Zo voorkom je schade door een steenmarter

Marterschade

In verschillende delen van het land kunnen auto’s ineens vreemde kuren vertonen. Dat is dan vaak schade door een steenmarter die zich aan de kabels in de motorruimte tegoed heeft gedaan. Zo ga je om met het diertje.

Wat zit er dan achter de schade door een steenmarter die je aan kunt treffen? De steenmarter lijkt oppervlakkig op de boommarter. Het lichaam is ongeveer 50 cm en hij heeft een wat langere staart van ongeveer 25 cm. Mannetjes wegen ongeveer 2 kg, vrouwtjes brengen gemiddeld 1,5 kg aan de haak. Daarnaast kenmerkt hij zich door een meer langwerpige en hoekige kop en kortere, meer afgeronde en wijd uit elkaar staande oren. Zijn neus is licht perzikkleurig of grijs van kleur, terwijl die van de boommarter donkerzwart of grijszwart is. Door zijn kortere ledematen verschilt de manier van voortbewegen van de steenmarter van die van de boommarter. De steenmarter beweegt zich voort door te kruipen op een bunzing-achtige manier, terwijl de boommarter en de sabelmarter zich ongemerkt voortbewegen.

Schade door een steenmarter aan je auto

Sinds het midden van de jaren zeventig is het bekend dat de steenmarter af en toe schade toebrengt aan auto's. Auto's die door marters onder handen waren genomen, hebben meestal doorgebeten leidingen en kabels. Een steenmarter kan met één hap de kabels van een startmotor doorbijten. Waarom hij dat doet is niet helemaal duidelijk, aangezien de beschadigde artikelen niet worden gegeten. Er is echter een seizoenspiek in marteraanvallen op auto's in het voorjaar, wanneer jonge marters hun omgeving vaker verkennen en nog moeten leren welke dingen in hun leefgebied eetbaar zijn of niet.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

In en rond huis

Een steenmarter kun je herkennen doordat je krabbelende geluiden hoort in bijvoorbeeld een spouwmuur, een zolder, een stal of schuur. De dieren blijven graag in de buurt van mensen. En dan is een huis of auto ideaal. Het is niet duidelijk waarom de marters graag in de motorruimte van de auto klimmen, maar woon je in een gebied   met steenmarters, dan is het gewoonweg lastig. In het algemeen zie je ze vaker bij een bosrand, loofwoud en rotspartijen. Die laatste hebben we natuurlijk wat minder in ons land. Waar ze zich vroeger vooral in het oosten van het land lieten zien, komen ze tegenwoordig ook in andere delen van het land voor.

Een steenmarter is in Nederland en België een beschermd dier, dus je mag ze geen kwaad doen. In sommige provincies kun je echter wel een vergunning krijgen steenmarters aan te pakken.

Voorkom schade door een steenmarter aan je auto

Die beschermde status maakt het lastig om het dier aan te pakken. Hoe kun je schade door een steenmarter aan je auto voorkomen? In het algemeen houdt het dier niet van ultrasoon geluid. Als je auto in of bij de garage of carport staat, kan dat helpen. Immers: je hoort het geluid als mens niet maar de steenmarter zal ervan wegblijven. Er zijn nog meer verschillende marterverjagers die je kunnen helpen. Dat is natuurlijk niet altijd een haalbare oplossing. Wil je de dieren helemaal uit je omgeving weren? Dan zul je een professionele ongediertebestrijder moeten bellen.

Wil je alleen de kabels en leidingen van je auto beschermen? Dan is er marterspray die je voor de kwetsbare onderdelen kunt gebruiken.