Praktijkervaring Honda HR-V (2015-2021)

'Die magic seats van de achterbank zijn een geweldige uitvinding'

Honda HR-V

Deze week in dit theater: een buitenbeentje van formaat. In 2015 kwam Honda met een echte opvolger van de in 2005 ter ziele gegane HR-V. Tien jaar overleven zonder compacte SUV in je gamma is tegenwoordig ondenkbaar, Honda deed het gewoon. De eerste HR-V was zijn tijd dan ook vooruit. Of Honda deze ervaring heeft gebruikt om een perfecte tweede generatie te kunnen bouwen? Eigenaren geven zelf het antwoord. 

Net als de eerste Honda HR-V is ook de tweede generatie een opvallend ding. De familieband beperkt zich echter tot het merklogo, want beide auto’s konden niet meer van elkaar verschillen. Onder de motorkap ligt in de meeste gevallen een 1,5-liter benzinemotor zonder turbo, die 130 pk vermogen levert. Het topmodel HR-V Turbo Sport levert 182 pk dankzij, je raadt het al, drukvulling. Beide motoren zijn desgewenst te koppelen aan een cvt. In 2018 meldde Honda dat het ging stoppen met dieselmotoren, wat direct effect had op de gefacelifte HR-V. Tot die tijd kon je kiezen voor de altijd handgeschakelde 120 pk 1.6 i-DTEC.  

HR-V, praktische SUV? 

Over het algemeen kun je stellen dat een SUV minder praktisch en flexibel is dan een MPV. Deze Honda is daarop een uitzondering, want veel gebruikers zeggen dat ze juist deze eigenschappen waarderen. “De HR-V is, net als de Jazz, voorzien van Magic Seats” schrijft de eigenaar van een HR-V 1.5 Elegance. Echt vaak zijn ze niet nodig: “De gewone kofferruimte is meer dan voldoende.” 

Ook de eigenaar van een HR-V Turbo Sport is enthousiast over deze functie. “Die magic seats van de achterbank zijn een geweldige uitvinding. Wat je daar al niet kan stallen. Hiervoor had ik een CR-V uit 2006 en daar ging ook veel in, maar deze doet er niet echt voor onder.” 

De eigenaar van een HR-V Elegance gaat ook in op andere aspecten die het leven prettiger maken. “De zitruimte achterin is riant en ook de bagageruimte is ruim voldoende voor een 4p-gezin”, schrijft hij. “Onder de laadvloer is de ruimte van het reservewiel behouden zodat je hierin wat rommel kunt bewaren.” Ook de Magic Seats vindt deze rijder slim gevonden, maar daarmee is de stoelendans niet voorbij. “De voorstoelen kun je volledig platleggen en met een hoofdkussen op de achterbankzitting, kun je heerlijk slapen.” 

Niet alleen slapen blijkt goed te gaan, ook bij een verbouwing thuis biedt de HR-V hulp. “De kofferinhoud is werkelijk belachelijk groot in vergelijking tot de afmetingen van de auto”, vindt de eigenaar van een HR-V in Executive-trim. “Met de achterbank plat en de passagiersstoel naar voren kun je tot 1,80 meter lange planken vervoeren.”  

Dan de laatste positieve opmerking die inzicht geeft in het gebruiksgemak komt van een dieselrijder. “Het allergrootste voordeel is toch wel zijn nogal wat grotere kofferruimte”, schrijft die. “Tot vorig jaar moest ik nogal wat puzzelen om alles in de auto te kunnen laden voor een wintersportreis, Nu met deze Honda hou ik meer dan voldoende ruimte over om alles te kunnen laden, inclusief 4 paar ski’s. Ook wanneer iemand achterin zit heeft deze persoon meer dan voldoende beenruimte.” We besluiten dit onderwerp met een kritiekpunt van meerdere eigenaren. Zij melden dat de achterklep niet hoog genoeg opent, zodat ze er niet onder kunnen staan of zelfs hun hoofd stoten. 

Zitcomfort Honda HR-V 

Met de ruimte zit ’t dus wel goed. Hoe is het met de zit zelf gesteld? “Dit is natuurlijk een persoonlijke zaak”, begint een HR-V Elegance-rijder diplomatiek. “Zelf vind ik zitpositie erg fijn in de HR V. De stoelen zijn voldoende groot, zijn wat aan de zachte kant. Ze zijn voldoende verstelbaar. De meeste mensen zullen een fijne zitpositie in deze auto kunnen vinden.”  

Hoe persoonlijk een goede zit is blijkt uit andere reacties. Zo ervaart een tweede Elegance-rijder het volgende: “De voorstoelen geven mij (1,90 meter, normaal postuur) een goede zijdelingse steun, stevige zit maar de zitting is iets te kort zodat de bovenbenen te weinig ondersteuning krijgen, wat op langere ritten voor enig ongemak kan zorgen.” Ook een andere rijder is niet helemaal tevreden. “Alleen de voorstoelen konden beter, die zijn niet zo comfortabel, te korte zitting en ik ben maar 1.80.” 

Ook de zitpositie blijkt niet voor iedereen perfect. “Ik ben 1,84 lang en ik heb een normaal postuur en normale lichaamsverhoudingen”, schetst de eigenaar van een HR-V Executive. “Ik kan altijd vrij makkelijk een lekkere zitpositie vinden in een auto. In de HR-V vind ik het lastiger de perfecte zitpositie te vinden. De pedalen zitten te dicht bij en het stuur zit te ver weg, ook in de uiterste stand.” 

Infotainment en bediening 

Over het door Honda gekozen bedieningsconcept zijn de meningen eveneens verdeeld. “Alles zit op de juiste plek waar je het verwacht. Het enige minpunt vind ik het paneel voor de klimaatregeling”, laat een HR-V Turbo Sport-rijder weten. Hij legt uit wat eraan schort: “Deze werkt met een aanraakscherm. Daardoor moet je steeds kijken wat je doet. Een systeem met draaiknoppen of drukknoppen werkt fijner.” 

Ook de bestuurder van een als Elegance uitgevoerde HR-V gaat in op de bediening. “Het info-aanraakscherm met o.a. de apps voor Garmin-navigatie, radio en handsfree-telefoon reageert uitstekend op aanrakingen, op swipen iets minder”, ervaart hij. “Het aanraakscherm van de climate control vind ik weer minder handig omdat het onder het infoscherm is geplaatst en buiten je gezichtsveld zit. Ook voelt iedere ‘knop’ even glad aan en moet je steeds je ogen van de weg halen als je iets wilt wijzigen.” 

De rijder van een HR-V uit 2020 is iets minder content met de gebruikerservaring. “Ingebouwde navigatie lijkt op TomTom uit 2006, dat kan echt beter”, meent hij. “Er is geen ondersteuning voor Apple CarPlay, dus we hebben maar van ellende een telefoonhouder gekocht.” 

Rijden met de HR-V 

Als het om rijden gaat heeft Honda een uitstekend imago. De HR-V lijkt hieraan te beantwoorden, want eigenaren zijn lovend over de rijeigenschappen. “Wegligging vind ik geweldig, in snelle of scherpe bochten helt de auto nauwelijks over, wat erg goed is”, prijst een rijder zijn HR-V Elegance. “De besturing is niet te licht en lekker direct, het onderstel geeft volop feedback zodat je weet hoe de auto reageert. Nadeel hiervan is dat kleine oneffenheden vrij hard aanvoelen en ook klinken, grotere worden grotendeels behoorlijk geruisloos gladgestreken.” 

Onze dieselrijder stelde zijn auto op de proef tijdens een vakantierit. “De auto stuurt uitstekend zonder veel moeite met het juiste gevoel in het stuur”, luidt de conclusie. “Met veel plezier heb ik alle bochten genomen. Ook de 4000 km's over de voornamelijk slechte wegen hebben mij de vering van de HR-V doen waarderen. Comfortabel en toch stevig.” 

De Turbo Sport-rijder ervaart hezelfde: “Rijden is een plezier, lekker in de bochten en als een huis op de weg.” Ook een andere rijder is er kort over. “Voor een SUV/crossover is het best wel een gooi-en-smijt auto. Het rijdt vrij direct.” 

En de cvt? 

Wie kiest voor een HR-V met automaat krijgt hem met een traploze cvt. De ervaring leert dat niet elke auto met cvt hetzelfde reageert, en dat ook niet elke rijder er even goed mee uit de voeten kan. De volgende rijder beschrijft hoe dat bij de HR-V is. “De cvt is in Drive vlot genoeg bij half gas en dan blijft het motorgeluid ook heel beschaafd, maar gebruik je de kickdown met volgas dan laat hij best van zich horen”, beschrijft een 1.5 Elegance-rijder deze ervaring. “Met de flippers kun je de cvt tijdelijk laten terug- of opschakelen, totdat het gaspedaal weer tot rust komt.” Meerdere rijders delen deze ervaring.  

“Auto is gemaakt om ontspannen mee te glijden”, vindt ook een tweede Elegance-bestuurder. “Alleen bij zeer steile hellingen schakelt de cvt naar beneden en gaat de motor naar 4000 toeren wat wel een beetje rumoerig is.” Een derde Elegance-eigenaar geeft aan voor wie de aandrijflijn geschikt is. “Het rijden met de cvt-automaat is in het begin even wennen. Als je een stevige rijder bent en een beetje van gassen houdt, moet je deze auto niet kopen.” Eén eigenaar geeft wel heel duidelijk aan dat deze transmissie je ding moet zijn. “Mijn Honda ingeruild voor een Mercedes B automaat”, zijn de slotwoorden van zijn review. “Ik kon maar niet wennen aan het motorgeluid bij het optrekken en voor mij persoonlijk toch wel veel afrolgeluid van de banden op de snelweg.”  

Onderhoud, storingen en irritaties 

Over het algemeen blijkt de Honda HR-V een betrouwbare auto. Toch zijn er kleine smetjes op het blazoen. “Als je de auto start als hij koud is klinkt er een paar seconden geratel”, meldt een HR-V Executive-rijder bij een kilometerstand van 56.661.  “Dit is waarschijnlijk een nokkenas-probleem van de eerste modellen dat in de Benelux een aantal keren onder coulance is verholpen. Mijn auto komt echter uit Duitsland en die coulanceregeling is toch al afgelopen. Reparatie kostte incl. gebruik leenauto € 719,50. Balen dus!” Even later laat hij weten dat er alsnog een deel van de kosten is vergoed. Een andere rijder meldt: “De auto heeft nu 75.000 km gelopen en ik ben er tevreden over. Enige puntje dat ik heb is dat heel soms bij het starten de motor een vreemd bijgeluidje maakt. Verder niets mee gehad.”  

Een rijder ervaart bovengemiddeld veel ergernis. Waar dat ‘m in zit? “Vooral de algemene bouwkwaliteit. Er zat een rammel in de achterklep die de dealer er in meerdere keren niet uit wist te krijgen. Alsof het glas er los in zat bij volle zon erop. Ik werd er stapelgek van, mijn vrouw hoorde het niet. Daarnaast was de airco te zwak voor de zomer en waren er al her en der kleine roestplekken (3 jaar!).” Naar later blijkt rijdt deze eigenaar in Australië rond met een auto die qua specificaties afwijkt van auto’s in ons land. Ook qua prijs, overigens… 

De Honda HR-V mag dan geen verkooptopper zijn, er is één punt waarop hij volgens eigenaren uitblinkt: flexibiliteit. De auto gedraagt zich als een heuse MPV en biedt meer dan voldoende ruimte voor passagiers en bagage. Ook het weggedrag stemt tevreden. Daar staat tegenover dat de atmosferische benzinemotor in combinatie met cvt-automaat luidruchtig kan zijn bij steviger accelereren. Het is jammer dat de motoren niet bij elke rijder probleemloos functioneren. Ondanks dat smetje lijkt het model een hoogvlieger voor wie zijn eigenzinnigheid waardeert. 

We waarderen het als je wilt bijdragen door het bijhouden van de AutoWeek Verbruiksmonitor of door een gebruikersreview te schrijven waarin je jouw ervaringen met de auto deelt. Daarmee help je potentiële kopers echt vooruit!

Lezersreacties (13) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum