Praktijkervaring Volkswagen Touran: wordt-ie al gemist?
'Dit is met twee tieners een perfecte gezins- en Ikea-auto'
- Elco van der Meer
- Praktijkervaring
Volkswagen sprong met de Touran relatief laat op de midi-MPV-trein, maar was ook een van de merken die er lang op bleven zitten. Tussen 2003 en 2020 kon je ‘m krijgen, sinds hij niet meer leverbaar is moet je voor je zevenzitter uitwijken naar de Tiguan Allspace of de Multivan. Wat trok rijders aan in de Touran en hoe beviel de auto in de praktijk? We slaan de gebruikersreviews van de tweede – en laatste – generatie erop na.
Ook al was VW laat met de introductie van de Touran, gedurende zijn leven werden er in ons land toch mooi 47.933 exemplaren aan de man gebracht. Een deel daarvan ging niet naar keurige gezinnen, maar moest een ander soort boefjes op de achterbank dulden. De Volkswagen Touran was immers hét vervoermiddel van de politie. Dat gold zowel voor de eerste als voor de tweede generatie. Zo flexibel als de auto was, zo gevarieerd was ook het motorenaanbod. Je kon ‘m krijgen met bekende TSI-benzinemotoren en TDI-diesels, al dan niet in combinatie met DSG-automaat.
Ruimte en gebruiksgemak
De volgende rijder stapte over uit een Golf Plus met, naar eigen zeggen, veel te kleine kofferbak. Hij beschouwt de Touran als een verademing. “Dit is met twee tieners een perfecte gezins- en Ikea-auto. Grote koffer, hoge zit en met de zetels achteraan plat kunnen er twee fietsen in worden gelegd.”
Niet alleen voor fietsen is de auto geschikt, ook levende have vindt er blijkbaar een prima plek. “Qua ruimte is het voor de kinderen ook een feest. Met z’n drieën op een rij (incl. kinderstoelen) is dankzij de drie aparte stoelen geen probleem en zit de oudste niet meer klem in het midden. En anders is er zo een plekje op de derde rij”, schrijft de rijder van een late Touran 1.5 TSI uit 2019. “Twee zitjes op de derde zitrij zijn prima en zitten goed,” schrijft ook de bestuurder van een Touran 1.4 TSI uit 2016, “al gebruikt om vriendjes naar zwemles te rijden.” Voor deze flexibiliteit betaal je wel een prijs. “Let er wel op dat achterbak hierdoor kleiner is, ook indien ingeklapt legt het een 'extra bodem' in de achterbak.”
“Nog steeds ben ik blij met de ruimte in de auto, vooral op de achterbank en in de kofferbak, en het feit dat de auto best stil is”, meldt de overwegend tevreden rijder van een Touran 1.2 TSI uit 2017. Op andere MPV-aspecten schiet de auto wat hem betreft tekort. “Geen vakje voor bril bij binnenspiegel, alleen een laatje onder de bijrijdersstoel, geen dubbele bodem bij de achterpassagiers, in de bagageruimte alleen een bakje boven het linker achterwiel.”
Zitcomfort en bediening
Kijken we naar de verdere interieurbeleving, dan zien we dat gebruikers weinig woorden besteden aan de stoelen. Een rijder die dat wel doet schrijft: “De zitpositie en het comfort vind ik gewoon super.” De bestuurder van het een Touran Highline uit 2016 beschikt over Ergo Active-stoelen en is daarover eveneens te spreken. “Goede stoelen/rijpositie!”, schrijft hij enthousiast. Voor de bediening, waaronder van het infotainment, geldt eigenlijk hetzelfde. “Als het allemaal werkt is gebruiksgemak infotainmentsysteem groot, ook alle andere opties werken goed/eenvoudig.” Je maakt er tegelijkertijd uit op dat het systeem niet altijd naar behoren functioneert. Daarover later meer. Het is overigens ook mogelijk om via App Connect gebruik te maken van Android Auto en Apple CarPlay. “Laatste nadeel dan toch: app connect is niet geactiveerd. Kosten bij de dealer bijna 400 euro… Jeempie...”, reageert een verbouwereerde occasionkoper.
Weggedrag en aandrijflijnen
De rijder van een Touran 1.4 TSI Highline uit 2016, met DSG-automaat, deelt een flinke pluim uit aan zijn MPV. “Inmiddels is de auto anderhalf jaar in ons bezit. Blijft zeer comfortabel, stil en kindvriendelijk. Ik rijd regelmatig mee in andere auto's of huurauto's maar eigenlijk nog niet prettiger getroffen (Audi A6 en Q5 meegerekend).” Wel vindt hij de reactie op het gaspedaal bijzonder. “De auto reageert bij lage snelheden soms wat wispelturig op het gas. Traag in twee optrekken, meer gas en dan spurt hij vooruit.”
De Comfortline-rijder benoemt hetzelfde fenomeen. “Het gaspedaal lijkt soms wel een beetje traag te reageren, als je hem goed in trapt dan is hij weer net te vlot. Wellicht is dit een kwestie van wennen”, schrijft hij. Over de 1.4 TSI en DSG-automaat is-ie erg tevreden. “Automaat reageert goed en lijkt zijn werk goed te doen. Die 150 pk-motor heb ik onderschat, even inhalen is echt prettig! Zijn blij dat we niet voor de 110 pk-variant zijn gegaan.”
Onze voormalige Golf Plus-rijder legt de Touran langs zijn eigen meetlat. “Auto stuurt tamelijk licht en is harder afgeveerd dan de Golf”, luidt de conclusie. “De Touran rijdt zeer stil en soepel, maar ook licht en een beetje gevoelloos. Als de kinderen het huis uit zijn, neem ik een lagere auto om meer contact te voelen met de weg.”
Onderhoud, storingen en irritaties
Tot nu toe is de Touran een goedmoedige alleskunner die zijn werk doet zonder iemand in de weg te zitten. Dat beeld verandert enigszins als we naar de problemen kijken. “Bij 3.500 km voelde ik een eerste aarzeling in de motor bij het versnellen op de autosnelweg”, schrijft de rijder van een Touran 2.0 TDI. “Enkele dagen later bleef na het starten een waarschuwingslichtje branden en had de wagen verminderd motorvermogen. Herstarten of warmrijden bleek niet te helpen. De opgetrommelde wegenwacht analyseerde een storing bij injector 4...” Na vervanging van alle vier de injectoren functioneert de auto weer naar behoren.
Ook de rijder van een Touran 1.6 TDI Comfortline Business uit 2016 heeft last van opstartproblemen. “Sinds begin deze week is de Adaptive Cruise Ccontrol defect, auto is nog geen 2 weken oud”, schrijft hij. Dit probleem is uiteindelijk, na een aantal dealerbezoeken, opgelost. Ook is er een trilling verholpen. Tussen de 10.000 en 214.660 kilometer horen we niets van deze rijder, tot het tijd is voor afscheid. “Vorige maand afscheid moeten nemen nadat de leasemaatschappij besloot de 210.000 km-beurt niet meer uit te voeren i.v.m. te hoge kosten. 4x remschijf 1x distributieriem en waterpomp en de drukgroep van de DSG bak. Gewoon slijtageonderdelen, maar ja ook een nadeel van lease... zij beslissen.” Het lijkt erop dat de auto de tussenliggende twee ton goed bevallen is.
Een rijder die we al eerder aanhaalden meldt storingen aan het infotainmentsysteem. “Problemen met navigatie blijven bestaan”, schrijft hij na ruim 25.000 kilometer. “De melding 'geen positiegegevens beschikbaar' in de boordcomputer kunnen twee dealers niet oplossen.” Een ander probleem was minder ernstig en kon wel worden opgelost. “Deurrubber rechterachterportier losgekomen en onder garantie vervangen.”
Het beeld dat van de Touran ontstaat is dat van een auto die doet wat je van hem mag verwachten. Spannend is-ie niet, maar hij overtuigt wel met zijn ruimte en flexibiliteit – al heeft hij niet zoveel opbergvakjes als sommige concurrenten. Rijden doet het ‘busje’ volgens eigenaren alleraardigst, maar een tikkeltje gevoelloos en de 1.4 TSI-motor reageert, in combinatie met de DSG-automaat, wisselend op het gaspedaal. “Qua ruimte is de Touran een topauto”, concludeert één van onze rijders. “Helaas niet meer door VW in Nederland leverbaar, dus moest ik op zoek naar een andere auto.” Het werd een Skoda Kodiaq.
Had je deze auto's al gezien?

Volkswagen Touran 1.6 TDI SCR Highline Business R 7p Navigatie, Climate control, Apple Carplay, Stoelverwarming, Cruise control Adaptief, Trekhaak, Onderhoud aanwezig
- 2016
- 264.807 km

Volkswagen Touran 1.2 TSI 7 Persoons Navi|ACC|Media|PDC|Stoelverw Blauw
- 2016
- 126.909 km

Volkswagen Touran 1.2 TSI Trendline Executive 7pers Nav Climate control
- 2017
- 100.941 km
Lees ook
Praktijkervaring Volkswagen Tiguan: dit vinden eigenaren van hun SUV
Praktijkervaring Volkswagen ID.4: dit vinden eigenaren van grote elektrische VW
Praktijkervaring Skoda Kodiaq: dit vinden eigenaren van hun auto
Renault Scénic (2017) – Volkswagen Touran (2015) - Occasion Test
Opel Zafira vs. Volkswagen Touran
Lezersreacties (48) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.