Fiat Panda 900 Young (2000) #4

autoreview

Fiat Panda 900 Young (2000)

Signalement

UitvoeringPanda 900 Young
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2009
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Aankooptips voor een Panda

Al jaren houd ik mij bezig met een van de bekendste ontwerpen van Giugiaro: de Fiat Panda. Ik heb ze in vele gedaanten gehad, en allemaal hadden ze een gemeenschappelijke vijand: roest. Omdat de (vraag)prijzen van Panda's de afgelopen jaren ineens rap aan het stijgen zijn leek het mij leuk in het kort wat tips te geven die potentiële Panda-kopers zouden kunnen gebruiken vooraleer ze zouden overgaan tot de aanschaf van een dergelijk utilitair gebakje.

1) Let op roest. Alle bouwjaren (1980-2003) zijn hier gevoelig voor, maar bepaalde generaties hebben zo hun eigen punten:
- 1980-1986: vooral roest aan de deuren, dorpels daar waar de bodem vast zit (ter hoogte van de kriksteun)
-1986-1993: vooral de onderkanten van de deuren!
-1993-1996: weinig roest, let wel op de bodem
-1997-2003: overal. Dorpels, aanhechtingspunten achteras, kofferbakbodem (aanhechting binnenspatborden achter), lasnaden voorspatborden (de binnenwielkuipen kwamen ergens rond 1993 te vervallen. Stomme bezuiniging!), deuren...

2) Motorisch: de 903 cc en later 899cc kopkleppers met onderliggende nokkenas zijn onverwoestbaar. De latere types hebben hydraulische klepstoters die wel eens problemen willen geven, maar bij goed onderhoud (olie!) geven die weinig problemen.
De motor in de 750 kan een ecobox hebben, dat is een soort regelsysteem met vacuumkleppen. Kan voor storingen zorgen. Liever heb je er een zonder ecobox.
De 1000 (999 fire) kan bij de eerste types problemen geven met de ontsteking: de draadjes komen dan los van de hallgever en dan doet je auto het niet meer. Later kwam de i.e. (injectie) en toen was het probleem al snel opgelost.
Vanaf 2001 werd de 1.1 fire geïntroduceerd, zowel als spi als mpi. Beiden kunnen storingen in het elektrisch circuit ondervinden. Vaak wordt dit veroorzaakt door sensoren die hun beste tijd hebben gehad.

Uiteraard zijn er ook andere typen geleverd, zoals de 965 motor in de 4x4 en de 1100 selecta. Die laatste kan ik ook nog wel even benoemen.

De 1100 selecta is een CVT automaat met elektromagnetische koppeling. In principe onverwoestbaar, máár het komt voor dat er olie vanuit een lekke krukaskeerring in de koppeling komt, waardoor de 'magnetisering' niet meer werkt en de auto dus niet meer rijdt. Ook komt het voor dat de switch die boven het gaspedaal zit het niet meer doet, waardoor je ook niet meer van je plek komt.

Alle firemotoren zijn gevoelig voor doorslaande koppakkingen.

Al met al zijn er dus best wel wat zaken die je kunt benoemen en kunt bekijken voorafgaand aan de aanschaf van een Panda, maar, het zijn natuurlijk wel heel leuke karretjes. En als je zelf een beetje handig bent kun je er voor weinig geld veel plezier mee beleven. Investeren in roestpreventie is wel een slimme zaak.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.