Test: Subaru Crosstrek - 'Op veel onderdelen goed, maar helaas duur'
Begin 2024 leverbaar
In Nederland mag de Subaru XV dan niet op elke straathoek staan, wereldwijd zijn er sinds 2012 al ruim 2,2 miljoen verkocht. Dit succes hoopt het merk voort te zetten met zijn opvolger, de Crosstrek. Dat continue verbeteringsproces heet in het Japans ‘Kaizen’ en tijdens deze eerste kennismaking kijken we of dat op alle fronten zijn vruchten afwerpt.
Heeft de Subaru Crosstrek ook vierwielaandrijving en een boxermotor?
Subaru is vooral trots op zijn eigenzinnige karakter en dat betekent eeuwige trouw aan de boxermotor en permanente vierwielaandrijving. Het is een merk dat gedreven lijkt door ingenieurs, wat in deze tijd tamelijk uniek is. Ja, inmiddels staat elektrificatie op het menu, want het zal wel moeten om te kunnen overleven. Verder hebben de ontwikkelaars van Subaru zich ingespannen om alle componenten verder te perfectioneren, een proces dat continu doorgaat.
Voel je dat perfectionisme?
Zeker. Dat voel je al na de eerste kilometers achter het stuur van de Crosstrek. Die leggen we niet op asfalt af, maar op een parcours dat is aangelegd om hardcore terreinauto’s op hun merites te beoordelen. Dat begint met een paar onschuldige heuveltjes en daarna een lang recht stuk over een onverharde weg. De snelheid loopt op naar 80 km/h en in de binnenspiegel verrijst een enorme stofwolk. Het onderstel en de besturing blijven ijzig stil en rustig en het geluid van de opspattende steentjes is nauwelijks hoorbaar. Daarna klimmen we naar boven en stoppen we voor een extreem steile, verharde afdaling: 45 graden. Als je ervoor staat, lijkt het bijna loodrecht omlaag te gaan en het is dat de instructeur zegt dat we naar beneden kunnen, anders had ik absoluut rechtsomkeert gemaakt. Dan is het een kwestie van de rem loslaten en de techniek doet de rest. Beheerst en zelfverzekerd rolt de Soeb bergafwaarts.
Dat is toch volstrekt irrelevant voor ons in het geasfalteerde polderlandschap waar we wonen?
Klopt, maar dat weerhoudt hele volksstammen er ook niet van om een SUV te kopen. Hoe dan ook, het zegt veel over de capaciteiten en de bouwkwaliteit van de Crosstrek. Met name over dat laatste hoef je Subaru namelijk niets te vertellen. De auto’s van het merk lijken schier onverwoestbaar, iets waar de occasionkoper heel dankbaar voor is.
Wat merk je van de elektrificatie?
Voor de aandrijving zorgt, net als voorheen, de e-Boxer. Tussen de in lengterichting geplaatste motor en de automatische transmissie (cvt) zit een kleine elektromotor die wordt gevoed vanuit een 0,6 kWh -accu. Die geeft de turboloze viercilinder in het onderste toerengebied een beetje meer koppel en hij draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot. Die is met 174 g/km nog steeds hoog. Althans, voor Nederlandse begrippen en de daaruit voortvloeiende bpm-calculatie. Plankgas betekent een motor die direct hoog in toeren klimt en daar ook blijft. Zou er een iets zwaardere elektromotor achter hangen, dan kon je wat meer op koppel rijden en dus lager in toeren kunnen blijven. Dat lukt in de Crosstrek niet tijdens snel accelereren. Ben je wat beschaafder met je rechtervoet, dan houdt de vernuftige cvt het toerental aangenaam laag, zeker op constante snelheid.
Is de Crosstrek beter dan de Subaru XV?
Subaru geeft bij de presentatie ook hoog op over de verbeterde carrosseriestijfheid en het feit dat de koets minder overhelt. We kunnen ter plaatse de XV vergelijken met de Crosstrek en daaruit de conclusie trekken dat het geen grootspraak is. Vering en demping voelen initieel nog altijd comfortabel aan en het is zeker geen bochtenridder, maar de stabiliteit is opmerkelijk goed. Dat geldt ook voor de zetel en de zitpositie, die voelbaar beter zijn dan in de XV. Een ander stokpaardje van Subaru is het veiligheidssysteem Eye Sight, dat is verbeterd en is uitgebreid met zeven nieuwe functies. Ook dat kunnen we testen en inderdaad, de Crosstrek stopt vanaf 30 km/h keurig voor een plotseling overstekende pop of met 50 km/h voor een stilstaande auto. Het helpt in vrijwel elke denkbare situatie een ongeval te voorkomen.
Wat is er nog meer veranderd ten opzichte van de XV?
Een verbeterd infotainmentsysteem mag niet uitblijven en we moeten zeggen: het is geniaal. Het heeft een mooi groot, staand scherm, met daarin opgenomen fysieke knoppen voor de binnentemperatuur, het volume en zelfs het zoeken van een radiostation. Apple CarPlay en Android werken draadloos en de menustructuur is voor iedereen snel te doorgronden. Helaas hangt aan al dit moois een stevig prijskaartje. De XV kost nu al bijna €55.000 en ondanks de iets lagere uitstoot vrezen we dat de Crosstrek zeker niet goedkoper zal zijn. De eerste lichting staat nu op de boot, de uitlevering start begin 2024.
Had je deze auto's al gezien?
Lees ook
Subaru Outback nu vanaf bijna €80.000, ook Crosstrek duurder
Nieuwe Subaru Crosstrek Strong Hybrid heeft lange adem
Renault en Jeep overtuigen niet tijdens nieuwste NCAP-botsproeven
Nieuw voor Nederland: Subaru Crosstrek vervangt XV
Nieuwe Subaru Crosstrek is onze nieuwe XV
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (16) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.