Wat is de bijtelling voor een elektrische auto?

Belasting

Voor de meeste auto’s is het wel duidelijk wat de bijtelling is, alleen bij elektrische auto’s moet je altijd even rekenen. Wat is de bijtelling voor een elektrische auto in 2023?

Zeker rond een jaarwisseling is het altijd even kijken en puzzelen hoe het ook weer zit. Want de bijtelling voor een elektrische auto verandert vaak rond het nieuwe jaar. Hoe werkt het?

Beloning in natura

Als je per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto, dan moet je bijtelling rekenen. Dat wordt bij het inkomen geteld. Immers, de belastingdienst ziet dat als beloning in natura. En dat geldt ook voor elektrische auto’s.

Bijtelling voor een elektrische auto in 2023 en 2024

De bijtelling voor een elektrische auto is voordeliger dan die van een auto die op benzine, diesel rijdt of een plug-in hybride auto. Daar wordt de volledige 22% van de catalogusprijs van bij het inkomen geteld. Bij een elektrische auto is dat anders.

Als de auto voor het eerst in Nederland wordt geregistreerd in 2023 of 2024, dan gelden andere regels. Je gaat dan over de eerste 30.000 euro van de catalogusprijs een bijtelling op je inkomen betalen van 16% en over alles wat daarboven komt, 22%. Voor de volledigheid: een waterstofauto heeft een bijtelling op het inkomen van 16% van de hele fiscale waarde.

Het verlaagde percentage blijft 60 maanden geldig na de eerste ingebruikname van de auto. Dat betekent dat als je leasecontract wordt verlengd, je na 60 maanden over de hele catalogusprijs 22% bij je inkomen wordt opgeteld, en je daarover belasting gaat betalen.

Op tijd leveren, of toch nog langer profiteren

De datum van de eerste registratie op het kentekenbewijs is geldig. Het kan dus zijn dat je een auto met de bijtelling van vorig jaar kunt bestellen uit de voorraad van de dealer, importeur of leasebedrijf. Je hebt dan minder keuze in kleuren en uitvoeringen, maar die auto’s kunnen nog tegen de bijtelling van dat jaar worden geleverd. Houd er wel rekening mee dat de 60 maanden termijn voor het verlaagde tarief wél al ingaat op de dag dat de auto is geregistreerd. Dus als je in juni 2023 de auto krijgt, heb je daar een half jaar korter voordeel van. Houd daar rekening mee als je de leasetermijn vaststelt.

Geen bijtelling bij private lease

Als je privé een auto leaset, dan heb je geen bijtelling. Je moet dan natuurlijk wél de leasetermijnen betalen. Je kunt de auto wel zakelijk gebruiken. Sterker nog: je kunt de zakelijke kilometers bij jouw bedrijf declareren. Vooral zelfstandig ondernemers zouden zo kunnen kijken wat voor hen de voordeligste optie is: zakelijk of privé de auto kopen of leasen. Ook als je een mobiliteitsbudget hebt, kan het handig zijn te berekenen wat het beste is in jouw situatie.

Bereken je eigen bijtelling

Je kunt de bijtelling voor je auto heel eenvoudig berekenen met de AutoWeek Bijtelling Calculator. Je vult het kenteken van je auto in of enkele gegevens van de auto die je op het oog hebt, je inkomen, en vervolgens rolt de bijtelling uit de berekening.