij van belang - ik rij voor woon-werk 60.000 op jaarbasis.
Het werd de Opel Zafira Executive 1.9 diesel uit 2006, ofwel de Zafira B Z19DTL-DPF
Mijn ervaringen tot nu toe:
De auto heeft voldoende rijcomfort en rijdt soepel. Het is voor mij een zwaardere auto dan ik gewend was te rijden en je voelt dat ook tijdens het rijden - hij ligt als een blok op de weg.
Alle gemakken zitten erop en aan en werken prima (navi, lichtsensor,climatronic, regensensor, boordcomputer etc.) - na een weekje oefenen.
Er zit voldoende zitruimte in, de bagageruimte valt wat tegen. Gelukkig hebben wij 6 stoelen nodig zodat je een deel als laadruimte kunt gebruiken. De 2 stoelen in de laadruimte zijn simpel uit de vloer omhoog te trekken, en zakken even gemakkelijk weer in de vloer.
De kwaliteit van de armleuning van de bestuurdersstoel laat te wensen over -
Vooral in hoger toerental trekt de auto goed door. In de 2e bij laag toerental heeft de auto even nodig om op gang te komen - dit valt mij wat tegen (speelt ook alleen maar in de 2e versnelling)
Veiligheid vindt opel een belangrijk issue - airbags zijn er voldoende en bij gebruik van boordcomputer en navi wordt gewezen op gebruik tijdens rijden. Ik vind wel dat opel wat te ver gaat door bij de navi invoeren van bestemming tijdens rijden onmogelijk te maken - je moet stilstaan. Een bijrijder moet toch ook de navi kunnen bedienen - hier is schijnbaar niet aan gedacht. De hoofdsteunen zijn active, wat inhoudt dat ze naar voren gaan en de afstand naar je hoofd verkleinen bij een aanrijding van achteren.
Technisch:
Bij aflevering werd mij terecht door de garagehouder verteld dat ik de auto meekreeg, maar dat het vliegwiel bijna vervangen moest worden. Dit werd goed binnen garantie opgelost + tevens werden direct ook koppeling en drukgroepen vervangen - dat was mooi meegenomen (koppeling was een half jaar gelden bij de C5 ook vervangen)
Na een week begon het lichtje van de accu te branden - toen schoot onbewust even door m'n hoofd - Opel = Overal Pech En Last (?) Dan kom je er achter dat heel veel op stroom gaat - naast de luchtcirculatie en radio hield ook de stuurbekrachtiging ermee op.
Bij de garage is de accu doorgemeten en bleek dat de dynamo vervangen moest worden - keurig binnen garantie gedaan.
De achterklep van de auto moet nu nog gespoten worden - bij het opel logo zit een roestplekje wat van binnenuit komt - dit wordt onder lakgarantie van opel opgelost
Wat mij positief verrast is het verbruik - dit ligt gemiddeld zo rond de 1/17. En dat voor een auto van boven de 1500 kg.
Ik vind het lastig om na zo'n korte tijd al een goed oordeel te geven - voor mij nog even voordeel van de twijfel bij betrouwbaarheid
Wordt vervolgd..
mijn 1e ervaring met opel - vervolg
- 168.900 km
Vandaag een beetje geschrokken door het verbruik op de boordcomputer wat ineens omhoog schoot - ook bij stationair lopen (4,5-8,5/100km).
Het geluid van de auto klonk een stuk zwaarder, daarnaast rook het bij de achterwielen naar verbrand rubber. Mijn 1e gedachte was: een remklauw die blijft hangen. Dit heb ik nl 1x gehad met de C5 die ik hiervoor had. Echter toen was de band heet, nu niet.
Naar de garage gereden, echter deze was dicht. Ook nu weer schoot het verbruik omhoog.
Op de internetforums gekeken en wat blijkt: hij is bezig met regeneren van het roetfilter. Ik heb nu bijna 3000 km gereden. Ik wist niet van dit fenomeen, maar het stelt me gerust dat dit het is. Niet afbreken heb ik ergens gelezen - maar uit onwetendheid heb ik de motor dus nu 2x uitgezet. Ik weet nu in ieder geval wat het is, zodat ik er rekening mee kan houden voor een volgende keer
wordt vervolgd..
Het verbruik is verder gedaald van 5.8 naar 5.7 liter/100 km
inmiddels 35000 km verder
- 199.000 km
Inmiddels 35000 km verder - de teller staat nu op 199.000
Bij 197.000 rechter dimlicht vervangen op aangeven van boordcomputer. Dat was nog wel een hele klus, maar is wel te doen (gaat via wielkast). Het schuimrubber wat ik toen ben tegengekomen zit nu ergens in de wielkast. Lastig om dit op de juiste plaats weer terug te zetten.
Inmiddels geeft de boordcomputer aan dat ook het parkeerlicht gecontroleerd moet worden. Hiervoor moet ik het luchtfilter loshalen. (je zult een lamp onderweg moeten vervangen (?!)- een probleem wat meer automerken kennen)
De boordcomputer gaf bij 196.000 km aan dat het niveau van de koelvloeistof gecontroleerd moet worden. Waarschijnlijk ligt dit aan de sensor want niveau is op voldoende peil - wel toch iets bijgevuld - echter melding blijft op display verschijnen. Bij de volgende grote beurt moeten ze hier maar even naar kijken.
Het regeneren vindt mij vaak genoeg plaats. Dit proces wordt zo om de 1500 km herhaald wat zeer ongunstig is voor het verbruik.
Het verbruik ligt op dit moment gemiddeld op 5.6 ltr/100 km gerekend over 35000 km en is best goed (1:17,8). Zowel boordcomputer als check met tankbeurt geven zelfde uitkomst en is daarmee voor mij betrouwbaar.
Verder qua onderhoud geen opmerkingen, alles functioneert zoals het moet functioneren.
De lakgarantie van Opel heeft me wel in de steek gelaten. In deze voorheen leaseauto zat wel een onderhoudsoverzicht, maar geen origineel afgestempeld onderhoudsboekje. Hiermee vervalt de lakgarantie en rijdt ik dus nog met roest op achterklep rond. Ook op de binnendorpel van de achterdeur zit roest wat van binnenuit komt - blijkbaar heeft opel het roestprobleem nog niet opgelost in deze versie - beetje frustrerend.
Verder bevalt de auto goed, biedt voldoende zitruimte, rijdt goed en blijft voor mij tot nu toe voldoende betrouwbaar.
Komende zomer wordt de auto gekeurd en krijgt een grote beurt - als ik voor die tijd niets te melden heb zal het volgende review rond eind juli '11 verschijnen. De evt. punten van onderhoud worden dan vermeld.
korte update
- 201.000 km
Even korte update die ik wel even wil vermelden. Vandaag viel spontaan het glas van de spiegel bij de linker voordeur er uit. Zoiets heb ik bij een auto nog niet eerder meegemaakt. Gelukkig was het glas nog grotendeels heel - op aanraden van automaterialenzaak met kit weer vastgeplakt
Ook heb ik inmiddels de gril met tie-ribs vast moeten zetten. Deze was losgetrild en werd alleen door motorkap nog op z'n plaats gehouden.
korte update
- 217.000 km
Het verbruik is verder gedaald naar 5,5/100 km en zit daarmee nu boven de 1:18. Ik rijd nog steeds 90% snelweg - vnl. op cruisecontrol 125 km./uur
Ik heb sinds kort een bonkend geluid bij de voorwielen gekregen. Volgens de garage kan het geen kwaad en is het een deukje in de kogel bij de voorwielen - hierdoor ontstaat een klapperend geluid. Bij de grote beurt in juli wordt dit nagekeken. Verder weinig bijzonderheden te melden.
korte update na grote beurt +APK
- 230.000 km
Zoals aangegeven even een korte update naar aanleiding van de grote beurt + APK.
Naast het vervangen van diverse filters en motor olie zijn de volgende zaken uitgevoerd:
- hitteschild vervangen (rammelde en zat los (uitgevoddeld)
- 2 stabalisatiestangen vervangen (veroorzaakte het bonkend geluid bij de voorwielen, zat ruimte op)
- vervangen van remschijven + blokken achter (= regulier onderhoud)
- vervangen van sensor meter koelvloeistof
Verder waren er geen onderhoudspunten wat mij echt meeviel. De vorige beurt was nl. 60.000 km geleden, dus qua onderhoud een 8.
korte update
- 268.000 km
Net een grote beurt gehad met APK. Grotendeels alleen wat onderhoudszaken als distributieriem, 4 nieuwe banden, remblokken voor. Afgelopen winter overigens na 20.000 km remblokken vervangen - 1 remblok was onverklaarbaar helemaal versleten - beide zijn kosteloos door de garage vervangen en verder geen problemen weer mee gehad.
Er is ook een nieuwe spanrol van de microriem vervangen - helaas blijft het zingende geluid hinderlijk aanwezig. Hierna is aircovloeistof bijgevuld en olie in aircopomp gedaan - probleem opgelost.
Afgelopen winter is verder accu vervangen.
Sinds afgelopen winterperiode zit er ergens ruimte op de aandrijving volgens mij. Wanneer ik de gas los laat onder rijden en weer intrap voel je een kleine schok; dit is ook bij opschakelen. Garage geeft aan dat het niet erg is - ik blijf twijfels houden.
Het roesten is verder gegaan. Naast achterklep, achter dorpel zijn de onderkanten van de achterdeuren ook al bezig. En dat voor een auto uit 2006.
Ik denk dat dit voor mij de 1e en laatste keer is dat ik voor opel kies.
Verbruik vanwege kortere ritten gestegen naar 5,7/100
wordt vervolgd...
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.