Opel Omega 2.2i-16V (2000)

Moeilijke positie

Opel Omega 2.2-16V
Opel heeft zijn lesje geleerd wat betreft de klasse-indeling. De ware top laat Opel over aan Saab, maar in de klasse daaronder speelt de onlangs vernieuwde Omega best een aardige rol. Zakelijk en ingetogen, zonder speciale stijl.

Uiterlijk doet de gladdere, gestrekte Omega weer aardig modern aan. Opel zoekt het een beetje in de dynamische en elegante hoek. Daarbij past de high-tech stijl van het dashboard, die er in het nieuwe model nog dikker op ligt dan bij het oude. Enorme meters en een flink digitaal beeldscherm beheersen het aanzien. De massieve en brede cockpit van de Omega oogt indrukwekkend. Die met een over meters en middenconsole doorlopende kap in het nieuwe model nog meer tot een eenheid is gemaakt. Twee kleuren kunststof, afgestemd op de bekledingskleur, geven een verzorgd aanzien. Een wat bollere en letterlijk 'gelifte' neus maakt de nieuwe Omega langer. Voor het overige bleef de Opel van buiten zichzelf, al is verder het achteraanzicht nog iets forser gemaakt.
Als het gaat om ruim zitten met een volwassen gezin of een stel zakenrelaties, hoef je het bepaald niet nog een klasse hoger te zoeken. Voor- en achterin heb je alle ruimte, op eventuele reisbagage hoeft niet beknibbeld te worden. Het stuurwiel is op zijn Amerikaans, kantelbaar verstelbaar. De stoelen zijn vanaf de basisversie elektrisch verstelbaar, maar zijn wel erg breed en weinig steunend door een nogal vlakke profilering. Met als niet geheel vanzelfsprekende voorziening anti-whiplash-hoofdsteunen. Ook de achterbank is vlak maar heel breed, uiteraard bekroond door drie hoofdsteunen. Waarvan de middelste evenals bij de vorige Omega behoorlijk het zicht naar achter stoort. De nieuwe, erg strak gelijnde deurpanelen van de Omega bieden alle vier naast een open kaartenvak een uitklapbaar bergbakje. Tevens is er een bergbak op de middentunnel, en een smalle maar enorm diepe uitklaplade links in het dashboard. De dashboardkast is niet zo groot.

Rustige natuur
De basismotor voor de Omega is nu een 2,2-liter viercilinder, een iets versterkte versie van het aggregaat dat al langer in de Sintra en Frontera te vinden is. Ondanks trillingdempende balansassen draait hij niet zijdezacht en stil rond. En niet trillingsvrij. Daarnaast legt de 2.2 typerend multiklepskarakter aan de dag, goede trekkracht komt er pas als de motor behoorlijk op toeren is. Dat treft slecht, want de transmissie heeft behoorlijk lange overbrengingen. Dus komen motor en auto heel moeizaam op gang, de verleiding is sterk om er maar meteen een zescilinder tegenaan te gooien. Mede omdat het stroeve schakelen geen genot is. Pluspunt is de uitstekende geluiddemping, zodat je de aandrijving alleen hoort tijdens optrekken; banden- en windgeluid worden ook goed buiten gehouden. Het heeft wel zijn prijs, de Omega is een zwaargewicht. Dat komt de rijdynamiek uiteraard niet ten goede, en het verbruik evenmin dat met 1:10 niet meer dan acceptabel is.
Opel gaat voor een soepele vering. Hij heeft tevens een niet zo direct, rubberig stuurgevoel. Het kan niet verwonderen dat deze zware jongen geen indruk van flitsende wendbaarheid geeft. Betrouwbaarheid is troef, een vleugje onderstuur bij snel een bocht in duiken en ietsjes met de achterkant gaan leunen als je in de bocht gas mindert. De lange en zware Omega begint relatief vroeg met zijn staart naar buiten te duwen. De sterk beteugelde trekkracht van de 2.2 zal echter bepaald niet gauw aanleiding geven tot een 'power-slide'.
Automatische klimaatregeling is in alle versies standaard. Minder sterk is dat de Opel-airco bij het heersende warme weer vrij luid piepte en pufte, en harder dan ons lief is koele lucht toeblies.
Onze Omega had een erg fraai Siemens navigatiesysteem (optie), dat weergeeft via een kleurenbeeldscherm in plaats van het standaard monochroom scherm (voor radio/boordcomputer). Dat levert een indrukwekkende knopjesgalerij op het middenconsole, die niet uitblinkt in overzichtelijkheid en begrijpelijkheid. Verder is alle gewenste comfort, zonder overdrijving of speciale verwennerij aan boord.
De vernieuwing van de Omega maakt de markt voor de grote Opel er niet makkelijker op. Hij is bepaald nog niet duur en toch behoorlijk luxueus, in basisversie. Maar leuk wordt het pas bij een Elegance 2.5 V6, dan heb je het alweer over tachtig mille. Met een leuke Audi A6 of een BMW 520 in zicht.

Signalement

Merk Opel
Model Omega 2.2i-16V
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving achterwielaandrijving
Nieuwprijs € 29.836

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.198 cc
Maximaal vermogen 106 kW / 144 pk bij 5.400 tpm
Maximaal koppel 205 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 75 l
Lengte / breedte / hoogte 4.898 mm / 1.776 mm / 1.455 mm
Wielbasis 2.730 mm
Massa leeg 1.530 kg
Laadvermogen 550 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.700 kg / 750 kg
Banden205/65R15Prijzen
Topsnelheid 210 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 12,9 s (fabrieksopgave: 10,5 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 13,6 s / 15,9 s
Brandstofverbruik 9,4 l/100km
CO2-uitstoot 226 g/km