Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022) #2

autoreview

Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)
Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)Nissan Ariya 87kWh Evolve (2022)

Signalement

UitvoeringAriya 87kWh Evolve
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2022
KM-stand laatst22.000 km
Lezerswaardering: 78%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Nissan Ariya Evolve 87 Kwh

  • 559 km

Wij beschikken nu een drietal jaren over zonnepanelen op ons dak en hebben daarbij rond de 2500 Kwh stroom over. Dus dachten wij de volgende auto zou elektrisch moeten worden mits deze een behoorlijk pakket aan accu's zou hebben.
Wij hebben verschillende merken bekeken zoals, VW ID 4, Mercedes EQB, Hyundai Ionic 5, Skoda Enyaq, Audi en de Nissan Ariya. Daarnaast hadden wij ook nog belangstelling voor de Toyota BZ4X.
Met de ID 4 hebben wij proef gereden maar waren absoluut niet te spreken over het interieur, dus deze viel gelijk af. Met de Mercedes EQB heb ik 170 km gereden, prima auto maar een verbruik van 18.7 Kwh bij 18 graden, kleine accu waardoor mogelijk maximaal 330 km was te halen en weinig bagageruimte.
Dus toen in maart de Nissan Ariya bekeken, prachtige auto wat betreft interieur en deze was ook aan de buitenkant modern van uiterlijk. Behoorlijke bagageruimte en diverse extra ruimtes in het interieur.
Mijn vrouw was weg van de kleur koper met zwart dak en het interieur en ik met een 87 Kwh accu waar wij toch een redelijke afstand mee moesten kunnen overbruggen.
Levertijd eind oktober 2022.
Vorige week donderdag 27 oktober was het dan zo ver. Toen ik hem ging halen stond er ongeveer 20 km op te teller met een voor 98% volle accu en een bereik van 575 km. Ik dacht nog wat krijgen wij nou, de WLTP is 530 Km dus het zal wel behoorlijk overdreven zijn.
In onze regio hadden wij ongeveer 60 km gereden en zijn afgelopen zaterdag naar Friesland op en neer geweest. Ik zat wel te denken zou dat wel gaan met een elektrische auto. Ik zat constant naar de meters te kijken, maar het was geen enkel probleem, gereden 474 km en nog 12% in de accu met een geschat bereik van nog 72 km. De temperatuur was 17 graden op de heen weg en terug 21 graden.
In de bebouwde kom gebruik ik het E-pedaal en op de snel weg zet ik dit uit en ik zet hem altijd in de Eco stand. Allemaal heel eenvoudig in de stellen naast je op de verschuifbare middenconsole.
Ik ben een rustige rijder, trek geen stenen uit de weg bij het stoplicht. Op de snelweg 100 km/p.u. op ProPilot met intelligent cruise control aan. Dit werkt perfect, komt er een snel voor je invoegen met hogere snelheid het systeem doet niets omdat hij harder gaat. Gaat hij remmen dan gaat de Ariya op een zeer prettige manier ook zachter en geeft je voorganger gas dan gaat de Ariya ook weer rustig naar 100 km/p.u.
Ketelbrug was open de Ariya gaat automatisch zachter rijden en stopt achter zijn voorganger.
Auto blijft met stuurhulp perfect binnen de lijnen, de afstand tot de voorligger kan men instellen. Ga je naar een afrit of andere weg dan krijg je geen rare ingrepen maar pakt hij na enkele seconden de belijning weer op.
Head up display is zeer prettig. Men kan de sterkte en de plaats zelf instellen. Ik heb de verkeersborden ingreep uitstaan maar zie ze wel in het head up display, dan staat er hoogstens een tekst in de ruit dat ik mijn snelheid aan moet passen maar verder doet het systeem niets.
Zitcomfort na 350 km naar Friesland op en neer is zeer goed totaal geen last na het uitsappen van mijn rug, dit was bij andere auto's weleens minder. Kortom een zeer prettige auto om in te rijden. Armsteun zou te laag zitten, heb ik totaal geen last van er zijn ook Duitse merken waar deze zo laag zit.
Radio geluid zeer goed. Navigatie met inzetten van route doormiddel van spraak zou beter moeten.
Nog even een belangrijk punt voor de ouderen onder ons, boven de 70, let op bij het kopen van een elektrische auto. Met 2 motoren krijg je hem, in de meeste gevallen, niet verzekerd te veel Pk's. Er was zelfs een verzekering waar ik deze Evolve 87Kwh met 1 motor niet meer verzekerd kreeg i.vm. leeftijd en met 40 schadevrije jaren. Bij mijn huidige verzekering was het trouwens geen enkel probleem. Wel zit er behoorlijk wat muziek in de premies.
Heb hem gisteravond aan mijn lader van Ratio Electric opgeladen van 15.00 uur tot 22.00 uur naar 90% met daarna een bereik volgens de app van de Ariya op mijn telefoon van 539 km. Ik heb een lader zonder kabel ik steek gewoon de laadkabel van de Ariya in mijn 3 fase Ratio Electric lader. (Nederlands fabricaat, zit goed en degelijk in elkaar)
Deze app van Nissan Ariya op mijn telefoon werkt perfect, ik kan zien hoe het met het laden staat, de verwarming of de airco aanzetten etc. etc.
Kortom na ongeveer 560 km te hebben gereden zijn wij zeer tevreden over deze Ariya en hopelijk blijft dat ook zo.

Na 6 weken een update.

  • 1.710 km

Wij hebben hem nu 6 weken in ons bezit en de kilometerteller staat nu op 1710 km. In de winter rijden wij niet zo veel maar ik kan nu ook iets meer zeggen over het verbruik bij lagere temperaturen en gebruik in steden en op de snelweg.
Maar laat ik beginnen dat ik hem eens vergeleken heb met mijn vorige auto een MB. Deze was voorzien van een aluminium motorkap en voorspatborden, dat vond ik een groot voordeel. Nu heb ik dat ook recent bekeken of men bij de Ariya ook gebruik maakt van aluminium onderdelen. Motorkap, bovenkant spatborden, voor en achter en alle portieren zijn van aluminium en de achterklep is van een soort composiet materiaal. Dit komt bij mij hoogwaardig over.
Wat ook een voordeel is dat je altijd een schone drempel hebt bij het instappen omdat de onderkant van het portier over de drempel heen valt zodat de drempel altijd schoon blijft.
Dan was het zo dat bij mijn MB bij het wegrijden 's-morgens de remblokken automatisch zachtjes tegen de remschijven drukte om vocht en aanslag van de remschijven te verwijderen om gelijk bij een noodstop het volle remvermogen te hebben, veiligheid.
Nu vraag ik mij af of men bij de Ariya bewust heeft gekozen om het E-pedaal niet helemaal tot stilstand te laten werken maar dat je het laatste stukje bij een snelheid van ongeveer 5 km p/u nog moet remmen om tot stilstand te komen om zodoende ook de remschijven schoon te houden.
Navigatie. Zoals eerder aangegeven heeft via spraak ingeven niet mijn voorkeur. Ik doe dat nu handmatig door het ingeven van de postcode en huisnummer, dit werkt zeer goed. Ik heb deze week ook de navigatie ingegeven via de Nissan App op mijn telefoon en toen ik in de auto stapte vroeg deze gelijk of ik de ingegeven route wilde gebruiken, dit is een mooi systeem en werkt perfect. Ik hoef niet zo nodig routes in te geven maar wil gewoon zien hoe de dame de route instructie aangeeft en dat is gewoon zeer duidelijk en heb ik niets op aan te merken.
Het rijden. Ik zet hem op de snelweg gelijk op het Pro-pilot systeem. Dit is fantastisch. Deze week heb ik weer een rit gemaakt naar het noorden van het land en kwam op de terugweg in een behoorlijke file. De auto's voor mij gaan zachter rijden naar 70, 60, 40 en tot 0. De Ariya volgt dit helemaal en trekken de auto's voor mij weer op dan volgt de Ariya dat automatisch ook zonder dat ik maar iets aanraak. Ook blijft hij perfect binnen de lijnen op welke baan ik ook zit. Je moet onderhand oppassen dat je niet in slaap valt.
Stuurdemping kan men instellen op 3 standen, toen ik hem ophaalde stond dat zeer licht, dat vind ik niet prettig. Heb hem op standaard gezet en dan is het sturen zwaarder, vergelijkbaar met mijn MB.
Ook heb ik een stuk gereden over kasseien hoe de demping van de schokbrekers en het veersysteem was en ik moet zeggen dat ik hier ook niets op aan te merken had maar dat zal ook komen door mijn banden ik heb n.l. gekozen voor de standaard 19 inch en niet voor 20. Bij een ander auto heb ik zeer lage banden gehad en dat was in België op de binnenwegen niet prettig.
Laden op mijn 3 fase lader. Dit geeft tot nu toe geen enkel probleem. Het is ook prettig dat achter het laadklepje een Led lampje zit als je de stekker er in- of uit moet halen.
Als ik geen grote afstanden hoef te rijden laad ik hem op tot 90% moet ik grote afstanden rijden dan laad ik hem naar 100%.
Deze week naar Friesland gereden met een temperatuur van van 4 tot 6 graden. Totaal heen en terug en daar nog 30 km en thuis in de omgeving heb ik met een volle lading, bij maximaal 100 km p/u heb ik 424 km gereden en had nog 30 km over, dit was 6% accucapaciteit. Dus bij deze lage temperatuur kom ik uit op een bereik van ongeveer 454 km. Dit komt dus neer op een verbruik van 18,4 Kwh per 100 km. Als hij 10% accucapaciteit aangeeft krijg ik een melding op mijn scherm dat ik moet laden. Omdat het toch in mijn omgeving was ben ik hier mee door blijven rijden en bij 6% was ik thuis, ik zou toen nog ongeveer 30 km kunnen rijden. Toen ik enkele uren later de auto weer aan wilde zetten kreeg ik de mededeling dat dat niet ging en dat ik eerst moest laden.
Het gemiddelde gebruik over 1710 km komt nu uit op 16,6 Kwh.
In de bebouwde kom met veel stoplichten loopt het verbruik ook op door het vele remmen (met E-pedaal) en optrekken en dan is het snel te vergelijken met het oplopende verbruik bij een benzineauto in de bebouwde kom.
Bagageruimte is extra te vergroten door de laadvloer 12 cm te laten zakken. Je kunt dan de 2 platen van de laadvloer lager leggen.
Comfort van de auto is zeer goed. Hij is heerlijk rustig overal tref je isolatie aan en de dubbele beglazing helpt natuurlijk ook mee dat je zo weinig geluid hoort. En gelukkig geen pianolak in het interieur op de schakelhandel na.
Heb ik dan helemaal geen kritiek op de Ariya, tot nu toe 2 punten. Ik zou liever gehad hebben dat ik de Eco stand vast in kon zetten in het systeem zodat ik deze niet ieder keer aan moet zetten. Dit gaat overigens wel makkelijk omdat deze op de middenconsole zit en dat er een 12 volt aansluiting in de kofferbak zat. Dit kan ik overigens oplossen met een verlengkabeltje. Dus eigenlijk zijn dit geen problemen.
Ik hoop dat het bij deze 2 puntjes blijft maar tot nu toe zijn wij zeer tevreden met onze Ariya.

Correctie en toevoeging.

  • 1.742 km

Even een kleine correctie op mijn bovenstaande update. Niet bij een snelheid van 5 km p/u stopt het E-pedaal maar bij ongeveer 10 tot 15 km p/u. Ik ervaar dat als zeer prettig om het laatste stukje toch zelf te remmen.
Dan het verbruik over de rit naar Friesland bij een temperatuur van 4 tot 6 graden, het aangegeven verbruik van 18,4 Kwh per 100 km is onjuist. Dit moet zijn 87 Kwh - 10% = 78,3 Kwh (90% lading) gereden 454 km. Dit komt neer op een verbruik van 17,24 Kwh per 100 km.
Het gemiddelde verbruik over de 1710 km van 16,6 Kwh per 100 km is wel juist.
Ontwaseming van de voorruit is perfect in deze koude dagen, even aanzetten en de verwarmde voorruit en de zijramen zijn in een mum van tijd schoon. Daarnaast is de verwarming van de warmtepomp zeer eenvoudig in te stellen. Tevens heeft men natuurlijk ook nog stuurverwarming en stoelverwarming zowel voor als achter. In de zomer kan men de voorstoelen zonodig ook nog koelen.
Als hij ander de lader hangt kan men de auto natuurlijk met de Nissan app op de telefoon voorverwarmen of koelen zonder dat dit ten koste zal gaan van de de accu capaciteit. Men kan het tijdstip van verwarmen of koelen ingeven.
Dan nog even het Pro-pilot systeem bij wegwerkzaamheden als er verschillende wegbelijningen in elkaar overlopen of elkaar kruisen dan stopt het systeem van tussen de lijnen blijven en zie je dat gelijk in je voorruit dat de 2 groene markeringen aan de zijkant van het Pro-pilot systeem uitgaan en heb je even later weer een normale belijning dat pakt het Pro-pilot systeem het gelijk weer op. Ik heb dit systeem nog niet kunnen betrappen op fouten.

Een update van de Nissan Ariya.

  • 8.000 km

Nu wij de Ariya ongeveer 9 maanden hebben en er 8000 km mee hebben gereden geef ik een update. Ik zal het verwoorden in de volgende onderwerpen, comfort, rijeigenschappen, verbruik onder diverse omstandigheden, probleempje en beveiligingssysteem.
Ik heb een behoorlijk aantal auto's gehad en keek altijd naar comfort, dat was voor mij belangrijk i.v.m. 30 tot 50.000 km p/j/.
Ik heb alleen Duitse en Franse auto's gehad en bepaalde punten blijven je bij. In 1986 ben ik overgegaan van schakel naar automaat, ook i.v.m. autotelefoon ATF3. Dit waren vaste telefoons dus schakelen met een telefoon in de hand was niet prettig. Ik had toen een Ford Scorpio een van de eerste auto's met ABS maar hij had nog iets prettigs en dat was een verwarmde voorruit. Ook doet deze auto mij een beetje denken aan de Ariya met de grote en goed toegankelijke achterklep. Mijn laatste zakelijke auto was een Peugeot 607 ook die had veel extra's en iets bijzonders en dat waren 2 laags isolerende ramen om het buitengeluid te dempen.

Nu over naar de Nissan Ariya. Ik heb nooit een Nissan gehad maar mijn complimenten aan de ontwerpers van deze auto die hebben werkelijk aan alles gedacht. Hij is voorzien van een verwarmbare voorruit evenals 2 laags isolerende ramen. Als ik naar de deurrubbers kijk, die bestaan uit 3 afdichtingen om zoveel als mogelijk het geluid van buiten te dempen. Daarnaast is hij overal voorzien van isolerende materialen. Het systeem van de overlappende deuren bij de drempels heb ik al eerder aangegeven zodat de drempels schoon blijven. Ook is de achterruit voorzien van een ruitenwisser.
Bij slecht weer merk ik dat de achterklep, achterraam en zijkanten gewoon schoon blijven. Mogelijk zou dit te maken kunnen hebben met de kleine spatlappen die ik heb laten monteren(zie foto) maar het kan ook komen door de goede stroomlijning.
Dan het interieur dat is gewoon zeer goed overal zachte materialen en prima iets of wat harde stoelen waarna wij na 175 km fris uitstappen.
Het dashboard is met de betreffende informatie zeer goed zichtbaar ook achter het stuur en de info met het Head up display op de voorruit is in te stellen op plaats en lichtsterkte, werkt zeer goed.
Stuurverwarming, stoelverwarming en stoelkoeling gebruik ik, tot nu toe, niet. Wij gebruiken gewoon de verwarming (warmtepomp) en airco met ventilator aan.
Tot nu toe werkt alles prettig en zonder problemen en aan alles is gedacht, 2 x een dashboardkastje, zonnebrilhouder, heerlijk middenarmsteun oplader voor de telefoon etc. Ik ben alleen de bestuurder dus mijn stoel heb ik vast ingesteld en keert niet terug naar de ruststand bij afsluiten van de auto.

Rijeigenschappen. Vroeger kon je in 1 uur een auto wel beoordelen tegenwoordig is dat wel iets anders met een gebruiksaanwijzing van 522 blz.
Als ik weleens een test lees dan kan ik niet begrijpen dat een organisatie na het rijden van 220 km een auto kan beoordelen met zoveel instelmogelijkheden. Je hebt heel veel instelmogelijkheden die je ook uit wil proberen en dat gaat niet door er een dagje mee te rijden.
Zoals o.a. de stuureigenschappen, de bekrachtiging is op 3 standen in te stellen. Licht is niet prettig, standaard ie te vergelijken met een MB en is zeer prettig.
Ook lees ik bij gebruikers van andere auto's die het Pro Pilot systeem m.b.t. het zelf sturen uitzetten omdat de ingrepen behoorlijk sterk zijn als ze b.v. inhalen zonder de richtingaanwijzer uit te zetten. Ik probeerde dat bij de Ariya ook uit en ik krijg een trilling in het stuur, een geluidssignaal en een lichtmelding maar geen enorme ingreep. De kracht van de ingreep kan men ook zelf instellen. Ook bij belijning die door elkaar loopt is geen probleem het systeem gaat even uit en is de belijning weer normaal dan gaat het systeem weer automatisch aan.
Afgelopen week heb ik over een rit van 175 km het Pro Pilot systeem aangezet en het is wel zeer prettig rijden. Zet je hem op 100 km p/u dan kun je heel ontspannen rijden. Met de navigatie aan en je hebt b.v. een overgang naar een andere snelweg met een flauwe bocht dan gaat hij de snelheid beperken naar b.v. 83 km p/u en ben je de bocht door dan gaat hij gewoon weer naar 100 km p/u.
Wij kwamen in een file en hij doet alles zelf, versnellen en naar stapvoets rijden. Alleen moet je oppassen bij b.v. een snelweg met 4 banen, zit je helemaal rechts en op de 2e baan zit iemand met een lagere snelheid dan ga je hem dus gewoon rechts voorbij.
Tevens hadden wij op die dag heel veel regen en het kwam er met bakken uit en ik dacht nog blijft het systeem nog door werken maar op een gegevn moment was het zo erg dat men de belijning amper meer kon zien toen kreeg ik de melding dat het systeem zichzelf uitschakelde door het slechte zicht. Bij veel regen blijft het prettig rijden en het zicht goed maar dat kan ook komen door de hoge zit.
Ook lees ik dat verschillende EV auto's zeer windgevoelig zijn. Nu is de Ariya behoorlijk hoog en wat mij nu al diverse malen opgevallen is dat bij windkracht 5/6 door de polder en of de wind nu van voren of van de zijkant komt hij heeft er totaal geen last van en of ik nu zelf stuur of via het Pro Pilot systeem dat maakt niets uit. Is dit het voordeel van voorwielaandrijving en alle techniek voorin of komt het door het ontwerp van de Ariya, maar prettig is het wel.
Ik moet zeggen dat wij enorm tevreden zijn over de werking van alle systemen en dat men bij Nissan schijnbaar over alles heeft nagedacht en niet snel een auto in de markt heeft gezet met alle systeemstoringen van dien. Navigatie, telefoon en radio werken ook zoals het moet werken, duidelijk en voorzien van een goed geluid.

Het verbruik. Wij hebben een accu van 87 KWh netto met een WLTP van 533 km.
Bij lange afstanden laad ik hem op naar 100% via mijn thuislader. Ik heb bijgehouden wat het verbruik is bij verschillende temperaturen, ook bij gebruik van kachel of airco om een zo een goed inzicht te krijgen. Op lange afstanden zet ik mijn tempomaat gelijk op 100 km p/u met of zonder automatisch sturen.
De gegevens zijn niet op basis van wat het dashboard aangeeft maar op basis van mijn eigen berekening en gaan meestal over dezelfde route en snelweg waarbij wij dan heen en terug op 350 km zitten en de overige kilometers op de opgave zijn korte afstanden in de regio.
27-10-2022. Gereden 474 km over 72 km is 12% over volgens scherm. Totaal 546 km zou zijn 15,9 KWh p/100 km temperatuur 20 graden.
08-12-2022. Gereden 424 km over 30 km is 6% over volgens het scherm Totaal 454 km zou zijn 19,16 KWh p/100 km temperatuur 6 graden kachel en ventilator aan.
12-02-2023. Gereden 377 km over 75 km is 16% over volgens het scherm Totaal 452 km zou zijn 19,24 KWh p/100 km temperatuur 10 graden kachel en ventilator aan.
13-05-2023. Gereden 454 km over 79 km is 13% over volgens het scherm. Totaal 533 km zou zijn 16,32 KWh p/100 km temperatuur 14 tot 16 graden.
10-06-2023. Gereden 467 km over 99 km is 19% over volgens het scherm. Totaal 566 km zou zijn 15,37 KWh p/100 km temperatuur 23 graden.
24-06-2023. Gereden 400 km over 82 km is 13% over volgens het scherm.
Totaal 482 km zou zijn 18,04 KWh p/100 km temperatuur 25 tot 30 graden hele weg airco en ventilator aan.
23-07-2023. Gereden 433 km over 81 km is 15% over volgens het scherm. Totaal 514 km zou zijn 16,92 KWh p/100 km. heen 30 graden airco met ventilator aan en terugweg 19 graden met alleen ventilator aan.

Gebruikt men de Ariya allen voor korte ritten dan is het verbruik in de winter ongeveer 20 KWh p/100 km maar in de zomer loopt dit terug naar ongeveer 13,5 KWh p/100 km het is natuurlijk wel belangrijk wie de bestuurder is, rustig of snel.

Probleempje. Wij hebben tot nu toe 1 probleempje gehad en dat is met het Pro Pilot systeem. Het automatisch tussen de belijning blijven stopte er mee. Tempomaat en alles bleef verder gewoon werken. Mijn dealer Bochane wist snel de oorzaak te achterhalen en na plaatsing van een nieuw stuur was het probleem opgelost.
Maar ik had een ander probleem en dat is de verzekering. Bij bijna alle maatschappijen moest de Ariya voor zien zijn van een klasse 3 alarm met hellinghoekdetectie, maar dat was voor deze auto nog niet verkrijgbaar. Dit probleem hebben schijnbaar veel auto's die nieuw in de markt gezet worden. Toen was er een maatschappij die acc. ging met een plaatsbepalingssysteem maar daar ben ik geen vorstander van. Stel men is 3 weken van huis en de auto wordt bij je woning gestolen dan moet je bij thuiskomst zelf bellen mijn auto is weg en dan gaat men pas kijken waar hij is.
Ik heb verschillende inbouwstations gesproken maar niemand kon mij helpen tot ik in contact kwam met Clifford Vodafone (voorheen Cobra). Men moest het hele systeem van de Ariya uitlezen en samen met het ontwikkelcentrum in Italië een systeem ontwerpen. Men heeft mijn auto 5 dagen gehad en toen was er een klasse 3 autoalarm KIWA/SCM voor mijn Ariya beschikbaar.
Dit had Nissan Nederland op moeten pakken omdat je in Nederland bij een auto boven de 50K een alarm klasse 3 met hellinghoekdetectie moet hebben. Het standaard aanwezige alarmsysteem is geen klasse 3 en krijgt ook geen KIWA/SCM keur.

Ook ben ik van mening dat Nissan Nederland veel meer aan marketing moet doen m.b.t. de Nissan Ariya het is gewoon een hele prettige en keurig afgewerkte auto voorzien van alle systemen die optimaal functioneren en daar kunnen sommige merken nog iets van leren.
Ik merk gewoon dat veel mensen de Ariya helemaal niet kennen en als ze hem zien en er in zitten dan hoor ik niets anders dan lovende woorden.

Nieuwe update

  • 11.565 km

Wij hebben onze Nissan Ariya nu ongeveer 14 maanden en ik ben hem nu is gaan vergelijken met mijn zakelijke auto's die ik vanaf 1973 heb gehad, geen lease. De waren de volgende merken: Ford 3 x, Peugeot 4 x, Opel 3 x en Mercedes 3 x.
Wat waren nu de prettigste auto's om mee te rijden. Dat was de Ford Scorpio, de Mercedes C en de W124 300D en de Peugeot 605 en de 607. Heb ik veel mankementen gehad over de 1.500.000 km, nee bij de Opel Omega een printplaat defect zodat ik 2 x ben stil gevallen en bij de Mercedes 190 D een cardan met een defect naaldlager.
Mijn laatste privé auto was een Mercedes B 4 cilinder met nog een echte Mercedes motor, ook dit was een prettige auto.
Wat vinden wij nu van de Ariya. Het is een bijzonder prettige auto zodat ik volmondig kan zeggen dat hij thuishoort in het rijtje van de prettigste auto's die ik heb gereden.
Lekkere hoge instap, zeer luxe van binnen met zachte materialen, heerlijke stoelen met een voldoende diepe zitting. Voorzien van alle extra's die men maar kan bedenken. Doet geen rare ingrepen zodat ik 100% vertrouwen heb in de rijhulpen. Meer dan voldoende vermogen en enorm stil van binnen.
Behoorlijke bagageruimte waarbij ik de laadkabel in het vak bij de wielkast heb liggen.
Enkele maanden terug kwam ik een geval tegen waarbij een Ariya stilviel in een EV beveiliging modus. Ik heb nu ongeveer 2 maanden geleden een terugroep actie gehad voor de inverter software die kon leiden tot onverwachte uitval van de Ariya. Het betrof de productie van 17-06-2022 t/m 19-05-2023. Ik heb hier geen problemen mee gehad en men heeft de Ariya bij Bochane een software update gegeven van ongeveer 1 uur.
Als ik nu naar diverse reviews kijk van andere merken dan kom ik van alles tegen, uitval van systemen, telefoonsysteem die pas na 5 minuten gaan werken, hoge verbruik cijfers etc. etc. En dan heb ik het niet over onbekende merken. Nu kan men het slecht treffen maar tot nu toe is de Ariya een hele fijne auto en ik zou hem zo weer kopen.
Als ik dan wel eens zie over hoeveel PK's sommige het hebben dan denk wat moet je ermee in Nederland, maar dan staat er iemand met een Tesla naast je bij het stoplicht en dan zie ik hem al kijken hoe snel hij weg wil sprinten en bij het volgende stoplicht sta je weer naast elkaar. Toen ik 19 was, was sportief autorijden nog leuk. In 1968 ging ik een weekje met mijn vader naar Italië met een sportieve Fiat 125. Dat was leuk autorijden door de bergpassen met veel haarspeldbochten, daar kon men zich uitleven. Het enige nadeel na die week was dat er nieuwe zuigers in de motor moesten en na 5 jaar roesten de spatborden. Dat soort gekke dingen maakt men nu niet meer mee. Of een anti slipcursus die wij samen hebben gedaan. Maar nu zijn het allemaal snelwegen geworden en wil je nog sportief rijden dan moet je zelf de bergpassen opzoeken of een dag op Zandvoort gaan rijden met een Porsche, dat is ook een leuke uitdaging.
Verder heb ik niets te melden over onze Nissan Ariya en hopen ook dat dit zo zal blijven.

Verbruik zomer en winter.

  • 11.590 km

Helios stelde mij de vraag hoe de laatcurve en laadsnelheid is van onze Nissan Ariya. Ik kan daar vrij eenvoudig op reageren, wij laden alleen thuis omdat wij voldoende actieradius hebben dus ik heb nog nooit onderweg geladen.
Wij hebben thuis de Home Box lader van Ratio Electric hangen. Ik heb mijn meterkast aan laten passen van 1 fase 35 amp. naar 3 fase 3 x 25 amp.
Ik heb voor Ratio gekozen omdat het een eenvoudige lader is zonder vaste kabel en gebruik gewoon mijn Ariya laadkabel. Ik kan de laadstroom binnenin deze lader zelf instellen en heb gekozen om deze lager in te stellen, dit geeft minder warmteverlies, is beter voor de batterij en geeft een lager risico op overbelasting van mijn elektrische installatie thuis.
Op de Ariya app op mijn telefoon zie ik gelijk dat hij aan het laden is en kan de tijdsduur zien en de % hoe vol mijn accu is.
Voor lange afstanden laad ik, een dag vooraf, naar 99% en moet ik laden en ik hoef geen lange afstanden te rijden dan laad ik naar 80 tot 90%.
Laden van 15 naar 99% neemt ongeveer 7 uur in beslag (tot 87 KWh)
Het beste verbruik tot nu toe:
Dit was eind augustus 2023. Een week naar Friesland, afstand heen 175 km bij een temperatuur van 34 graden met grotendeels de gehele weg airco aan en ventilator op stand 1.
Terugweg 175 km bij 19 graden. Daarnaast nog 151 km in de omgeving. Totaal kwam dat dus neer op 501 km met nog 7% over = 42 km. Dus totaal 543 km. Dit is 16,02 KWh per 100 km.
Met 2 personen in de auto en een extra gewicht van ongeveer 50 kg.

Slechtste verbruik tot nu toe:
Dit was eind november 2023. Op en neer naar Friesland. Temperatuur 3 - 4 graden. Gehele weg kachel op 21 graden en ventilator op stand 1. Totaal 2 x 175 km = 350 km + 12 km in regio. Totaal 362 km met nog 16% over = 77 km. Dat zou dus neerkomen op 439 km op een lading van 99% en is dus 19,8 KWh per 100 km.

Voor ons is de actieradius dus meer dan voldoende, daarom heb ik dus ook gekozen voor een netto 87 KWh accu.
Als ik de snelweg op ga zet ik hem gelijk op Propilot en op 100 km p/u. Op binnenwegen heb ik dit niet aan staan hoogstens alleen de tempomaat.

Nu ik hier toch weer aan het schrijven ben snap ik de discussie niet dat sommige nu weer gaan voor achterwiel aandrijving. Vroeger hadden alleen enkele Franse auto's voorwiel aandrijving en de overige achterwiel aandrijving. Toen moesten de meeste van achterwiel aandrijving naar voorwiel en nu bij een aantal weer naar achterwiel aandrijving.
Als je een goed ontworpen auto hebt dan ben ik van mening dat je het niet moet voelen of je achter of voorwiel aandrijving hebt of je moet met een Toyota Aygo rijden als je daar een beetje bruusk mee optrekt bij een stoplicht, ja dan voel je de reactie wel in je stuur. Bij de Ariya voel je het niet of je moet hem misschien als scheurijzer gebruiken maar daar is hij niet voor ontworpen en ik denk 99% van de auto's niet. Hoogstens voel je het bij een sneeuw wegdek als ik een beetje aan het "spelen" ben m.b.t. tot TC of dat goed werkt.
Dan nog iets over het dashboard van de EV's. Bij een Ariya zit alles redelijk normaal m.b.t. instellingen zoals ruitenwissers, interval, spiegels, kachel, airco, ventilator, div systemen zoals Propilot, tempomaat, en afstand tot voorganger etc. Als ik dan bij sommige lees met een groot scherm dat ze soms door diverse systemen moeten om iets in te stellen dan begrijp ik dat niet waarom dat zo moeilijk moet vooral als er zo veel klachten over zijn.
Bij de Ariya is het zo dat ik alles op mijn manier goed heb staan. Als ik instap dan moet ik op mijn scherm allen acc. geven dat de gegevens naar mijn app worden verzonden. Het enige "nadeel" dat ik heb is dat ik de stand Eco in moet drukken op de middenconsole. Mijn telefoon in mijn zak is gelijk op de juist wijze gekoppeld aan het systeem in de auto. En heb ik een adres waar ik nog nooit geweest ben, ergens in een centrum, dan voer ik dat thuis in op de Ariya app op mijn telefoon en kom ik in de auto dan staat op het dasboard gelijk de vraag, wilt dat het navigatiesysteem deze route in zal voeren, ja, en hij staat in het navigatiesysteem van de auto.
Daarom voldoet deze Nissan Ariya zo goed aan onze wensen en voor mij is het nog steeds een raadsel als ik naar de keuze kijk van personen die EV willen gaan rijden dat ik alleen de merken Tesla, VW, Kia, Hyundai, Volvo en Skoda zie als mogelijke EV. Je kunt een auto niet mooi vinden, dat kan, maar als ik naast een Tesla 3 sta dan denk ik vinden die mensen dat nu een mooie auto aan de voorkant en aan de binnenkant. Van de achterkant zal ik niets zeggen. Welke wel mooi is dat is de Tesla S. Wij hebben ook gekeken naar VW ID 4, Kia EV 6, Hyundai, Volvo en Skoda maar deze vielen bij ons allemaal af toen wij de Nissan Ariya zagen en zeer zeker van binnen met het mooie dashboard en de warme en zachte bekleding.

Hoe ervaar ik de Nissan Ariya na 2 jaar.

  • 22.000 km

Toen wij onze Nissan Ariya bestelden was het nog niet mogelijk om proef te rijden met de auto maar ging ik uit van de uitstraling van de auto, de gebruikte materialen en het mooie interieur. Wij hadden vertrouwen in de kwaliteit van Nissan. Bij enkele andere EV's hadden wij dat totaal niet na een proefrit.
Wij hebben de Ariya nu ruim 2 jaar in gebruik en ik kan wel zeggen dat hij ons zeer goed bevalt. Het voordeel dan deze auto is dat alles werkt zoals het moet werken en dat je niet alles in moet stellen in het scherm voordat ik eens een keer weg kan rijden.
Als ik de auto open met mijn sleutel dan gaat bij 1 x drukken alleen mijn portier open en bij 2 x drukken alle portieren, dit kan men zelf instellen.
Druk ik de start knop in en doe gelijk de gordel om en druk op de haptische knop voor de Eco stand op de midden console en gelijk op de aanduiding op het scherm dat alle info zal worden verzonden naar mijn GSM.
Binnen 5 seconde kan ik wegrijden en werkt alles zoals het moet werken, Google navigatie, gekoppelde telefoon via bluetooth etc. etc.
Pro-pilot met het binnen de lijnen blijven en adaptieve cruise control stel ik in op het stuur en binnen 1 seconde staat het ingesteld. Op de snelwegen heb ik dit systeem altijd aan staan. Remt hij wel zonder reden, nog nooit mee gemaakt.
Ruitenwisser staat op automatisch en wil ik de interval anders instellen of de ruitensproeier gebruiken, geen probleem alles gaat gewoon met de handel aan het stuur.
Licht heb ik ook op automatisch staan en kan ik zo nodig anders instellen met de handel aan het stuur.
Spiegels instellen of ramen openen gaat gewoon bij de armsteun op het portier.
Kachel heb ik altijd op 21,5 graden staan en zet ik uit of aan met de haptische knop van het ventilatortje op het dashboard.
Is het warm of koud dan zet ik thuis op mijn GSM met de Nissan app 5 minuten voor het wegrijden de kachel of airco aan.
Krijg ik veel piepjes in de auto, nee. De enige piepjes die ik krijg is als ik toevallig te snel naar rechts ga als het lampje in mijn rechter spiegel nog aan is en als er ergens een snelheidscamera staat.
Bij het te snel rijden zie ik alleen op mijn head-up in de voorruit of op het dashboard bv 50 km staan en ik rij te snel dan begint het bord van de 50 km te knipperen en geeft het aan dat ik mijn snelheid aan moet passen en verder niets.
Nissan heeft er misschien lang over gedaan om de Ariya in de markt te zetten maar dan kun je ook zeggen dat alles perfect werkt en eenvoudig is in te stellen.
Ik heb in het verleden ook een keer een Opel Omega gehad met veel elektronica problemen, die ruimde ik na 2 jaar op omdat ik geen ellende wil hebben met een nieuwe auto. Met alle 13 luxe zakelijke auto's heb ik zelden of nooit een probleem gehad in die 40 jaar. Ik zou het ook niet prettig vinden als ik iedere keer een probleem zou hebben met een auto, dan gaat de lol er gauw vanaf.

Dan de afwerking van het gehele interieur. Alles ziet er perfect uit met mooie materialen, geen rare naden, mooi dashboard met 2 kastjes waarvan er 1 is waar je zelfs een laptop op kunt zetten als je even op een parkeerplaats staat, prima stoelen waardoor nergens last van na een rit van 350 km. Ook heb ik geen last van gerammel of kraakjes.
Als er iemand bij mij in de Ariya zit en deze auto nog nooit heeft gezien dan zit deze eerst rond te kijken en voelt aan de mooie materialen dan staat deze verstelt hoe e.e.a. er uit ziet en hoe alles werkt.

Het verbruik is gewoon zeer goed.
In de winter bij een temperatuur van 3 graden, gereden 362 km en 16% over is 77 km. Dit zou dus neerkomen op 439 km is 19,8 KWh per 100 km met gehele afstand de kachel aan.
Bij een temperatuur van 12 graden, 412 km gereden en nog 13% over. Dit zou dus neerkomen op 479 km is 18,1 KWh per 100 km met de gehele weg de kachel aan en voorverwarmen voor vertrek.
Bij een temperatuur van 17 graden, 431 km gereden en nog 15% over is 90 km. Dit zou dus neerkomen op 521 km is 16,02 KWh per 100 km.
Bij een temperatuur van 23, naar Friesland, op de heen weg en terug 28 graden met op de heenweg airco gedeeltelijk aan en op de terugweg gehele weg airco aan. Door diverse files en ongelukken over 175 km terug naar huis 5 uur over gedaan. Totaal 400 km gereden en 17% over is 98 km. Totaal dus 498 km is 17,4 KWh per 100 km.
Om ons heen stonden 3 Tesla's met alle ramen open, gebruiken deze zoveel stroom met de airco aan of in een file?
Ik merk ook niet dat het verbruik enorm oploopt bij gebruik van kachel of airco.
Het verbruik van onze Ariya is in mijn ogen zeer gunstig, bij verre afstanden laad ik hem naar 99% en gebruik ik hem alleen in de regio dan laad ik naar ongeveer 85%. Laden doe ik alleen thuis aan mijn eigen laadpaal.

Heb ik dan helemaal geen problemen gehad met de Ariya, 1 x viel bij het Pro-pilot systeem het tussen de lijnen blijven uit. Dit was snel opgelost door mijn Nissan dealer Bochane Den Bosch, een nieuw stuur en klaar, net een F1 auto.
Ik had wel een ander probleem maar dat heeft niets met de Ariya te maken en was een beetje dom van mijzelf.
Wat was het geval mijn GSM Nokia telefoon gaf geen kiestoon meer in de auto en zag ik alleen op mijn dashboard dat ik iemand aan het bellen was. Dat is behoorlijk vervelend dus ik dacht dat los ik op als ik thuis ben.
Ik stapte in de auto met mijn huistelefoon er bij en belde vanuit de auto naar de huistelefoon, geen kiestoon. Telefoon opnieuw gekoppeld aan het systeem van de auto geen resultaat. Telefoon systeem anders ingesteld, niets hielp. Toen de telefoon van mijn vrouw genomen, die ook gekoppeld zit aan de Ariya, en die werkte gewoon zoals hij moest werken. Met heel dit gedoe ben ik onderhand 3 kwartier me doende geweest en toen kreeg ik een melding accu leeg en werkte niets meer.
Hierop belde ik met Bochane en die moest al lachen en vroeg mij je hebt zeker het rempedaal niet ingedrukt toen je alle systemen aanzette.
Hij zei ik zal de pechhulp wel even bellen. Deze was er binnen 15 minuten!
Die kwam met een accu booster en binnen 5 minuten was het opgelost en vertelde mij even 15 minuten te gaan rijden dan was de accu wel weer vol en probleem opgelost.
Toch maar eens even de gebruiksaanwijzing erbij genomen.
Wil men de auto starten dan moet men de rem intrappen en ziet men op het dashboard, ready staan in groene letters. Doet men dat niet dan kan men niet rijden met de auto, een veiligheidssysteem als de sleutel in de auto zou liggen en een kind drukt op de startknop. Dit had ik dus niet gedaan toen ik met de telefoons aan de gang ging en trok dus de normale gebruiksaccu leeg.
Het probleem zat in mijn Nokia telefoon, deze was defect. Nu een Motorola gekocht en kon alle nummers direct overzetten en werkt het systeem in mijn Ariya perfect.
Wat ik op dat moment dus ook niet wist, staat wel in de gebruiksaanwijzing, dat je er een andere auto er naast kunt zetten en met startkabels de Ariya kunt starten.
Als je de Ariya bv enkele dagen niet gebruikt dan zie je soms, als je er langs loopt, een groen lampje knipperen. Dan wordt de gebruiksaccu opgeladen vanuit het batterijen pakket van de Ariya zodat je nooit met een lege gebruiksaccu staat als je weg zou willen rijden. Zie gebruiksaanwijzing Ariya.
Volgens de persoon van de pechhulp zijn er nogal wat merken EV's die problemen hebben met een lege gebruiksaccu als ze te lang stilstaan of ergens een lekstroom hebben. Bij de Ariya zou dit dus niet voor kunnen komen omdat deze bijgeladen wordt vanuit het batterijen pakket.

Conclusie De Nissan Ariya is gewoon een perfect uitgedachte en prima rijdende auto met systemen die werken zoals ze moeten werken en daar kunnen andere merken nog wel iets van leren als ik naar review's kijk van andere auto's.
Wij wilden ook een auto hebben die wij niet in iedere straat meerdere zien staan en dan ook nog vaak in zwart of wit.
Ik denk ook dat veel mensen de Ariya niet kennen en dat is eigenlijk wel jammer voor Nissan omdat het gewoon een zeer goede auto is.
Het is een heel verhaal geworden maar dan ziet U ook wat wij van onze Ariya vinden en dat e.e.a. werkt zoals het moet werken met daarbij een gunstig verbruik voor een ruime hoge auto die absoluut niet windgevoelig is.

10,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Nissan Ariya

Nissan
Nissan Ariya 63kWh Advantage Edition
€ 700
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (9)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.