Deze valkuilen van je autovakantie wil je vermijden

Vakantiefile (foto ANP)

Reizen naar het buitenland met de auto is opnieuw een belangrijke vakantiebesteding voor Nederlanders. Maar voordat je begint, moet je voorzorgsmaatregelen nemen om gevaarlijke en dure valkuilen voor je autovakantie te voorkomen. 

Pandemie? Reisbeperkingen? Vakantie op je balkon? Het is allemaal voorbij. Gelukkig! De reiswereldkampioenen zijn terug na de corona-pauze. Volgens een ANWB-onderzoek gaat 62 procent van alle automobilisten met de auto op vakantie. Op de eerste plaats staat Denemarken vanwege Legoland. Dit land wordt gevolgd door Italië en Oostenrijk. Frankrijk, gedoodverfd als populaire bestemming voor autoreizen, staat op een vierde plaats. Kroatië is op de vijfde plaats een snelle stijger in populariteit. 

Hieronder vind je enkele tips voor het rijden in het buitenland en waar autovakantiegangers op moeten letten. 

1. Mobiliteitsgarantie 

Autofabrikanten bieden een meerjarige mobiliteitsgarantie op nieuwe auto's. Die garantie geldt ook in het buitenland en kan worden verlengd als de auto in de erkende werkplaats van dat merk wordt onderhouden. Naast pechhulp en sleepservice kunnen ook andere diensten zoals vervangende auto's, hotelaccommodatie en voertuigvervoer zijn inbegrepen, afhankelijk van de fabrikant. Sla voor de exacte details in jouw situatie de voorwaarden na. Ook als je een auto privé of zakelijk least, profiteer je van deze service. Zelf toegebrachte storingen en schade door ongevallen zijn niet gedekt. 

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

2. Groene verzekeringskaart 

Die is nu vaak wit en heet officieel de ‘International Insurance Card for Road Transport’ (IVK). Vroeger was het verplicht, maar tegenwoordig is het pas echt verplicht in sommige (Oost-Europese) landen. Het is een bewijs van aansprakelijkheidsverzekering voor je auto, vereenvoudigt grensovergangen en beschermt verkeersslachtoffers na een ongeval. Een all-risk verzekering is niet inbegrepen. Als je de IVK niet bij je hebt, moet je een speciale grenspolis aanschaffen. Die dient als bewijs van verzekering in het betreffende land. Kosten: tot een paar honderd euro.  Soms heeft je aanhanger een eigen verzekeringsbewijs nodig.

3. Europees schadeformulier 

Dit hoort in elk dashboardkastje: het Europese schadeformulier. Het bevat invulvakken in verschillende talen. Dit maakt het gemakkelijker om taalbarrières te overbruggen tussen de andere partij die betrokken is bij het ongeval en de politie. Het kan door de betreffende verzekeringsmaatschappij op papier worden aangevraagd of kan worden gedownload op internet, bijvoorbeeld via Independer. Je kunt ook de app voor de schademelding gebruiken. Tip: check je routebeschrijving. Voor het land van bestemming en de landen waar je doorheen reist, druk je kopieën af in de respectieve nationale taal. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

4. Alarmcentrale van je autoverzekeraar 

Houd ook het nummer van de alarmcentrale van je autoverzekering bij de hand. Vaak staat dat al op het schadeformulier als dat door jouw verzekeraar is afgegeven, of op het verzekeringsbewijs. 

5. Autoclub 

Als je lid bent van een autoclub, geniet je vaak ook uitgebreide bescherming tegen pech en ongevallen wanneer je naar het buitenland reist. In tegenstelling tot de mobiliteitsgarantie is er meestal geen werkplaatsverplichting. Daarnaast geldt de bescherming voor elke auto die door het lid wordt bestuurd.  

6. Verzekering huurauto 

Let op: Als je een huurauto in het buitenland hebt, moet je op de kleine lettertjes letten. De dekkingsbedragen van de verzekeringsmaatschappijen daar zijn afhankelijk van de lokale omstandigheden en zijn vaak aanzienlijk lager dan in ons land. Bij veel verhuurders kun je de verzekering al goed – en allrisk – regelen. Dan weet je gelijk dat je alle aanbiedingen die je ter plaatse krijgt kunt negeren: die zijn dan gewoonweg overbodig.  

Van onze partner
Ontdek het beste van shopping en entertainment!
Gratis en snelle bezorging van miljoenen producten, onbeperkt streamen van exclusieve series, films en meer voor slechts €2,99 per maand. Kies nu voor Amazon Prime en profiteer van de voordelen! Je krijgt daarbij ook onbeperkte online opslag van je foto’s.

7. Alcohollimieten in het bloed 

In veel reislanden gelden veel strengere alcoholregels, bijvoorbeeld in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië geldt de grens van 0,0 promille. In Polen, Estland, Noorwegen en Zweden is dat 0,2 promille. Voor beginnende bestuurders gelden in het buitenland vaak speciale limieten. Bestuurders die zich daar niet aan houden riskeren zware boetes, tot en met inbeslagname van de auto.  

8. Tol- en milieuvignetten 

In belangrijke bestemmingen en transitlanden zijn er snelweg- en/of congestieheffingen. Als je niet het benodigde vignet koopt, kan dat tot een hoge boete leiden. In Oostenrijk bijvoorbeeld in extreme gevallen met maximaal 3000 euro. Let ook op de milieuvignetten die je moet hebben. Die kunnen in een land ook lokaal of regionaal vereist zijn. Vooral Frankrijk kent verschillende gebieden waar je plotseling voor een bord kunt staan dat je in een milieuzone komt waar je een vignet moet hebben. Vraag ze op tijd aan, zodat je het bij vertrek op de ruit hebt zitten. 

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

In deze landen is de groene kaart verplicht

Iedereen die de Balkan oversteekt op weg naar Griekenland of Turkije of ondanks de Oekraïne-oorlog naar de Zwarte Zee wil, moet de IVK (zie bovenaan) bij zich hebben. In Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië, Moldavië en het Aziatische deel van Turkije is het verplicht. Het is ook verplicht voor autoreizigers die naar Oekraïne reizen, bijvoorbeeld als onderdeel van een hulpkonvooi. Het wordt ingewikkeld voor landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Iran en Marokko hebben zich bijvoorbeeld bij de overeenkomst aangesloten, maar een aantal verzekeringsmaatschappijen sluit nog steeds autoverzekeringsdekking uit. Hetzelfde geldt voor Azerbeidzjan en Tunesië. Dit is te herkennen aan de doorgestreepte landafkorting op de kaart. Andere aanbieders zoals Allianz bieden daarentegen bescherming voor bijvoorbeeld Marokko. Verzekeraars raden ook aan om de kaart mee te nemen voor Groot-Brittannië (Brexit), Italië, Kosovo en Servië. Controleer dan ook de bestemming en IVC-dekking van de landen waar je doorheen gaat met je eigen autoverzekering.