Maserati Quattroporte Diesel
Dieselen in Stijl
- Marc Klaver
- Eerste rijtest
Wanneer zouden we de eerste echte sportwagen met diesel-motor mogen begroeten? Oké, er is een Audi TT met zelfontbrander en ook de Peugeot RCZ doet mee. Maar van bijvoorbeeld een Audi R8 TDI is het nooit gekomen. En dat terwijl de concept-car een V12-diesel onder de kap had en het merk op Le Mans ook met diesels grote triomfen vierde. Maar dieselende sportwagens voor de openbare weg?
De BMW 640d Gran Coupé en de Porsche Panamera Diesel komen nog het dichtst in de buurt. Maar het heeft ook tot midden jaren 90 geduurd voordat de eerste toplimo's een dieselmotor kregen. En dat was geen feest: een BMW 725 TDS met 143 dieselpaardjes was natuurlijk niet het instrument om een vuist mee te maken op de autobahn. En over raffinement of zuinigheid zullen we het ook maar niet hebben. Mercedes-Benz kwam in 1977 speciaal voor de VS met de 300 SD. Die S-klasse had een 3,0-liter turbodiesel aan boord. Op de sprint van 0-100 km/h was die even 'snel' als een Lada 1200. Daarmee kon de dure Benz niet eens een simpele Chevrolet Caprice bijhouden.
Vertraging
Maar anno 2014 komt Maserati dus met de Quattroporte V6 Diesel. Naast de versnellingspook zien we een aantal knoppen. Eén daarvan heeft het opschrift 'sport' en die móét je echt indrukken. En dan ook meteen maar het knopje ernaast met de afbeelding van een schokdemper erop. Dan wordt de tot dan toe vrij braaf aanvoelende Maserati ineens een heel andere auto.
De demping wordt steviger, de respons op het gas beter, de bak schakelt alerter en, minstens zo belangrijk, het uitlaatgeluid verandert van ingetogen naar uitbundig. Een donkere roffel klinkt vanuit de achtersteven en ineens zie je mensen opkijken als je in een dorpje even flink gas geeft. In de normale modus vinden we de achttrapsautomaat van ZF (BMW gebruikt dezelfde bak) nogal loom aandoen. Of komt het doordat dan de motor iets vertraagd op het gas reageert?
Bij het wegrijden vanuit stilstand duurt het even voordat er actie is, je verwacht het niet bij een auto als deze. Overigens kan het nog erger, want als je kiest voor de functie ICE (Increased Control & Efficiency), dan verdwijnt echt elke vorm van enthousiasme uit de aandrijflijn. Dat wil je niet in een Italiaanse sportlimo. Nee, deze functie lijkt vooral een kunstje om in verband met de officiële CO2-cijfers een zo laag mogelijke verbruik te realiseren.
Lichtvoetige limo
In vergelijking met de benzinemotoren die Maserati in de Quattroporte levert, is de diesel wat minder opwindend. En laten we wel wezen: een diesel koop je doorgaans niet voor de lol, ook al zijn zaken als koppel en actieradius nog zo goed. De maximale trekkracht is over een vrij klein toerenbereik beschikbaar, dus wie met een sierlijke drift een bocht uit wenst te komen, moet goed weten in welke versnelling de bak staat.
De V6 van de Quattroporte heeft voldoende power om de achterbanden hun grip te laten verliezen, zo merken we bij het uitkomen van een scherpe bocht. Kortstondig maakte de achterkant een stapje opzij, zonder dat het ESP direct de regie overneemt. Het is opmerkelijk hoe lichtvoetig deze 1,8-ton zware limo met zijn enorme wielbasis (3,17 m!) zich over bochtige bergwegen laat jagen.
Hij stuurt heel direct en met veel gevoel, zonder dat hij nerveus aandoet. Overhellen doet de koets nauwelijks en het bochtengedrag blijft tot op hoog tempo heel neutraal. En die dikke diesel geeft je steeds een stevige duw in je rug en dankzij de sound symposer in de uitlaat geniet je ook nog eens van een soort V8-roffel. De motor laat zich in koude toestand goed horen en kan ook daarna zijn verbrandingsprincipe nooit volledig verhullen. De boordcomputer laat na een halve dag sturen een verbruik van 11,0 l/100 km zien. Bij normaal Nederlands gebruik zou je een gemiddelde van 9,0 tot 10,0 liter per km moeten kunnen scoren.
Sportievere dieselversie?
Voor de aandrijving zorgt dezelfde motor die ook voor de Ghibli wordt gebruikt, met dezelfde specificaties. Deze V6 wordt gebouwd bij het Italiaanse VM, dat nu eigendom is van Fiat. De dubbele nokkenassen worden door kettingen aangedreven en de vloeistofgekoelde turbo is voorzien van keramische kogellagers. Het injectiesysteem werkt met een druk van 2.000 bar en de injectoren kunnen tot vijf injecties per cyclus geven.
Dit alles voor een zo laag mogelijk verbruik, zo min mogelijk geluid en een schone verbranding. De motor voldoet uiteraard aan de Euro 5-norm en is volledig voorbereid om tegemoet te komen aan de eisen voor Euro 6 om daarmee bijvoorbeeld in de VS voet aan wal te krijgen. Deze krachtbron gaat ook een belangrijke rol spelen in de SUV die Maserati op de rol heeft staan, de Levante (2015).
Ruimte voor meer pk's is er trouwens wel en Maserati sluit dan ook niet uit dat er een sportievere dieselversie komt, zoals bijvoorbeeld BMW die ook heeft. Maar een Quattroporte met het typeplaatje 'diesel' op het kofferdeksel komt er nooit, dat laat Maserati namelijk achterwege. Op detail haalt deze Italiaanse sportlimo het wellicht niet bij de met chirurgische precisie gebouwde, Duitse dieselkanonnen, wat rijeigenschappen en uitstraling betreft troeft hij ze af. Zouden wij in de markt zijn voor 'n diesel in dit segment, dan was de Quattroporte een serieuze kandidaat.
Had je deze auto's al gezien?
Lees ook
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (14) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.