Ford Mondeo 2.0 EcoBoost 240pk Vignale (2017)

autoreview

Ford Mondeo 2.0 EcoBoost 240pk Vignale (2017)

Signalement

UitvoeringMondeo 2.0 EcoBoost 240pk Vignale
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2022
KM-stand bij aanschaf53.671 km
KM-stand laatst70.000 km
Lezerswaardering: 86%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Onze eerste kilometers…

  • 55.428 km

Na twee eerdere Mondeo’s (Mk3 https://www.autoweek.nl/reviews/artikel/ford-mondeo-wagon-20-16v-ghia-2002/ en een Mk4 (check https://www.autoweek.nl/reviews/artikel/ford-mondeo-20-16v-titanium-x-pack-2008/ ) te hebben gehad nu tijd voor het, helaas voor Europa, allerlaatste model Mondeo, de Mk5. Omdat de Mk4 uit 2008 al voorzien was van alle denkbare opties en je er met een nieuwere variant zeker niet op achteruit wil gaan is de keuze op deze Mondeo in Vignale uitvoering gevallen en, omdat het waarschijnlijk toch onze laatste benzine-auto is dan maar meteen één met de dikste motor voor deze auto leverbaar, de 2.0 Ecoboost met 240 pk. Ook is deze motor gekoppeld aan een 6 traps automaat met dubbele koppeling én flippers achter het stuur. De auto is met deze motor redelijk lastig te vinden tussen alle Titanium of ST-line uitvoeringen waarin de Mondeo het meest geleverd is. Gelukkig vonden we een hele nette bij Van Mossel in Eindhoven waar de ex-demo auto van nieuw af aan bereden is door de vestigingsmanager. Lekker vol in de opties dus. De aflevering was correct en er werd ruimschoots de tijd genomen de auto af te leveren, al ware het een gloednieuwe. Chapeau!

De 2.0 Ecoboost is trouwens minder eco dan boost, maar dat terzijde en daarover later meer.

Omdat ik de meeste kilometers in mijn elektrische bus (Toyota Pro-ace electric) afleg en voor de vakanties toch echt een caravan moet trekken was een plug-in hybride van de Vignale sowieso geen optie. Deze mag maar 850 kilo trekken en da’s dus al 500 kilo tekort. Deze trekt maximaal 1800 kilo en da’s meer dan voldoende. Daarnaast vind ik dat ik genoeg eco compenseer om mijzelf op de boost te trakteren, want een traktatie is deze auto.

Hoewel smaakgevoelig uiteraard vind ik de wagen, zeker als sedan, erg sjiek. Het chroomwerk, de badges, de andere grille en zeker de (destijds optionele) 19” gepolijst aluminium wielen maken het onderscheid met de ook al fraaie standaard Mondeo daar. Net genoeg bling-bling om haar te onderscheiden van de rest, maar zeker niet over de top. De kleur Magnetic is donkergrijs met flink wat metaaldeeltjes, de lak schittert enorm. Het lijkt wel of dat deze kleur, op deze auto, net iets meer fonkel heeft meegekregen.

Aan de binnenzijde treffen we een volledig zwart geperforeerd lederen interieur met wit contrasterende stiksels en piping op de stoelen. Ook het met leder beklede dashboard voelt rijk aan. De stoelen zijn meervoudig verstelbaar en individueel instelbaar middels de 3 presets die ook aan ieders individuele sleutel gekoppeld kan worden, handig!

Verder is het een relatief standaard Mondeo interieur, dus prima te doen. Deze Vignale is dan voorzien van het zgn Vignale Ultimate pack, open dak, privacy glass, stuur en stoelverwarming (ook achterin), een standkachel, adaptief onderstel en een elektrische uitklapbare trekhaak.

Tijd om de auto te starten! De stoel verschuift elektrisch naar de ingestelde positie zodra de motor wordt gestart, dit geldt ook voor het stuur en de buitenspiegels. De motor is nauwelijks hoorbaar in het interieur bij stationair draaien en het onderstel staat in “comfort”. We rijden weg in alle rust, niets nodigt uit tot het diep intrappen van het gaspedaal. Alle hobbels worden moeiteloos weggefilterd en er is geen piepje of kraakje te horen. Verraderlijk, al die rust, want al gauw rij je te hard. De automaat schakelt bij rustig rijden nagenoeg ongemerkt en vlot, houdt de toeren laag zodat de motor mooi stil blijft. Niets verraad de 240 Pk die zo’n meter voor je onder de lange motorkap ligt.

Oké, even een zondagsrijder inhalen, de kickdown twijfelt licht, schakelt 2 versnellingen terug en gaat…en gaat…en gaat, nog steeds in verraderlijke rust, heel hard…te hard. De adaptieve cruisecontrol grijpt in bij het naderen van mijn volgende voorganger…remt bij en volgt weer keurig en op gepaste afstand. Impressive. Voor zover de boost…de eco moet je met een flinke korrel zout nemen. Gemiddeld 1 liter benzine op 10,3 kilometer is natuurlijk niet heel erg eco maar vergelijkbaar met mijn vorige Mondeo 2.0 zonder turbo. Natuurlijk helpt het niet als je de auto net hebt en nog veel aan het uitproberen bent maar een zuinigheidswonder is het zeker niet. Hoeft ook niet, (rij)plezier is voor mij persoonlijk zoveel belangrijker.

De verlichting voor is volledig LED met uitzondering van de mistlampen onderin. Het beeld is ‘s nachts prima, al vind ik het wat “blokkerig”. De meesturende koplampen zijn erg handig en geven voldoende licht in de bochten. Er zit een grootlichtassistent op, maar die staat bij mij uit, ik heb voldoende aan de reguliere verlichting.

De auto is rondom voorzien van parkeersensoren en van een achteruitrijcamera. Erg prettig, want het is zeker in het begin, wat lastig inschatten wat de proporties van de auto zijn. De sedan is vrij lang aan de achterzijde wat logisch is met zo’n enorme kofferbak, de inhoud is enorm. Enig nadeel van een sedan als deze is de beperkte insteekbreedte en -hoogte.

Als ik met 1,85 meter (lange benen) achter mezelf ga zitten heb ik nog ruimte zat! De gordels achterin zijn toch net even anders dan anders. Ze rollen zowel boven als onderin op en de sluiting is anders. Doordat er daar airbags in de gordels zitten die, in het geval van een aanrijding, opblazen om de druk van de gordel zo optimaal mogelijk over het lichaam te verdelen, zitten ze erg comfortabel.



De eerste indruk is gemaakt, en wat voor één! Ik ben verliefd! Toch is het niet alleen vlinders in de buik. Het navigatiesysteem, met in mijn geval nog de SYNC2 module van Ford, is echt ruk. Apple CarPlay zit er dus niet in. Het geluid is echter wel weer fantastisch door het premium audio systeem met surround sound. Muziek kun je streamen via Bluetooth of Usb. Verder voegen de overige onderstel instellingen Normaal en Sport weinig toe want met name de laatste is veeeeel te hard voor dit type reisauto’s. Ook de sportstand van de automaat is overbodig voor mij.

(Kleine edit: vanmiddag over de de Franse haarspeldbochten even de sportieveling uitgehangen: het onderstel in sport, de automaat in sport…en dan moet ik mijn mening iets bijstellen. Het stuur voelt zwaarder en communicatiever (directer) aan, de turbo lijkt er eerder in te komen en hij kleeft aan de weg. Als je dus in een beetje minder comfortabele bui bent, kan dit best een keertje leuk zijn, erg leuk.)

Waar ik niet heel enthousiast van word is het start-stop systeem; het aanslaan van de auto gaat vaak gepaard met een soort schok van de bak, heel oncomfortabel.

Leuke gimmicks als het automatisch inparkeren werken prima en is al een aantal keer gebruikt. Grappig…maar ik denk dat ik het minimaal zo goed kan.

Resumeetje: als je op zoek bent naar een achterlijk ruime, fantastische reisauto die voorzien is van werkelijke alle denkbare luxe en comfort zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaald, dan is dit zeker een aanrader. Tel daarbij de (guilty pleasure) motor bij op en je hebt een geweldige combinatie.

Grappig daarbij is dat als je opmerkt een Mondeo te rijden daar niemand echt van opkijkt, met de Vignale is dat toch een ander verhaal. Regelmatig opgestoken duimen van mede-Ford rijders die de meerwaarde van het Vignale label (of de looks van deze auto specifiek) waarderen zonder jaloers te zijn, tof! Want zeg nou eerlijk, deze auto koop je toch echt helemaal voor jezelf en niet voor de buurman.

De eerste 15000 kilometer

  • 70.000 km

De tijd vliegt! Een ruim jaar verder met de Vignale. Tijd om eens een tussentijdse rapportage te plaatsen na een prima eerste indruk.

Voor de tweede keer op vakantie, richting Italië dit keer. Het hele gezin, 5 man sterk, caravan en auto volgeladen…ik zag er al in de planning tegenop. Trekt ie alles volgepakt al die heuvels over met een beetje representatieve snelheid. Stage 1 chippen? Vermogenstoename van 240 naar 268pk en (belangrijker) het koppel van 350 naar 405Nm waren de euro’s wel waard.

De auto speelt ermee! Zeer schakellui en massa’s power onderin. Wát een fijne reisauto is dit! Geen mankementen op motorisch vlak en een gemiddeld verbruik van 1 op 7,4!!! Met vol bepakking!

Snelheid tussen de 100 en 110 gehouden, 1200 kilo caravan, 5 volwassenen en een kofferbak vol was geen uitdaging!

Toch niet allemaal hosanna, lane assist werkt niet meer…schijnt iets met de camera’s voor in de ruit te zijn, wordt opgelost door de dealer binnenkort.

Ook klaagde onze passagier op de middelste stoel achterin dat deze hard was en vind ik zelf dat de kofferbak weliswaar groot is, maar slecht toegankelijk. Da’s de prijs voor de schoonheid van een sedan…

Oh ja, zonder caravan gaat ie ook als een kogel…al gauw te snel…, ?

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (36)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.