Kia EV6 84kWh GT-Line (2025)

autoreview

Kia EV6 84kWh GT-Line (2025)
Kia EV6 84kWh GT-Line (2025)Kia EV6 84kWh GT-Line (2025)Kia EV6 84kWh GT-Line (2025)Kia EV6 84kWh GT-Line (2025)Kia EV6 84kWh GT-Line (2025)Kia EV6 84kWh GT-Line (2025)

Signalement

UitvoeringEV6 84kWh GT-Line
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025
KM-stand bij aanschaf10 km
KM-stand laatst2.000 km
Lezerswaardering: 85%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

PTT (Post-Tesla Tijdperk)

  • 2.000 km

Ja, na de Tesla, werd het een Kia. Hoe komt dat zo? Nou, in december was ik na meer dan 5 jaar mentaal toe aan wat nieuws. De bijtelling was toch al niet meer laag, de vrouw wilde wel wat hoger zitten op onze langere reizen en ik was dat achtelijke gedrag van de voorman van Tesla ook wel beu. Dus eens rond gaan kijken, en nee, een Tesla was niet een absolute nee, maar als er iets anders goed zou bevallen, dan dat veel liever. Dus gereden in een:
- Volkswagen ID7 touring: stuurt als een sloep, niets sportiefs aan, dealerervaring matig
- Hyundai ioniq5: te comfortabel geveerd, ik werd misselijk in mijn lievelings-S-bocht
- Polestar 4: tsja, mooi, gekke user interface, zwaar, voelde niets positiefs bij het rijden, dealerervaring slecht
- Kia EV6: hé, dat rijdt en stuurt leuk, hé, die AWD is ook nog eens echt vlot, doen!

Een paar jaar terug vond ik de EV6 niet echt mooi, maar zoals Teslabjorn op youtube het zo mooi zei over de update van de EV6: ‘the EV6 has grown on me’. Klopt, ik vind het wel een dynamische en mooie, bijzondere verschijning.

Inmiddels heb ik de EV6 een paar weken in gebruik en heb er genoeg eerste ervaring mee om er een eerste review over te schrijven. Er is bij de bestelling wel iets misgegaan: ik had een AWD besteld, er bleek een RWD geleverd. . . Lang verhaal, maar nu lease ik tijdelijk deze RWD totdat een nieuwe AWD geleverd is, waarschijnlijk in september. Dus, leuk voor de review, ik kan deze EV6 RWD vergelijken met mijn Model3-ervaringen en straks de AWD met de RWD!
Dus, hier begint mijn review waar ik veel vergelijkingen zal maken met die Model3 Longe Range AWD uit 2019.

Het rijcomfort:
Dat viel me bij de eerste proefrit al op: wat heeft de EV6 een prachtige stevige vorm van comfort! Wat rijdt ie lekker! Er zitten naar verluidt bijzondere dempers onder, maar dat merk je ook. Hobbels worden fijn weggewerkt, drempels gaan prima, geen gedein, nooit te week, maar ook nooit oncomfortabel. Stevig comfortabel nogmaals. En in combinatie met de prettig stevige en comfortabele suède stoelen rijdt de auto errug prettig, zeker in vergelijking met de toch wel wat te straffe model 3. Ik heb ook een Boxster S uit 2008, daar zat de Tesla qua rijcomfort best wel dichtbij. Voor alledag en als reisauto eigenlijk wat te hard ja. De stoelen van de EV6 hadden een iets langere zitting mogen hebben, maar door de stoel wat achterover te kantelen kan je alsnog meer steun voor de onderbenen regelen.

Het rijden en sturen:
Doordat de zit hoger is en de besturing indirecter is, stuurt het anders dan een Model 3, de EV6 helt een beetje over terwijl een model 3 dat helemaal niet doet, maar toch, die EV6 stuurt lekker! Als je de grens wat opzoekt, dan merk je dat de voorbanden wat grip verliezen, maar dit neemt geen erge vormen aan. Het stuur geeft een lekkere tegendruk in de bochten, wat wel natuurlijk aanvoelt. Op fly-overs op hoge snelheid voelt het heel stabiel aan. Zet je de mode op ‘sport’ dan wordt de besturing wat zwaarder en de gasresponse wordt dan ook leuk, dan wil ie er wel vandoor. Kan niet wachten op de AWD, maar met de RWD in ‘sport’ valt ook best te leven.

ADAS-systemen:
De Kia is veel prettiger in de omgang. De autopilot van Tesla houdt ‘m in de rijstrook, maar zit niet aan het stuur, want dan gaat ie met een schok en gepiep uit de autosteer. Bij de Kia kan je bijsturen in de rijstrook terwijl de functie aanblijft. Heel fijn als je een vrachtwagen inhaalt die wat naar links nijgt! Ook in de diverse bochten en aansluitingen houdt de Kia het netjes vol en mag je bijsturen. En vervolgens op de rechte stukken hoef je bij de Kia geen druk op het stuur uit te oefenen, het is voldoende als je het stuur aanraakt met je hand(en). Capacitief werkt het. Vooruitgang door techniek!

Bij de Model 3 had ik een smak bijbetaald voor enhanced autopilot, en dat bood automatische van rijstrook wisselen op de snelweg en het verplaatsen van je auto in een parkeervak. Dat laatste werkte geregeld niet, er was al gauw een sensor die onraad rook. Het rijstrook wisselen ging ook vrij rigide. Als je tijdens het wisselen wat kracht op je stuur uitoefent of corrigeert, dan schakelt de autopilot wreed piepend uit waarna je hem weer aan moet zetten als je in de rijstrook bent. Bij de Kia gaat dit soepel en intuïtief. Echt veel beter. Gisteren reed mijn zoon voor het eerst in de auto, ik zat ernaast. Hij schakelde de functies in, had geen uitleg nodig en vond het gelijk prima werken. Hoefde je in de Tesla niet zomaar te proberen. Echt veel beter in de EV6 – oh sorry, dat zei ik al.

De app:
Ja, hier scoort de Kia toch wel een stuk minder. In de app zit heel veel, maar er missen meerdere zaken die bij de Tesla-app wel aanwezig waren en veel zaken gingen veel intuïtiever en handiger. Zo kon je met de app de frunk openen (bij de Kia met een ouderwetse hendel bij je knie) kon je de airco aanzetten of de deuren ontgrendelen zonder dat je eerst weer op je telefoon een vingerafdruk moet scannen zoals in de Kia Connect app. Hinderlijk. En ja, je kan bij de EV6 je telefoon als sleutel gebruiken om te ontgrendelen – je hoeft geen sleutel bij je te hebben – maar je moet wel weer de deurgreep aanraken om te vergrendelen nadat je uitstapt. Gemiste kans! Als je langs de auto loopt (bij mij staat ie op de oprit voor de voordeur) dan gaan de handgrepen uit, om na 15 seconden weer onverrichter zake te sluiten. Als je geen deur opent dan sluit ie wél weer vanzelf af. Verwarrend

Bediening:
In de Tesla zitten natuurlijk amper knoppen. Alleen 2 op het stuur. Zelfs het dashboardkastje moet je via scherm of spraakcommando openen. Bij de Kia zit daar gewoon een knop op en de stoelkoeling (heerlijk!!) etc. kan je met aparte knoppen bedienen, zo bij de hand. Ook het instellen van spiegels gewoon in de deur, dat is toch wel heel handig! En de ruitenwissers, niet normaal hoe slecht dat bij Tesla werkte! Bij de Kia gaat dat redelijk goed. Er is een auto-stand waar je vervolgens de gevoeligheid bij in kan stellen. Werkt tot nu toe prima. De bediening is dus een stuk normaler voor het gewone gebruik. Echter . . .

De werking van het scherm en de indeling van de submenu’s, tsjonge, dat is nou niet super. Wel heel veel mogelijkheden, maar toch. Ik kan uiteindelijk het meeste wel vinden, maar naar sommige dingen zit ik toch wel te zoeken. Het begint al met de navigatie: ik wil als ik in een EV rijdt altijd kunnen zien met hoeveel % ik op mijn bestemming aankom. Dat zit verstopt in een subschermpje wat je over je navigatiekaart kan laten zien. Bij een langere rit twijfelde ik of de auto wilde gaan opladen tussentijds omdat ik met 15% thuis aan zou komen, maar dit kon ik aan de info op het scherm niet zien. Ik was bang dat ie een tussenstop zou voorstellen en voorverwarmen, terwijl dit niet nodig was dit keer. . .

Dus, nu heb ik ABRP (A Better Route Planner) weer geinstalleerd, en deze werkt onder Android Auto, ik moet nog een OBD-koppeling maken voor life SoC info, maar die laat zien wat je in een EV wil zien. Heerlijk. Jammer dat dit niet met Kia-eigen systeem fijn werkt, maar via Android Auto en ABRP wordt het wel leefbaar, ook voor 400 km+ reizen. Die heb ik nu nog niet gemaakt.

Maar ik vergeet het bijna: het Head Up Display (HUD), dat is echt fijn! Daar staat de snelheid, de ADAS maar ook de navigatie-instructies in, of je nou de Kia, of via Android Auto Google Maps of ABRP gebruikt, de pijlen en afstanden zie je ook in de HUD. Heel fijn! En als je van muzieknummer wisselt, zie je heel even titel, naam en plaatje van de track. Leuk!

De audio:
Meridian systeem. Ja, sorry, de Tesla had betere audio. Echt. Sowieso had die een 5-kanaals equalizer met afzonderlijke (!) regelaar voor de subwoofer. De Kia doet het met 3-kanaals. Punt. Jammer, want de bas is niet helemaal in balans, het klinkt een beetje hol qua bas. Ik denk dat ik bij mijn definitieve AWD probeer wat extra demping in de deuren aan te brengen. Vooralsnog denk ik dat dat zou kunnen helpen. Voor de rest klinkt het systeem goed hoor, laat ik het een 8 geven maar dan kreeg de Tesla een 9.

Het verbruik en de range:
Dat is bij de EV6 ook prima. Ik merk dat ik in deze auto wat rustiger rijd. De ADAS-systemen geven rust. Omdat ze zo goed werken! En waarom zou je druk gaan doen in de spits met inhalen links-rechts-links om een minuut eerder thuis te zijn, terwijl je een leuk podcast zit te luisteren in de auto? Mijn gemiddeld verbruik zit nu na 200 km met wisselend stad/snelweg op 18,5 kWh/100km. Dat is vergelijkbaar met mijn model 3 uit (2019, zonder warmtepomp), maar de EV6 heeft een grotere accu (84 i.p.v. 70 kWh), dus in de praktijk hoef ik minder vaak te laden en is 400 km praktijkrange (10-90%) goed haalbaar. Prima. Echt lange reizen (>250 km) heb ik nog niet gemaakt. Volgt deze zomer. En ik merk dat bij kortere ritten het verbruik duidelijk lager is dan bij de Model 3. Die had veel vermogen nodig voor verwarming/koeling, waardoor kortere ritten een hoog verbruik opleverden. Ik had inderdaad een 2019-versie zonder warmtepomp, klopt.

De ruimte in de auto:
Laat ik op de achterbank beginnen. Zat beenruimte, royaal, en je kan de rugleuning verstellen, dat is ook heerlijk. De hoofdruimte, moah, dat kan voor personen tot 1,85 met een niet al te ruig kapsel, maar langere personen wordt lastig. De kofferbak is qua liters een stuk kleiner dan de Model 3, daar gaat echt zoveel in, daar kan ook een ID7 niet aan tippen. Gewoon nog een Albert Heijn krat onder de bodem én een fatsoenlijke frunk! Ok, de EV6 is niet klein met 490 liter in de kofferbak, maar er gaat wel een stuk minder in en ik denk dat ik die bodemplaat er gewoon maar uit ga laten. De frunk van de RWD kan je je wat kleine dingen en de laadkabel in kwijt (die gebruik ik toch niet vaak), maar als ik straks de AWD heb, die een nog kleinere frunk heeft, dan wordt dat proppen.

Trouwens, speaking of de laadkabel: waarom heeft iedereen het altijd over een ‘vieze’ laadkabel die je ergens moet kunnen opbergen? Zorg gewoon dat je de kabel een beetje opgerold aan de stekker hangt, zodat ie niet op de grond ligt, dan wordt ie hoogstens nat, maar nooit vies! (“Zijn zij nou zo dom, of ben ik nou zo slim?”) Zo, dat is er ook weer uit.

En dan voorin de EV6: ik heb een schuifdak als optie. Voor extra licht en lucht. Dat betekent dat je tot ca. 1,85 m nog goed kan zitten met de stoel op de onderste stand, maar ga geen 1,90 of langer zijn. Als je langer bent dan ik, neem dan geen schuifdak! Maar verder is de ruimte en de zit voorin prima.

Status:
Ja, misschien is dit nog wel het grootste verschil. “Wat heb je nu dan? Een wat? Kia? Een Kia wat? Kia EV wat? 6? Huh, ok, ken ik niet geloof ik.” Ja, dat was bij de Tesla anders. Daar had iedereen wat over te zeggen, over te vragen of een mening over. En eind vorig jaar werd dat laatste natuurlijk alles overheersend. En ook ik ben mijn positieve gevoelens over het voorheen zo progressieve merk Tesla kwijtgeraakt. Ach, die status van de Kia, lekker boeiend. De grootste teleurstelling in mijn leven, een aantal exen daargelaten, was een stoere BMW530d (F11), qua status een topper. Gelukkig hoef ik voor die BMW geen alimentatie te betalen, dat zou pas echt traumatisch zijn.

Samenvatsel:
Ik ben blij met mijn EV6 en verwacht over enkele maanden nog blijer te zijn met de EV6 AWD die ik dan krijg! Ja, de app en het scherm en de deurvergrendeling hebben zijn beperkingen of ergernissen, maar het rijgenot, android auto, de bediening, de stoelkoeling en het uiterlijk én innerlijk maken veel goed!

P.S. Ik heb het woord premium niet gebruikt in dit verhaal. Dat zou teveel gevoelens en reacties bij jullie oproepen. Daarom ben ik er niet over begonnen.


9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Kia EV6

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (16)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.