Opel Ampera (2012) #4
autoreview
Signalement
Uitvoering | Ampera |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 27 km |
KM-stand laatst | 52.300 km |
- 1.885 km
Mijn ervaringen met de Ampera:
Actieradius
De theoretische actieradius van 83 km is inderdaad erg theoretisch, maar de sombere berichten die ik tot nu toe heb gelezen, zijn bij mij niet aan de orde. Mijn slechtste score is 55 km, en mijn beste 75. Ik geef toe: een hardrijder ben ik niet meer, die tijd heb ik gehad. Dat betekent vaak niet harder dan 100 km/u, dan houd je de groene bol nog mooi in het midden. Een stoplichtsprintje veroorloof ik me wel als het kan, dat is toch wel een van de mooiste fenomenen van elektrisch rijden om zo snel geruisloos weg te zoeven.
Mijn kilometerstand is inmiddels 1885 km en ik heb pas 26,5 liter benzine gebruikt, en ca. 200 kWh (mooi geadministreerd dankzij de Loloo), staat qua kosten gelijk aan ca. 22,5 liter benzine, totaal dus 49 liter, en daarmee een "verbruik" van ca. 1:33. Mijn woon-werk afstand is dan ook 60 km heen en terug, ideaal dus voor deze auto
Er heerste in autobladen de angst dat leaserijders niet elektrisch zouden gaan rijden, maar dan doen ze zich zeer te kort mee. Elektrisch rijden is heerlijk, op benzine is er toch wel een hinderlijke brom op de achtergrond hoorbaar, veel minder aangenaam!
Hebbelijkheden en onhebbelijkheden:
-Ik was de eerste Ampera wegenwacht klant: het keyless entry system werkte niet met de sleutel in de kofferbak... Volgens de ANWB zou dit niet mogen kunnen. De beveiliging van de auto is wel zeer goed. Na een uur gaf de wegenwacht zijn pogingen op!
-Achteruitrijcamera: duidelijk minder handig dan in mijn Lexus RX 400. Daar had je hulplijnen die de begrenzing van de auto aangaven, zodat je geheel op de camera kon vertrouwen. Bij de Ampera moet je toch nog in je spiegels kijken, een misser.
-Je zit wel mooi stevig opgesloten in de stoelen, maar mij zijn ze toch wat te hard, en niet ruim genoeg verstelbaar. Ook de axiale verstelling van het stuur zou ruimer mogen.
-Laadvermogen: er waren allemaal spookverhalen over een laadvermogen van 280 kg, maar een rit van 300 km met 4 volwassen personen met hun weekend bagage ging zonder problemen. Het laadvermogen is dan ook 365 kg en de kofferbak is goed bruikbaar, ondanks zijn inhoud van slechts 301 l.
-Benzineverbruik: ca 1:18, niet verkeerd dus voor een auto van 1700 kg!
-Je moet wel routine opbouwen met de oplaadhandelingen. Twee keer ging 's morgens om 6.45 het alarm af omdat ik de stekker er uit trok zonder de auto te hebben geopend...
-De gebruikshandleiding is onontbeerlijk: er kan zo veel worden ingesteld dat het een tijd duurt voordat alles duidelijk is, en je de voor jou gemakkelijkste instellingen te pakken hebt.
-Het gebrek aan een regensensor is een duidelijke misser.
-De bediening van de middenconsole is wel even wennen, maar vervolgens probleemloos.
-De harde schijf is ideeal. Ik heb al mijn CD's op de harde schijf gezet, dus altijd muziek voor handen zonder onhandig gedoe.
-Het schrapen van de spoilerflap over drempels: ik ben er al volledig aan gewend en houd me daarom niet in, en eindelijk horen omstanders dan iets van je! Overigens nog geen problemen gehad met mensen die je niet horen. De banden maken gelukkig genoeg geluid...
Conclusie:
Na de Lexus is het een stapje terug, maar de auto geeft me veel plezier en voor rustige rijders een geslaagde elektro auto met voldoende bereik voor een groot deel van de ritjes. Geen auto voor mensen die dagelijks grote afstanden moeten rijden.
Amerikaanse bouwkwaliteit
- 7.618 km
Update 19-08-2012
Km stand inmiddels 7.618 km
Benzine verbruikt: 117 liter,
dus ca. 1,6 l/100 km
Nog immer tevreden over de Ampera, maar de betrouwbaarheid heeft wel een deukje opgelopen. akkefietjes sinds de vorige review:
6000 km:
-het klepje van de oplaadstekker gaat niet open, oorzaak: een verdraaid kabeltje, blijkbaar productiefoutje.
-CD's komen met moeite uit de gleuf, oorzaak: de CD speler zit te laag gemonteerd en dus niet recht voor de gleuf, weer productiefoutje
7000:
Krijg de kabel niet uit de autostekker, oorzaak: bij een contact van de kabelstekker is het plastic gesmolten, zit dus vastgesmolten aan de auto! Kabel en autostekker vervangen, sindsdien geen last meer.
Het rijden is nog steeds een feest zolang de rit niet te lang duurt, na een uur houd ik het op de stoel niet meer uit, tijd voor een kussentje...
De A-stijl blijkt fors van afmeting en zorgt dus voor een aanzienlijke dode hoek, gevolg: 1 fiets met verbogen achterwiel en kleine krasjes op de voorbumper.
Gemiddelde el. actieradius ruim 70 km en langste elektrische rit: 84,2 km helemaal binnendoor. Wel geven de accu's nog maar maximaal 10.0 kWh af, hopelijk wordt dat niet nog minder.
Op vakantie
- 10.780 km
HET grote voordeel van de Ampera: je kunt overal naar toe, hoe ver ook. In dit geval "maar" 600 km, maar zonder opladen en tanken was het reisdoel, Schwerin in Noord-Oost Duitsland, makkelijk te halen. Met enig passen en meten was alle bagage (inclusief golftassen) in de achterbak en op de achterbank te krijgen, wat verlengsnoeren erbij en vervolgens met een snelheid van 130 km/u op stap. De auto geeft op deze en hogere snelheden een rustgevend gevoel. De motor spint er vredig op los. Het toerental is en blijft relatief laag, waardoor je het gevoel krijgt met een hele grote auto te rijden. Niet te hard accelereren, want dan loeit hij wel.
In het hotel kostte het even moeite om een oplaadpunt te vinden, maar uiteindelijk kreeg ik een plekje in de parkeergarage, waar een verlengsnoer klaar lag, zodat ik - betaald dat wel - kon opladen.
Uiteindelijk ca. 1600 km gereden met een gemiddelde van ruim 1:17 op benzine. Het is duidelijk dat het bereik van 500 km die Opel belooft zeer gemakkelijk overtroffen kan worden.
Het enige probleem onderweg: de radio blokkeerde op een verkeersbericht. Pas na het 3 keer uit en aanzetten van de auto hestelde de software zich weer.
Het verbruik over de gehele levensduur is nog steeds 1,9 l/100km, en zal voorlopig alleen maar dalen, al merk ik dat met het dalen van de temperatuur het bereik afneemt en de 60 km die ik dagelijks afleg straks in de winter moeilijk wordt om geheel elektrisch te halen. Winterervaringen volgen later.
Betrouwbaarheid afgewaardeerd
- 16.000 km
Tot nu toe was ik redelijk mild in mijn oordeel over de betrouwbaarheid, maar inmiddels zijn er weer verschillende negatieve ervaringen bijgekomen, waardoor de betrouwbaarheid alleen nog als slecht kan worden gekwalificeerd. De mankementen waren de volgende:
-Nadat al eerder de laadklep voor de laadkabel was gerepareed, gaf deze weer problemen. Weliswaar ging deze nog wel open, maar moest ik gelijktijdig met de druk op de knop met mijn nagel de klep open peuteren, erg knullig. De bediening is inmiddels geheel vervangen.
-De sensor op het rechter achterportier reageert niet meer, zodat de auto nog maar "sleutelloos" via 3 portieren is te openen.
-De oplader heeft de geest gegeven, waardoor ik al enige tijd gedwongen op benzine rondrijdt. Het eerste bezoek aan de garage leverde het bericht: gerepareerd! op, maar thuisgekomen bleek er niets veranderd en was een nieuw bezoek aan de garage nodig. Toen pas bleek dat de oplader defect was en uiteraard was dit onderdeel niet op voorraad zodat nog een week op benzine rijden nodig is. Nog een geluk dat er een verbrandingsmotor in zit, want anders had ik meermalen geheel immobiel geweest.
Over tijdelijke elektronische problemen met radio en navigatie zal ik het maar niet hebben....
Kortom, als hij het (goed) doet geniet ik nog steeds, maar de irritatie neemt aanzienlijk toe, het is ook een hele overgang van de red carpet treatment van Lexus waardoor ik in 5 jaar geen garage gezien heb naar een gemiddelde van 1 garagebezoek per maand!
Alle kinderziektes verdwenen
- 26.450 km
Sinds het vorige verslag rijd ik al weer maanden zonder enig probleem. Blijkbaar zijn de kinderziektes er nu uit. Wel blijft het klepje van de stekker aansluiting af en toe wat hangen en heeft hij enige hulp nodig bij het open gaan.
De onderhoudsbeurt na 1 jaar was zeer bescheiden qua kosten (ca. € 125), dat red je met een benzinemotor niet...
De elektrische actieradius is inmiddels weer bij de oorspronkelijke waarde terug en haalde ik op vakantie weer eens 84 km over binnenwegen.
Zonder problemen naar Frankrijk geweest: 1000 km heen en terug met telkens maar 1x tanken. Gemiddeld 1:16 bij snelheden rond 130km/uur. Ter plaatse was er een (gewoon) stopcontact beschikbaar zodanig dat ik met een verlengsnoer kon opladen, dus kon ik ook in Frankrijk van elektrisch rijden genieten. Oplaadpalen kun je daar natuurlijk wel vergeten, al heb ik één Nissan Leaf gespot.
Op lange ritten merk je wel dat de stoelen niet comfortabel zijn. Bij elke pauze stap je gebroken uit, het kussentje zorgt er voor dat je achterste niet helemaal beurs raakt. De hoekverstelling van de zitting is te gering en de zitting is ook te kort, waardoor de ondersteuning van je bovenbenen gering is en je echt alleen op je billen rust.
Nog wel een vervelende gebeurtenis: op de snelweg bij 100 km/u geraakt door een baksteen of dergelijke. Gelukkig de voorruit op de bijrijdersplaats geraakt en alleen de voorruit en een ruitenwisser beschadigd. Verder geen schade. De ruit was plaatselijk 2 cm ingedeukt, maar geen gat en een groot deel van de ruit ongeschonden. Leve de moderne autoruiten!
"Bijna alle kinderziektes verdwenen"
- 37.650 km
Nadat ik in mijn vorige verslag dacht dat alle kinderziektes verdwenen waren, is bij 33000 km de kabel toch weer vastgesmolten. Dezelfde potige ANWB wegenwacht kreeg hem ook deze keer weer met veel geweld los. Ik heb nu een nieuw type laadkabel gekregen, en het probleem zou nu definitief verdwenen moeten zijn. Voor de rest geen bijzonderheden. Na 37.000 km staat de levensduur van de motorolie nog steeds op 60%. Benieuwd wat ze straks bij de volgende beurt gaan doen.
Heb de betrouwbaarheid van de auto weer opgewaardeerd, want op de kabel na, doet alles het naar behoren, zeer tevreden dus nog, al was het na de proefrit met de Tesla Model S toch wel even slikken. Ik vond dat de Ampera snel optrok, maar na de Model S, leek de Ampera niet van zijn plaats te komen, wat is die Tesla bloedsnel! Nou ja, toch maar even met de Ampera volhouden tot er meer laadpalen zijn....
Vertrouwen in betrouwbaarheid hersteld
- 52.300 km
Inmiddels ben ik de 50.000 km gepasseerd en al tijden verschoond van enig malheur. Ook van een achteruitgang van de accu's is niets te merken. Ik vestigde zelfs twee nieuwe records: 85 km aan een stuk door op de accu's en een keer zelfs 91 km op een rit van 400 km, waarbij ik alleen op de accu's overschakelde als de snelheid terugliep. Ik weet niet of de accu's dan wellicht toch weer wat opladen wanneer de verbrandingsmotor er bij komt. Al met al geniet ik nog steeds van elektrisch rijden, zelfs zo veel dat ik mij heb ingeschreven voor een Tesla Model X. Dat duurt nog even, dus voorlopig nog even met de Ampera. Benieuwd wat die straks gaat opbrengen..
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.