Test: Mitsubishi Lancer Evolution VIII (2004)

Schreeuw om aandacht

Mitsubishi Lancer Evo VIII
Mitsubishi Lancer Evo VIIIMitsubishi Lancer Evo VIIIMitsubishi Lancer Evo VIIIMitsubishi Lancer Evo VIIIMitsubishi Lancer Evo VIIIMitsubishi Lancer Evo VIII
AutoWeek 9 2004
AutoWeek 9 2004

Je leest het in AutoWeek 9 2004

Voor zo'n brute Mitsubishi Lancer Evolution moest je tot voor kort naar een specialist voor een 'grijs geïmporteerde'. Maar vanaf eind maart valt de inmiddels achtste generatie bij de dealer om de hoek bestellen. Geweldig.

Op de luchthaven van Manchester staat een knalrode Lancer EVO VIII, in volle oorlogsuitrusting, op ons te wachten. Het is een brok agressiviteit dat schreeuwt om aandacht met zijn gapende zwarte gaten in de voorbumper, de luchthapper in de motorkap en de gigantische picknicktafel op zijn kont. We nemen de versie met de hoge achterspoiler, dat hoort nu eenmaal bij zo'n auto. Gelukkig kiest ook de Nederlandse importeur voor de ruigste achterspoiler. De Evolution VIII is echter met een kleiner exemplaar te bestellen. Niet doen, want als je echt als een WRC-coureur voor de dag wilt komen, is zo'n 'boekenrek' de beste keus. Maar op overheidsinstanties en ander weggebruikers werkt dat als een rode lap. We zijn nog maar net op weg richting Noord-Wales, en een strenge Britse agente stuurt ons met haar surveillance Volvo V70 naar de vluchtstrook. Wat hebben we gedaan? 'Mevrouw, we zijn niet boven de 70 mph (113 km/h) geweest.' We reden echter met nog twee Evolutions, bestuurd door andere journalisten. In een van de auto's zat de fotograaf die foto's van de andere maakte. En dat trok de aandacht van de politie. Met een waarschuwing zetten we de rit naar Wales voort. En met een gangetje van 110 km/h, wat natuurlijk een behoorlijke kwelling is, probeer je maar eens in te houden met 265 pk onder de rechtervoet. De EVO VIII daagt je behoorlijk uit. Alleen al dat kleine Momo-stuurtje dat zo lekker in de hand ligt… Of die versnellingsbak! Via de korte versnellingspook voel je de tandwielen in elkaar grijpen, met trefzekere slagen leg je de vijf versnellingen in. Geen zesbak? Nee, een vijfbak is lichter en de EVO VIII heeft trekkracht zat. Vanaf 3.000 toeren begint de 2,0-liter turbo te sissen en te blazen, boven de 4.000 barst er helemaal een orkaan van geweld los. Verslavend. De Lancer klinkt dan wel niet zo fraai als zijn concurrent de Subaru Impreza WRX STi, de sensatie bij het accelereren is minstens even groot.

Asfalt, gravel of sneeuw
Weg van de snelweg, dat levert doorgaans de hoogste pret op. En na vijf minuten kunnen we ons geluk niet op. We zien een gravelpad dat omhoog een bos inloopt, met een fantastische haarspeldbocht. De adrenaline giert door het lichaam. Nadat de fotograaf zijn plek in de bocht heeft ingenomen beginnen we aan de eerste klim. Klang, de koppeling laten we bij 4.000 toeren schieten. Met een geweldig kabaal kletteren kleine steentjes in de wielkasten… de motor brult, blaast en sist, insturen, het gas erop en de Evolution katapulteert zichzelf na de bocht weer omhoog. Maar weer blijven we niet onopgemerkt. Er stormt een groene Vauxhall Corsa achter ons aan, het blijkt de boswachter, en u begrijpt dat hij niet echt blij is met onze actie. Nou ja, die ene keer neemt hij ons niet meer af. Hoewel we zwaar teleurgesteld zijn, zijn we nog steeds onder de indruk van de manier waarop de EVO VIII de bocht nam. We hadden de 'All Wheel Control' op de gravel-modus gezet. Een van de drie mogelijkheden om de vierwielaandrijving beter tot zijn recht te laten komen, asfalt en sneeuw zijn de andere twee. Op deze manier verdeelt de elektronica de koppel zo optimaal mogelijk naar de juiste wielen.

Batterij aan systemen
De EVO VIII beschikt over een hele batterij aan systemen dat onder het overkoepelende All Wheel Control valt. Tussen de voorwielen zit een differentieel, achter de motor en transmissie zorgt een actief tussendifferentieel voor de verdeling van de aandrijfkrachten naar voor en achter en tussen de achterwielen beschikt de VIII over Super Active Yaw Control (AYC). AYC voorkomt een uitbrekende auto, door de achterwielen met een verschillende snelheid te laten draaien, tegelijkertijd blijft het koppel onverminderd naar de voorwielen gaan. Wat je daar allemaal van merkt? Simpel gezegd, de Lancer Evolution laat zich a-sociaal hard door bochten sturen, onderstuur kent hij nauwelijks. Treedt dat toch op, dan kun je dit opheffen door op het gas te blijven staan. Je kunt de achterkant eveneens aan het kwispelen krijgen, maar dan moet je als bestuurder wel je best doen. Op zich merk je weinig van de systemen, je ziet bijvoorbeeld geen lampjes knipperen op het dashboard. Hierdoor voel je je al snel een hele coureur, maar de auto is gewoon zo goed!

Aangepast
De achtste generatie van de Lancer Evolution bestaat overigens al een jaar. In Japan levert hij 280 pk en in de Verenigde Staten beschikt hij over 275 pk, wij hebben 'maar' 265 pk. Het heeft allemaal te maken met de emissie-eisen die hier gelden. Nadat Mitsubishi Europe besloot de auto naar ons continent te halen, moest er heel wat aan de Lancer worden aangepast. Een gewijzigd inlaat- en uitlaattraject van de motor zorgen ervoor dat de auto aan de hier geldende eisen voldoet. Zo heeft de Europese EVO bijvoorbeeld twee katalysatoren en de Japanse maar een. Met 265 pk levert hij hetzelfde vermogen als zijn aartsrivaal, de Impreza, qua koppel is hij de Subaru de baas. De EVO VIII schopt het tot 355 Nm bij 3.500 tpm, de STi tot 343 Nm bij 4.000 tpm. Daardoor is de Mitsubishi op de tussensprints sneller. Mochten ze een keer naast elkaar komen te staan bij het verkeerslicht, dan wint de Impreza het. De Lancer Evolution heeft namelijk 6,1 seconden nodig van 0-100 km/h terwijl de STi het kunstje in 5,5 tellen klaart.

Enthousiast
Mensen die een Lancer Evolution aanschaffen, zijn bijzonder enthousiaste automobilisten. Daarom monteert Mitsubishi materialen van de goede merken. Het Momo-stuur is daar een fraai voorbeeld van, maar ook de 17 inch Enkei-wielen. Beide fabrikanten zijn vaste toeleveranciers in de autosport. De Bridgestone-banden worden alleen op de Europese EVO's geleverd. Onder al die spoilers, luchthappers en uitgeklopte wielkasten gaat een uiterste brave Lancer-sedan schuil. De achterlichten zijn weliswaar voorzien van 'wit' glas maar een blik op het dashboard en je ziet de overeenkomst met de gewone versie. Zoals het hoort bij zo'n sportieve auto heeft Mitsubishi het instrumentarium aangepast, zo neemt de toerenteller een prominente plek in. De snelheidsmeter is bijzaak. Uiteraard beschikt de EVO over kuipstoelen met een goede omarming. Het stuur laat zich goed verstellen en zich ver naar de bestuurder toehalen. Alle ingrediënten voor een fijn stukje sturen zijn dus aanwezig.

Wijs besluit
Mitsubishi heeft eindelijk besloten de Evolution officieel te gaan voeren. Een wijs besluit, want als je je als merk weer wat meer in de kijker wilt spelen, kun je zo'n imagobooster gebruiken. De diehard wist de Evolution al te vinden via het 'grijze' circuit, maar vanaf eind maart kan hij of zij elke dealer binnenstappen om er een te bestellen. Mitsubishi vraagt € 50.990 voor de EVO VIII, wat een meerprijs van net geen € 6.000 betekent ten opzichte van de STi. Veel geld, maar bedenk wel dat de Lancer een hoogwaardiger onderstel heeft. En waarschijnlijk kijkt de koper in dit segment niet op een duizendje meer of minder.