Opel Vectra GTS 3.2 V6 (2002) - Test
Smeulend rubber
- Rob van Ginneken
- Eerste rijtest
Een auto met de aërodynamica van een Concorde en 211 trappelende paardenkrachten in het vooronder. Die moet wel razendsnel zijn. Klopt! De Vectra GTS 3.2 V6 loopt bijna 250 kilometer per uur en legt bij vol optrekken desgewenst vette rubbersporen op het asfalt.
Hoe goed de nieuwe Vectra Sedan ook rijdt - in AutoWeek bleef hij een paar weken geleden zelfs de Ford Mondeo voor - er zijn maar weinig mensen die echt opgewonden raken van zijn uiterlijk. Of van zijn prestaties. Wat dat betreft is er goed nieuws te melden: de Vectra blijkt wel degelijk in staat om een brede grijns op onze lippen te toveren. Ergens in de binnenlanden achter München staan nu bijvoorbeeld een paar dermate vette en lange rubbersporen op het wegdek, dat de omwonenden zich waarschijnlijk nog dagelijks afvragen wie daar met een dragster aan het dollen is geweest.
Eén ding is zeker: niemand... maar dan ook werkelijk helemaal niemand zal de keurige, metallic zilvergrijze zakenauto verdenken, die afgelopen woensdag uiterst beschaafd zoevend voorbij kwam rijden. Mogen we even voorstellen: de nieuwe Vectra GTS.
Signalement
Over concept of uitrusting kun je kort zijn: alles is in grote lijnen hetzelfde als bij de sedanversie. Wat hem onderscheidt is zijn lijn en natuurlijk de krachtbron. Het signalement van deze auto moét je bijna wel onder de motorkap beginnen. Hoe aardig de andere versies ook zijn, de Vectra GTS 3.2 V6 steelt met zijn potente zescilinder en dubbele uitlaatpijpen fluitend de show.
Zoals de kenners waarschijnlijk al vermoeden, wordt de topkrachtbron geleend van de Omega. En waarom ook niet? Een blik onder de Vectra GTS motorkap leert dat de zespitter verrassend compact is. Sterker nog: er is nog zoveel ruimte over dat je bijna aan de mogelijkheden van een toekomstige V8 gaat denken. Uiteindelijk roepen de ontwerpers om het hardst dat we nog heel veel leuks van dit merk te zien krijgen, niet?
Wat zeg je? Of we nu definitief de weg kwijt zijn geraakt? Nou, laten we dan meteen maar even meegeven dat ook een van de ontwikkelingstechneuten gniffelend vertelde dat zo'n Amerikaanse V8 er inderdaad in zou passen. Pakweg de 4-liter 32-kleppenmotor uit de Oldsmobile Aurora, om maar eens een dwarsstraat te noemen?
Maar goed, voorlopig kunnen we het heel best met de Vectra GTS 3.2 V6 doen. Al zijn er, opvallend genoeg, zeven pk's in de transplantatie van de motor verloren geraakt. Een gevolg van het andere uitlaatsysteem. Maar ach, ook met 211 pk en een kloeke 300 Nm trekkracht gaat de business class-Opel heel verdienstelijk vooruit.
Tegen de 250
Als het op de pure prestaties aankomt, kan de V6 zelfs sportwagens in verlegenheid brengen. Op de Duitse Autobahn probeerde de naald van de snelheidsmeter in elk geval ijverig om van 260 naar 270 te komen. We geloven de Opel-mannen daarom onmiddellijk wanneer ze zeggen dat de Vectra GTS 3.2 V6 om precies te zijn 248 echte kilometers per uur rijdt.
Nu we het toch over hoge snelheden hebben: in volle galop is hij redelijk rustig aan het werk. Zoals je van een zeer snelle reisauto mag verwachten. Door die bril moet je de GTS namelijk zien. Daar staat tegenover dat er bij stevig optrekken een prachtig diepe ronk uit het vooronder komt. Er is duidelijk werk van de motorische muziek gemaakt.
Ook het motorkarakter verdient punten. De zescilinder is mooi soepel, gaat diep van onderuit gespierd aan het werk, maar schrikt zeker ook niet terug voor een berg toeren. Nauwelijks verwonderlijk, want je kunt het technisch gezien zo gek niet verzinnen of de krachtbron heeft het. Van vier kleppen per cilinder, dubbele bovenliggende nokkenassen, een hightech motormanagement tot een variabel inlaattraject aan toe.
Het resultaat is een krachtbron met veel talenten. Rustig rijdend kun je aan een verbruik van één op tien komen en op die momenten zoemt de V6 zijdezacht voor zich uit. Druk het gaspedaal dieper in en hij neemt opeens forse stappen, geef echt volgas en hij gaat er met veel toeren als een razende vandoor.
Rokend
Dat wordt misschien nog het mooist geïllustreerd wanneer je de tractiecontrole uitschakelt en vol van de plek gaat. De Opel-techneuten hebben de beschermende elektronica sowieso niet kinderachtig ingesteld. Zo merkten we dat je ook mét spinnend van de plek gaat en dat de GTS in een enthousiast genomen bocht niet al te voortijdig wordt afgewurgd door de standaard stabiliteitsregeling. Maar zonder hulpmiddeltjes leg je zonder enig probleem gewoon twintig, dertig meter rubber op straat. Niet dat we het de veelal zakelijke kopers van zo'n auto bij een stoplicht zien doen, maar het geeft glashelder aan dat de 3.2 V6 absoluut geen kinderachtige auto is.
Om optimaal te accelereren, is natuurlijk iets meer beleid nodig. Veel meer zelfs. Op papier laat de GTS 3.2 V6 een sprinttijd naar honderd noteren van 7,5 seconden, maar dan moet je wel uiterst zorgvuldig met het pookje omspringen. Echt rap schakelen doet hij namelijk niet en de schakelwegen zijn ook nog duidelijk aan de lange kant. De sequentieel werkende vijfversnellingsautomaat is nog niet zo'n raar idee, als het budget zover reikt.
Asfalt
Aan de motor is dus weinig verkeerd. De volgende hamvraag: krijgt de Vectra het geweld ook op het asfalt? Als zo vaak luidt het antwoord: 'Ja, maar...'
In het Zuid-Beierse landschap bleek de Vectra GTS verdienstelijk te sturen. In de wat minder zwaar gemotoriseerde uitvoeringen héél verdienstelijk zelfs. Voor we het vergeten: de GTS is er ook als 1.8-16V, 2.2-16V en 2.2 DTi. Waarbij vooral de laatste twee volgens ons het bekijken waard zijn. Overigens kiest Opel nu steeds voor de korte sportversnellingsbak die je in de Vectra Sedan alleen op bestelling (zonder meerprijs) kunt kiezen.
Terug naar de V6, waarbij je best kanttekeningen mag plaatsen als het om zijn weggedrag gaat. Opel heeft het onderstel van de GTS-en 20 millimeter verlaagd, de schokdemping en vering aangepast en monteert 16- of 17-inch lichtmetalen wielen met behóórlijk brede banden om het geweld van 211 pk en 300 Nm te beteugelen.
Ondanks die ingrepen blijft de Vectra GTS een nogal zacht geveerde auto, met lange veerwegen. Meer accent op comfort dan op de dynamiek en sportiviteit dus. Dat verklaart meteen waarom hij in een bocht wat levendig aanvoelt. Je stuurt in, de auto leunt lichtjes de bocht in, lijkt even een tel tijd nodig te hebben om zich schrap te zetten en dendert vervolgens toch verbluffend hard de bocht om. Daarbij legt hij gelukkig niet de verwachte fikse portie onderstuur aan de dag, maar ligt bijna neutraal en als je hem bewust hard de hoek in zet, kun je hem zelfs met een accent op overstuur laten driften.
Kortom: niet superstrak, wel goed te beheersen en zeer snel, maar geen liefhebber van wilde acties. Plotselinge manoeuvres halverwege een bocht moet je uit je hoofd laten. Het is eerder een snelle lange-afstandscruiser dan een sportwagen. Overigens kun je dat effect flink beïnvloeden door de bandenkeuze. Standaard staat hij op 16 inch, maar met een set 17-inchwielen en banden (je kunt uit meerdere designs kiezen) stuurt hij merkbaar strakker.
Uiterlijk en innerlijk
Uiteraard moet je zeker ook even over de vormen van de GTS te praten. Wat ons betreft nog steeds geen designwonder, maar wel een fraaiere auto dan de Sedan. De grote luchthapper voorop, donkere omranding van de lampen, de bijna Calibra-achtig aflopende daklijn, goed gevulde wielkasten, de betere proporties en spoileraccenten aan de achterkant, het helpt allemaal mee. Ook vanbinnen is hij wat opgeleukt, waarbij vooral de metaalaccenten en de overige bekleding goed werk doen. Ook de uitstekende stoelen met extra zijdelingse steun verdienen vermelding.
Als je vervolgens noteert dat de GTS ondanks zijn coupé-achtige lijn een lekker ruime auto is gebleven, met redelijk wat hoofdruimte achterin en een kloeke bagageruimte van 500 liter, vragen we ons eens te meer af waarom Opel déze Vectra niet eerst met veel tromgeroffel heeft gelanceerd.
Duitse trots wellicht, omdat de Vectra GTS niet uit eigen land komt, maar in Ellesmere Port wordt gebouwd?
Outsider
Maar goed, de boodschap zal inmiddels duidelijk zijn: je moet de snelste Opel aller tijden niet inschalen tussen de volbloed sportievelingen, maar eerder als een vrij ingetogen Gran Turismo. Een erg rappe reisauto zogezegd. Die rol speelt hij zo goed, dat hij een uiterst serieus te nemen alternatief is voor de Opel Omega. Maar ook voor een kleine BMW, Mercedes of Audi. Je levert een tikje in aan prestige, maar krijgt daar vette prestaties voor terug. Wat koop je bij die chique merken uiteindelijk nog voor 33 mille? Veel verder dan een 1.8-liter of een 2-literversie kom je dan niet.
Wat dat betreft zou de nieuwe GTS met zijn prijskaartje van 33 mille als een soort outsider in het zakelijke segment wel eens een verrassend deuntje kunnen gaan meeblazen. Naast auto's als de Volvo S60 bijvoorbeeld.
De Vectra GTS verschijnt begin oktober in de showrooms. Vanaf € 25.745 euro koop je de 1.8-16V, terwijl de 3.2 V6 op € 33.245 komt.