Volkswagen Transporter TDI – 2003 – 435.897 km - Klokje rond

Tot camper omgebouwde schildersbus Freddy behoeft aandacht

49 reacties

Video

Op het werk heeft ze het al geregeld: vanaf mei drie maanden met vakantie met de camper, deze VW T5 van 2003 met 435.000 op de klok. Maar… gaat die auto dat nog wel redden? Dus een uitgebreide vakantiecheck!

Schildersbus

Petje af voor de 27-jarige Babet Koppers uit het Friese Suawoude. Ze had voor zichzelf iets bedacht en ging ervoor. “Ik hou ervan om het avontuur op te zoeken, de hort op te gaan. Dus bedacht ik om een bus te kopen, er een camper van te maken en er daarmee op uit te gaan.” En precies zo ging het. Babet ging online op zoek naar een betaalbare bus en vond een oude VW T5 die net online was gezet. Ze belde de eigenaar, ging kijken en sloeg meteen toe. “Hij was niet duur en ik had een goede klik met de verkopende partij. Die man heet Freddy en gebruikte als schilder de bus voor zijn werk. Hij vond het tof dat zijn bus nog een bijzonder tweede leven werd gegund, door mijn plannen.”

Met behulp van veel filmpjes op internet ging Babet aan de slag. Haar bus, die ze Fred doopte, werd geschorst en gestald in de tuin. Samen met haar vader Dick begon Babet het interieur te transformeren tot camper. “Ik heb decorbouw gestudeerd en dat hielp wel. En mijn vader Dick komen heel veel credits toe, die is reuze handig”, kijkt ze terug. Om je dieselbus een camper te mogen noemen en daardoor een laag tarief mrb te betalen, moet de vierwieler aan een aantal eisen voldoen. Bijvoorbeeld dat je erin moet kunnen staan, en er een bed in moet zitten. “Dat staan is een lastige, dat heb ik uitbesteed. Want een hefdak maken van het dak van de Transporter, dat ging me net even te ver.” Die klus kostte Babet twaalfhonderd euro. Het was meteen ook de grootste kostenpost, want de rest werd met minimale kosten in elkaar gezet, zoals de keuken en het bed.

“Het is allemaal heel basic”, vertelt Babet tijdens de rondleiding van twintig seconden door haar camper. Ondanks de beperkte ruimte heeft ze er toch iets gezelligs van weten te maken. Er hangen zelfs gordijntjes in.

Odin rijdt mee

Toen de camper vorm had gekregen, zette Babet een testweekend in, naar Duitsland. “Dat pakte goed uit en toen heb ik hem laten keuren door de RDW om als camper geregistreerd te worden.” Het was een hamerstuk middels een korte, kritische inspectie. En weg was ze. Inmiddels is de kaart van Europa aan de binnenkant van de achterklep van de camper al aardig ingekleurd. “Dat zijn de landen waar ik met Fred al ben geweest, soms alleen, soms samen met mijn partner Jeroen, maar sowieso altijd met onze hond Odin. Als ik onderweg ben in de VW, ligt hij naast me."

En ‘s nachts kruipt de Friese stabij (met een kwart Berner senner erin) ook gezellig bij zijn vrouwtje. Want dat is wel een dingetje: er zit geen verwarming in de camper. Dus 's nachts wil het weleens erg fris zijn. “Het is een beetje een survival, dat kamperen met Fred. We zijn dan ook meer mooiweer-kampeerders geworden, want je moet echt buiten leven. Binnen is het te krap.” Toch is dit het wel voor Babet. “Deze manier van vakantievieren is wat ik wil, en Fred is hopelijk een opmaat naar een wat grotere camper, met meer binnenruimte. Maar eerst drie maanden door Europa!”

Voordien moet er nog wel wat gebeuren, zo blijkt tijdens de keuring van Tim van Carrec. En die verplichte apk komende juni wordt ook een onneembare hindernis in de staat waarin Fred op dit moment verkeert. “Daar was ik wel een beetje bang voor, er mankeert best wel wat aan”, zegt Babet.

Tim: “Er is een concreet risico dat je onderweg met deze auto stil komt te staan en dat zit hem in de aandrijfas die veel te veel speling heeft op de spiebanen. Dat is een bekende ouderdomskwaal van deze auto’s. Het gaat geheid gebeuren en dan sta je stil. Daar moet meteen iets aan gebeuren.”

Maar er is nog veel meer als je de lange lijst van geconstateerde gebreken doorneemt … Kan dit nog wel verantwoord door Europa?

Niet zonder een aantal dingen vooraf aan te pakken, luidt het antwoord. Dus voor de keuring moet er sowieso geïnvesteerd worden in banden en de aandrijfas. Ook roest wordt een probleem. Daarnaast de gordel, de tankdop, de handrem en de kentekenverlichting. Maar veel van de gevonden punten kunnen ook nog wel even wachten.

Babet is wel van plan om die investeringen te doen en gaat bij thuiskomst meteen een offerte aanvragen bij de garage. “De bus is behalve mijn vakantie-auto ook mijn dagelijkse vervoermiddel. Dus die investering vind ik wel de moeite waard. En in die rondrit door Europa heb ik nog wel vertrouwen.”

Eigenaar Volkswagen Transporter

Naam: Babet Koppers
Bouwjaar:
1998
Woonplaats:
Suawoude
Beroep:
ambulant begeleider in de zorg
Eerste auto:
Toyota Starlet
Vorige auto:
Toyota Yaris
Wat zou je veranderen aan de auto?
‘Draaistoelen voorin en een zonnepaneel.’
Langste reis met deze auto?
‘Naar de Pyreneeën in 2024.’

Onderhoudshistorie

435.000 km, thermostaat expansietank, flens
408.000 km, achterlicht, apk, remschijf
396.000 km, buitenspiegel
381.000 km, waterpomp
381.000 km, brandstoffilter
367.000 km, slot zijdeur
367.000 km, dynamo, koelvloeistoflekkage, thermostaat

Wat mankeert er aan de Volkswagen Transporter?

  • Gordel linksvoor is beschadigd
  • Recirculatieknop werkt niet
  • Radio werkt niet
  • Flinke bonk in de aandrijflijn
  • Onderstel rammelt, bonkt en kraakt
  • Ook het klapdak kraakt
  • Lampje van de portierwaarschuwing knippert tijdens het rijden
  • Handrem werkt nauwelijks, rechts blijft hangen
  • Kentekenverlichting werkt niet goed
  • Koplampen zijn minimaal verweerd
  • Tankdop is niet origineel en sluit niet vloeistofdicht af
  • Koelvloeistofbuis onder de motorkap heeft veel roest (voorop de motor)
  • Van de rechter koplamp ontbreekt het koplamp kapje
  • De originele claxon hangt nog onder de auto, maar is afgekoppeld. De nieuwe is hiertegen aangeschroefd
  • Aandrijfas en as-stomp rechts hebben veel speling op de spiebanen
  • Veel roest op diverse plekken. Dorpel linksvoor heeft een flink gat
  • Alle draagarmrubbers zijn in slechte staat. Met name de achterste draagarmrubbers van de voorwielophanging
  • Voorste motorsteun is afgescheurd. Achterste heeft veel speling
  • Vettigheid bij intercooler aansluiting linksvoor
  • Uitlaatdemper buitenmantel laat los en valt bijna van de uitlaat af
  • Veerschotelrubbers achter zijn vergaan
  • Stabilisatorstangrubbers achter zijn vergaan
  • Remslangen achter vertonen droogtescheurtjes
  • Reservewiel heeft een te lage bandenspanning of is lek
  • Hitteschild achter boven de achterdemper hangt los
  • Binnenste ashoes rechtsvoor lekt minimaal
  • Stofhoes van de schokdemper rechtsvoor hangt los
  • Achterbanden zijn oud (2015) en vertonen droogtescheuren tot op het canvas

De mening van Carrec Technocenter

“Aan deze auto is al jaren alleen het absoluut noodzakelijke gedaan. Dit is goed te merken zodra je wat slechter wegdek tegenkomt en het onderstel aan alle kanten rammelt. Omdat er ook een aantal afkeur- en veiligheidspunten bij zitten en ik een groot risico zie om te stranden krijgt deze auto een duim naar beneden.”

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (49) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum