Lexus CT 200h Hybrid Business Line (2011) #5
autoreview
Signalement
Uitvoering | CT 200h Hybrid Business Line |
---|---|
Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 30.000 km |
KM-stand laatst | 30.000 km |
Leenauto voor een week
- 30.000 km
Om te beginnen is dit niet mijn eigen auto (gelukkig, maar een leenauto omdat mijn eigen auto, een Lexus IS250, een week in de garage staat omdat er een vrachtwagen tegenaan gereden is :(
Wat mij motiveert om deze review te schrijven is dat het mij opvalt hoeveel extreem positieve recenties ik lees over deze auto, terwijl mede door mijn ervaringen in grotere Lexus'en de auto enigszins tegenvalt. De review zal dus niet ingaan op onderhoudskosten e.d. maar puur op de beleving van de auto ten opzichte van zijn duurdere broertjes (IS250 en GS450h) en goedkopere zusje (Auris)
Er zijn echter ook een aantal positieve punten te noemen ten opzichte van mijn Lexus IS250. Om te beginnen bevalt het nieuw interieur design mij erg goed. Ook zijn de armsteunen in de deuren en op de middenconsole voorzien van kussentjes, waardoor het comfort toeneemt. Ook bluetooth voor muziek bevalt me wel (hoewel er tegenwoordig ook auto's zijn die al spotify in de auto hebben).
Het verbruik van de auto is uiteraard ook een stuk lager dan in mijn IS250, Ruim 3 liter/100km lager zelfs. Ondanks dat vind ik het verbruik gelijk een minpunt. Mijn auto haalt bij normaal gebruik makkelijk de fabrieksopgave (9,1 l/100km) De CT200H kwam ondanks verwoede pogingen zuing te rijden niet onder de 6,0 l/100km. Dat is toch een stuk meer dan de fabrieksopgave.
Van het zuinig rijden komen we ook gelijk op prestaties uit. De elektromotor levert in ECO-mode te weinig vermogen om mee te komen in het verkeer, de motor moet snel bijspringen bij optrekken. Dan kun je hem nog in de EV-mode zetten waarbij merkbaar meer vermogen uit de elektromotor gehaald wordt voor de benzine motor bijspringt. Het nadeel van deze modus is dat hij automatisch uitgaat zodra je harder gaat dan 50km/u. Aangezien ik op een 50 weg eigenlijk nooit stipt 50 rijdt vind ik het een minpunt dat deze modus niet werkt tot bijvoorbeeld 55km/u, nu zit ik continue met de EV knop te spelen om elektrisch te kunnen rijden. Deze modus werkt dus eigenlijk alleen in files en 30km zones. De benzine motor is te rumoerig voor een Lexus. Dat komt deels door de CVT en deels doordat de 4cilinder minder soepel loopt dan de 6 cilinders van Lexus (de GS450h, ook met CVT rijdt een stuk rustiger).
Vandaag heb ik de ECO mode gelaten voor wat het is en de sport mode geprobeerd. Het gaspedaal reageert een stuk feller, de besturing wordt iets directer maar creeert niet meer gevoel over wat de voorwielen doen. Sportief rijden asocieer ik met toeren maken en schakelen, dat gebeurd niet in een CVT dus daar mis ik wat beleving. Positief punt is wel dat ondanks 40km rijden met zwaardere voet het gemiddeld verbruik over 400km met slechts 0,1 l/100km is gestegen naar 6,1. Dat lukt niet in een IS250.
Zoals zo'n beetje elke Lexus is de binnen ruimte achterin en in de kofferbak wat klein voor het formaat auto.
Dan het belangrijkste punt als particuliere rijder: Zou ik deze auto kopen van mijn eigen geld? Hij kost in deze uitvoering 32.500 euro. Ik heb het vorige model Auris Hybrid ook gereden en kan zeggen dat deze hetzelfde rijdt als een CT200H, bood dezelfde ruimte en opties. Alleen het interieur voelde iets goedkoper aan. Nu is er de meest luxe Auris Station welke meer ruimte biedt, meer standaard uitrusting heeft en 3500 Euro goekoper is dan dit model.
Mij is dat dashboard in dit geval geen 3500 euro waard.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.