Test: Leapmotor T03 – Stellantis’ alternatief voor Dacia Spring

Een uiterst compact Chinees EV’tje voor minder dan 20 mille. Kan dat wat zijn?

100 reacties

Video

Onder de vleugels van Stellantis lijkt de Chinese Leapmotor T03 een alternatief voor de Dacia Spring. Het kleine elektrische karretje rijdt niet onaardig en kost nog geen €20.000. Moeten ze zich zorgen maken in Roemenië?

Wat is Leapmotor?

Aan de 14 merken onder de Stellantis-paraplu is een vijftiende toegevoegd: Leapmotor, een merk dat alles in zich heeft om de pretentieloze no nonsense budgettak van het concern te worden. De Chinese autofabrikant Leapmotor is een joint venture aangegaan met Stellantis die door het leven gaat als Leapmotor International. Kort door de bocht komt het er op neer dat binnen dat samenwerkingsverband het Chinese Leapmotor zorgt voor de auto’s en Stellantis buiten China het wereldwijde verkoop- en servicenetwerk voor zijn rekening neemt.

De eerste auto waarmee we in Europa de weg op kunnen is de T03. Deze net geen 20 mille kostende compacte vierdeurs EV rijdt al sinds 2020 in China rond en lijkt een regelrecht antwoord op de Dacia Spring. De T03’s voor de Europese markt komen overigens niet uit China maar zullen in dezelfde fabriek in Polen gebouwd worden waar nu al de Fiat 500 van de band loopt.

De Leapmotor T03 is in China al sinds 2020 op de markt, hierdoor lijken alle kinderziektes er inmiddels wel uit.

Hoe compact is de Leapmotor T03?

Om een idee van de proporties te krijgen, de T03 is acht centimeter korter dan de Dacia Spring en de voor- en achteras staan twee centimeter dichter bij elkaar dan bij de Roemeense tegenstrever. Binnen die compacte afmetingen hebben ze bij Leapmotor voorin in elk geval de ruimte gevonden voor twee fatsoenlijke zitplaatsen (de zittingen zijn aan de korte kant, maar soit), althans zolang je niet veel langer bent dan 1,90 meter. Armslag en hoofdruimte heb je genoeg. Alleen met de stoel in de achterste stand had het fijn geweest wanneer het stuur ook axiaal verstelbaar zou zijn. Zolang je niet te ver hoeft, is het achterin ook prima uit te houden. Gezeten op de achterbank heb je hoofdruimte genoeg, alleen wanneer de voorstoel in de achterste stand staat drukken je knieën in de rug van degene voor je. Het achterbakje meet 210 liter (beduidend minder dan de 308 liter die achterin de Dacia Spring past), de achterbankrugleuning staat zelfs zo dicht tegen de achterklep dat er geen ruimte is voor een hoedenplank. Klap je de achterbankleuning plat, dan kun je 800 liter meenemen. Maar goed, als het moet kun je de weekendboodschappen ook gewoon op de achterbank zetten.

Wanneer je langer dan pak 'm beet 1,90 m bent wordt het krap in de T03.

Is de T03 makkelijk te bedienen?

In het interieur blijkt vrijwel alles wat je aanraakt opgetrokken uit harde plastics die de indruk wekken lang mee te gaan (dat dan weer wel). Het ziet er strak, zakelijk en keurig verzorgd uit. De bediening vraagt geen enkele gewenning. Recht voor je doet een 8-inch display dienst als instrumentarium, alle direct voor het rijden noodzakelijk informatie wordt hier helder en duidelijk op weergegeven. De weinige knopjes die er zijn vind je met name op het stuur en op de portieren. Het meeste regel je via een lekker eenvoudig te doorgronden en snel reagerend multimediasysteem waarvan het heldere 10-inch scherm vrij laag op het dashboard zit. Apple CarPlay en Android Auto zijn we niet tegengekomen in het systeem. Wel kun je een app op je telefoon gebruiken om op afstand bijvoorbeeld het laadproces aan te sturen of het interieur voor te conditioneren. Ook kun je je telefoon gebruiken als vervanger van de sleutel, via Bluetooth heeft de telefoon die je daarbij gewoon in je zak kunt laten zitten dan dezelfde functionaliteit.

Het multimediasysteem werkt snel en is vrij simpel van opzet, een voorbeeld voor de andere systemen binnen Stellantis.

Wat zijn de elektrische prestaties?

Het wagentje heeft een 37,3-kWh accupakket waarmee je volgens WLTP 265 kilometer ver komt. Niet echt grensverleggend. Maar goed, daar staat tegenover dat de T03 ook niet echt uitnodigt om er eens lekker mee naar Cote d’Azur te blazen. Nee, de stadsjungle is zijn habitat. Voor wie de bulk van zijn kilometers in geürbaniseerd gebied maakt is het prettig te weten dat de auto in de WLTP-stadscyclus 395 km ver komt. Dat betekent voor velen dat er niet dagelijks geladen hoeft te worden. En als er dan wel geladen moet worden, dan kan dat met 6,6 kW aan de wisselstroomlaadpaal of met maximaal aan de 48 kW gelijkstroomsnellader, waarbij snel in dit geval relatief is. Dat zijn geen grensverleggende getallen, maar daar staat tegenover dat de accu ook niet groot is. Bij de Dacia Spring liggen deze waarden in dezelfde orde van grootte. Volgens opgave verbruikt de kleine Leapmotor 16,3 kWh/100 km, dat is meer dan de Dacia Spring die afhankelijk van de gekozen motor 14,1 of zelfs met 13,2 kWh per 100 kilometer genoegen neemt. Maar goed, dankzij zijn grotere accupakket komt de T03 wel verder dan de 225 km die Dacia voor de Spring opgeeft.

Het laadvermogen is bescheiden, maar voor de compacte accu is het genoeg.

Hoe reageert de Leapmotor T03 op de pedalen?

Waar je bij Dacia kunt kiezen tussen twee vermogensvarianten (45 pk en 65 pk) is de T03 er slechts met één variant, maar die is wel goed voor 95 pk. Dat blijkt in de praktijk meer dan genoeg om met het 1.075 kg wegende wagentje lekker vlot door het stadsverkeer te karren. De mate waarin de motor op het gaspedaal reageert bepaal je zelf door te kiezen uit de rijmodi Eco, Comfort en Sport. In het eerste geval gaat het vrij gezapig, in het laatste geval wordt de respons iets directer en in Comfort zit het er tussenin. Ook kun je instellen hoe er op de motor geremd wordt: bescheiden, amper of nog minder. Inderdaad van one-pedal-driving is geen spraken. Op zich geen probleem, bediend met het rempedaal kwijt het remsysteem zich prima van zijn taak.

Vlot met het vewrkeer meekomen is met de kleine Leapmotor geen probleem.

Het is geen Biro, maar rijdt hij wel volwassen?

Het onderstel voelt solide aan zonder dat het oncomfortabel wordt. Bij kleine auto’s hebben veren en schokdempers nog weleens moeite oneffenheden soepel weg te werken, maar dat lijkt bij de Leapmotor allemaal in orde, hij voelt voor een A-segmentauto vrij volwassen aan. Natuurlijk helpt het dat het accupakket aan de goede kant van het zwaartepunt zit, maar het onderstel zelf is ook keurig in balans. Wetende dat het geen sportwagen is, verbaast het niet dat de besturing vrij afstandelijk is, afhankelijk van de gekozen rijmodus kan de stuurbekrachtiging zelfs dermate toenemen dat je de auto moeiteloos met één vinger door een krappe parkeergarage loodst. Het akoestische voetgangerswaarschuwingsysteem klinkt niet alleen luid van buiten, maar is ook in de auto heel duidelijk te horen. Het houdt pas op wanneer je sneller rijdt dan 30 km/h. Dan wordt het verrassend stil in de auto, de motor horen we niet en van bandengeruis is amper sprake. Over die banden gesproken: wanneer we op een rotonde met vochtig asfalt iets te veel het gas intrappen, hebben de Westlake Radial RP18e’s al heel snel moeite met het verwerken van spoor- en aandrijfkrachten. Maar geen nood voor we het weten leidt het ESP alles in goede banen. Sowieso zijn alle verplichte ADAS-systemen aan boord.

Daarnaast heeft de T03 standaard (want opties zijn er niet, je kunt alleen kiezen uit drie lakkleuren) een achteruitrijcamera, elektrische raambediening voor en achter en een glazen dak.

Leapmotor T03
Leapmotor T03Leapmotor T03Leapmotor T03Leapmotor T03Leapmotor T03Leapmotor T03Leapmotor T03Leapmotor T03Leapmotor T03Leapmotor T03

  • +Prettig onderstel
  • +Pittige ev-eigenschappen
  • -Indringend voetgangerswaarschuwingsgeluid
  • -Korte zittingen

Oordeel

4 sterren

De kleine Leapmotor T03 maakt een volwassener indruk dan we van tevoren hadden gedacht. Zeker voor zijn prijs van € 19.950 (net zoveel als de 65 pk Spring) blijkt het een pittig EV’tje.

PRIVATE LEASE Leapmotor T03

Lezersreacties (100) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.