Drie tips om je elektrische auto sneller op te laden

Laadpaal laden

Je elektrische auto opladen in weinig tijd is soms een uitdaging. AutoWeek geeft drie tips om je elektrische auto sneller op te laden.

Net als het tanken van een auto op benzine of diesel is het opladen van je elektrische auto niet echt het leukste klusje. Gelukkig zijn er een paar tips om je elektrische auto sneller op te laden, zowel thuis als onderweg.

Kies thuis een geschikte wallbox

Als je jouw elektrische auto thuis aan kunt sluiten op een standaard stopcontact, is de oplaadtijd erg lang. Soms duurt het meer dan 20 uur voor auto’s die zijn uitgerust met een zeer grote batterij. Kies daarom voor een wallbox die is aangepast aan je auto. Het beste is een driefasenlader. Deze levert meer laadvermogen en zorgt dat je elektrische auto sneller kan laden. Bovendien zal dit het laden beter veiliger maken en kortsluiting voorkomen. Er is best wel keuze tussen goede laadpalen die niet altijd de hoofdprijs hoeven te kosten.

Van onze partner
Onderhoud aan je elektrische auto: even afspraak maken
Bij de vestigingen van Kwik-Fit maak je gemakkelijk een afspraak om je elektrische auto te onderhouden. Als het nodig is kunnen de nodige onderdelen worden vervangen.

Kies een snelle laadpaal

Als je onderweg bent, probeer dan altijd de snelste terminals bij een snellader te kiezen. Dan hoef je zo min mogelijk tijd te stoppen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een laad-app als ANWB Onderweg, Chargemap of Smoov. Je kunt met de app ook de aansluiting en laadsnelheid van de laadpalen zien als je op het ikoontje klikt. Je kunt daarbij een filter maken om de snelste opties in de buurt te vinden. Houd wel rekening met de maximale snelheid die je auto zelf kan laden.

Het hoeft trouwens geen snellader te zijn. Er bestaan ook verschillen tussen openbare laadpalen. Die geven namelijk vaak 11 kW, 17 kW of zelfs 22 kW. Met een beetje opletten kun je dus je auto opladen in de helft van de tijd.

Ben je bij een snellader? Kies dan een terminal waar nog géén auto staat. Zeker bij hogere snelheden kan de capaciteit verdeeld worden over de (meestal) twee aansluitingen. En dat maakt de snelheid lager. Dus bijvoorbeeld twee keer 150 kW in plaats van 300 kW. Als je auto het aankan, scheelt dat weer tijd.

Pas op voor de kou

Je weet het waarschijnlijk al: de kou heeft een flinke impact op de actieradius van een elektrische auto. Ook de laadtijd neemt toe als de auto en vooral de accu kouder is.  Immers, bij lage temperaturen zijn de onderdelen dan minder efficiënt. Probeer een tegen de wind beschutte (openbare) laadpaal te vinden, dat scheelt weer een paar minuten.

Van onze partner
Wil je thuis of op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies!