Ford Focus Wagon 1.5 EcoBoost 150pk Vignale (2019)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Focus Wagon 1.5 EcoBoost 150pk Vignale |
---|---|
Versnellingen | 8, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2019 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
KM-stand bij aanschaf | 5 km |
KM-stand laatst | 15.000 km |
Aanschaf en eerste impressie
- 1.100 km
Eens in de paar jaar mag je als leaserijder een nieuwe auto uitzoeken. Auto's vergelijken op internet, prijzen uitzoeken, berekeningen maken, het is een leuk uitzoekklusje. Ik heb de afgelopen jaren in een V40 gereden en ik wou een auto die een maatje groter is, en wat praktischer achterin is. Al snel kwam ik op een lijstje van Mercedes, VW, Renault, Ford, Mazda en Skoda. Een aantal van deze auto's vielen af omdat ze te klein zijn (A-klasse, 1 serie), omdat ze niet lekker reden (Mazda) of vanwege andere redenen.
Uiteindelijk kwam ik bij Ford uit, waar ik een proefrit met een Focus met 1.5 automaat heb gemaakt. Dat reed erg soepel, en de Focus is in de lease ontzettend voordelig waardoor ik alle ruimte had voor leuke uitvoeringen en opties. Maar dan komt de vraag: welke uitvoering en welke opties wil je? Na een hoop vergelijken, wikken en wegen kwam ik uit op een ST-line of een Vignale. De ST-line was leverbaar in het mooie "desert island blue" en had een mooi uiterlijk vertoon. De Vignale was gek genoeg niet leverbaar in "desert island blue" maar had wél een aantal extra opties voor bijna dezelfde prijs. Uiteindelijk is de keus gevallen op een Vignale in Dark Mulberry - een soort donkerpaars of aubergine achtige kleur. Het scheelde ongeveer 10 euro op de leaseprijs vergeleken met de ST-line, maar heb je wel mooie opties zoals verwarmde leren stoelen. Uiteindelijk heb ik dus gekozen voor een Vignale met design pack 5, winter pack, tech pack, parking pack en BLIS, met de 1.5 automaat. Ongeveer alles op de optielijst dus. Misschien lijkt het alsof ik geld over heb, maar deze configuratie is bijna honderd euro goedkoper in de maand dan mn oude Volvo V40. Wat dat betreft veel auto voor weinig geld.
Nou zijn er al een hoop reviews geschreven over de Focus en ik ga niet herhalen wat al twintig keer is geschreven, zoals goede wegligging, draadloos opladen dat nauwelijks je telefoon oplaad, of de harde stukken plastic bij de middenconsole. Ik wil juist ingaan op de Vignale en de opties op deze auto.
Laten we beginnen met de verlichting van de auto. Deze auto heeft adaptieve LED koplampen. Bij de Focus zijn er drie soorten koplampen, met halogeen, dan LED, en adaptief LED. Het verschil merk je al bij het opstarten waar de auto zijn lampen afstelt. Je ziet de lichtbundel even op en neer gaan, waarna hij is gekalibreerd. Het idee van adaptieve koplampen is dat de lampen alles belichten waar geen tegenliggers zijn, zoals de linkerberm. Een soort automatisch grootlicht dus. Op het dashboard zie je dan ook het grootlicht icoon staan met een A-erin, van adaptief denk ik. Op rustige momenten krijg je ook het blauwe grootlicht-icoontje op het dashboard te zien, en dan schijnt de auto inderdaad overal waar geen tegenliggers zijn. Vaak is het nog niet gebeurd omdat ik veel op drukke snelwegen zit. Wellicht is het verschil beter merkbaar op rustige N-wegen. Overigens heeft nog niemand geseind naar mij dat het systeem hun verblindde.
In de koude wintermaanden heb ik al veelvuldig gebruik gemaakt van alle verwarming die deze auto te bieden heeft. Via de FordPass app kan je de auto op afstand starten, en als het kouder dan 5 graden is, gaat alle verwarming (stoel, stuur, achterruit, voorruit) aan. Je stapt in een auto die al redelijk opgewarmd is, wel zo fijn. Ik gooi nu meestal mn jas achterin omdat het warm genoeg is om in een overhemd in de auto te zitten. Vooral de stuurverwarming ben ik erg gecharmeerd van, hij werkt ontzettend snel en warmt de boel op tot een aangename temperatuur. Nooit meer koude handjes in de auto.
De auto kan zichzelf ook inparkeren, en ik heb dat een paar keer gebruikt. Je rijdt door de straat terwijl de auto scant of er genoeg ruimte is, waarna je de auto in neutraal zet en volledig automatisch inparkeerd. Dus zelf vooruit/achteruit, sturen, remmen en gas geven. De eerste paar keer is het een aparte gewaarwording maar het went snel. Ik merk wel dat de auto voorzichtig is met stoeprandjes, hij parkeert er altijd 10cm van af. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de auto zelf soms nog even wat strakker in het vak wil hebben bij smalle straatjes. Maar vind je inparkeren lastig, is deze optie ideaal.
Ook BLIS en cross traffic zijn leuke systemen. Cross traffic houdt in dat als je ergens achteruit wilt rijden, maar niet kan zien of er een auto van links of rechts aankomt, de auto dit voor je in de gaten houdt. Zodra er een auto op 10-15 meter afstand aan komt rijden gaat de auto piepen, en middels een paar pijlen op het scherm geeft ie aan van welke kant de auto komt. Hoewel het systeem bij mij ook een keer is afgegaan terwijl ik achteruit een rondje draaide, en het systeem een geparkeerde auto herkende. BLIS is een systeem dat met een lampje in de spiegels aangeeft of er een auto zit. Handig, maar ik vind deze auto dermate overzichtelijk rondom dat het eigenlijk niet nodig is voor mij.
Dan wat ik het meest gebruik, de adaptieve cruise control. Dit systeem was voor mij wel de reden om te kiezen voor een automaat, omdat het systeem dan van stilstand tot snelweg helemaal zelf z'n ding kan doen. De ACC heeft drie standen, klassieke cruise control, adaptieve cruise control en intelligente cruise control. De klassieke variant gaat gewoon de ingestelde snelheid rijden. De adaptieve variant gaat zelf afstand houden tot je voorligger, op de ingestelde snelheid. En de intelligente variant herkent zelf snelheidsborden en past de snelheid daar op aan. Ik heb eerst de intelligente variant geprobeerd. In de praktijk werkt dit matig. De auto herkent geen onderborden (zoals 70 bij regen) en gaat dan 70 rijden. Ook pakt het systeem soms borden van ventwegen. Dus leuk idee maar in de praktijk werkt het niet zo relaxt. De adaptieve variant, daar stel je zelf de snelheid in, bijvoorbeeld 105 waar je 100 mag. Je geeft op hoeveel afstand de auto moet hebben (variërend van 1 tot 4 balkjes) en de auto gaat dan 105 rijden totdat ie een voorligger tegenkomt, en gaat dan afstand houden. Dit werkt erg goed, maar heeft wel enkele kanttekeningen. Het systeem herkent alleen de auto voor je, niet links of rechts van je. Dat betekend dat de ACC vrolijk rechts gaat inhalen, of tijdenlang in de dode hoek van een bestelbus/vrachtwagen kan blijven rijden. Ik zou dat zelf anders hebben gedaan. Ook reageert het systeem niet op remlichten of knipperlichten, volgens mij werkt het echt alleen met radar. Als er een auto voor je zit die bijvoorbeeld 80 rijdt, en je geeft richting aan naar links, gaat de auto zelf gasgeven. Het duurt soms even voordat de ACC dan de auto voor je herkent, waardoor de ACC soms wel een beetje fanatiek op je voorligger af gaat, om vervolgens weer wat af te remmen. Als er een keer een auto tussen mijn voorligger duikt, grijpt het systeem trouwens niet al te hard in, hij bouwt rustig weer wat afstand op, geen noodingrepen. Wat dat betreft vind ik het systeem wel soepel werken. Dit systeem kun je trouwens ook in files gebruiken, en dat werkt echt heerlijk. Ook al sta je stil, zet het gewoon aan, en de auto zal van stilstand tot de maximum ingestelde snelheid de voorligger voor je volgen. Als je langer dan 3 seconden stil staat moet je even op resume drukken zodra je wilt dat de auto weer gaat rijden. Ik heb dit nu in een aantal files geprobeerd en ik vind het echt heerlijk om op deze manier door de files te cruisen.
Daarnaast heeft de Focus twee systemen om je binnen de lijntjes te houden. Je hebt lane KEEPING assist en lane CENTERING assist. De lane keeping zit op de richtingaanwijzer en grijpt alleen in zodra je echt over de strepen van de weg heen gaat, met trillingen in het stuur. De lane centering assist zit op het stuur en is een systeem dat zelf de lijnen van de weg volgt, zoals Tesla's autopilot. Om eerlijk te zijn, lane keeping assist vind ik nutteloos. Een systeem dat ingrijpt zodra je al over de lijn heen bent - wat heb je daar aan? De lane centering assist is daarintegen wel een leuk systeem, deze volgt echt de lijn van de weg. Dit systeem werkt zolang je goed tot redelijk zicht hebt, in het donker, regen, of met slechte belijning kan het systeem de lijnen niet zo goed volgen. En in dat soort situaties wilt het systeem ook wel eens een teerlijn op de weg gaan volgen. Dus handen aan het stuur, als ie dan ineens een rare beweging maakt kan je het systeem tegenhouden. Het is dus geen automatisch rijden systeem. Soms heb ik wel het idee dat de auto naar links of rechts neigt te gaan, binnen de rijbaan. Dan ben je gevoelsmatig een beetje een strijd aan het voeren om op het midden van de rijbaan te blijven. Overigen moet je je handen ook aan het stuur houden, na 15 seconden gaat het systeem anders piepen.
Dan de HUD - wat heb je er aan? Toen ik deze auto liet zien aan collega's kreeg ik veel reacties over het ouderwetse instrumentarium, met normale wijzers in plaats van een LCD scherm. En dat is ook zo, maar alles wat ik wil zien staat op de HUD. Daar wordt de navigatie op getoond, de rij-assistentie systemen geven daar hun info, de snelheid, noem het maar op. En dat werkt voor mij zo goed, dat ik zelden op het normale instrumentarium kijk. Overigens als je geen HUD hebt is het geen groot gemis, één van de menu's op het display geeft exact dezelfde info als de HUD. Als je een Focus hebt zonder HUD, zoek even naar het menu met de rij-assistentie, en dat is precies wat er op de HUD te zien is. Ik vind het een leuke optie, maar als je het niet hebt, mis je niet veel.
De kleur (dark mulberry) is een speciale voor de Vignale. Het aparte van deze kleur is dat ie er onder verschillende lichtomstandigheden anders uit ziet. Is het bewolkt, dan heb je een zwarte auto. Staat de zon op de auto, heb je ineens een donkerpaarse auto. Ik merk dat camera's moeite hebben om deze kleur goed vast te leggen, dus als je deze kleur overweegt, ga vooral in het echt kijken, en ga niet teveel op foto's op internet af. Ik moet zeggen dat ik het een leuke kleur vind, weer eens wat anders dan al het wit/grijs/zwart in het wagenpark. Ook speciaal op deze auto is de bekleding van het dashboard. Deze lijkt van leer te zijn, wat met wit stiksels is vastgezet. Ziet er mooi uit, hoewel ik me afvraag wat ze met het leer hebben gedaan, want het voelt knetterhard aan. Ik weet niet of dat een bepaalde beschermlaag tegen de zon is, maar het is wat opmerkelijk. Als laatste tóch een opmerking over de wegligging. Deze auto staat op 18" velgen met 235/40 banden, maar ondanks dat is de auto niet te hard afgeveerd. Ja, je voelt oneffenheden in de weg, maar de auto duikt er niet in, waardoor het strak maar comfortabel is.
Tot zo ver de eerste indruk van deze auto, stel gerust je vragen en ik zal het verhaal eens in de zoveel tijd bijwerken met nieuwe ervaringen.
Een halfjaar verder
- 10.000 km
Het eerste halfjaar zit er al weer op, tijd voor een update.
Laat ik beginnen met dat het afgelopen halfjaar rustig is geweest. Door het corona gebeuren heb ik weinig kilometers gemaakt, slechts 10.000. Normaal zou dat ongeveer het dubbele zijn geweest. Desalniettemin heb ik veel op de snelweg gereden, in de randstad, op drukke momenten. En dat was ook de reden waarom ik een auto met automaat en adaptieve cruise control heb genomen, zodat de auto lekker zelf door de file kan rijden. En na een halfjaar ben ik nog steeds erg blij met die keuze. In mijn vorige auto had ik een handbak, en zat ik in de file de hele tijd te schakelen, te remmen, gas te geven - en dat is soms aardig vermoeiend. Je moet de hele tijd blijven opletten, blijven inschatten hoe hard iemand remt, hoeveel gas je moet geven. En nu gebeurt dat allemaal automatisch waardoor ik merk dat ik rustiger aankom op mijn bestemming. Wat ik in mijn vorige post al beschreef is dat het systeem niet in alle omstandigheden even handig reageert en je moet dus wel zelf blijven opletten wat er gebeurt. Maar in plaats van dat je vroeger zelf met de pedalen en het schakelen bezig bent, hoef je nu alleen maar na te denken in welke situatie de auto zelf kan rijden, en wanneer niet. In bedrijfskundige termen zou ik het "management by exception" noemen, een methode waarbij medewerkers zelfstandig kunnen werken binnen vooraf gestelde grenzen. Dit systeem werkt net zo: het kan in een groot aantal situaties zelfstandig opereren, maar enkele situaties moet je zelf ingrijpen.
Om een voorbeeld te geven, de auto herkent dus geen stoplichten. Als je op ACC rijdt, kan je het beste een stuk van tevoren het systeem op standby zetten, en de auto laten uitrollen. Als er een auto stilstaat voor het stoplicht grijpt ACC ook wel in door te remmen, maar doet dat vrij laat. Ik voel me er niet comfortabel bij, en ik kan mij voorstellen dat dat ook geldt voor degene die stilstaat bij het stoplicht. Een ander voorbeeld is verkeer dat je in de verte hard ziet remmen. Je kan wachten tot jouw voorligger ook hard remt, maar de ACC grijpt vrij laat in, waardoor je een harde remactie krijgt. Ik grijp dan liever zelf even in, door even van het gas af te gaan. Zodra de remgolf voorbij is, kan de ACC weer zelf verder.
Dan ook een stuk over de automaat zelf. Er wordt niet veel geschreven over de automaat dus laten we er eens een stukje proza aan wijden. Als eerste, de auto heeft drie rijstanden, normaal, eco, en sport. Afhankelijk van wat je selecteert, veranderd het gedrag van de automaat. In normaal is de automaat prima, schakelt niet heel snel terug maar als je even een dot gas geeft, gaat ie wel lekker de toeren in. De eco-stand heb ik 2x geprobeerd, ik ben er geen fan van. De sportstand veranderd ten eerste de snelheid waarmee de automaat oppakt. Je merkt dat als je wegrijdt in de sportstand, er veel sneller beweging in de auto komt, alsof je de koppeling sneller laat opkomen in een gewone auto. Vervolgens schakelt de automaat wat minder snel op, waardoor je hoger in de toeren blijft zitten. Ook reageert de automaat sneller op gasgeven, door terug te schakelen. Als je een keer wat sportiever door de bocht wilt is de sportstand aan te raden. De automaat gaat niet midden in een bocht opschakelen, en schakelt ook niet omhoog als je even van het gas af gaat. Je kan ook handmatig schakelen met de flippertjes op het stuur. Dat kan je doen om bijvoorbeeld even op de motor af te remmen, maar het terugschakelen reageert niet supersnel. Je kan de automaat ook in de M-stand zetten, waarbij je zelf moet flipperen. Ook hier reageert de automaat met een vertraging. Het is misschien niet eens een halve seconde, maar de vertraging is er wel.
Wat mij ook opvalt aan de automaat is dat er een kleine "slip" op zit. Wat ik bedoel is dat ik merk dat als je gas geeft, dat de automaat meteen 400 toeren meer gaat maken, zonder dat de auto direct versnelt. En laat je het gas los, zakt het toerental meteen weer in. Het doet me een beetje denken aan de slip van een koppelomvormer. Het schakelmoment zelf kun je een klein beetje voelen in de auto. Bij omhoogschakelen voel je een kleine vertraging, bij terugschakelen een kleine versnelling. Soms voelt dat een beetje gek, je gaat van het gas af, de auto schakelt naar beneden, en daardoor voel je een kleine versnelling terwijl je juist het gas los laat. Maar het zijn kleine dingen die je nauwelijks voelt, en weet je het eenmaal, dan weet je dat het hoort bij de auto.
Al met al ben ik blij met de automaat, ik denk dat die in 98% van de gevallen gewoon in drive staat, op de normale stand. En dan zoeft ie lekker soepel door de verzetten heen. Als ik het vergelijk met de A5 van mijn chef - daar voel je die schakelmomenten niet. Dat is echt van het ene op het andere moment in de volgende versnelling.
Een ander ding waar ik het over wil hebben is de laadcapaciteit van deze auto. Een station is toch ergens een beetje een werkpaard, en dat geldt ook voor deze Vignale. Ritjes naar de bouwmarkt voor balken of een keer helpen met verhuizen. De vraag is natuurlijk: wat kan je nou echt kwijt in deze auto? Ik moest een keer panlatten halen bij de bouwmarkt, dat zijn dunne houten latjes. Ik heb ze in een lengte van drie meter gehaald, en vervolgens de passagierstoel plat gelegd, hoofdsteun eraf, en de achterbank plat. Dan kun je deze latten van de voetenruimte van de passagier naar achteren laten lopen, waarbij je ongeveer 5cm ruimte houdt tussen de latten en het glas van de achterklep. Daarbij buigen de panlatten enigszins door, ze liggen niet in een rechte lijn. Maar ze passen er wel in waarbij de achterklep dicht kan! Dat vind ik best indrukwekkend en ook erg praktisch. Ik heb later ook dikke houten balken gehaald (die niet buigzaam zijn) en die passen net niet in de voetenruimte van de passagier, omdat de bestuurderstoel de balken te hoog duwt zodat je het dak zou raken. Heb je kortere balken van 2 meter, dan passen deze precies met de achterbank naar beneden en de passagierstoel een klein stukje naar voren, waarbij de klep van de auto ook dicht kan. Deze balken liggen dan diagonaal in de achterbak, dus van rechtsboven naar linksonder. Dus kort samengevat: zaken die enigszins flexibel zijn (latjes, dunne PVC buis etc) kan je tot 3 meter in de auto stoppen, grovere zaken passen tot 2 meter in de auto waarbij de klep dicht kan.
Dan het verbruik. Ik heb het afgelopen halfjaar de teller op 7.2l/100km zien staan. Daarbij is mijn rijstijl vrij normaal, ik rij veel op de ACC en rij meestal de snelheidslimiet + 5kmpu. Zo af en toe even volgas om in te halen of in te voegen, maar dat gebeurt niet vaak. Als ik de dealer mag geloven is dat een vrij nette score, de verkoper die in dezelfde auto rijdt met een handbak haalt minder goede cijfers. Alsnog vind ik het zelf vrij fors, net geen 14km op een liter benzine is niet het wonder van de 21e eeuw. Maar goed, deze auto heeft banden die 235 breed zijn en dat zal niet helpen.
Heeft de auto nog kuren gehad? Het enige wat ik kan melden is dat ik een keer een raam had dat niet goed dicht wou. Het raam stond opeens open 's ochtends vroeg, gelukkig had het niet geregend die nacht. Het raam wou niet meer sluiten, telkens wanneer het raam dicht was, ging het automatisch weer 3/4e naar beneden. Bij de garage is dit verholpen en tot op heden is het niet meer voorgekomen.
Update #2
- 15.000 km
Tijd voor een korte update van deze auto. Vanwege corona rij ik nog steeds weinig, maar ik heb wel wat nieuwe informatie over de auto.
Als eerste het verbruik van de auto. Sinds ik de auto heb rij ik gemiddeld 7.2l/100km, maar bij 12500km veranderde dat ineens naar 7.0l/100km. En daar blijft het nu ook staan. Misschien dat de auto een soort inrij-modus heeft, maar het is wel frappant om op te merken dat de auto ineens zuiniger is terwijl er niks veranderd aan de route die ik rij, waar ik tank, de weersomstandigheden of de auto zelf.
Ook ben ik een weekje naar Duitsland gegaan, waar uiteraard ook de Autobahn aan bod kwam. Mooi moment om eens wat harder te rijden met de auto. Ik heb 210kmpu gehaald op de teller, maar het meeste zat ik tussen de 160-180kmpu. De auto rijdt echt heerlijk met die snelheden. Je hebt op de Autobahn van die lange bochten waar de auto echt heerlijk doorheen gaat met die snelheden. De auto geeft geen krimp en geeft veel vertrouwen in bochten op hogere snelheden. Als de volgende bocht komt, heb je zin om gas te geven, en niet om af te remmen.
Daarnaast heb je in Duitsland bij de Aral tankstations benzine met 102 octaan, de "Aral Ultimate 102". Zou het verschil uitmaken met de E10 e95 benzine die we in Nederland hebben? Nadat de tank leeg was, heb ik de auto gevuld met deze benzine en ben ik er mee gaan rijden. Ik zou graag een verhaal vertellen dat de auto instant meer vermogen, maar de realiteit is dat ik er weinig van merkte. Zowel qua acceleratie als hoe de motor oppakt, merkte ik weinig. Misschien dat het verschil er wel is, en dat je het zou kunnen meten op een dyno, maar voor mij was het niet merkbaar.
Als laatste een opmerking over de electrische ramen. Soms doen ze een beetje raar. Ik gebruik in de hete zomer vaak de functie om de ramen op afstand te openen, zodat de auto vast kan afkoelen. Zodra ik weg wil rijden doe ik dan de achterste ramen dicht, maar ik heb 2x gehad dat dan een van de ramen alleen dicht wil als de de knop van het raam ingedrukt blijft houden. Hij gaat dus niet uit zichzelf helemaal dicht zoals dat normaal gaat als je de knop van het raam helemaal omhoog trekt.
In de comments staat een vraag over vibraties van de motor, met de 1.5 150pk benzinemotor. Als ik deze motor vergelijk met mijn vorige viercilinder dieselmotor, dan voel je inderdaad wel meer trillingen bij deze driecilinder. Af en toe zit de automaat net even te laag qua toeren waardoor je een laagfrequente trilling in de auto voelt, maar heel hinderlijk is het niet. Het is niet dat je vullingen eruit trillen, of dat je geen gesprek meer kan voeren over de telefoon. Dus zijn er trillingen, jazeker, maar ze zijn bij deze auto niet heel hinderlijk.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE Ford Focus
Had je deze auto's al gezien?

Ford Focus Wagon EcoBoost 100PK Trend Edition Business | Elek. Trekhaak | Cruise | Park. Sens. V+A | Apple/Android CarPlay | Airco
- 2019
- 142.517 km

Ford Focus 1.5 EcoBoost ST Line X Business 150PK b&o Virtual LED Clima Cruise Camera Carplay PDC 18"LMV
- 2021
- 159.102 km

Ford Focus Wagon 1.0 EcoBoost Trend Edition Business (TREKHAAK, PARKEERSENSOREN, LANE-ASSIST, CRUISE CONTROL, NAVIGATIE)
- 2019
- 126.441 km