De échte winterband herken je aan het 3PMSF-logo

Winterbanden 3PMSF-logo

Als je het goed aanpakt, kies je een winterband met 3PMSF-logo. Maar wat zit hier achter?

Als je er nauwkeurig naar kijkt, toont het logo meteen de uitleg van de afkorting: drie steile bergen en een sneeuwvlok: Three Peak Mountain Snow Flake. En het kortere 3PMSF is dan wel net zo praktisch. Maar wat houdt het precies in?

M+S-band is toch goed voor sneeuw?

Bij een winterband denk je al snel aan een M+S-band. Immers: deze letters staan voor Modder en Sneeuw. Maar dat hoeft nog geen ideale winterbanden te maken. Want de fabrikanten van de banden kunnen dat label zelf aan een band toekennen als die beter presteert dan een standaard band. Zo kan het gebeuren dat er hogesnelheidsbanden op de markt zijn die een M+S-markering hebben. Dergelijke banden zijn over het algemeen beter geschikt voor sneeuw dan zomerbanden. Maar als de sneeuwlaag dikker wordt dan een paar centimeter, houdt het al snel op. Ook als er ijs op de weg ligt, krijgt de M+S-band het zwaarder.

Van onze partner
Snel en gemakkelijk het ijs van de ruiten halen?
Bestel ook je ijskrabber gemakkelijk en snel uit de grote keuze bij bol.com! En wellicht belangrijker: je hebt ‘m snel in huis.

Grotere flexibiliteit

Winterse omstandigheden stellen hoge eisen aan een band. In Europa zijn de eisen voor een winterband vastgelegd in ECE-regel 117.02. Daarin wordt het gedrag van een band beschreven op het gebied van acceleratie, grip en remmen bij wisselende, winterse, omstandigheden. Juist om beter te rijden op ijs en door sneeuw bij lage temperaturen moet de band een zachter rubbermengsel hebben voor grotere flexibiliteit van het materiaal in deze veeleisende omstandigheden. Heb je je ooit gerealiseerd dat de sneeuwkristallen bij -7 graden Celcius een hardere structuur hebben? Dat stelt ook andere eisen aan de band. Immers: de sneeuw moet los kunnen laten. Bij weinig sneeuw, maar ook in een dieper pak. Dat is een belangrijk kenmerk van een winterband. Immers: als de sneeuw blijft zitten, verlies je grip. En nog erger: klontert de sneeuw, dan rijd je zelfs met méér weerstand.

Betere prestaties

Ben je aan het kijken naar winterbanden die winterse omstandigheden echt aankunnen, dan moet je erop letten dat ze een logo met een berg en een sneeuwvlok hebben. Deze banden zijn getest en voldoen aan de Europese criteria voor acceleratie, remmen en grip in sneeuw en kou. Daarbij krijgt een band dit logo alleen als de prestaties minimaal een bepaald percentage boven een standaard band uitkomen. Een fabrikant kan dit logo dus niet zomaar op de zijkant van de band plaatsen. 

Van onze partner
Banden wisselen voor het nieuwe seizoen?
Bij de vestigingen van Kwik-Fit maak je gemakkelijk een afspraak om je banden te wisselen. En als het nodig is, kun je nieuwe banden bestellen!

Soms vereist

In sommige gebieden moet je in de winter banden met een 3PMSF-logo onder je auto hebben om geen sneeuwkettingen te hoeven gebruiken. Denk daarbij aan bergachtige gebieden in Frankrijk, waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht kunnen zijn. Daar moet je ‘s winters winterbanden met 3PMSF-logo monteren. Het alternatief is M+S banden, maar dan wél met sneeuwkettingen. Alsof je op standaard banden rijdt.