Wat je zeker moet doen bij een ongeluk

Ongeval Botsing Aanrijding schade snelweg

Een verkeersongeval is vanzelfsprekend nooit leuk, maar een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Op het eerste gezicht lijkt de schadeafwikkeling een eenvoudig proces na een auto-ongeluk, maar zenuwen en adrenaline kunnen de besluitvorming kort na een incident beïnvloeden. We geven enkele tips wat je moet doen bij een ongeluk.

Je vraag er natuurlijk niet zelf om, maar een ongeluk kan je overkomen. Altijd op een ongelegen moment en onverwacht. We geven hier tips over wat je moet doen bij een ongeluk. Kalm blijven en de dingen stap voor stap doen, kan de druk verlichten en het gegeven scenario hanteerbaarder maken. Doe er je voordeel mee.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Controleer jezelf en anderen

Als eerste reactie bij een ongeluk is het logisch om je zorgen te maken over je auto en de schade die eraan is toegebracht, maar controleer altijd eerst jezelf, eventuele passagiers en andere partijen. Jouw en hun gezondheid is belangrijker dan die van je auto.

Maak de omgeving zo veilig mogelijk

Zorg ervoor dat de auto stilstaat en dat de alarmlichten aan zijn als dat nog mogelijk is. Dat is van vitaal belang om andere bestuurders te waarschuwen en jou veilig te houden. Meestal sta je met een ongeluk op een potentieel gevaarlijke positie waardoor het inschakelen van de alarmlichten noodzakelijk is. Het is zelfs een overtreding om dit niet te doen.

Bel hulpdiensten

Als er gewonden zijn, hoe klein ze ook lijken, is het raadzaam om zo snel mogelijk 112 te bellen. Je ziet verwondingen niet altijd en een snelle check kan het verschil maken tussen een goed herstel of een lange weg om weer beter te worden.

Houd je bij de feiten

Houd je op bij de feiten als je met anderen spreekt. Dat mag wat ‘koud’ klinken in een heftige situatie. Het lijkt misschien natuurlijk om je excuses aan te bieden aan de andere partij die bij het ongeval betrokken was. Het kan echter worden opgevat als een schuldbekentenis, zelfs als het niet jouw schuld was.

Blijf kalm

Het is normaal om direct na een ongeval en zelfs de dagen daarna in shock te zijn. Probeer kalm te blijven en doe het rustig aan. Hoe rustiger je bent, hoe beter je in staat bent om met de situatie om te gaan.

Noteer contactgegevens

Idealiter vul je bij het ongeval ook het schadeformulier in. Dat kan ook via een app. Bij een zwaarder ongeval lukt dat wellicht niet. Dan is het handig om na een ongeval in ieder geval de contactgegevens uit te wisselen. Geef die informatie ook door aan je verzekeringsmaatschappij. Noteer het merk, model en kenteken van het (de) betrokken voertuig(en), evenals eventuele getuigen. De tijd, datum en locatie van het ongeval zullen ook helpen om verzekeraars een beter beeld te geven van wat er is gebeurd.

Gebruik je telefoon voor bewijs

Maak foto's van het tafereel, de schade aan de betrokken voertuigen en hun positie op de weg. Deze kunnen aan verzekeraars en zelfs de politie worden gegeven om te helpen beoordelen wie de schuldige was van het ongeval en hoe het verder is verlopen.

Neem contact op met de verzekeraar

Dit gebeurt al bij het invullen van de schademelding app. Gebruik je een formulier, stuur het dan zo snel mogelijk op. Bel de verzekeraar ook zodra dit mogelijk is. Als je bijvoorbeeld recht hebt op een uitkering of vervangende auto, dan verloopt dit proces sneller. Als een berger je auto naar een depot brengt en later naar een schadeherstelbedrijf krijgt je verzekeraar al een melding. Bij een kleinere schade moet je uiteraard zelf je verzekeraar bellen.

Wat kost de autoverzekering?

Kenteken
Independer