Citroën DS 21 Pallas (1972)

autoreview

Citroën DS 21 Pallas (1972)

Signalement

UitvoeringDS 21 Pallas
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1972
Jaar van aanschaf2015
KM-stand bij aanschaf61.130 km
KM-stand laatst74.600 km
Lezerswaardering: 80%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Keuzeproces
Met inmiddels al de nodige jaren oldtimerervaring en het feit dat ik m’n 2e oldtimer, een GSA X1 (welke ik naast de CX had en waar door de vorige en huidige eigenaar ook een review op deze site is geschreven) al een behoorlijke tijd in bezit had gehad begon het in 2013 weer te kriebelen. Omdat ik een liefhebber ben van grote Citroëns en de DS al langere tijd in het rijtje van “ooit nog eens te bezitten auto’s” stond, besloten een zoektocht te starten naar een Snoek. Deze zoektocht richtte zich op een zgn. 3e neus (dubbele koplampen achter glas) met 2.1 of 2.3 liter motor in de meest luxe Pallas-uitvoering. Verder moest de auto zijn voorzien van bruin leer en een handgeschakelde 5-bak. Hoewel ik best de nodige (theoretische) kennis van Citroëns heb, maar in de DS-wereld nog een hoop heb te leren, heb ik destijds ook op het Citroënforum m’n licht opgestoken. De aanwezigheid van veel praktijkkennis aldaar heeft me een hoop kennis en adviezen opgeleverd. Uiteindelijk ben ik ook via datzelfde forum benaderd door de bezitter van een DS die overwoog zijn auto van de hand te doen en mij vroeg of ik interesse had. Na uitwisselen van informatie en foto’s, waaruit naar voren kwam dat deze auto serieus dicht bij het gestelde wensenpakket kwam, uiteindelijk proefrit georganiseerd en daarbij de auto van onder tot boven (op een garagebrug) geïnspecteerd. De auto bleek een aantal jaren daarvoor door de eigenaar en een kennis grotendeels te zijn gerestaureerd en dat vertaalde zich in een uiterst strakke DS waarop maar weinig was aan te merken. Omdat ook het prijskaartje, gezien de staat van de auto, uiterst vriendelijk was, werd de koop gesloten en kon ik me uiteindelijk juni 2015 eigenaar van een DS 21 Pallas noemen. Enige “minpuntje”, voor zover je daarvan kunt spreken, is de zwarte kleur: regelmatig poetsen dus. De vermelde kilometerstand is een vermoeden, aangezien de auto slechts een 5-cijferige teller heeft.

Onderhoud
Omdat de auto door de vorige eigenaar zeer goed is verzorgd, bleek er technisch gezien weinig aan de hand met de auto. Wel was de afstelling van de rechter koplamp niet APK-waardig. Dit bleek uiteindelijk nogal een bewerkelijk klusje te zijn. Verder met vlag en wimpel door de keuring geraakt met de complimenten voor de uitstekende staat van de auto. Enige tijd later bleek de auto, nadat ik in een lang oponthoud door wegwerkzaamheden was geraakt gecombineerd met een buitentemperatuur van 25 graden, onvoldoende te koelen. Na een kwartier nagenoeg stil te hebben gestaan, lichtte de stoplamp op en moest de motor op de vluchtstrook afkoelen. Kon na afkoeling uiteindelijk met enige aanduwhulp uiteindelijk m’n weg vervolgen. Omdat een dergelijke situatie maar sporadisch optreedt, heb ik er nog geen werk van gemaakt, maar het vermoeden is dat de thermostaat mogelijk niet helemaal jofel meer is of dat de koelvloeistof (die goed op niveau staat en ook blijft staan) onvoldoende doorstroomt. Puntje voor aankomend voorjaar.

Uiterlijk
Over het uiterlijk van een DS is in het verleden al een hoop geschreven. Een DS of ID is door de karakteristieke vormgeving van mijlenver herkenbaar, of je het een mooie auto vindt of niet. In de uitvoering zoals ik die heb, zwarte Pallas met bruin leer, staat er een statige, chique auto.

Interieur
Hoewel minder karakteristiek dan de buitenkant en ook de eerdere dashboards, is het nog steeds een prima werkplek. Het bruine leer doet het interieur m.i. een hoop goed. De stoelen zijn ongekend comfortabel (al zit je voorin gevoelsmatig wel wat hoger op de bok en meer rechtop dan in m’n andere auto’s) en de handgeschakelde 5-bak doet goed z’n werk, aan het stuurschakelen was ik binnen enkele ogenblikken gewend.

Comfort
Ook over het veercomfort van een DS is al een hoop geschreven en gezegd, maar al rijdend blijkt de veelvuldig gehanteerde term “zwevend tapijt” 100% waar. Hoewel m’n vorige oldtimer, de GSA, al zeer soepel was geveerd, doet de DS daar nog een schepje bovenop, wat ook is te danken aan de grotere wielbasis. Van de 3 Citroëns Xm, CX en DS is laatstgenoemde qua vering de absolute topper. Ook het zitmeubilair draagt bij aan het hoogstaande comfort.

Motor
De auto is voorzien van een 2.1 liter benzinemotor met carburateur. Met dik 100 pk levert dit natuurlijk geen wereldschokkende prestaties op, al kom je tot 100 km/h redelijk goed met het hedendaagse verkeer mee. Omdat de auto een LPG-installatie aan boord heeft komt het totale leeggewicht op 1368 kg. Zoals gezegd houdt het qua prestaties niet over en, ondanks de 5-bak, brengt dit, vooral op de snelweg boven de pakweg 110 km/h, het nodige motorlawaai met zich mee. Uiteraard speelt het feit dat geluidsisolatie destijds veel minder was daarbij een grote rol. Ik gebruik de auto dan ook hoofdzakelijk op de 80- en 100 km wegen, waar de auto uitermate geschikt voor is.

Conclusie
Zoals alle grote Citroëns ontpopt ook de DS zich als karaktervolle, comfortabele kilometervreter. De wat mindere motorprestaties worden ruimschoots goed gemaakt door het comfortabele rijden en het “anders-dan-anders” uiterlijk. Deze auto staat gedurende de winterperiode garagegestald, zodat ik er nog de nodige jaren plezier aan kan (en hoop te) beleven.

Update 21-10-2017 (1)69,000 KM

Ook de DS rijdt buiten de pekelperiode haar kilometers. Daar waar de Cx meer de snelwegtijger is, is de DS meer geschikt voor provinciale 80- en 100 km wegen. Boven de 95 km/uur vind ik de auto te lawaaiig worden. Vooral op 80 km-wegen is de auto uitstekend in haar element en kun je zo een paar uur doortokkelen. In tegenstelling tot de Cx krijg ik bij langere ritten minder snel last van kramp in het rechterbeen. Dit wordt veroorzaakt doordat je bij de DS hoger zit waardoor het onderbeen in een hoek van iets meer dan 90 graden staat t.o.v. het bovenbeen. Wel heeft de DS zoals gezegd aanzienlijk meer lawaai dan de Cx. Uiteraard heeft dat te maken met het feit dat de DS een ouder concept is en de Cx door de aanwezigheid van een turbo minder toeren draait.

Wat ook opvalt zijn de enthousiaste reacties van medeweggebruikers. Zeer regelmatig krijg je onderweg opgestoken duimen, mensen die achterom kijken of bij inhalen op de snelweg een foto maken of wordt je aangesproken bij het tankstation.

Verder heeft de DS afgelopen juni de tweejaarlijkse APK dit jaar weer ondergaan. Het flexibele stuk van de uitlaat bleek lek (weinig van gemerkt trouwens) en de dubbele pijp was verroest en lek direct na de dwarsdemper. Ook waren de ashoezen versleten. Na reparatie/vervanging was goedkeuring een feit en kunnen we weer 2 jaar verder.

Update

  • 71.000 km

Geen nieuws, de auto rijdt probleemloos. Wel 1x gehad dat ik geen gas kon tanken, wat resulteerde in een kort sissend geluid, nadat de gasslang was afgekoppeld. Daarom een tijdje op benzine gereden, wat ik sowieso met enige regelmaat al doe. Tijdje later weer, elders, gas getankt en geen probleem meer ondervonden. Geen idee wat de oorzaak is geweest, mogelijk werkte de LPG-pomp bij het pompstation destijds niet goed.

Update

  • 74.600 km

Weinig te melden over de auto. Vorig jaar wat onderhoud laten uitvoeren (o.a. 2 nieuwe, prijzige, voorbanden) en APK. Begin april weer uit de winterslaap gehaald na 5 maanden stilstand. Geen problemen: accu aankoppelen, starten, opstijgen en wegrijden. Nog steeds een onthaastende auto.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (14)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.