Hyundai Ioniq Electric Premium (2018) #7

autoreview

Hyundai Ioniq Electric Premium (2018)

Signalement

UitvoeringIoniq Electric Premium
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2018
Jaar van aanschaf2018
KM-stand bij aanschaf10 km
KM-stand laatst74.000 km
Lezerswaardering: 92%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Een dikke aanrader

  • 74.000 km

We wonen in Noorwegen en na 3 jaar private lease van onze Ioniq Electric en 74.000 km is het hoog tijd voor een review.

Introductie:
Het begon allemaal 3,5 jaar geleden. Toen de elektrische auto’s flinke kortingen genoten van de Noorse regering. Een stuk minder belastingen vergeleken met benzine auto's en gratis passering over de tolwegen. Het was puur een financiële beslissing om de overstap te maken naar elektrisch. We woonden en werkten in Oslo en we moesten iedere dag over de tolweg naar het werk. Dat zou met een benzineauto flink in de kosten gaan lopen. Ongeveer 200 euro per maand aan tol, en de benzine zou ook nog eens rond de 200 euro per maand kosten. 400 euro gebruikskosten per maand. Dat is niet mis. Met de ioniq zou dat 25 euro aan stroom zijn. Dus de overstap naar 100% elektrisch was niet zo lastig ?

De keuze:
Destijds was er al wat keuze, maar binnen ons private lease budget van ongeveer 350 euro per maand waren de volgende kandidaten: een VW e-Golf, Kia Soul EV, en Hyundai Ioniq EV. De Mercedes B250e kan niet snelladen, en een BMW i3 is erg cool, maar heeft niet genoeg ruimte voor ons om als enige auto te dienen. Die laatste 2 waren ook een stuk duurder. De Hyundai Ioniq EV kwam als beste uit de bus in verschillende testen en heeft genoeg ruimte. Onder andere Bjørn Nyland op Youtube zei veel goede dingen over de Ioniq. en heeft genoeg ruimte. Verschillende offertes aangevraagd en de goedkoopste gekozen. Ik wilde er graag eentje met een oranje/rood kleur met spijkerbanden. We hadden namelijk net een appartement boven op een berg gekocht en dat zou in de winter handig zijn, wat vrienden van ons die in dezelfde wijk woonden hadden gezegd dat er af toe een in de winter een Leaf onderaan de berg stond, die de besneeuwde weg niet omhoog kwam. De levertijd was erg lang. Door de groeiende populariteit van EVs en de lage productieaantallen waren op sommige modellen wachttijden van meer dan een jaar geen uitzondering. Uiteindelijk hebben we de bestelling van een ander kunnen overnemen en daardoor hebben we 'slechts' 6 maanden moeten wachten voordat we onze Ioniq kregen.

De specificatie:
Full-option. Stoelverwarming en stoelventilatie, lederen bekleding, schuifdak, adaptive cruise control.

Het laden en verbruik:
De eerste jaar hebben we de auto via een gewoon stopcontact opgeladen in onze garagebox. Volgens mij laad ie dan met 9A ofwel 2 kW. Je kunt de originele laadkabel instellen Low 6A, Medium 9A of High 12A. Dat ging allemaal goed. Het is niet zo’n grote batterij en meestal kom je toch ‘s avonds thuis en ‘s ochtends is ie weer vol. Er waren meerdere keren dat het wat vervelend was, als je wat veel kilometers op een dag rijdt, thuiskomt, niet veel tijd hebt, en weer door moet naar de volgende afspraak. Dan moet je dus snelladen. Na 1 jaar opladen via het stopcontact hebben we een wallbox aangeschaft die 7,2 kW levert en de Ioniq kan maximaal 6,6 kW AC laden, dus dat was een stuk sneller dan laden via het stopcontact.
De hoogste waarde die we aan de snellader hebben gezien is 67 kW bij Ionity en vergelijkbare snellaadfirma’s. Dat is ook aardig, hoe sneller, hoe beter. Na een korte pitstop van een half uurtje is de batterij weer vol genoeg om verder te rijden.
De Ioniq is gelukkig een zuinige auto en ons gemiddelde verbruik ligt ergens rond de 14 kWh / 100 km. In de winter gaat dit omhoog naar 17 kWh / 100 km. Dit geeft ons een bereik van rond de 200 km in de zomer en 155 km in de winter. Na 3 jaar is nog niks van batterij degradatie te herkennen. De gemiddelde snelheden liggen hier wat lager dan in Nederland dus jouw verbruik kan verschillen.

Het rijden:
De auto rijdt prima. Hij is vlot genoeg. Hij staat eigenlijk altijd in de Eco stand en de hoogste stand wat regeneratief remmen betreft. Af en toe lukt het niet om een besneeuwde berg op te rijden. Omdat de batterij onder de achterbank ligt en er relatief weinig gewicht op de voorwielen is. Tel daarbij de voorwielaandrijving bij op en een besneeuwde berg wordt een uitdaging. Zelfs Nokian spijkerbanden helpen niet altijd en het anti spin systeem grijpt ook wat te snel in. Beter is dus om een aanloopje te nemen als je een steile, gladde berg op moet in de winter. En af en toe het anti spin systeem uitzetten.
Op de rijkwaliteiten verder niks op aan te merken. Ligt goed op de weg, ook bij de maximale snelheid van 165 km/uur.
Verder ben ik groot fan van Android auto en het is fantastisch dat op een auto van 2018 dit er al standaard in zit.
Minpunt is het groot licht, we rijden regelmatig over onverlichte wegen door beboste gebieden, met gevaar voor overstekende elanden. En het groot licht helpt niet veel. Dat is gewoon slecht. Kan opgelost worden door een extra led bar te monteren indien wenselijk.

Lange ritten:
We zijn regelmatig weekendjes weg geweest met de Ioniq, de bergen in of naar Zweden, en dat gaat allemaal goed. Gelukkig staan er genoeg laadpalen overal, alleen op de populaire dagen hebben we wel eens een wachtrij voor de laadpaal ervaren. Gelukkig valt het aantal keren dat dit voorgekomen is, op 1 hand te tellen. Maar ja, dat komt bij de benzinepomp ook wel eens voor.
We zijn ook een keer van Oslo naar Polen gereden. Helemaal naar de grens met Oekraïne en Wit-Rusland. Een dikke 1500 km enkele reis. Dat ging… en dat is het dan ook. Dat waren heel wat laadpauzes en helaas konden we op onze bestemming niet fatsoenlijk laden. Het was dus wat behelpen in Oost-Polen. De EU heeft gelukkig wel de laadinfrastructuur gesponsord, dus er waren genoeg 50 kW laadpalen onderweg van GreenWay, waar bijna niemand gebruik van maakte, dus de reis ging prima. Je kunt in de app de status van de snellader zien: beschikbaar, kapot, of in gebruik. Maar uiteindelijk hebben we het zekere voor het onzekere gedaan en altijd geladen voordat het nodig was, hierdoor duurde de reis door Polen wat langer dan wat eigenlijk nodig was. Al met al is het allemaal gelukt en de Ioniq heeft ons niet in de steek gelaten.

De problemen:
Het enige probleem wat we meerdere keren ervaren hebben is dat de 12V batterij leeg was. Die zou zichzelf op moeten laden van de grote batterij, maar of die functie werkte niet 100% of het was bij de beurt uitgezet en daarna niet meer aangezet. Het is 2 keer voorgekomen dat de 12V batterij leeg was en dat we er niet mee konden rijden. Dus een 12V lader gekocht en een nachtje laden en toen was alles weer in orde. In de winter laden we de 12V batterij regelmatig preventief bij.

De kosten:
De oorspronkelijke prijs van dit specifieke exemplaar was 29.000 euro, maar wij hebben het via een private lease bekostigd. In eerste instantie was het de bedoeling dat we de Ioniq weer na 3 jaar zouden inleveren, maar daar hebben we toch vanaf gezien en we hebben hem nu gekocht voor 18.000 euro met 73.000 km op de teller. Achteraf gezien was het voordeliger geweest als we hem destijds direct gekocht hadden. Nu rijdt mijn schoonzus erin, die inmiddels ook naar Noorwegen is geëmigreerd.
De beurten waren niet zo duur. Ze waren allemaal rond de 100 en 250 euro. Onderhoudsbeurten voor Noorse private lease contracten zijn voor eigen rekening en zijn dus niet deel van het maandelijkse private lease bedrag zoals in Nederland.

Conclusie:
Voor ons waren kosten doorslaggevend en we zijn hartstikke tevreden met de Ioniq en ik ben van mening dat het voor dit geld, de Ioniq de beste elektrische auto was en nog altijd is. Als tweedehands auto is het ook nog altijd een bijzonder goede keus. Het is niet de meest spannende, inspirerende auto, maar het brengt ons goed van A naar B.

Volgende auto:
Voor de volgende auto is het budget wat hoger. We zijn klaar met de verhuizing, het opknappen van ons huis, bruiloft en huwelijksreis. Pfoe zeg. Helaas visten we met de reservering van de Ioniq 5 launch edition achter de boot en daarom is de volgende keus op een 2021 Tesla model 3 Long Range gevallen.

De eerste foto is trouwens genomen in Haugastøl, het startpunt van de Rallarvegen fietsroute naar Flåm, ook een aanrader.

9,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (12)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.