Chrysler 300C Touring 3.5 V6 AWD (2006)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 300C Touring 3.5 V6 AWD |
---|---|
Versnellingen | 4, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand bij aanschaf | 28.000 km |
KM-stand laatst | 70.000 km |
Ervaringen
- 70.000 km
In onze ogen een van de weinige auto's van nu die er echt goed uitziet. Er worden genoeg gebruikte exemplaren aangeboden en soms nog tegen een zeer interessante prijs ook, maar als je dan per sé een AWD stationwagon op LPG wil wordt de keuze wel heel beperkt, zeker als de kleur zwart ook nog eens afvalt. Het gevoel zei 'Ja'. Het verstand zei 'Nee'. Uiteindelijk in het voorjaar van 2008 heeft het gevoel gewonnen en hebben we gekozen voor een wagen van nog geen twee jaar oud die bij een dealer al een behoorlijke tijd te koop stond. Nog geen 30.000 op de teller, maar wel met een flink stuk van de nieuwprijs af. Een gesprekje met de vorige (eerste) eigenaar gaf de doorslag. De wagen was volgens hem prima in orde, had nooit schade gehad, maar was gewoon zijn auto niet. Het gebrek aan actieradius (iedere 320 km LPG tanken) en het in zijn ogen zwalkende weggedrag konden het stoere uiterlijk niet meer goedmaken en hij had hem voortijdig ingeruild tegen een nieuwe Tahoe. Gelukkig heb ik minder problemen met die punten.
Tot nu toe (inmiddels bijna twee jaar en door omstandigheden slechts 40.000 km verder) bevalt onze armelui's Bentley nog steeds goed. Ik vind het echt een wagen om rustig in te rijden en dat doe ik dan ook. Voor mij geen gierende bochten en heftige acceleratie meer. Gewoon rustig versnellen terwijl de automatische vijfbak (dus geen vierbak zoals in de AutoWeek/CarBase specificaties staat) ongemerkt zijn werk doet. Het snelle bochtenwerk laat ik ook graag aan anderen over. Wat dat betreft had de vorige eigenaar voor een groot deel gelijk. In de bochten is het bepaald geen scheermes. Ik kan me er niet druk meer om maken. Als je normaal rijdt is er niets aan de hand en is er voldoende grip en tractie. Wat motorvermogen betreft hoor je me ook niet klagen. Om er echt als een speer vandoor te gaan kan de 253 pk niet helemaal op tegen de 2032 kg rijklaar gewicht, maar vlot rijden zonder de motor zwaar te belasten is prima mogelijk. Het LPG-verbruik valt met 1 op 7 niet tegen (het blijft AWD). De motor doet het trouwens prima op gas. Geen verschil te merken met benzine. Het is echter wel zaak om het oliepeil in de gaten te houden, want dat zakt stiekem maar gestaag. Af en toe even bijvullen dus.
Over motor en versnellingsbak gesproken... ik heb nog nooit zo'n goede caravantrekker (en slee-trekker ;-) gehad. Onze caravan van 1500 kg sleept hij met de cruisecontrol op 90 km/u zonder een krimp te geven (maar soms wel met 5000 rpm of meer op de toerenteller) over de diverse bergpassen heen die je tegen komt op weg naar zuidelijke vakantiebestemmingen. Dat heb ik wel anders meegemaakt, maar dat is een ander verhaal. De kracht van deze zes-cilinder gecombineerd met de extra overbrengingsmogelijkheden van de standaard vijfbak op de AWD zorgen er voor dat geen helling op doorgaande wegen veel, laat staan te veel, gevraagd is.
De weersomstandigheden van afgelopen winter waren deze AWD op het lijf geschreven. Waar anderen met hun vaak voorwielaangedreven auto's bij ons in de straat regelmatig in de besneeuwde goot aan het begin van garageoprit of parkeervak muurvast kwamen te zitten, rolde deze vierwielaandrijver op de standaard Pirelli zomerbanden, met nauwelijks extra gas, moeiteloos over ijs en sneeuwhopen zonder ook maar de indruk te geven dat het wel eens lastig zou kunnen worden.
De uitrusting is prima in orde en weinig op aan te merken, behalve dan dat ik het zonder standaard-navigatie en -bluetooth moet doen. Helaas ontbreekt op mijn wagen het destijds veelverkochte pakket dat daarin voorziet. Een losse TomTom met een zuignap op het dashboard (de vooruit zit veel te ver weg) en een Nokia CK-7W carkit hebben dat tekort ingevuld. Niet echt het gemak en de geluidskwaliteit van een standaardvoorziening, maar wel goed te doen (ik vraag me trouwens af of de boardnavi wel op kan tegen een echte TomTom). De standaard 6 CD-wisselaar in het dashboard (waar láát die radio al die cd's?!?!!?) vind ik geweldig. Voordat je zes cd's ieder stampvol met zo'n 200 mp3tjes helemaal hebt afgeluisterd ben je maanden verder. Eindelijk van dat hopeloze cd-gewissel af :-)
De cruisecontrol doet het over het algemeen prima, maar heeft wel een onhebbelijkheidje. Als je hem ingesteld hebt op bijv. 110 km/u en je moet even remmen en je drukt daarna bij 105 km/u op 'resume' dan probeert de regeling heel even om rustig bij te trekken, maar gaat al snel zo veel gas geven dat de versnellingsbak terugschakelt en vervolgens zo hard naar de 110 km/u accelereert dat hij daar glad voorbij schiet om daarna pas weer rustig terug te zakken naar de ingestelde snelheid. Dat had beter gekund.
Over het achteruitzicht hoor je me niet klagen. Zeker niet in het donker, want dan is dat er gewoon niet :-( Bij mij is alles achter de voorportieren door de eerste eigenaar voorzien van een dusdanig donkere raamfolie (erg netjes aangebracht trouwens door een gespecialiseerd bedrijf hier in Nederland) dat overdag naar binnenkijken niet mogelijk is (tot groot plezier van de gekke bekken trekkende kinderen achterin) en 's nachts naar buiten kijken bijna ook niet. Dan in het donker maar heeeeel langzaam op de tast achteruit rollen, veel in de zijspiegels kijken en vertrouwen op de parkeersensoren die hun werk vaak (maar helaas niet altijd) best goed doen.
Ik kon het niet laten om de wagen een beetje te pimpen. De standaard grill is vervangen door een Mopar exemplaar van verchroomd aluminium die er niet alleen lekker Bentley uitziet maar ook nog eens heel redelijk bestand tegen weersinvloeden en steenslag blijkt te zijn. De onderste met zwarte afdekplaatjes afgedichte openingen naast de mistlampen leenden zich goed voor de montage van Hella LED dagrijlichten (2PT 009 496-801, niet echt goedkoop, maar wel heel goed). Ik heb de openingen iets uit moeten zagen en zelf beugeltjes gemaakt om ze van binnen aan de kunststof bumper te monteren, maar over het resultaat ben ik dik tevreden (sommige tegenliggers wat minder ;-).
Het volgende project is waarschijnlijk het verplaatsen van enkele van de LPG-ledjes. De brandstofkeuzeschakelaar met tankniveau-indicatieledjes zit zo ver naar onder gemonteerd (iets boven de handel van de parkeerrem) dat ze in feite uit het zicht liggen. Ik heb mezelf al een paar keer gefopt door per ongeluk honderden kilometers op benzine te rijden doordat ik vergeten was dat ik hem op benzine had gezet (lpg-tank leeg) en het brandstofkeuze ledje me daarna niet meer was opgevallen (ja ik weet het, dom van me, maar toch). De nauwkeurigheid van de gastankniveau-indicatieledjes laat te wensen over. Wat belangrijk is is het moment dat het rode (en laatste) ledje aangaat. Ik weet dat ik dan nog ca 150 km kan rijden. Nu mis ik altijd het moment dat dat ledje aangaat. Dan blijft het telkens gissen naar de resterende tankinhoud (een dagteller is geen niveaumeter). Het oranje brandstofkeuze-ledje en het rode niveau-ledje wil ik verplaatsen naar direct boven het stuur. De rand onder de meters leent zich er prima voor om netjes twee 3mm-leds te herbergen. Als ze daar zitten kunnen ze me niet meer ontgaan.
Problemen
- 70.000 km
Qua betrouwbaarheid kan deze Germaanse Amerikaan niet tippen aan de Toyota Camry (mijn betrouwbaarste auto ooit) die ik zo'n tien jaar geleden heb gereden. Zoals vaker gehoord heb ook ik last van trillende remschijven. De dealer zou ze onder garantie vervangen hebben bij ca 30.000 km, maar niet al te lang daarna (en natuurlijk pas na het verstrijken van de garantieperiode) stak het trillen opnieuw de kop op. Vaak op de afrit van de snelweg begon de wagen al afremmende bij ca 90 km/u te trillen om onder de 80 km/u weer rustig te worden. Ik heb al nieuwe schijven en blokken voor voor liggen. Ze moeten er alleen nog onder.
De mistlampen voor kunnen ook nog niet overtuigen. Kort na aflevering begonnen de lampen steeds meer te beslaan aan de binnenkant. Daar kon af en toe even aan doen om ze weer droog te krijgen niet meer tegenop. Zonder morren heeft de dealer beide lampen onder garantie vervangen. Dat leek goed te gaan, maar helaas begint er zich de laatste tijd weer vocht af te tekenen in een van de mistlampen. Balen.
Inmiddels is duidelijk dat de accu ook zijn beste tijd gehad heeft. Na drie dagen stil staan in de winterse kou gaat starten zonder hulp niet meer lukken. Dat kan toch niet alleen aan het stroomverbruik van het alarm liggen. Ik wijt het aan de lange periode dat de auto destijds zonder te rijden te koop heeft gestaan. Daar kan een accu gewoon niet tegen. Die moet gebruikt worden anders gaat hij kapot. Zo aan het einde van de winter is het een mooie tijd voor een nieuwe accu. Alle oude voorraad is verkocht en er zijn nu alleen nog maar verse accu's te koop :-).
De kwaliteit van de velgen laat ook te wensen over. Hoewel ik mijn velgen trouw iedere week schoonmaak (Welke gek verzint er trouwens van die siergleufjes en uitsparingen in je velgen waar je met geen mogelijkheid bij kunt? Die moeten ze voor straf de rest van zijn leven de door hem ontworpen velgen met de hand schoon laten maken!) is de corrosie niet tegen te houden. Met name de gepolijste delen aan de velgrand en bij de naaf zie je steeds op nieuwe plaatsen wegvreten, maar ook gewone gecoate oppervlakken bijten langzaam maar zeker steeds verder in.
De detectieschakelaar voor de bestuurdersgordel heb ik gesaboteerd. Ik werd er doodziek van dat het alarmbelletje gelijk afgaat als je de contactsleutel in het slot steekt zonder dat je de gordel al om hebt. Ik bepaal de volgorde en niet de auto. Ik start eerst de motor, doe daarna de gordel om en schakel dan de versnelling in. Als dat alarmbelletje het daar niet mee eens is heeft hij pech en krijgt hij met mijn elektrische modificatiedrang te maken :-D.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.