Weblog Bas - Geef die kleintjes subsidie

Dongfeng Box vs. Hyundai Inster

Wat zijn die stekkerkleintjes allemachtig zuinig. Met de BYD Dolphin Surf kwam ik tot 11,2 kWh van Amsterdam-Zuidoost naar Groningen. De fantastische Hyundai Inster ging daar afgelopen week in Groningen nog overheen met 11,1. Dan houd je het wel een tijdje uit met een 43,2- of 49-kWh-batterij.

Daaraan zie je wat vooruitgang is. Met de lichtere i3 moest je voor 14 kWh op honderd kilometer al heel erg je best doen. Dus dit wil je. Nou, dat kan. Je krijgt steeds meer voor steeds minder.

Nog steeds zijn er merken die kleine stekkerauto’s met eenfaselader aanbieden. Maar ga je niet voor de topversies, dan heb je nu bij BYD of bij Hyundai voor rond 25 mille een B-segmenter met een bereik tot 350 kilometer, afhankelijk van weer en rijgedrag natuurlijk, veel binnenruimte en een driefasenlader. De industrie zet nu echt grote stappen. Daardoor zie je een interessante verschuiving plaatsvinden. Dankzij de elektrificatie met de bijbehorende ruimtewinst binnen wordt het B-segment zowel qua plek als qua comfort het nieuwe C-segment. En het zijn nog leuke modellen ook.

Moeten mensen ze wel willen. Dat lijkt het geval. Voor de Inster staat de teller in Nederland nu op 1.676 auto’s over 2025, niet slecht. De ë-C3 en de Renault 5, hoewel die in meer aangeklede versies alweer in een iets hogere prijsklasse valt, kom je op straat ook vrij vaak tegen. Daar blijven de verder uitstekende Dongfeng Box met 416 exemplaren en de nederige Leapmotor T03 met 220 auto’s ver bij achter – prima apparaten, maar helaas allebei zonder driefasenladers. Hoe de Dolphin Surf gaat draaien, staat te bezien, maar ik verwacht er veel van. Ik zou meteen het topmodel nemen, want dat kost je de kop niet. Om precies te zijn €26.690 all-in voor een afgeladen elektrische auto met 156 pk is een no-brainer. Daar krijg je zelfs elektrisch verstelbare stoelen voor. De auto stuurt voor dat geld beter en directer dan de Inster en zelfs de geluidsinstallatie is heel redelijk.

Nu even praktisch. Zou je hier als overheid niet iets mee moeten, denk ik dan. Hoeveel waar voor hun geld ze ook leveren, deze auto’s zijn nog steeds fors duurder dan de Swifts en Picanto’s die mensen met bescheiden middelen en noden vroeger nog konden betalen. Over die doelgroep praat je. Die moet nog massaal elektrificeren, een proces dat in voor consumenten dure tijden niet genoeg kan worden gestimuleerd. Dat huishoudens met hogere gezinsinkomens die kleintjes misschien ook als tweede auto gaan inzetten, lijkt me geen overkomelijk bezwaar. De aankoop van compacte, zuinige stekkerauto’s verdient in alle gevallen maximale ondersteuning.

Concreet: zou je elektrische auto’s onder de vier meter met een bovengemiddeld laag verbruik en een maximaal gewicht van zeg 1.400 kilo niet alsnog een wegenbelastingvrije status gunnen? Ik zou dat niet oneerlijk vinden. De energietransitie bevindt zich in een delicate fase. Nu stijgende stroomprijzen het kostenvoordeel voor EV-rijders ten opzichte van benzineauto’s laten verdampen, kunnen mensen afhaken als je niks onderneemt. Verder doe je als koper ook concessies door kleiner te gaan rijden én dien je een maatschappelijk doel: minder ruimtebeslag, minder druk op het overbelaste stroomnet. Hoe zuiniger, hoe beter, punt. En als overheid ontmoedig je de aanschaf van grotere, minder economische auto’s. Eén plus één is twee. Ik zou er maar eens een speerpuntje van maken, lijsttrekkers. Geef die kleintjes subsidie. Maak ze nog onweerstaanbaarder dan ze al zijn!

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.