Mitsubishi Outlander PHEV Instyle+ (2013) #30
autoreview
Signalement
Uitvoering | Outlander PHEV Instyle+ |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
KM-stand bij aanschaf | 153.686 km |
KM-stand laatst | 156.263 km |
Eerste ervaring
- 153.686 km
De Outlander is ruim een week in ons bezit. Ik zal proberen af en toe wat te posten. De auto is simpelweg een verademing in vergelijking met mijn vorige auto's (vorige o.a.: Avensis Wagon uit 2007). Het zware gewicht van de Outlander zorgt ervoor dat hij de meeste hobbels probleem opvangt. De hoge zit is natuurlijk geweldig, onze drie kinderen zijn eindelijk niet meer gammel, sacherijnig of misselijk achterin. Ook het filerijden is met deze traploze automaat niet vermoeiend. Het is natuurlijk geen scheurijzer en reageert wat log op het gaspedaal, maar dat is allemaal prima, daarvoor koop je ook geen Outlander.
Ik heb deze auto gekocht, omdat ik meer comfort wilde (vooral voor de rest van het gezin). Met de hoge zit, beenruimte, rechte achterbank (ipv. een achterbank met twee verdiepte zitkuipen; erg onhandig met een gezin van vijf) en zonwerend glas achterin zit dat wel goed. Ik mis nog luchtroosters voor de airco achterin, maar dat is een kleinigheid. Verder wilde ik iets milieuvriendelijker rijden en volledig EV laat mijn portemonnee niet toe. Ook heb ik een trekhaak nodig voor de vakantie-aanhanger. Dus deze PHEV, als een van de weinige stekkerhybrides goedkoop en betrouwbaar, voldoet aan de eisen.
Een minpunt is de staat van het accupakket. Ik kan nu ca. 22km elektrisch rijden (max. 4,96 kWh kunnen laden tot nu toe, terwijl het accupakket 12kWh is). Dat vind ik weinig voor een auto van 11 jaar oud en 153.000 op de klok. Dat ik de beloofde 52km niet zou halen, is evident, maar nog geen 30km, dat is jammer. Ik had verwacht dat de accu nog wel 60 / 70 procent van de oorspronkelijke kracht had. Ik wil namelijk voor mijn woon-werkverkeer van 28km enkele reis veel kunnen stekkeren. Dat gaat 'm nu niet worden. Bij de Mitsubishi-dealer kunnen ze de Outlander een nacht aan de stekker leggen voor 75 euro, in de verwachting de accu weer wat op te krikken. Dat zou geen cosmetische ingreep zijn, zoals je op Outlander-fora leest, waarbij de software van de accu (tijdelijk) voor de gek wordt gehouden. Wellicht dat ik dat binnenkort ga doen.
Tot slot probeer ik het benzineverbruik bij te houden komende tijd. Tot nu toe stekker ik veel (aan de weg, geen eigen laadpunt), wie weet hou ik dat ook vol. Volgens de meter van de Outlander zit ik nu op 5,5 à 6 liter per 100 km, dus ca. 1 op 17,5. We gaan het zien of het klopt bij de eerstvolgende tankbeurt, want bij m'n Avensis was de meting van de auto zelf altijd te positief. Wordt vervolgd.
Nog steeds blij, ondanks piepjes
- 156.263 km
Weer eens een update van de heerlijke Outlander. Ik krijg nog steeds reacties van ‘de achterbank’ dat deze auto zo heerlijk rijdt. Dat is natuurlijk fijn om te horen, want onder andere daarvoor was deze auto in het voorjaar aangeschaft. Goede keus, dus.
Ik vind het ook een heerlijke auto vanwege de onbegrijpelijke logica van het bedieningspaneel. Een voorbeeldje: de knop van de achterklep zit verstopt naast totaal andere knoppen ergens links van het stuur. Wil je de achterklep handmatig openen en de klepmotor uitzetten, dan moet je weer een ander knopje in de middenconsole indrukken. En een ander voorbeeld: wil je je rijstijl veranderen, dan kun je de knoppen achter het pookje gebruiken, maar ook de eco-knop onder het beeldscherm in het middenpaneel. Maar ach, even zoeken, daarna vergeet je het niet meer. Andere onbegrijpelijke dingen, zoals de autonavigatie, dat heb ik geprobeerd in te stellen. Het lukt ook wel met wat geduld, maar uiteindelijk ben ik toch gewend aan Google Maps op de smartphone.
Hier en daar hoor je een rammeltje. De portierramen van de passagiers achter rammelen een beetje als ze open zijn. Niet een prijs voor perfectie, maar ook niet erg storend en ik krijg ook niet het gevoel dat het gaat om inferieure kwaliteit. Ook bij afremmen, op het moment dat die stilstaat, hoor je wat gepiep. Wellicht van de vering of de laatste remkracht op de schijfremmen. Wel wat vervelend vind ik het gebrom van – ik denk – de dakrails. Als de wind verkeert staat en je rijdt harder dan ca. 100km/u, dan hoor je de wind over het dak monotoon brommen. Aan het dakraam ligt het niet, volgens mij, dus ik schat in dat het de dakrails zijn? Of zijn het de zijwindschermen/luchtdeflectors die op de zijramen van mijn Outlander zitten? Voor iemand herkenbaar?
Verder nog een onhandiger puntje: deze week laadde het elektrische pakket niet meer op. Na wat internetfora afgestruind te hebben, denk ik dat het lag aan de contactpunten. Ik heb wat WD40 erop gespoten en zal binnenkort nog eens de punten schoonmaken. Gek genoeg laadt de auto nu wel weer bij een van de publieke laadpalen rondom huis, maar te vaak nog niet bij de palen op het werk, supermarkt of waar dan ook. Gek… Ik denk niet dat het ligt aan m’n abonnement. Wellicht helpt het dus als ik nog eens extra goed de contacten reinig.
Tot slot nog het verbruik: met veel stekkeren en alleen woon-werkverkeer haal ik 1 op 20. Moet ik toch verder weg, dan wordt het snel lager, zo’n 1 op 17,5. Met de vakantie naar het buitenland voor de deur zal het nog wel verder zakken. Maar goed, het streven voor normaal gebruik is 1 op 19. En gelukkig komt er op termijn een openbare laadpaal nog dichter bij huis. Zo’n auto zonder privé-laadmogelijkheid is goed voor de beweging, maar met een actieradius van 22km op de accu, moet de auto ook wel vaak ingeplugd worden.
Al met al blij mee, superbetrouwbaar, veilig en hoog: heerlijke auto.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.