Dacia Jogger TCe 100 Bi-Fuel Comfort 5P (2022) #4

autoreview

Dacia Jogger
Dacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia JoggerDacia Jogger

Signalement

UitvoeringJogger TCe 100 Bi-Fuel Comfort 5P
Versnellingen6, Handgeschakeld
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2023
KM-stand bij aanschaf3.000 km
KM-stand laatst45.000 km
Lezerswaardering: 91%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

De overstap naar een Dacia Jogger

  • 17.000 km

De introductie over hoe ik tot deze auto gekomen ben sla ik voor het gemak even over, maar in de eerste week van februari 2023 haalde ik mijn Dacia Jogger bij de dealer op. Het was een demo die in november 2022 op de weg was gekomen en net geen 3.000 kilometer gelopen had. Het gaat om een vijfzits BiFuel in Comfort uitvoering met lichtmetalen velgen, Pack Easy en Pack Assist.

Inmiddels staat de teller bijna op 17.000 probleemloze kilometers. In andere reviews is al het nodige geschreven over de Jogger. Ik herken me in veel van de aangedragen punten. Hieronder probeer ik nog het een en ander aan te vullen op andere reviews.

Laten we eens beginnen met de 'slechte' punten. Of anders gezegd, de punten waaruit blijkt dat de Jogger significant goedkoper kan worden aangeboden dan welke andere auto die ook maar enigszins vergelijkbaar is:
(in willekeurige volgorde)
- Het zwarte tapijt van de auto pilt (pluis, draden) al vanaf het begin. Hier is echt goedkoop materiaal gebruikt.
- De zwarte stof van de stoelen is vrij dun. Het ziet er nu nog mooi uit en ik kan geen uitspraken doen over de slijtvastheid, maar omdat het zo dun is moet je wel opletten met scherpe voorwerpen. Er zit vrij snel een haakje o.i.d. in deze stof.
- Ik heb zo m'n twijfels bij de afwerking van de bodem en ophanging. Op Youtube heb ik een video gezien van iemand die de bodem van een Sandero III echt helemaal volbaggert met liters tectyl, maar daar houd ik echt helemaal niet van. Ik overweeg wel sterk om binnenkort heel gericht met Mike Sander's Fett aan de slag te gaan en daarmee wat delen preventief te behandelen. Ook wil ik gericht wat kwetsbare delen van de ophanging behandelen, aangezien ik daar de eerste roestpuntjes al gezien heb (bij gebrek aan een goede afwerking af-fabriek).
- Verder las ik dat er Joggers uit 2022 zijn die door chiptekorten de Apple Carplay / Android Auto functionaliteit missen (terwijl dat erop had moeten zitten). En er zijn zelfs Joggers met het instrumentarium uit een Clio. Gelukkig is bij mijn ex-demo alles zoals het hoort.
- De zittingen van de stoelen zijn aan de korte kant, dus dat is nadelig voor lange mensen. Maar met mijn 1.91 m kan ik nog een acceptabele zitpositie achter het stuur vinden. Ik krijg geen last van m'n rug of andere ongemakken.

Maar eigenlijk is dat mijn lijstje met minpunten. Want deze auto heeft zoveel pluspunten:
- Het driecilindertje redt het allemaal. Het is allemaal niet snel, maar je komt eigenlijk ook niets tekort. Hij ronkt bescheiden en is nooit brommerig. Ook niet bij hele lage toeren. Door de grote turbo heb je op de Nederlandse snelweg genoeg power om op de linkerbaan mee te doen. Bij 130 heb je qua vermogen nog wat over, maar dan vind ik het qua onderstel wel mooi geweest. De besturing wordt dan vaag.
- Wegkomen bij het stoplicht gaat traag door de korte versnellingen, maar de derde versnelling is daardoor wel heel bruikbaar voor bijna alle bochten en rotondes. Schakelen gaat niet heel sportief door het enorme vliegwiel dat het driecilindertje in balans moet houden.
- De LPG installatie werkt vlekkeloos. Echt hele mooie techniek. Enige puntje van aandacht is dat de indicator van de tankinhoud bij 1,5 balkje heel snel een sprintje naar de 0 maakt. In werkelijkheid zit er dan echt nog wel de nodige liters in de tank. Het zal wel ter bescherming van de techniek zo ingeregeld zijn, maar dat had van mij wel wat nauwkeuriger gemogen. De LPG tank is met 40 liter niet groot, dus je wil die 40 liter het liefst wel optimaal benutten. De dichtheid van LPG tankstations is immers ook niet meer zoals vroeger. En als ze aan de snelweg meer dan een Euro vragen, rijd ik liever even door (in de wetenschap dat je ook onder de 0,60 LPG kan tanken).
- Ik heb de auto niet gekocht voor sportief bochtenwerk en dus ben ik wel blij met de lekker hoge banden (205-60-16H). Ook door de lengte van de auto is de auto rustig en comfortabel.

Tenslotte is het leuk om te vermelden dat ik nog nooit zo makkelijk een trekhaak heb gemonteerd op een auto. Een Jogger staat zo hoog op z'n poten, dat je er gewoon onder kan kruipen zonder brug of assteunen. En in tegenstelling tot wat de handleiding zegt hoeft de bumper er niet af. Verstopt achter de bodycoating zitten de montagegaten met schroefdraad voor de montage van de trekhaak. De gaten zijn afgedekt met een stickertje waar de coating overheen is gegaan. Maar op die punten kan je de coating een beetje indrukken en weet je waar het montagepunt zit. Als je online goed shopt is er een vaste trekhaak van Brink voor 200 Euro. Demonteerbare trekhaak ietsje duurder. Voor de bedrading van de trekhaak ben ik voor de zekerheid voor een originele kit van Renault gegaan. Bijna net zo duur als de trekhaak zelf. Ik wilde geen gezeik met de PDC en andere elektronica. Als koper van deze kit weet ik nu dat het in feite een set van Erich Jaeger (ref. 737735 voor de 7-polige stekkerdoos) is. Op de site van Erich Jaeger staat ook een goede handleiding voor het aansluiten. Die had Renault-Dacia niet.

Oh.. en wat ik heel slecht trek is het feit dat je als eigenaar nergens de lay out van de zekeringenkast kan terugvinden. Dat zal wel een moderne auto´s dingetje zijn, maar ik vind het jammer. Voelt toch een beetje als gedwongen winkelnering dat je bij een gesprongen zeker (ja, dat zal altijd een oorzaak hebben) meteen naar de dealer zou moeten.

Tot zover even. Ik zal op een later moment een update schrijven.

Inhouden na koude start, monteren winterset, oliew

  • 22.500 km

Kleine update bij de review van mijn Dacia Jogger, die nog altijd erg goed bevalt.

Mijn Jogger is een Bi-Fuel / Eco-G, dus het liefst rijd je alle kilometers op lpg. Bij temperaturen van een graad of 15 of hoger, is het een kwestie van secondes dat de auto na de start overschakelt op lpg. Het benzineverbruik is dan nihil. De benzine (Euro 95 E10) in de tank kan daardoor maanden oud worden.

Begin november, precies een jaar na eerste ingebruikname, had ik een kleine beurt gepland. Gezien de kilometerstand is toen nog geen oliewissel gedaan. Wel is het interieurfilter vervangen. En de factuur vermeld "brandstofsysteem reiniging benzine" van € 21,36 (ex. btw). Ik heb geen idee wat ze precies doen om het brandstofsysteem te reinigen, maar ik vermoed dat het een kwestie is van een additief toevoegen aan de benzinetank. Het lijkt me namelijk niet dat ze bij 18.000 km al een benzinefilter vervangen. (dat had vast ook iets meer gekost).

Eind november, begin december was ook de eerste koude periode met zo nu en dan temperaturen rond het vriespunt. En dan heeft mijn Jogger niet te klagen, want die staat altijd in een parkeergarage waar het minder koud is dan buiten. Maar toch merkte ik dat de auto na een koude start inhield en niet goed reageerde op het gaspedaal. Dat was dus op benzine, want door de koudere temperaturen duurde het wat langer voordat de auto overschakelde op lpg. De eerst minuten rijden was het dan ook echt nodig om een beetje behoedzaam te rijden en gas te geven. Eenmaal overgeschakeld op lpg liep de auto weer als een zonnetje.

Het inhouden op benzine na de koude start wijt ik dan ook aan een combi van de verouderde benzine en de "reiniging" (oftewel het additief) van de eerste beurt. Na een paar weken tobben heb ik de halve tank benzine (van begin september) maar tot de laatste druppel leeggereden. Daarna heb ik er 15 Liter Super 98 (E5) ingegooid. Het inhouden bij de koude start lijkt daarmee verdwenen, al was het de afgelopen maand ook erg zacht qua temperaturen. Ik ben benieuwd hoe de auto zich de komende weken houd als het weer kouder gaat worden.

Ander nieuws is dat ik content ben met mijn set winterbanden Firestone Winterhawk 4 205/60 R16 92H EVc. Deze heb ik gemonteerd op een originele set stalen velgen met wieldoppen, zoals deze standaard op de Expression gemonteerd worden. De set had ik afgelopen zomer al een keer kunnen scoren via marktplaats. Ze kwamen van een Sandero Stepway af waar iemand 17" Renault Captur velgen onder had gelegd.

Bij het wisselen van de zomerset naar de winterset viel me wel op dat de auto nauwelijks fatsoenlijke krikpunten heeft. Omdat ik trekhaak heb gemonteerd, kan ik de auto aan de achterkant de auto mooi op de trekhaak omhoog krikken met de garagekrik. Maar aan de voorkant zit geen centraal krikpunt ter hoogte van de bumperbalk. Je moet voor de voorkant daarom de krikpunten achter de voorwielen bij de dorpels pakken. Dat gaat goed, maar ik vind het wel spannend want het is een stukje plaat van niks, zo lijkt het. Om de auto vervolgens op assteunen te plaatsen, heb ik gekozen voor de achterzijde van het subframe.

Tenslotte vond ik de olie na een jaar en ruim 20.000 km toe aan een wissel. Misschien dat anderen mij voor gek verklaren, want de interval voor de motorolie is volgens het boekje 30.000 kilometer. Maar persoonlijk geloof ik in het behoud van de levensduur van het blokje. Een klassiek 1600 cc atmosferisch motorblok in oudere Dacia's zal vast onverwoestbaar zijn, zo'n moderne 1000 cc driecilinderblokje met een flinke turbo is mijn ogen gebaat bij een goede smering. Nu zal je het verschil niet merken, maar op de lange termijn denk ik dat o.a. de turbo het langer uit kan houden als die perfect gesmeerd wordt. Online een origineel Renault oliefilter en de originele olie (Castrol GTX 5W30 RN17) besteld en de oliewissel zelf gedaan. Ik was daarvoor zo'n 50 Euro kwijt. Bij de dealer betaal je vier keer zoveel. De klus zelf is heel goed te doen. Alleen heb je voor de aftapplug een speciale dop nodig; een 8mm vierkante bit.

De dealer hoeft overigens niet te weten dat ik er mijn eigen olie-interval op nahoud. Vanwege de garantie mag je niet aan je eigen auto zitten. Dus bij 30.000 gaat de auto gewoon naar de dealer voor de volgende oliewissel en een stempel in het boekje. Mijn voornemen is om vervolgens tussen de dealerbeurten door zelf een oliewissel te doen. De interval gaat daarmee van 30.000 naar 15.000. Voor de kosten hoef je het in ieder geval niet te laten.

Update: airco leeg bij 30000

  • 35.000 km

Ik heb de Jogger alweer bijna 1,5 jaar in bezit en dus is het tijd voor een update.

Afgelopen voorjaar heb ik de auto precies bij 30.000 voor de zogeheten B-beurt naar de dealer gebracht. Bij deze kilometerstand komt dat neer op de eerste geplande oliewissel. Zelf heb ik tussendoor al een keer oliewissel uitgevoerd. Volgens 'het boekje' moet er Castrol GTX 5W-30 RN 17 motorolie in. Dat heb ik destijds ook gebruikt. Van de dealer kwam de auto terug met zo'n roze-rode motorolie. Ik weet niet welk merk en specificatie motorolie dat precies was, maar het zal vast iets hoogwaardigs zijn.

Airconditioning
Precies een dag na de grote beurt was het een warme dag en zat ik met vrouw en kinderen in de auto. Voor het eerst in lange tijd zette ik de airco aan en ...niets! De pomp schakelde niet in. Dat wijst vaak op een te lage druk in het systeem, waardoor het aircosysteem (beveiligd met een drukschakelaar) niet inschakelt. Balen! En de vraag.. hoe kan het aircosysteem na 1,5 jaar en 30.000 km al zodanig leeg zijn, dat het niet inschakelt?

Gauw weer een afspraak gemaakt en twee weken later is het systeem opnieuw gevuld met de toevoeging van fluor. Vervolgens weer enige tijd rond kunnen rijden met een werkende airco. Na twee maanden had ik weer een afspraak om het systeem te controleren op zichtbare lekkage. Maar nergens zijn sporen van fluor te zien. Het systeem is dus nog intact.

Nu verliest een aircosysteem naar verloop van tijd altijd wat van z'n vulling, maar een verklaring dat het systeem relatief veel vulling in korte tijd heeft verloren, is gelegen in het feit dat ik de airco een hele lange tijd niet gebruik. Alleen in de zomer, op echt warme dagen, gebruik ik de airco. Verder staat mijn Jogger in een droge parkeergarage, dus gedurende de rest van het jaar hoef ik mijn airco niet te gebruiken om te ontwasemen e.d. De gedachte is dat de o-ring van de pomp bij de poelie daardoor lange tijd geen olie krijgt en daardoor minder goed afdicht.

Opwarmen telefoon
Een ander typisch aandachtspuntje van de Jogger met warm en zonnig weer is de plaatsing van de telefoon. Ik heb de originele telefoonhouder voor de Jogger, zoals die standaard in de Extreme zit. Dit is een houder op een pootje dat aan de zijkant van het centrale scherm zit gemonteerd. Het zorgt voor een ideale plek van de telefoon, tussen het instrumentarium en het scherm in. Ik plug vervolgens standaard een kabeltje vanuit de usb poort (die zit er pal achter) in. Dat geeft de connectiviteit met Apple Carplay en het laadt de telefoon meteen op.

Maar door de plaatsing op de plek achter de vooruit bij al het zwarte kunststof van het dashboard, warmt de boel al snel op. De telefoon wordt zo warm, dat ‘ie het niet meer fijn vindt. In aanvulling op de originele telefoonhouder heb ik daarom nu een Brodit Proclip met bijbehorende telefoonhouder gemonteerd. Deze schuif je namelijk voor de centrale uitstroomopeningen van de ventilatie. Op warme dagen kan ik zo de telefoon lekker koel houden. De koude lucht van de airco blaast dan langs de telefoon. En de telefoon zit nog steeds op een mooie centrale plek.

Benzine
Verder ben ik nog altijd erg tevreden met de Jogger. Buiten de winterse temperaturen om schakelt de auto supersnel over op lpg en loopt ‘ie probleemloos. Vanaf volgende week staat er weer een vakantie in Zweden en Denemarken op het programma, dus dan wordt de auto weer intensief gebruikt. Ik zal daar wel geen lpg tanken, dus een goede gelegenheid om de oude benzine uit de tank te rijden. In Duitsland wil ik de auto trakteren op een volle tank Aral Ultimate 102. Gezien het slechte lopen na de start bij koude temperaturen wil ik het gedurende het jaar het liefste uitsluitend raketbrandstof in de tank en geen E10.

Update: probleemloos naar 45000

  • 45.000 km

Afgelopen weekend ben ik met de Jogger de 45.000 kilometer gepasseerd. De laatste onderhoudsbeurt was in het voorjaar van 2023 bij 30.000 kilometer. De motorolie die er toen in is gegaan ziet er nog altijd mooi transparant uit. Hoewel ik mij eerder had voorgenomen om tussen de voorgeschreven oliewissels met een interval van 30.000 kilometer vaker een oliewissel te doen, zie ik er momenteel nog geen noodzaak voor. Bij 50.000 kilometer kijk ik er opnieuw naar.

Het enige dat ik aan de auto gedaan heb, is bij 40.000 de ruitenwissers vervangen. Toen het afgelopen najaar kouder werd, begonnen de eerste ruitenwisser herrie te maken en konden ze niet meer streeploos wissen. De bevestiging van de originele wissers is trouwens best taai. In theorie moet je de bevestiging op de juiste plek indrukken en dan kan je ze verwijderen, maar in de praktijk valt dat tegen. Ik vermoed dat de dealer daar een handig tangetje voor heeft. De vervangende Valeo Silencio (577916) ruitenwissers hebben een bevestiging die makkelijker werkt.

Verder doet de Jogger het probleemloos. Het inhouden na een koude start is minimaal met een aantal juiste voorzorgsmaatregelen. Ik ben er inmiddels achter dat de auto bij een koude start het beste niet in de ECO-stand kan staan. En uiteraard is verse benzine in de tank belangrijk.

Wat mij verder blijft intrigeren, is de werkelijke inhoud van de LPG tank. Eerder schreef is al dat de tankindicatie op het dashboard al vrij snel aangeeft dat de LPG tank leeg is. Van 'twee streepjes' naar helemaal leeg gaat vaak heel snel, met bijbehorende piepjes ter waarschuwing. In werkelijkheid zit er dan nog heel wat LPG in de tank. Als je direct nadat de indicatie zegt dat de tank leeg is LPG gaat tanken, krijg je er nauwelijks meer dan 30 L. in. Tegenwoordig weet ik dat je met gemak nog 100 snelwegkilometers kan rijden nadat de auto heeft aangegeven dat de tank leeg is.

Wat je vervolgens aan LPG kan tanken is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de temperatuur en de druk in de gastank van het tankstation. Een enkele keer heb ik zodoende al 40+ L. weten te tanken. Maar onlangs heb ik met koud weer 45,00 L. rond aan LPG weten te tanken. En dat terwijl ik nog gewoon op LPG reed toen ik bij het tankstation aankwam. De tank was dus nog niet helemaal leeg. Dus nu vraag ik me af; gaat er werkelijk (meer dan) 45 L. in de tank? Of was deze LPG pomp wellicht niet meer helemaal goed gekalibreerd? Ik verneem graag van andere Jogger rijders wat hun ervaringen hiermee zijn.

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Dacia Jogger

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (14)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.