Chevrolet Spark 1.0 LS (2011)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Spark 1.0 LS |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 21 km |
KM-stand laatst | 31.000 km |
Ervaringen Spark Bi-Fuel LS+
- 27.000 km
7 september 2012 de Spark opgehaald.
Betrof hier een actiemodel: de LS+ bi-fuel met voor 800 euro een flink pakket extra’s:
Lichtmetalen velgen
Achteruitrijsensoren
Voorbumper- en grill van model Spark LT
Achterbumper van model Spark LT; met chromen uitlaasierstuk
Middenarmsteun (á la captainschair)
In hoogte verstelbare bestuurdersstoel
Middenconsole ook in pianozwart
Striping op het dak en motorkap
Dakrails
Exclusieve 2 kleurige stoelbekleding
Lederen stuur
Inmiddels 27000 kilometer gereden in 8 maanden. Ik vind de Spark redelijk volwassen rijden. Vering is voor deze maat mooi in balans (bijv. de Renault Twingo is “springeriger”). Ruime zit; ik ben 1.90 meter en weeg 135 kilo en heb voldoende zit.
Ik heb inmiddels 1 op 15,6 op LPG weten te halen. 355,2 kilometer en dan 22,73 liter getankt. Was dus nog niet eens helemaal leeg. Als ik hem helemaal leeg rijd, gaat er bijna 25 liter in, dus 385 kilometer moest haalbaar zijn geweest op 1 tank. Ik vind het een prima verbruik en dan voor 14,75 euro weer volgestort.
Ik lees bij enkelen dat ze bij het tanken met de verkoopnippel moeite hebben en dat bij afkoppelen er nogal wat LPG ontsnapt. Ik heb totaal geen moeite met de bijgeleverde nippel om de LPG-nozzle van de pomp te koppelen. Is een bepaalde slag.
Bij het ontkoppelen ontsnapt er geen abnormale hoeveelheid gas. Een wolkje gas ontsnapt bij elke gasontkoppeling en mede doordat de nippel een cm of 10 is, zit daar ook wat extra gas (onder druk) na het tanken. Ik vind dat je er geen zorgen over hoeft te maken.
Motorisering is, zoals verwacht, niet krachtig. Wist ik van te voren, maar het rijden beïnvloed mijn humeur niet nadelig, zeker ten opzichte voor de bedragen waarvoor je deze auto rijdt (zie verbruik, geen wegenbelasting etc). Ik heb in vorige auto’s veel op de cruise control gereden en dan ontwikkel je al een vooruitziende rijstijl. Welnu, deze heb je bij deze motorisering en inhaalacties veelal nodig en ik bedoel dit niet in negatieve zin, maar je rijd min of meer actiever door meer vooruit te kijken en daardoor toch weer meer ontspannen. Verder is het geen motor om mee in bergachtig gebied te rijden. Dan kom je toch wel tekort, zeker als je de airco ook nog aan hebt staan. Alles bij elkaar kan ik er heel goed mee leven.
Eerste onderhoudsbeurt en aankomende beurt wordt gedaan door mijn lokale garage. Goede afspraken gemaakt hoe deze aangeeft welke, volgens Chevrolet aangegeven, punten zijn afgehandeld bij de beurt. Dit staat bij elke beurt separaat op papier. Scheelt redelijk veel geld ten opzichte van de dealer. Uitgepluist hoe het met de garantie zit: op de site van Chevrolet alleen te vinden dat er 3 jaar garantie op zit. In het onderhoudsboekje staat dat Chevrolet adviseert om bij hen de auto in onderhoud te doen. Verplichting is er dus niet.
Voordelen:
Voor de geboden prijs:
Een zonneband in de voorruit.
Onderste vakjes in de middenconsole verlicht.
Rijke uitrusting; standaard 5-deurs, alle vier de ramen elektrisch bedienbaar, elektrische en verwarmede spiegels, verstelbare koplampen, afstandsbedienbare sloten.
Een auto met “smoel”
4 cylinder motor ( stationair lopende motor hoor je in het geheel niet) ; de Aygootjes, C1tjes, Peugeot 107, Agila, Splash en zo nog meer hebben maar 3 cylinders en dat klinkt toch even anders.
Nadelen:
Als je het stuur naar beneden stelt (vind ik een prettige zit) zie je de controlelampjes rechtsboven niet meer (watertemperatuur). Deze zitten dan achter het stuur.
Controlelampjes hadden meer in de middenconsole gemogen. Schermpje daar is nu wel karig gevuld met lampjes. Als ze daarin verwerkt waren ze ook beter te zien.
Voetsteun links; dat is de wielkast en deze loopt naar binnen weg, waardoor je voet wat scheef komt te staan.
Windgevoeligheid; bij lichte rukwinden voelt het alsof er plots flink tegen de auto geduwd word. Stuur dan wel stevig vast houden.
Als de wind dwars op de auto staat hoor je een fluittoon (kan exemplarisch zijn).
Lampjes indicatie voorraad LPG niet echt nauwkeurig. Maar ja ik ben al jarenlang een LPG-rijder en dan werk ik meer met de dagteller.
Geen cruise control af fabriek te bestellen.
Slechte geluidsisolatie achterste wielkasten.
Tot nu toe heb ik er 27000 plezierige kilometers op zitten.
Eerste grote beurt
- 29.500 km
Zoals eerder vermeld de 30000 beurt bij mijn eigen garage laten doen.
Geen bijzonderheden. Prijs was 335 euro.
Auto laten chiptunen
- 31.000 km
Auto laten chiptunen.
Je trekt er de straatstenen niet mee uit de straat, maar wat mij de eerste rit direct opviel dat het leek of er een extra balansas in de motor was aangebracht.
Motor loopt soepeler. Stationar ligt nu op zo'n 680 toeren per minuut en heel mooi constant.
De rare hik op LPG bij ongeveer 3200 toeren is er uit. Veel mensen vinden dit uitermate irritant en na tunig is dit dus weg.
Na ongeveer 300 km (inleerperiode is dan zo'n beetje achter de rug)begin je te merken dat inhalen op de snelweg in zijn vijfde versnelling gewoon lekkerder gaat (ik ben een luie schakelaar) en kan dus heel vaak in zijn 5 blijven rijden bij het inhalen op de snelweg.
Verbruik nog geen beeld van of dit is veranderd. Is nu nog een beetje lastig, want het kan zo zijn dat het verbruik wel iets is gedaald (zoals wordt beweerd door de tuner), maar ja het nodigd ook uit tot een iet spittiger rijstijl.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.