Nissan Almera Tino 1.8 Ambience (2001)

autoreview

Nissan Almera Tino
Nissan Almera TinoNissan Almera TinoNissan Almera TinoNissan Almera TinoNissan Almera TinoNissan Almera TinoNissan Almera Tino - interieurNissan Almera Tino - interieurNissan Almera Tino - interieur

Signalement

UitvoeringAlmera Tino 1.8 Ambience
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2012
KM-stand bij aanschaf112.000 km
KM-stand laatst116.000 km
Lezerswaardering: 88%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

  • 116.000 km

Ben benieuwd naar de betrouwbaarheid, reden waarom ik deze keer een Nissan heb gekozen. Vooral mijn vorige Xsara liet veel kleine steekjes vallen; toen ik op een dag de handgreep van de linker voordeur los in mijn hand hield (simpelweg afgebroken) besloot ik de volgende keer geen Franse auto meer te nemen, al moet gezegd dat ze verder heerlijk rijden en ik er ook nooit mee stil ben komen te staan.

bevindingen Nissan Tino;

-comfortabel geveerd en toch voldoende stug om er vlot mee te sturen. Ligt strak op de weg en geeft veilig gevoel. Ga je erg snel de bocht door dan wil de auto wel wat hangen maar blijft goed sturen.

-motor draait heel rustig door maximaal koppel bij laag toerental, wel wat rumoer bij stevig optrekken.

-geen olieverbruik, modellen (1.8 motor) tot april 2003 met zwart kleppendeksel hebben daar geen last van, dus daar heb je geen omkijken naar. Modellen met zilverkleurig kleppendeksel (ontwikkeld i.s.m. Renault) beginnen na de 100.000 km erg veel olie te gebruiken.

-simpele bediening; in de latere versies vanaf 2003 zit er een boardcomputer in waarbij je zelfs de ventilatorstand via een menu moet regelen...geef mij maar gewoon een draaiknop.

-stoelen zijn veel harder dan ik gewend ben van mijn vorige Franse auto's (Peugeot 305 break, Citroen Xsara break), maar geven goede steun en na een lange rit geen last van vermoeide rug. Stoelen achterin zitten ook prima en voelen niet smal aan.

-verbruik schommelt in november van 1:11 tot 1:13, wellicht iets beter in de zomer? Is wel de zuinigste in vergelijking met soortgelijke mpv's van de andere merken. Zuiniger zou fijn zijn maar geen slechte cijfers voor deze grootte/ gewicht combinatie.

-brandstofpomp in benzinetank (achter) geeft soms een vrij harde fluit(/zoem)toon, die alleen opvalt bij stationair draaien. Ben er al aan gewend geraakt maar zou op termijn de pomp kunnen vervangen (kost gebruikt rond de 50 euro, nieuw 230 euro).

Heb de auto na aanschaf bij een Nissan dealer gebracht omdat ik niet wist waar de fluittoon vandaan kwam. Volgens de dealer lag het aan een lekke aansluiting tussen achterpot en middenpijp. Ook constateerden ze versleten achterste remschijven (groeven) en een kapotte katalysator (storingslampje brandde en uitlezing gaf een foutmelding bij stationair draaien). Kosten voor reparatie zouden neerkomen op 1.800 Euro!!!

Besloten niets te laten uitvoeren en ben gelukkig naar een andere garage gegaan voor een second opinion;

De werking van een katalysator wordt voor de APK alleen getest met belasting van de motor (niet stationair), en dan bleek de katalysator gewoon te functioneren. Het storingslampje is inmiddels ook allang weer uitgegaan. Een nieuwe katalysator (origineel Nissan) had me bij de Nissan dealer 900 Euro gekost!

Remschijven vertonen idd wat groefjes maar komen met gemak door de APK dus waar hebben we het over? Versleten? Merk er niets van...

De achterpot heb ik voor de zekerheid toch vervangen (incl. aansluiting) maar de fluittoon bleef en bleek bij nader inzien dus bij de benzinepomp vandaan te komen.

Kortom; had ik alle reparaties bij de Nissan dealer laten uitvoeren dan was ik een hoop poen kwijtgeraakt zonder dat de klacht waarvoor ik hem had gebracht zou zijn aangepakt. Ga er dus niet meer heen, misschien wel naar andere Nissan dealer in de buurt.

Banden die eronder zaten bij aankoop waren voor twee Flamingo's en achter twee Blackstone cd1000's. Dit zijn budgetbanden met hetzelfde profiel dus ik neem aan dat de naam Flamingo in Blackstone is veranderd, wat in elk geval minder budget klinkt! Deze banden reden ook echt als budgetbanden; de auto zwabberde er flink op los. Heb er al na een week Goodyear Vector4seasons op gezet en dat was een wereld van verschil.

Om iets zinnigs te schrijven over de betrouwbaarheid zal ik 'm langer moeten rijden maar voor nu functioneert alles prima en rijdt de auto probleemloos.


Update 12-01-2013, 119.000 km:

Bij 117.000 km vielen de klokken (allemaal) tijdens het rijden herhaaldelijk uit. De auto bleef gewoon prima rijden maar alle tellers stonden dan een tijd lang op 0 voordat ze weer begonnen te werken. Je hebt dan dus even geen idee hoe hard je rijdt. Dit is een aantal ritten gebeurd, waarna ik het probleem heb opgelost door de accu te ontkoppelen en opnieuw aan te sluiten. Is sindsdien niet meer voorgekomen.

Vind de auto bij korte bochtjes toch te ver overhangen, je moet je echt schrap zetten in je stoel, tenzij je bijna alle snelheid eruit haalt. Bij wat belading ligt de auto echter veel stabieler en verdwijnt de neiging te rollen nagenoeg. We hebben maar 1 kindje van 20 kilo dus dat drukt niet echt op de achtervering. Om niet met een bijna lege auto te rijden heb ik dan maar 40 kilo ballast in de kofferbak gelegd (laag en vlak) en nu gaat het ronden van bochtjes veel comfortabeler en sneller. Het klinkt als weinig, 40 kilo, maar het effect op het weggedrag is heel duidelijk merkbaar. Kan ik iedereen aanraden die niet altijd met achterpassagiers rondrijdt.

Verbruik nu in hartje winter 1:11,5 met best veel stadsritten. Ben nog prima tevreden.


update 04-07-2013, 126.000 km:

De kilometers vliegen er probleemloos doorheen. Het enige dat ik heb moeten vervangen tot nu is een lampje in een koplamp.

Heb wel behoorlijke blikschade doordat het portier van een geparkeerde auto plots werd opengegooid bij langsrijden (bumper, voorscherm, passagiersdeur). Heb al naar alternatieve auto's gekeken maar deze combinatie van betrouwbaarheid, ruimte, flexibiliteit en rij-eigenschappen én dat alles voor rond de 3.000 euro is toch heel moeilijk te vinden in een ander type/ merk, terwijl er toch zat voor dat bedrag te koop staat.

Een even oude Primera station met eenzelfde type motor komt in de buurt. Die rijdt weliswaar net iets strakker (lager zwaartepunt, minder overhellen) maar mist toch de lekker hoge zit en heeft een wel erg zakelijk (saai) interieur. Ben daarom sterk geneigd de Tino te laten uitdeuken en er lekker mee door te rijden.

Wat ik het meeste zou missen aan een Tino:

-De probleemloze, zeer soepele bediening van alles wat er maar aan beweegt. Koppeling, hendels, het sturen zelf, het remmen; alles gaat met een aangename vanzelfsprekendheid.

-De hogere zit en het bijbehorende overzicht rondom.

-De uitstraling van het interieur, het is gewoon een prettige ruimte om in te vertoeven. Het dashboard vind ik heel knap vormgegeven, het is origineel, allesbehalve saai en ziet er toch ook weer niet overdreven uit.

Wat ik minder zou missen;

-de ietwat beperkte zijdelingse steun van de stoelen in combinatie met het wat sterker overhellen. Het voelt tegenstrijdig om in zo'n zware auto nog ballast te moeten gebruiken om hem comfortabel door de bocht te krijgen.

Het is me na een korte proefrit met een Primera wel duidelijk geworden dat de Primera een echte rijdersauto is, maar of dat opweegt tegen al het praktische nut van een Tino? Keuzes...


update 10-07-2013

De Tino blijft! Het beetje overhellen neem ik voor lief, het is het enige kleine minpuntje aan deze auto maar voor een MPV valt het eigenlijk reuze mee. Vergeleken met een Primera voelt 'ie wat logger aan maar kwalitatief (lak, bediening, uitrusting) vind ik de Tino beter en doordachter.

Heb ook een rekensommetje gemaakt voor het verbruik; op jaarbasis verbruik ik ongeveer 200 euro meer benzine (1:12) dan ik gewend ben met mijn eerdere Franse breaks (1:14). Weet zeker dat ik die kosten dubbel en dwars ga terugverdienen met de besparing op onderhoudskosten.

Update 25-07-2013

De tino is mooi opgeknapt en heb 'm meteen voor de APK laten keuren. De lijst aan werkzaamheden was kort;

-remblokjes achter vervangen
-lampje kentekenverlichting vervangen

Niet slecht voor een auto van 12 jaar oud, en met die betrouwbaarheid zit het ook bij de onze klaarblijkelijk wel goed. Top!

Update 27-10-2013

Flinke rit naar Frankrijk en terug gemaakt. De stoelen zitten ook na 5 uurtjes rijden prima, geen vermoeide rug e.d.

Wat opvalt is dat de auto niet heel veel meer verbruikt als je met flinke snelheid rijdt. Mijn verbruiksrecord ligt op 1:13,5 (gezonde mix stads/snelweg km's) met erg voorzichtig rijden, en was nu 1:12,5 met lekker doorrijden (130,140 km/h). Da's toch niet slecht voor zo'n zwaar en hoog model.

Bij 150 km/h valt het motorgeluid nog best mee en rijdt de auto niet minder stabiel. Al met al een fijne reisgenoot voor vele km's snelweg.


Update 135000 km

Heb voor het eerst eens super (octaangetal 98) getankt. Dit wordt aangeraden in de manual. Wat een verschil! De motor draait rustiger, stiller, hij trekt sneller op en de auto geeft gewoon een veel kwiekere, efficientere indruk en verbruikt nog iets minder ook.

Ben wat gaan googlen over de zin en onzin van ron98 benzine, en voor de leanburn motor in deze Nissan heeft het dus zeker wel zin. De motor is uitgerust met klopsensoren en past het onstekingsmoment aan aan de klopvastheid van de brandstof. Bij ron95 benzine gebruikt de motor gewoon niet z'n volle kracht omdat anders het gevaar bestaat van pingelen. Bij ron98 wordt de druk in de cilinders verder opgevoerd alvorens de bougies vonken, waardoor de motor een hoger vermogen levert en dus wat zuiniger rijdt ook. Tenzij je al het vermogen gebruikt om sneller vooruit te komen.Jammer dat de tankbeurten iets duurder zijn maar voor mij geen euro95 meer. 't Kan geen kwaad om ron95 te gebruiken maar met ron98 lijkt het wel een andere motor! Over de exacte brandstofbesparing kan ik nog niets schrijven.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (4)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.