Opel Vectra GTS 3.2 Elegance (2002)

Toverwoord GTS

Opel Vectra GTS 3.2 Elegance
Merkimago. Daar draait het om bij de Vectra GTS. Ook in zijn jongste editie staat de Vectra te boek als middenklasser voor alledag. Als GTS heeft hij de schone taak de merkbeleving van Opel op te vijzelen. En daarmee de verkopen.

De vorige Vectra genoot uiteindelijk niet meer de sympathie van het publiek die Opel wel zou wensen. De consument wil vandaag de dag méér dan alleen een degelijke, betrouwbare auto van respectabele komaf. De toverwoorden voor Opel: OPC, Njoy en, in dit geval, GTS.
Omdat hatchback of vijfdeurs wat te onbeduidend klinkt, heeft Opel ervoor gekozen om de Vectra-met-klep als GTS door het leven te laten gaan. Dat klinkt blijkbaar uitdagender en veelbelovender. De GTS staat op een sportiever afgestemd onderstel en ligt lager (20 mm) bij het wegdek. Verder kenmerkt de GTS zich door een agressiever ogende neus- en bilpartij en natuurlijk door zijn aflopende daklijn, die Opel graag geassocieerd ziet met termen als 'coupé' en 'sportief'. Met al deze aanpassingen is de GTS wat duurder dan een Vectra sedan. De GTS heeft, veel meer dan de sedan, een geslaagde vorm-geving. Hij heeft meer smoel, toont meer dynamiek. De missie om het imago van de Vectra een positieve wending te geven is optisch in elk geval geslaagd; een lekker dikke auto. Zeker de V6, met zijn twee ovale uitlaatpijpen.


Van Vectra tot GTS
Wat maakt de Vectra vanbinnen tot een GTS? Bij het opentrekken van het portier valt het begerige oog allereerst op de glimmende dorpellijsten met het opschrift GTS. Het dashboard en het driespaaks stuurwiel zijn afgewerkt met mat-chroom, rond de snelheidsmeter en de toerenteller loopt een chroomkleurig randje en er zijn sportstoelen. Daarnaast is het meubilair met een fraaier type stof bekleed en in deze auto zelfs met leer. Weinig geslaagd is het bovendeel van het dashboard. De vormgeving en de materiaalsoort doen enigszins afbreuk aan de algehele, positieve indruk die het interieur verder maakt. Daarnaast hadden de stuurschakelaars voor ruitenwissers en richtingaanwijzers wel iets smaakvoller mogen zijn. Het zijn van die vormeloze, zwarte blokken plastic die te prominent aanwezig zijn.
De Vectra laat met zijn 3,2-liter V6 een 'leuk' verbruik noteren, zodat de boordcomputer niet al te lang wacht met de melding 'bitte tanken'. De Vectra heeft uitstekende stoelen, maar ze hadden voor het lekkere wel een centimeter of wat lager gemogen. De krachtbron levert een flinke puist vermogen en koppel. Schakelen hoeft niet in deze GTS; hij is uitgerust met 'Active Select', wat niets meer of minder is dan een automatische vijfbak die zich desgewenst handmatig door zijn verzetten laat loodsen. En dat is altijd even wennen. Wat niet wegneemt dat de gemiddelde rijder minstens 90 procent van de tijd voor de automatische modus kiest. Een uitstekende bak die zich continu aanpast aan de op dat moment heersende rijstijl. Geef je abrupt veel gas, dan reageert de transmissie adequaat en houdt 'ie de gekozen versnelling langer vast. Toch verlang je tijdens snel bochtenwerk naar een handbak, omdat je niet altijd in de juiste versnelling een bocht ingaat. Hierdoor zit je bij het uitaccelereren net niet op het goede toerental. In die gevallen is Active Select een uitkomst. Opel heeft de GTS niet een puur sportieve onderstelafstemming gegeven. De veerwegen zijn korter en beter gedempt dan een gewone Vectra, maar ultrasportief is hij absoluut niet. Was ook niet het streven. In bochtenwerk moet de GTS zich bijvoorbeeld eerst even zetten. Na een stuurbeweging is goed waarneembaar dat de banden, de veren en de wielophanging zich door een comfortbarrière heen moeten werken. Daardoor voel je je niet direct vertrouwd met de GTS. Toch laat de Vectra zich niet zo snel gek maken, hoor. Er treedt gewoon wat onderstuur op en dat laat zich niet opheffen door een gedoseerd remingreepje. Even gas los en hij spoort weer. Daar komt bij dat de 3.2 standaard is uitgerust met ESP, dus in principe houdt dat de Vectra keurig in het gareel.
Wat acceleratie betreft, hadden we meer verwacht. Wellicht veroorzaakt door het gegeven dat onze testauto slechts 1.000 kilometer op de klok had staan. Dat weerhield de Opel er tevens van om door te stomen naar de opgegeven top van 246 km/h. Bij 230 hield 'ie het voor gezien.
Opel heeft met de Vectra GTS duidelijk naar een compromis gezocht. De auto oogt sportief en onderscheidt zich daarmee ook van auto's als de vijfdeurs Mondeo of Laguna. Sportief, maar wel met de nodige distinctie. Niet extreem, maar wel een auto die zich prima leent voor een sportieve rijstijl en het overbruggen van grote afstanden.

Signalement

Merk Opel
Model Vectra GTS 3.2-V6 Elegance
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 40.055

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V6
Cilinderinhoud 3.175 cc
Maximaal vermogen 155 kW / 211 pk bij 6.200 tpm
Maximaal koppel 300 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 61 l
Lengte / breedte / hoogte 4.596 mm / 1.798 mm / 1.460 mm
Wielbasis 2.700 mm
Massa leeg 1.428 kg
Laadvermogen 597 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 750 kg
Banden215/50R17Prijzen
Topsnelheid 246 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,4 s (fabrieksopgave: 8,0 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D - s
Acceleratie 80-120 km/h in D 7,1s
Brandstofverbruik 10,4 l/100km
CO2-uitstoot 250 g/km

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.