Subaru Forester 2.0 D Executive (2009)

Brommen & roffelen

Subaru Forester 2.0D Executive
Een echte Subaru beschikt over twee belangrijke kenmerken: hij heeft een boxermotor én vierwielaandrijving. Onze Forester is voorzien van beide, maar met die motor is wel wat aan de hand: het is een zelfontsteker. Een boxerdiesel, dat zie je niet elke dag.

Afgezien van het nieuwe koetswerk is de boxerdieselmotor het grote nieuws van de Forester. Een krachtbron die qua  prestaties keurig scoort, maar opvalt door zijn bouwwijze: de cilinders boksen tegen elkaar op. Dat moet gunstig uitpakken voor de loopcultuur – trillingen heffen elkaar op – én voor de wegligging van de auto vanwege de lage bouw van de motor. Ook een boxerdiesel heeft koud een ochtendhumeur. Eenmaal warm loopt hij lekker en trakteert hij je op pittige tussenacceleraties en een verbruik dat daarmee in de pas loopt. Waarmee de Subaru zich echt onderscheidt van zijn concurrenten is het geluid. Het is de Japanners gelukt om de dieselbrom te mengen met een boxerroffel.

De Forester was altijd al een rechttoe, rechtaan werkauto en is daarin nog beter geworden. De erg prijzige Executive-uitvoering, de allerduurste,is daarnaast ook nog eens erg luxe. Alles wat je kunt bedenken, zit erop, behalve een verwarmd stuurwiel en massagestoelen.

Hij heeft een verstelbare achterbankrugleuning en ook is er gedacht aan 12-voltaansluitingen en haken en ogen in de bagageruimte om het avontuurlijke, ondernemende van de auto te benadrukken. Hoewel de Subaru alles erop en eraan heeft, zie je dat er niet echt aan af. Zeker, we zitten op leren bekleding, maar als je om je heen kijkt, krijg je geen premium- of executivegevoel. De Subaru verrast verder in negatieve zin met een zwaar koppelingspedaal en een stugge,  hakerige zesbak. Wat jammer toch, want daar heb je op de Ring elke ochtend en avond hinder van.

Geen bochtenridder

Over degelijk asfalt gaan we met droog weer op pad in de Forester naar een afspraak in Rotterdam. De motor is op temperatuur en de Subaru ligt koersvast op de weg. Maar vierwielaandrijving of niet, de Forester is geen auto die is geschapen als bochtenridder. Gaat het hard, dan komt in eerste instantie de achterkant van de auto naar buiten zetten. Vervolgens raakt de Forester onderstuurd en wil hij de weg af zeilen, vierwielaandrijving of niet. Nee, de Forester is meer een comfortabele cruiser, waarmee je betrouwbaar overal komt. Caravanners zijn lyrisch over de trekcapaciteiten van de auto, maar wat wij missen, is verfijning in het onderstel.

Zeker, het is comfortabel, maar ook gehorig en op stevige oneffenheden laten onderstel en koets van zich horen. We gaan nog even grip testen. Op de anti-slipbaan in Zandvoort is een nijdig heuveltje, dat spekglad is. Stilstaan op de helling en dan proberen boven te komen, dát is de sport. De Forester lacht erom. De permanente vierwielaandrijving in combinatie met het hillhold-systeem  maken het een eitje om gecontroleerd boven te komen.

De Subaru Forester begon zijn carrière ooit als pretentieloze werkauto van goede bouwkwaliteit en met een eigenidentiteit. Gaandeweg kwam er wat meer blingbling op de auto en is de auto gegroeid in centimeters, maar niet echt in volwassenheid. Qua verfijning is het namelijk nog steeds die rechttoe-rechtaan-alleskunner met een klinkende reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en degelijkheid.

Video

Signalement

Merk Subaru
Model Forester 2.0D Executive
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 46.695

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. boxer
Cilinderinhoud 1.998 cc
Maximaal vermogen 108 kW / 147 pk bij 3.600 tpm
Maximaal koppel 350 Nm bij 1.800 tpm
Inhoud brandstoftank 64 l
Lengte / breedte / hoogte 4.560 mm / 1.780 mm / 1.700 mm
Wielbasis 2.615 mm
Massa leeg 1.515 kg
Laadvermogen 535 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.000 kg / 750 kg
Banden225/55R17Prijzen
Topsnelheid 186 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,8 s (fabrieksopgave: 10,4 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 3,5 s / 5,8 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 8,8 s / 11,8 s
Brandstofverbruik 6,3 l/100km
CO2-uitstoot 167 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (33) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum