Waarom elke Belgische autoliefhebber jaloers is op de Nederlandse youngtimerregeling
Weblog Ken - Onze man in Vlaanderen
Door een Belgische bril lijkt het Nederlandse autobeleid erg duur en verschrikkelijk complex. Toch is er een aspect waarop de Belgische liefhebbers collectief jaloers kan zijn …
Tijdens een recente persreis viel mijn kaak op de grond toen een Nederlandse collega vertelde dat zijn eega met een BMW X5 4.6iS rijdt. Je weet wel, die topversie van de eerste generatie X5 uit 2002 met een 347 pk sterke V8 in het vooronder. Het beste van al: ze rijdt er zakelijk mee, als auto van de zaak. Hoe dan?
Het volle pond in België
We hebben er al eens uitgebreid over bericht in Autoweek Classics onder de titel ‘Het Verdriet van België’: youngtimers vallen volledig uit de boot in het Belgische bestel. Het lijkt wel alsof de regering(en) er alles aan doen om auto’s tussen de 15 en de 30 jaar uit het verkeer te weren. Dat kan door ze keihard te pakken op hun oude Euro-norm of hoge uitstoot, maar ook door de cilinderinhoud als basis van de belastingsberekening te nemen. Het resultaat? Op elke youngtimer met iets of wat een leuke motor betaal je het volle pond, met soms duizenden euro’s belasting op inschrijving en jaarlijkse wegbelasting tot gevolg. De enige bestuurders die dat er nog voor over hebben, zijn echte liefhebbers die de bittere pil slikken tot hun oogappel de 30 heeft bereikt en ze eindelijk een verlossend O(ldtimer)-kenteken krijgen. Dan zakken de belastingen plots naar een absoluut minimum, maar wordt het gebruik ook ingeperkt.
Er is daardoor geen Belgische (eenmans)zaak die er ook maar aan denkt om iets anders dan een nieuwe plug-in hybride of EV te gebruiken. Zelfs met een Toyota Hybrid kom je er tegenwoordig niet meer in een bedrijfscontext, omdat die op papier te veel CO2 uitstoot. Daardoor verjongt het Belgische wagenpark weliswaar even snel als het Nederlandse veroudert, maar verarmt het ook in ijltempo. Toch zijn er zoveel leuke youngtimers die nog min of meer betaalbaar zijn, zeker als je de prijzen tegen die van nieuwe (PH)EV’s afzet. Mijn column in de huidige AutoWeek staat bijvoorbeeld helemaal in het teken van de Land Rover Discovery. Helaas is er maar een manier om die als zelfstandige te verantwoorden in België: door de Disco om te bouwen tot een voertuig voor lichte vracht. In Nederland heet dat een grijs kenteken, maar daar heb je helemaal niets aan met een vierkoppig gezin en een viervoeter.
Een gunstregeling in Nederland
Als ik dan hoor dat het land met forse bpm- en bijtellingstarieven relatief gezien een gunstige regeling hanteert voor youngtimers, dan borrelt er toch wat jaloezie op. Niet dat ik het de Nederlanders niet gun, integendeel zelfs. Maar vanop afstand is het wel moeilijk om te begrijpen dat nieuwe auto’s met de modernste verbrandingsmotoren in Nederland fors duurder zijn dan elders, terwijl oudere ICE-modellen niet worden afgestraft en zelfs gunstig zijn in een professionele context. De collega in kwestie gaf naast de X5 nog een ander voorbeeld dat pas echt ondenkbaar is in België: een youngtimer als auto van de zaak voor een werknemer. ‘Er zit een auto in uw salarispakket, Meneer Divjak, welke kiest u? Nou, doe mij maar een Mercedes SLK 230 alsjeblieft’. Onvoorstelbaar in België, tenzij de wagen al van voor 2018 op dezelfde zaak staat. Helaas wordt ook dat achterpoortje binnenkort gesloten.
En als het dan tijd is om zo’n youngtimer te laten keuren, dan zie je dezelfde verschillen opduiken. In België mag een auto eigenlijk niet afwijken van het gelijkvormigheidsattest tot hij de gezegende leeftijd van 30 jaar heeft bereikt. En in Nederland? Daar lijkt zowat alles te mogen. Motortuning, motorwissels (beide tot op zeker hoogte), onderstelaanpassingen en halve rolkooien - het kan er allemaal tot op zekere hoogte. In België krijg je al een rode kaart als een van de twee lampjes stuk is boven je kentekenplaat. Tot slot is er nog het verzekeringsaspect, dat in België nauwelijks verschilt tussen nieuwe auto's voor dagelijks gebruik en youngtimers die maar af en toe buitenkomen. Een kilometerbeperking kan wel wat winst opleveren, maar verder dan dat gaan verzekeraars doorgaans niet. Uit al het voorgaande kunnen we dus alleen maar concluderen dat youngtimers veel meer respect krijgen in Nederland dan in België. Maar eigenlijk is dat ook aleen maar fair als je ziet hoe zwaar nieuwe auto’s er worden belast.
Ken bij zijn Alfa Romeo 155. Hij heeft ook een BMW 325 Ci E46.

1012992_first_name 1012992_last_name
Columnist/schrijver
Ken Divjak is al sinds 2013 de Vlaamse correspondent van AutoWeek. In deze rubriek belicht hij wekelijks auto- en mobiliteitsnieuws uit een buurland dat zo dichtbij ligt maar soms zo veraf lijkt.