Volvo XC60 - Rij-impressie

Hopen op herhaling

60 reacties

Video
AutoWeek 23 2017
AutoWeek 23 2017

Je leest het in AutoWeek 23 2017

De eerste Volvo XC60 was wereldwijd niet aan te slepen, dus de nieuwe heeft grote schoenen om te vullen. Gelukkig blijkt dat in praktijk geen enkel probleem.

De eerste XC60 was een absolute knaller. Het model was wereldwijd niet aan te slepen en deed het ook in Nederland erg goed. Door zijn gemoedelijke imago en prijzen die net even voordeliger zijn dan die van de dikke Duitse concurrenten, wist de auto de gunst van de calvinistische Nederlander te winnen. Maar de jaren begonnen te tellen. Motoren, onderstel en interieur konden niet meer meekomen in vergelijking met de nieuwe Audi Q5 of Mercedes GLC. Bovendien is de concurrentie toegenomen. Alfa Romeo heeft de Stelvio, Jaguar heeft de F-Pace, Lexus de NX en ga zo maar door. Het is tijd voor iets nieuws. En dat komt op een mooi moment, want het gaat goed met Volvo. De Zweden hebben vorig jaar opnieuw een verkooprecord gezet en met de XC90 wist het merk zichzelf kwalitatief naar nieuwe hoogten te stuwen. Het plan is om alle innovaties van de 90-serie over te zetten naar de 60-serie uit het D-segment. De nieuwe XC60 gaat een toekomstige V60 en S60 voor en mag dus laten zien in hoeverre dat is gelukt.

Modulair
In ieder geval staat de auto op hetzelfde modulaire SPA-platform (Scalable Product Architecture) als de 90-serie. De kleinere Volvo's, denk aan een nieuwe XC40, zullen het nieuwe CMA-platform gebruiken. De XC60 kan hierdoor voortborduren op de goede rijeigenschappen van zijn grotere broer. Dat doet de auto overigens op meer vlakken. Het begint met de buitenkant, waarbij meer dan ooit duidelijk wordt dat ook Volvo een familie-designtaal nastreeft. Hij lijkt veel op de XC90, al is ons bij de XC40-concept onthulling beloofd dat de auto's in verschillende segmenten niet te veel op elkaar gaan lijken. De XC60 is iets lager dan zijn voorganger om hem een iets minder plomp voorkomen te geven. Ons testmodel was een dikke uitvoering met 22-inch wielen, waardoor het geheel een stuk minder braaf oogt dan Volvo ooit was. Fout wordt het nooit, eerder hypermodern.

De cockpit is eveneens bekend terrein voor iedereen die al veel ervaring heeft met de 90-serie. Het grote verticale touchscreen in het midden domineert, voor je neus heb je digitale klokken. De zitpositie is uitstekend en het materiaalgebruik is voor Volvobegrippen ongekend goed in deze klasse. Audi en Mercedes gaan nog een stapje verder, maar een merk als BMW moet zich zorgen maken over de stappen die Volvo hier maakt. Het touchscreen is door zijn grootte en vooral zijn werksnelheid een van de betere in zijn soort. In het begin is het even puzzelen waar alles zit, maar als wij het binnen een dag doorhebben, mag dat voor vaste berijders geen problemen opleveren.

Plug-in kansen
Met in het achterhoofd Volvo's claim dat er in 2020 geen doden of zwaargewonden meer mogen vallen in een nieuwe Volvo, is het niet verrassend dat de veiligheidsopties in de SUV bovengemiddeld zijn. De autopilot is verder verbeterd; op de snelweg houdt dit systeem je prima binnen de lijnen en op goede afstand van je voorganger, ook in glooiende bochten. Volvo benadrukt dat het systeem is bedoeld als ondersteunende maatregel. Te lang je handen van het stuur houden wordt niet getolereerd. Geen Teslapraktijken dus nog. Ook automatisch van rijstrook wisselen zoals bij Mercedes (en Tesla) is niet mogelijk. Autobrake is wel standaard, net als een systeem dat je automatisch terugstuurt naar je eigen rijbaan bij dreiging van een botsing met een tegenligger. Bij een onvermijdelijke aanrijding zal de auto eveneens zelfstandig wegsturen van het obstakel. Optioneel kun je nog verder gaan met dodehoekdetectie, eveneens gekoppeld aan dat autosteer-systeem.

Wij reden de dikste dieselversie, de D5 met 235 pk. Ook omdat verder alleen de T6 beschikbaar was, en die zal voor Nederland niet belangrijk worden. De plug-in T8 TE (Twin Engine) met ruim 400 pk is namelijk goedkoper dan de T6 (met 320 pk), wat de keuze gemakkelijker maakt. De plug-in heeft net als de XC90 een viercilinder met turbo en supercharger met 320 pk, de rest van het vermogen komt van een elektromotor. In Nederland is zoals bekend het bijtellingsvoordeel over en uit, waardoor de verkoop van plug-ins is ingestort. Volvo claimt echter dat veel tevreden V60 TErijders toch graag opnieuw (semi-)elektrisch willen rijden en daardoor veel interesse hebben in de XC60 T8. Omdat die variant tevens een goed dieselalternatief kan zijn, kan Volvo zowaar de neergang van plug-ins in Nederland doorbreken. Hier speelt wel mee dat er nog geen andere instapmotoren verkrijgbaar zijn. Een T5 (254 pk) en een D4 (190 pk), beide met vierwielaandrijving, zijn de zwakste broeders. Andere motoren met voorwielaandrijving zullen volgen, maar dat duurt nog minstens één tot anderhalf jaar. Als er een goedkopere T4 met bijvoorbeeld 180 pk komt, zal dat in Nederland zeker ten koste gaan van de T8 TE.

Tot dat moment zullen ook de dieselversies belangrijk blijven. Volvo mag dan hebben aangekondigd dat het stopt met de ontwikkeling van dieselmotoren, de biturbo-D5 is zonder meer een heerlijk blok. De viercilinder is stiller dan vergelijkbare diesels van bijvoorbeeld Mercedes en Jaguar, en de hoeveelheid koppel is enorm. Het gemak waarmee de SUV een steile helling opstoomt, is indrukwekkend. De achttraps automaat is soepel en snel genoeg, maar verwacht geen reacties zoals in een BMW of Audi. De rijeigenschappen doen dus denken aan die van de XC90. De basis van de XC60 is nog altijd comfort, maar de auto ligt een stuk steviger op de weg. Een kwaliteit die Mercedes al langer heeft. Dit tilt de rijervaring van de hele auto en het hele merk naar een meer volwassen niveau. We tekenen daarbij wel aan dat ons model luchtvering had. De standaardversie en de sportvariant hebben normale veren en dempers, waarbij de sportieve uitvoering iets harder is. Een R-design uitvoering staat hierdoor los van het onderstel. Volgens Volvo waren er klanten die wel de design-upgrade wilden, maar niet het hardere onderstel. Met de luchtvering in de Dynamic-stand wordt de besturing iets zwaarder en het onderstel stugger, wat dynamisch rijden mogelijk maakt. Evengoed moet je niet denken dat de Volvo hiermee een rijdersauto wordt. Wil je dingen doen zoals in een Porsche Macan, dan glijdt de Zweed al snel over zijn voorwielen weg. Maar goed, op dit vlak pretendeert Volvo ook niet zoveel.

De XC60 weet net zo'n grote stap te zetten als de XC90 eerder deed, waarmee de auto naar onze mening nog meer is geslaagd dan de S90 en V90. Hij is wel wat duurder dan zijn voorganger, maar omdat optiepakketten redelijk voordelig zijn, kan de Zweed de Duitse concurrentie met een goed totaalaanbod om de oren slaan. Voor Nederland is het wel jammer dat goedkopere, T4- (wellicht zelfs T3-) en D3-versies pas veel later komen. Veel potentiële kopers zullen hierdoor lang geduld moeten hebben, als ze al niet voor die tijd bij een concurrent gaan shoppen.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

volvo xc60
Volvo XC60Volvo XC60Volvo XC60Volvo XC60Volvo XC60Volvo XC60Volvo XC60Volvo XC60Volvo XC60Volvo XC60Volvo XC60

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum