Volvo V50
Liever de diesel
- Arie Blokland
- Eerste rijtest
Natuurlijk zaten we meteen achter het stuur van de supersnelle T5 tijdens de introductie van de nieuwe Volvo V50. Pas de volgende dag hadden we oog voor de 2.0D. En we moeten ruiterlijk toegeven dat die diesel veel meer indruk op ons heeft gemaakt.
T5. U weet wat dat betekent bij Volvo. Veel pk's en een behoorlijke partij koppel. Daar zijn wij dol op, dus stonden we vooraan om tijdens de introductie van de V50 een sleutel van een T5 AWD te bemachtigen. Die kun je vervolgens in je zak houden om de portieren te openen en de 2.5-liter 5-cilinder te starten. Keyless Drive heet dat.
Over geasfalteerde en gravelwegen rond het Zuid-Spaanse Estepona zijn we vervolgens lekker aan de slag gegaan met de topper uit Volvo's sportswagon-programma. Het plezier werd helaas getemperd omdat we een T5 met automatische versnellingsbak uit de rij hadden gepikt. Technisch is er eigenlijk niets mis met de vijftraps automaat. Zoals alle automaten werkt hij wanneer de techniek het nodig acht en niet als de bestuurder het wil. De automaat is uitgerust met een adaptief schakelpatroon. Dat betekent dat hij zich aanpast aan de rijstijl van zijn bestuurder. Wilt u sportiever rijden, dan gaat de bak sneller schakelen. Wie zelf wil bepalen in welke gang er gewerkt moet worden, kan de pook in manuele stand zetten. Het werkt goed. Wie echt de nadruk op de eerste lettergreep van sportswagon wil leggen, wordt echter enigszins teleurgesteld. Het gaat gewoon niet snel genoeg. Geef ons maar zo'n zelfde auto met de zestraps handbak uit de S60 R en de V70 R. Dat biedt veel meer rijgenot. Dan kun je, naar wij hebben ervaren, ook veel meer halen uit de vierwielaandrijving. Kortom, we gingen na de eerste dag toch tevreden slapen.
Nieuwe dieselmotor
We sliepen goed, maar wel met het vooruitzicht dat we de volgende dag met de diesel de weg op moesten. Want daarover wilt u uiteraard ook lezen. Ach ja, het leven van een autojournalist gaat niet voortdurend over rozen. De nieuwe 2-liter turbodiesel van Volvo komt voort uit de samenwerking van Ford en PSA (Peugeot/Citroën). Hij is als eerste gemonteerd in de Focus C-Max en zal binnenkort ook in de Peugeot 307 zijn opwachting maken. Volvo heeft deze motor zelf wel helemaal aangepast voor de V50. De vierpitter perst er 136 pk uit. Dat is bijzonder aardig, maar een koppel van 320 Nm (gelijk aan de T5) spreekt veel meer tot onze verbeelding.
En dan komt de grote verrassing. Omdat we in een lichtblauwe auto zijn gestapt, weten we zeker dat we in een diesel zitten. Je moet echter goed luisteren om dat te kunnen horen. Zeker als de motor warm is, vervaagt het dieselgeluid bijna volledig. Maar dan de kracht waarmee deze moderne zelfontbrander de sportswagon doet voortsnellen… Is dit een wagon of een sportwagen? Werkelijk fantastisch zoals hij er vandoor gaat. De toerenteller herinnert je eraan dat je tussen de 4.000 en 4.500 tpm moet overschakelen. Veel eerder dus dan in een auto met benzinemotor, maar de power die uit het vooronder komt, is werkelijk imposant. In elke versnelling pakt de Volvo-Ford-PSA-krachtbron met verrassend gemak op en trekt hij de bijna anderhalve ton zware Zweed door naar hogere snelheden. Geloof het of niet, collega's (van andere media) hadden in een T5 moeite om ons bij te houden en spraken eveneens hun bewondering uit voor de 2.0D.
Sportieve zesbak
Grote steun bij het sportieve karakter van de V50 diesel is de geweldige handbak met 6 versnellingen. Die zou in menige, echte sportwagen niet misstaan. Het lijkt wel een close-ratiobak, zo goed als de gangen op elkaar zijn afgestemd. De bediening is heel direct en de schakelwegen zijn zeer kort. Het is werkelijk een genot om met deze auto te rijden en hij doet de type-aanduiding sportswagon zonder meer eer aan.
Zelfs afgezien van het prijsverschil en het aanmerkelijk voordeligere brandstofverbruik kiezen we voor de Volvo V50 2.0D. Dat is onze topper.
Kiek van der Wall, algemeen directeur van Volvo Cars Nederland B.V., denkt in 2004 4.350 exemplaren van de V50 te verkopen in Nederland. Daarvan verwacht hij dat het aandeel diesels 40 procent zal zijn. Kiek heeft in de afgelopen jaren bewezen goed inzicht te hebben in de automarkt. Toch durven wij deze expert nu al tegen te spreken. De V50 wordt zonder meer een succes. Maar het aantal diesels zal zijn verwachtingen zeker overtreffen. Eigenlijk hebben wij een beetje spijt dat we overeen zijn gekomen om in de AutoWeek-duurtestgarage een V50 met 2.4 benzinemotor onder te brengen. Die is echter eerder leverbaar en we willen niets liever dan snel een V50 in ons wagenpark opnemen. Volgende maand komt ie al.
Nederlands design
Die V50 willen we natuurlijk omdat hij zo nieuw is. Maar ook omdat hij zo Nederlands is. Want deze Zweedse auto, die onder het bewind van het Amerikaanse Ford wordt gebouwd in het Belgische Gent, is ontworpen onder leiding van Fedde Talsma, platform chief designer Volvo Cars. Talsma heeft de ronde vormen doen terugkeren in de nieuwe generatie Volvo's. Hij is van oorsprong Fries en getogen in de provincie waar watersport hoog in het vaandel staat. Dus ligt het hoogstwaarschijnlijk daaraan dat de nieuwe Volvo van bovenaf gezien op een boot lijkt. De hoeken zijn afgerond. De voor- en achterkant van de auto zijn smaller dan het middelste deel. Zoals bij een boot.
Veel verschil met de S40 is er nauwelijks. Over het interieur van de nieuwe Volvo V50 kunnen we kort zijn. Het ziet er strak, netjes en overzichtelijk uit. Precies zoals in de sedan. De kenner is uiteraard al opgevallen dat de V50 een andere grille heeft, met staande spijlen. Verder moet je heel goed zoeken om afgezien van de doorgetrokken achterlijn verschillen met de S40 te ontdekken.
Vanaf heden kan de V50 worden besteld met de 2.5 benzinemotor (zoals in de modellen T5 en T5 AWD), 2.4 en 24i benzinemotoren en met de 2.0 diesel. Later dit jaar komt er een 1.8 benzinemotor bij en in het voorjaar van 2005 wordt het gamma gecomplementeerd met een 1.6-liter dieselmotor. Wij zouden daar niet op wachten en snel een V50 2.0D bestellen. Ook in de lease zal dit model ongetwijfeld een topper worden.