Test: SsangYong Rexton RX 320 (2002)

Een treetje hoger

SsangYong Rexton
AutoWeek 2002 week 23
AutoWeek 2002 week 23

Je leest het in AutoWeek 2002 week 23

Met een luxe 4x4 (of SUV) tel je helemaal mee als fabrikant, zelfs een merk als Volkswagen introduceert er één, de Touareg. Leuk en aardig allemaal, moeten ze bij het Koreaanse Ssang Yong gedacht hebben, maar wij maken al jaren 4x4's. Vandaar de Rexton, eerder een luxepaard dan een werkpaard, zoals de Korando en de Musso. Het is dan ook meteen het topmodel van het merk.

Tijdens de perspresentatie in het Schotse Turnberry noemt het Koreaanse management een rijtje beoogde concurrenten voor het nieuwe topmodel, waarbij onder meer de Mercedes-Benz ML-klasse, de Jeep Grand Cherokee en de Land Rover Discovery voorbijkomen. Dat zijn niet de minste! En dan meldt de persmap ook nog zo mooi dat met een schuin oog gekeken is naar de BMW X5 en de Lexus RX300. Wat heet met een schuin oog! En profil heeft de Rexton zeker veel van de Japanse SUV weg, en dat de ingenieurs de nodige uurtjes in BMW's machomodel hebben doorgebracht wordt eveneens duidelijk bij een blik op het interieur. De gebruikte kunststoffen en andere materialen zijn van fraaie kwaliteit, zeker voor een auto van Koreaanse komaf. Alle denkbare luxe is aan boord. De lijnen van het dashboard en de layout van het instrumentarium lijken in de verte op die van de X5. En zo menen we nog meer trekjes van bepaalde 4x4's in de Rexton te herkennen. De achterlichten doen ons bijvoorbeeld denken aan de Chevrolet Trailblazer. Dat neemt overigens niet weg dat de Rexton een aangename verschijning is en met afstand de meest verfijnde Ssang Yong. En eerlijk is eerlijk, de neus van de Ssang Yong is origineel en zeer kenmerkend. Al met al geen slecht werk qua uiterlijke vormgeving maar dat kan eigenlijk ook niet, als je bedenkt dat Italdesign ervoor verantwoordelijk is.

Uitstraling
De Rexton beschikt over een ladderchassis, iets waar de meeste terreinauto's gebruik van maken. Permanent worden vier wielen aangedreven, om van de hoge gearing naar de lage gearing om te schakelen dient gestopt te worden. Maar dat zal maar weinig hoeven voorkomen met de Rexton. Het is al langer bekend dat dit soort auto's zelden of nooit de blubber in gestuurd wordt. Mensen kopen een SUV voor de uitstraling of omdat je zo lekker hoog zit. Bij dat eerste kun je natuurlijk vraagtekens stellen in het geval van de Rexton. Er staat nu eenmaal Ssang Yong op en iemand die 54.990 euro neertelt voor een auto, heeft dan misschien iets uit te leggen. Hoewel veel mensen bij het horen van deze naam meteen aan de stickers 'Powered by Mercedes-Benz' denken, waarmee veel Ssang Yongs Korando en Musso rondrijden. De Koreanen zijn daar bijzonder trots op. Hyung–Dae Kim, verantwoordelijk voor het testen en de ontwikkeling van de Rexton, glimlacht van oor tot oor als we de samenwerking met de Duitsers aanhalen: 'Tja, welke andere fabrikant kan dat zeggen, en dan krijgen we eind dit jaar ook nog een vijftraps automatische transmissie, eveneens onder licentie gebouwd. Daarmee hebben we een voorsprong op de Koreaanse concurrentie.' Onder de kap van de Rexton huist een 3,2-liter zescilinderlijnmotor met vier kleppen per cilinder en 220 pk. Het is niet meer de modernste, Mercedes-Benz gebruikt zelf immers al jaren V-zessen met drie kleppen per cilinder.

Doortrappen
Helaas staat tijdens de kennismaking geen loodzware rit door het terrein op het programma; we hebben slechts even aan de 4x4-capaciteiten mogen snuffelen op een kort en eenvoudig parcours. Wat de auto écht kan in het terrein werd daardoor niet duidelijk. Over zijn rijgedrag op asfalt zijn we wel veel te weten gekomen. De Rexton helt behoorlijk over in bochten, je voelt de carrosserie bewegen. Korte oneffenheden worden echter tegelijkertijd doorgegeven door hoorbare bonken van het onderstel. Uiteraard moet een auto die zijn mannetje staat in het terrein niet te hard geveerd zijn, maar ook voor een grote SUV voelt de Rexton best slap aan. Toch vinden we dat de auto het behoorlijk doet op bochtige weggetjes, hij blijft namelijk niet doordeinen bij lastwisselingen. De RX 320 beschikt over een viertrapsautomaat. De versnellingsbak reageert, zeker in de normale stand, traag op het gas. Je moet flink doortrappen om hem te laten terugschakelen. De 'power-stand' brengt weliswaar verbetering maar we weten nu waarom Ssang Yong op korte termijn met een ongetwijfeld meer verfijnde vijftrapsautomaat komt.

Drempel
De Rexton RX320 is er in twee uitvoeringen. De duurdere S onderscheidt zich met kunststof beplating op de zijkant. Zeker in combinatie met de achterspoiler geeft dit de Rexton een macho-uitstraling. Zonder de zijpanelen oogt de auto ieler. Binnenin valt pas op hoe ruim de auto is; je kunt hem zelfs als zevenpersoons bestellen. Ssang Yong Nederland verwacht dat er, na de introductie eind juni, in 2002 nog 60 exemplaren een eigenaar vinden. Interesse moet van de huidige Ssang Yong-rijders komen, maar ook van buitenaf. Maar mensen zullen toch over een drempel getrokken worden om 54.990 euro voor een Ssang Yong neer te tellen. Overigens komt eind dit jaar een versie met 2,9-liter vijfcilinderturbodiesel en Ssang Yong bereidt een variant op grijs kenteken voor. Waarschijnlijk komen de Nederlandse verkopen pas dan op gang.

Signalement

Merk Ssangyong
Model Rexton RX 320
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 4 versnellingen, automaat
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 54.990

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V6
Cilinderinhoud 3.199 cc
Maximaal vermogen 162 kW / 220 pk bij 6.100 tpm
Maximaal koppel 318 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 80 l
Lengte / breedte / hoogte 4.720 mm / 1.870 mm / 1.760 mm
Wielbasis 2.820 mm
Massa leeg 1.900 kg
Laadvermogen 650 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 3.500 kg / 750 kg
Banden255/65R16Prijzen
Topsnelheid 197 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,8 s
Brandstofverbruik 15,0 l/100km
CO2-uitstoot 351 g/km