Weblog Ken - België loopt snel in op Nederland met snelladers en wil Europees koploper worden
Ken Divjak - Onze man in Vlaanderen
België lijkt zijn achterstand op het vlak van laadinfrastructuur in sneltempo weg te werken. Sterker nog, er zouden nergens zoveel snelladers per EV staan als in het kleine koninkrijk.
Er was eens een tijd dat er in Amsterdam meer laadpalen stonden dan in heel België. Niet meer zo anno 2024, want de providers zijn er aan een heuse inhaalbeweging bezig. Volgens cijfers van het European Alternative Fuels Observatory deed zelfs niemand beter in 2023, waardoor België goed op weg is om de primus van de DC-klas te worden met een groei van 275 procent in het aantal snellaadpalen.
Lucratieve business
Stonden er eind 2022 nog maar 894 DC-laders in heel België, dan waren dat er een jaar later al 2.460. Ter vergelijking: Nederland telde eind 2023 3.892 snelladers, maar wel voor drie keer zoveel BEV’s op een grondgebied dat een kwart groter is. In België bedraagt de verhouding elektrische personenwagens per aantal DC-laders 56,4 over 1, in Nederland is die dubbel zo groot bij 106,9 per 1. Daarmee nestelt België zich tussen Duitsland (59,7 EV’s per DC-lader) en Frankrijk (52,2) in, maar gezien de geplande investeringen is het goed op weg om de Europese koploper te worden. Op het gebied van AC-laders doet Nederland het wel nog beter, met 145.016 laadpunten ten opzichte van 46.667 stuks in België. Maar ook dat aantal is het afgelopen jaar verdubbeld in België.
Met een dergelijke inhaalbeweging is volgende vraag logisch: vanwaar die expansiedrift in het kleine Belgenlandje, met name voor snelladers met meer dan 150 kW vermogen? Engie en Sparki plannen er immers op korte termijn nog meer, hoewel de verhouding tussen het elektrische wagenpark en de beschikbare laadpunten nu al snor zit. De consensus is dat de grote spelers zo snel mogelijk alle strategische locaties willen inpalmen, bijvoorbeeld parkeerplaatsen van winkelcentra en supermarkten, maar ook aan drukbezochte tankstations. Het is dan ook een lucratieve business, met Belgische tarieven die voor 1 kWh snelstroom makkelijk oplopen tot €0,90 en meer. In Nederland lijkt de prijs in het duurste geval rond de €0,75/kWh te pieken.
Geen Belgisch verhaal
Net als in het weblog over de lage-emissiezone van Zuid-België moeten we ook hier even stilstaan bij het Waals Gewest. Niet om er de draak mee te steken (zoals sommige reageerders foutief interpreteerden), maar wel om de realiteit onder ogen te zien. Als we over laadpalen in België spreken, dan hebben we het vooral over Vlaanderen. De vermelde groei alsook de geplande investeringen hebben betrekking op het Vlaams Gewest, waardoor het Waalse gebied echt in een laadwoestijn dreigt te vervallen. De lokale besturen lijken er niet echt van wakker te liggen, net zomin ze de gevolgen van zo’n algemene LEZ inzien. Het enige plan dat momenteel in Wallonië op tafel ligt, is om tegen 2026 6.000 laadpalen te hebben. Dat zijn er minder dan er op dit moment in Brussel alleen staan, wat verschillende instanties grote zorgen baart naar de Europese EV-deadline van 2035 toe.

1012992_first_name 1012992_last_name
Columnist/schrijver
Ken Divjak is al sinds 2013 de Vlaamse correspondent van AutoWeek. In deze rubriek belicht hij wekelijks auto- en mobiliteitsnieuws uit een buurland dat zo dichtbij ligt maar soms zo veraf lijkt.