Test: Fisker Ocean - koppendraaier met sympathieke trekjes
In elk geval anders dan Chinese EV
76 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Een gerenommeerde naam kun je het niet noemen, maar het Amerikaanse Fisker is al eerder actief geweest op Nederlandse bodem. Heeft de Ocean, de elektrische SUV van Henrik Fisker, daarmee een streepje voor op alle Chinese nieuwkomers? We zoeken het uit tijdens de kennismaking met de stoere Ocean One, de dikste uitvoering.
Henrik Fisker, wie is dat ook alweer?
Henrik Fisker, voormalig ontwerper van onder meer Aston Martin en BMW en verantwoordelijk voor dure eyecatchers als de DB9 van het Britse merk en de misschien meest wulpse BMW aller tijden, de Z8, weet hoe je liefhebber esthetisch moet behagen. Het is dan ook ongekend hoeveel koppen de Ocean doet draaien met zijn stoere proporties en opvallende lak. Helemaal in de zogenaamde California Mode, waarbij alle zijruiten, ook de kleine achter, en de achterruit plus het dak geopend zijn. Omstanders lijken het uiterlijk van de SUV te waarderen, getekend door de al jaren in de VS werkende Deen. Californië, daar heeft hij wel iets mee, en dat is ook het verhaal van het ronde logo waarvan de bovenste helft oranje is en de onderste blauw. Het staat voor de avondzon die zakt in de Stille Oceaan.
Er is nog wel wat onrust rond Fisker, hoe zit dat?
Zakelijk gezien gaat het leven van Henrik niet altijd over rozen. Zo is er nu, na een lange aanloop van vijf jaar voor de Ocean, nog onzekerheid over de toekomst van het merk Fisker. Volgens de geruchten, althans. In de voorlopig enige Nederlandse vestiging in Rotterdam zien ze het rooskleurig in, met een orderportefeuile van zeventig tot tachtig Oceans. Er wordt op termijn gedacht aan meerdere vestigingen in ons land. In 2015 ging het merk Fisker echter ter ziele, nadat het in Nederland in 2011 best succesvol de bijzondere Karma voerde. Die zag er uit als een vierdeurs sportauto, maar had de toen nog innovatieve plug-in hybrid technologie onder het aparte koetswerk. Echte kenners weten dat Fisker voor de komst van die Karma een carrosseriebouwer was die op basis van de BMW 6-serie en Mercedes SL fraaie bolides maakte als Fisker Coachbuild. Met deze Ocean wil Fisker doorpakken en na deze Ocean, een SUV die met zijn formaat tussen een BMW X1 en X3 in zit, een kleinere SUV lanceren, met de naam Pear. Zelfs een elektrische pick-up staat op het programma.
Is de Fisker Ocean groter dan een BMW iX3?
De Fisker is 4,77 meter lang, 1,98 meter breed en 1,63 meter hoog. Daarmee is hij zelfs langer dan de BMW iX3, maar wel vijf centimeter lager. De uitstraling van de Ocean doet een beetje denken aan die van de Range Rover Evoque, ook een SUV met een lage daklijn. Dat hij zo lang is, komt mede door de enorme wielbasis van 2,92 meter. Geen overbodige luxe, omdat er een accupakket met een bruto capaciteit van 113 kWh tussen de voor- en achterwielen huist. Het tweede niveau, de Ultra, en de Extreme hebben zo’n enorme energie-opslag; de basisversie doet het met 80 kWh, een grootte die in dit segment redelijk normaal is. Maar die variant, met één elektromotor van 286 pk, begint dan ook bij een bedrag van bijna €44.000. Tussen deze en de 573 pk sterke Extreme zit de Fisker Ocean Ultra, met twee elektromotoren die samen 544 pk opwekken en een actieradius opleveren van 690 kilometer. Dat is maar 17 kilometer minder dan Fisker voor de Extreme opgeeft. Netto is de accucapaciteit 106,5 kWh, en de auto kan ook als een rijdende powerbank dienen, want je kunt andere EV’s opladen. In de bagageruimte zit een 230-volt-aansluiting zodat je apparaten kunt voorzien van stroom. Maar een andere EV voorzien van stroom, dat is natuurlijk wel een bijzondere optie. Zoals de zonnepanelen in het dak (alleen de Extreme) de auto een hightech uitstraling geven. Ze wekken bij veel zonneschijn een paar kilometer energie per dag op, en ondanks die techniek in het dak kan het paneel ver naar achteren open schuiven. Kies je voor de California Mode dan gaat het dus net als alle zijruiten en de achterruit open, en door die openstaande achterruit kun je mooi je surfplank in de auto vervoeren en die een beetje laten uitsteken.
Er zit toch heel veel gerycled materiaal in de Fisker Ocean?
De bijzondere wielen onder deze op de Extreme gebaseerde, tot 5.000 stuks gelimiteerde One-uitvoering met daarin gerecycled carbon en vele hergebruikte plastics zijn onderdeel van de in totaal 200 kilo aan materiaal in de auto dat eerder voor andere doelen heeft gediend. De vloermatten zijn gemaakt van plastic afval uit de oceaan. Hier en daar zijn de materialen niet bepaald hoogwaardig; de matten en de kunststoffen van de middenconsole doen wat goedkoop aan. Net als dat leuk bedachte uitklaptafeltje onder de middenarmsteun en de uitschuifsteun boven het dashboardkastje. Ze zijn er om bijvoorbeeld laptops op te zetten wanneer je aan de snellader staat. Ze doen allebei wat fragiel aan. Een mooi kunststukje is echter het grote centrale scherm dat je van staand naar liggend kunt laten kantelen tijdens het laden.
Mooi toch, zo'n groot scherm, zitten alle bedieningsfunctie erin verstopt?
Met het grote display en kleine liggende display recht voor de bestuurder is weinig mis. Ze zijn wat generiek, je komt ze in veel moderne auto’s tegen. Het dashboard lijkt door deze opzet ook wel een beetje op dat van de Ford Mustang Mach-E, en dat is ook een Amerikaanse elektrische SUV/cross-over. De menu-structuur is redelijk eenvoudig van opzet. Stuurwielverstelling zit in het schermmenu en zaken als klimaatregeling en stoelverwarming ook, maar snel de temperatuur aanpassen, de aanjager voor de voorruit bedienen of de achterruitverwarming aanzetten, gaat via een apart paneeltje voor de centrale display. Helaas geldt daarvoor weer dat het wat iel en goedkoop oogt en aanvoelt.
Hoe rijdt de Ocean?
De zitpositie is fijn. De stoelen zijn vrij vlak, maar bieden wel voldoende steun. De besturing lijkt in eerste instantie heel direct omdat de installatie rond de middenstand snel reageert en goede feedback geeft, maar in bochten blijkt de besturing niet zo direct als je in eerste instantie denkt. Het onderstel gaat heel mooi met oneffenheden om en heeft zeker geen drempelvrees voor de Nederlandse snelheidsremmers die je in woonwijken aantreft. Het gaat te ver om de Ocean dynamisch te noemen. Mooie, lange bochten neemt hij heel netjes. In korte bochten merk je wel dat je met 2.500 kilo auto onderweg bent. Maar over het algemeen: keurig weggedrag.
Wil zeker wel van zijn plek?
Met 573 pk is de EV echt heel snel. Van 0 naar 100 sprinten kan in net vier tellen, maar wat we niet van de andere elektrische auto’s kennen is de late reactie op het gaspedaal. Bij het wegrijden springt de Ocean niet direct van zijn plek. Ondanks de twee elektromotoren treedt er bij bruusk gas geven een korte slip op bij de vooras, alsof de achterste elektromotor een fractie later meedoet. En dat is ook echt zo in de zogenaamde Earth-modus. In die meest zuinige rijstand moet het in eerste instantie van de voorste elektromotor komen. Er zijn nog twee rijstanden, Fun en Hyper. Maar opmerkelijk: we hebben nog niet eerder EV’s met twee elektromotoren gereden die eerst wielspin vóór kunnen hebben.
Hoe ver komt de Fisker Ocean?
Bij aanvang van de rit geeft de boordcomputer een actieradius van 707 kilometer aan, de WLTP-opgave dus. Bij onze kennismaking hebben we nog geen verbruiksrit gedaan, het ging ons vooral om de eerste indrukken. Die leidden tot een actieradius van 500 tot 550 kilometer. Nu was dat in een week met kille ochtendtemperaturen. Bij hogere temperaturen moet 600 kilometer en meer afleggen op een volle accu tot de mogelijkheden behoren. Het regenereren kan in twee standen. Om die aan te passen moet je wel het menu induiken, maar over de mate van vertraging kunnen we tevreden zijn. In de hoogste stand kun je het zogenaamde One Pedal Drive bezigen. De auto remt dan behoorlijk af om energie terug te winnen en je kunt hem dan zonder de rem te gebruiken tot stilstand laten komen. Hoeveel energie je terugwint of hoeveel energie de auto überhaupt gebruikt, vind je helaas op geen enkele display terug.
Hoe Amerikaans is de Fisker Ocean?
Hij is deels Amerikaans. De Fisker Ocean rolt bij Magna Steyr in Oostenrijk van de productieband. Voor wie daar gevoelig voor is: de Chinese factor bij deze ‘nieuwkomer’ speelt een rol, want Fisker betrekt zijn accu’s bij CATL: de Ultra heeft een NMC-accu (nikkel-mangaankobalt). De Sport en Extreme doen het met LFP-accu’s. De Fisker Ocean heeft meer visuele impact dan de gemiddelde Chinese elektrische SUV, maar de rij-eigenschappen en de techniek staan niet op een hoger plan. De auto heeft bovendien hier en daar nog wat verfijning nodig, maar dat kan middels over-the-air-updates snel gaan, zo hebben we de afgelopen jaren ook bij gerenommeerde merken gezien. Ook sympathiek: je kunt op het grote scherm een videoboodschap van Henrik Fisker bekijken. Dat is toch wat menselijker dan Nomi-robot op het dashboard van een Nio.
Lezersreacties (76) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.