Test: Welke zijn de beste vierseizoenenbanden 225/45R17?
Grip onder alle omstandigheden
- Dierk Möller en Henning Klipp, vertaling en bewerking Albert-Jan Cornelissen
- FOTO'S AutoBild
- Bandentest
Vierseizoenenbanden worden niet alleen populairder, maar ook steeds beter. Wat kunnen de nieuwste modellen vierseizoenenbanden 225/45R17 en voor wie zijn ze een aan te raden alternatief? We hebben het getest.
De keuze van de juiste banden is cruciaal voor de veiligheid van je auto. Een korte remweg, een nauwkeurig rijgedrag en een goede grip zorgen voor vertrouwen en rijplezier voor de bestuurder. Natuurlijk spelen ook de aanschafprijs, de verwachte levensduur en het verbruik van dure brandstof een belangrijke rol. Vooral vanuit economisch oogpunt is de vierseizoenenband onverslaanbaar en dat is gelijk de belangrijkste reden voor zijn toenemende populariteit. Omdat je ze het hele jaar door kunt gebruiken, hoef je de banden niet te wisselen en hoef je dus ook geen tweede set banden en wielen aan te schaffen. Dat de rijveiligheid niet in het gedrang komt, bewijzen onze rijtests in de zon, in de regen, op sneeuw en op ijs. In alle seizoenen dus. In deze test gaan we op zoek naar de ultieme allrounder.
Remtest op nat en droog wegdek
Alle kandidaten die we undercover hebben gekocht van onafhankelijke dealers moeten zich eerst kwalificeren voor het eigenlijke hoofdonderdeel van de test door te slagen voor een remtest. Hiervoor maken we met elke band meerdere keren een noodstop op een speciaal meetcircuit, met een beginsnelheid van 100 km/h op zowel nat als droog wegdek (gemiddeld tien remacties per keer). Alle resultaten vind je in de tabel die je kunt downloaden bij dit artikel. Alleen de banden met de beste remweg op nat en droog wegdek (de eerste zestien, in de tabel aangegeven met de groene cijfers) gaan door naar de finale. De geel gemarkeerde banden zorgen al voor een langere remweg en komen dus in de tweede divisie terecht. De rood gemarkeerde banden in de tabel kun je maar beter links laten liggen, omwille van je eigen veiligheid. Ter vergelijking en als benchmark voor de testdisciplines in zomerse en winterse weersomstandigheden hebben we bij alle tests ook een zomerband en een winterband meegetest.
Alle banden in de remtest
Deze vierseizoenenbanden zijn opgenomen in de eerste test. De banden die kwalificatie ‘goed’ op dit onderdeel kregen, gaan door. Je vindt de resultaten in de tabel die in het PDF staat die je gratis kunt downloaden. De banden staan hier op aflopende volgorde van hun remprestatie.
- Bridgestone Turanza All Season 6
- Michelin CrossClimate 2
- Pirelli Cinturato All Season SF2
- Vredestein Quatrac
- Continental AllSeasonContact 2
- Falken EuroAll Season AS220 Pro
- BFGoodrich Advantage All Season
- Kleber Quadraxer 3
- Nexen N’Blue 4Season 2
- Firestone Multiseason 2
- Dunlop Sport All Season
- Goodyear Vector 4Seasons Gen-3
- Hankook Kinergy 4S² (H750)
- Ceat 4 SeasonDrive+
- Kumho Solus 4S HA32
- Toyo Celsius A S2
- Minerva All Season Master
- Lanvigator Catchfors A/S
- Barum Quartaris 5
- Linglong Grip Master 4S
- Yokohama BluEarth-4S AW21
- Kormoran All Season
- A Plus A909 All Season
- Headway PSM01 4 Seasons
- Tracmax X-Privilo Trac Saver
- Sava All Weather
- Tourador X All Climate TF1
- CST Medallion All Season ACP1
- Fulda MultiControl
- Tomket Allyear 3
- Hi y All-Turi 221
- LeaoI-Green All Season
- Atlas Green 4S
- Goodride All Season Elite Z-401
- Black ArrowAll Season Dart 4S
Testonderdelen op sneeuw
Het is duidelijk dat de winterband de maatstaf is bij het rijden onder winterse omstandigheden. De vierseizoenenkandidaten die meer zijn gericht op gebruik in de winter, vooral de vernieuwde Michelin CrossClimate 2, presteren echter bijna net zo goed op sneeuw en ijs. Bij het wegrijden op gladde hellingen of ijzige kruisingen kun je op alle kandidaten vertrouwen, zoals de tractiewaarden laten zien, vooral in vergelijking met de zomerband. Er zijn echter duidelijke verschillen te zien wat betreft de geschiktheid op besneeuwde hellingen; met een overtuigende zijwaartse grip zorgen vooral de kandidaten van Michelin, Bridgestone en Kleber voor veiligheid en vertrouwen. De kandidaten van Ceat, Falken, Toyo en Nexen stellen daarentegen teleur, met aanzienlijk minder zijwaartse grip en langere remafstanden.
Testonderdelen op nat wegdek
De Volkswagen Golf die we als testauto hebben ingezet, stelt hoge dynamische eisen aan de banden. Des te verrassender is het dat de Bridgestone Blizzak LM005 zich perfect staande kan houden tijdens het remmen en op het natte circuit. Hij eindigt zelfs vóór de zomerbanden die als benchmark dienen. De Observe 944 van Toyo is daarentegen niet echt in zijn element op nat wegdek. Het ontbreekt aan een goede zijwaartse grip zonder betrouwbare zijdelingse controle en op het moment dat de achteras uitbreekt, laten de Speed-Grip 5 van Semperit en de lowbudgetband van een onbekende fabrikant die als ‘afschrikmiddel’ deelnam aan deze test ook geen aanbevelenswaardige indruk achter. Als er gevaar dreigt door aquaplaning biedt Hankooks uitgebalanceerde Winter i*cept evo³- band de grootste veiligheidsreserves.
Testonderdelen op droog wegdek
Bij het remmen op droog wegdek wordt bij vierseizoenenbanden nog steeds het kaf van het koren gescheiden. De zachtere rubbersamenstelling en het grote aantal kleine inkepingen in de profielblokken, die voor een goede tractie op ijs en sneeuw moeten zorgen, staan een kortere remweg bij zomerse temperaturen in de weg. Zelfs de best remmende banden in deze test hebben ten opzichte van de eveneens geteste zomerband twee meter extra nodig om tot stilstand te komen bij een gesimuleerde noodstop met een beginsnelheid van 100 km/h, en onderaan de tabel laten de banden maximaal 6,50 meter aan waardevolle veiligheidsreserves liggen. Op provinciale wegen zijn de allrounders daarentegen helemaal in hun element en volgens onze testrijders zorgen met name de Vredestein Quatrac, de Kumho Solus 4S en de Kinergy 4S2 van Hankook voor een sportief rijgedrag.
De kosten van de vierseizoenenbanden 225/45R17
Naast de aankoopprijs bepalen de rolweerstand en vooral de levensduur de positie van een band als het gaat om kosten. Met een indrukwekkende verwachte levensduur laat de nieuwe N’Blue 4Season 2 van Nexen zijn concurrenten ver achter zich op dit vlak. Daar staat tegenover dat die band niet echt goed presteert op sneeuw en nat wegdek. De zege gaat in dit hoofdstuk daarom naar de Kinergy 4S2, de uitgebalanceerde allrounder van Hankook. Opvallend: goedkope banden kunnen onder de streep toch slechter presteren dan de banden van de duurdere premiummerken, zoals de twee kandidaten van Falken en Firestone duidelijk laten zien.
Milieuvriendelijkheid vergeleken
In onze maatschappij, die afhankelijk is van mobiliteit, kan milieuvervuiling door autoverkeer niet zomaar worden uitgebannen. Echt milieuvriendelijk individueel vervoer zal er niet komen, zelfs niet met de overstap naar de veelgeprezen e-mobiliteit. Toch doen bandenfabrikanten veel inspanningen om de milieueffecten van de productie en het gebruik van banden geleidelijk te verminderen. Natuurlijk mogen de bereikte veiligheidsnormen op het gebied van aquaplaning of remafstanden daarbij niet worden verlaagd, veiligheid heeft altijd prioriteit in het wegverkeer. Bandenslijtage, brandstofverbruik, grondstoffenverbruik bij de productie van banden en hun geluidsproductie: we hebben de kandidaten uit onze vierseizoenenbandentest geanalyseerd op deze criteria en ze beoordeeld volgens een puntensysteem (zie de tabel onderaan deze pagina). Bandenfabrikanten Michelin en Nexen scoren de meeste punten bij dit testonderdeel, hun vierseizoenenbanden CrossClimate 2 en N’Blue 4Season 2 komen bij dit testonderdeel als winnaars uit de bus.
Top-5 vierseizoenenbanden 225/45R17
In de tabel die je kunt downloaden zie je de resultaten van alle banden. De top-5 banden haalden allemaal de kwalificatie ‘Uitstekend’.
- Michelin CrossClimate 2
- Continental AllSeason Contact 2
- Bridgestone Turanza All Season 6
- Vredestein Quatrac
- Pirelli Cinturato All Season SF2
Uitgebreide resultaten en grafieken
Alle resultaten zijn ook weergegeven in grafieken, net als een overzicht van alle banden en hun prestaties. Deze kunnen we niet op de webpagina tonen maar je vindt die in het PDF dat je op deze pagina kunt downloaden.
Prijsvergelijker
Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op banden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van zestien verschillende bandenaanbieders. Ook zijn hier de uitslagen van alle bandentests van de afgelopen 9 jaar terug te vinden.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Oordeel
Vierseizoenenbanden zijn een veilig en kostenbesparend alternatief, vooral voor kleine en compacte auto’s. Ze zorgen dat je kunt blijven rijden op sneeuw en ijs, ze voldoen aan de eisen die bijvoorbeeld in Duitsland aan winterbanden worden gesteld (sneeuwvloksymbool) en ze zorgen er bovendien voor dat je niet steeds banden hoeft te verwisselen. Het is echter niet al goud wat er blinkt, vooral niet bij de steeds populairder wordende allround talenten. Slechts vijf van de 35 kandidaten kregen het predicaat ‘voorbeeldig’, drie keer kenden we de beoordeling ‘goed’ toe.
Lees ook
Test: Dit zijn de beste vierseizoenenbanden maat 235/65 R17
Wat is een all-seasonband of vierseizoenenband?
Hebben vierseizoenenbanden minder snel last van aquaplaning?
Winterbanden of een all-seasonband?
Duur en gevaarlijk: verplichte uitleg bandenlabel massaal genegeerd
Lezersreacties (29) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.